Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (7)

zaczynamy nowy wątek, sprawdziłam listę i poukładałam wg terminów.

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - niespodzianka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia
07/12 aagusias81 córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
17/12 filipinka
18/12 Paniqa
18/12 joahne
20/12 perfectangel synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (7)

Dziewczyny ten filmik jest świetny uśmiałam się do łeż :) grunt że dziewczyna marzeń nie ma do dresy ma :D i plusy ciąży? tak są plusy :D 7 kg na plusie które do tej pory nie mogę zrzucić hihi filmik genialny :D

Co do kosmetyków to ja od początku stosuje Tołpy...i póki co nie mam rozstępów... fakt faktem pod prysznicem stosuje peeling do skóry...żeby pobudzić do życia trochę tą swoją skórę :D zwłaszcza ud, pupy i piersi hihi :) póki nie ma rozstępów to jest sukces :)

Co do wagi ja od początku ciąży mam oficjalnie plus 4kg... ale sądze że skończe spokojnie na plusie z 10-12kg... ost mój ginekolog mi wyliczał że nie ma cudów :D dziecko, wody płodowe, więcej krwi, opuchlizny, zatrzymanie wody w organizmie :D nie ma cudu przytyć trzeba i że nie mam popadać w żadną depresje :D mam fajnego ginekologa bo on ma z natury taki okrągły brzuszek jak my ciężarne w 6-7msc i zawsze mnie pociesza i mówi że my to go zgubimy a on ze swoim brzuszkiem ma więź mocno sentymentalną i nie planuje się z nim żegnać bo kocha kosztować nowe potrawy hihi

Ja pierw myślałam że te wiaderka fajne...wiele o nich czytałam....potem koleżanka okazało się że miała i trauma... mówi że umycie pupy albo spłukanie główki to dramat...i kupiła wanienkę :D a wiaderko odsprzedała komuś na allegro... także nie wiem jak wy ale ja zostane przy wanience jednak :)

Joahne co do chusteczek z netto to czytałam że najlepszy skład mają, sama ich nie używam więc nie wiem jakie są. Mi najbardziej podobają się pampers ale to dlatego że zapach mi się podoba :) Na stronie sroki można poczytać porównanie chusteczek i nie tylko: http://www.srokao.pl/2013/01/analiza-chusteczki-nawilzane.html

No właśnie też słyszałam że lekarze nieraz niepotrzebnie straszą z wagą :) No nic mam nadzieję że mój Mały nie będzie olbrzymem o którym będą pisać :)

Ja słyszałam o tym masażu ale nie wiem czy będę robiła, nie wiem czy będę pamiętała o tym :) A z nacięciem to i tak chyba dużo zależy też od położnej, tak słyszałam. No i jest ryzyko że jak nie natną to się popęka ;/

Oliwkę Babydream z Rossmana też mam bo myślałam że po niej rzeczy nie będą tak śmierdzieć ale też śmierdzą niestety. Może spróbuję ten ich krem. Bo teraz przerzuciłam się na balsam Nivea tak mnie ten zapach denerwuje.

oczywiście, że lepiej żeby nacięli niż samo miało pęknąć, bo przynajmniej zrobią to pod kontrolą i w odpowiednim kierunku. słyszałam, że każda doświadczona położna widzi i wie czy dane krocze pęknie czy "da radę" że tak powiem. ale i tak w większości przypadków ponoć nacinają, żeby skrócić akcję porodową. nie wiem, mnie to przeraża. i zszywanie potem, gojenie...

hej
ja też używam Elancyla i póki co odpukać jest ok,a do biustu dodatkowo Pharmeceris.

Co do wagi to ja mam 8kg na plusie,ale brzuszek nadal mały, za to piersi i tyłeczek...Słodyczy nie jem,bo nie mam ochoty ale za to ochota na makaron straszna, a on tuczy. Ostatnio wciągnęłam batonika bo miałam ochotę,ale potem miałam taką zgagę, że myślałam iż umrę.

Co do olejku do masażu krocza to uważam, że to ściema,lepiej się naciąć niż pęknąć. Koleżanka w 1 porodzie miała nacięcie,a w drugim stwierdzili że małe dziecko i da rade bez, przeżyła masakrę. Fakt że 1 poród w wojewódzkim a drugi gdzieś w Braniewie,także sama mówiła że niezbyt fajnie.

Pierwszy raz słyszę o tym olejku do masażu krocza. Poczytam o tym. Za to słyszałam ćwiczeniu mięśni kegla, że to najlepszy sposób, by uniknąć nacięcia. Chociaż ostatnio znajomy opowiadał, że widział, jak u jego żony nacinali krocze i mówił, że to dosłownie milimetry są. W sumie chyba lepiej żeby nacięli niż żeby pękło.

ja sobie kupiłam w lumpeksie ładne ciążowe jeansy z pasem na brzuchu, ale na razie za ciepło żeby w nich chodzić i będę miała na jesień.

a co do elancylu to używała koleżanka i mi poleciła. zal było tych 130 zł za 500 ml, ale stwierdziłam, że zainwestuję. dziewczyny pisały na wizażu, że nie miały żadnego rozstępu, ewentualnie jeden. na razie używam od maja i nie zużyłam połowy. no ale powierzchnia smarowania się powiększa;)

ciekawe z tym masażem krocza... pierwsze słysze...

ja wchodze tylko w najniższe biordówki :) ale i tak wole ciążowe z gumką, bo po prostu tak jest wygodniej :)

ja na rozstępy używam kremu babydream z rossmanna i ma dobre opinie, ale najlepsze ma ichniejsza oliwka, a ja nie cierpię oliwek no i później ubrania śmierdzą:) Na wizazu można poczytać co dziewczyny używają, żeby pozbyć się zapachu, bo jak czytałam opinie o oliwkach to chyba było coś o pozbyciu się zapachu, ale głowy nie daję.
A ten krem się szybko wchłania, zapach ma taki neutralny, "kremowy". Natomiast czuć na brzuchu, że czymś się jest wysmarowanym, chociaż to może efekt natłuszczenia brzucha. W każdym razie nie brudzi ubrań.
Bardzo dobre opinie ma właśnie ten elancyl, ale drogi jak 150:) Na początku chciałam go kupić i pewnie tak zrobię, jak zauważę, że jednak rozstępy wychodzą.

Co do wagi, to do tej pory przytyłam z 4-5 kg max. A w spodnie to już od dawna się nie mieszczę, bo brzuch już za bardzo wystaje:) Teraz latem to fajnie jest, bo chodzę w sukienkach albo legginasach.

a tak jeszcze nasunęła mi się myśl jak zaczęłyśmy temat kosmetyków dla nas. słyszałyście o olejku ze słodkich migdałów do masażu krocza? stosuje się go od 32 tc bodajże i ma na celu poprawę uelastycznienie krocza w celu uniknięcia nacięcia krocza. mnie nacięcie przeraża i wolałabym tego uniknąc, ale słyszałam opinie kobiet, że nacięcie krocza podczas porodu jest dobre, bo szybciej się urodzi i się tak nie cierpi... no nie wiem co o tym myśleć. ja się nastawiam na ten olejek tylko musze poczytać opinie kobiet które go regularnie stosowały.

np taki:

http://www.docsimon.pl/towar/weleda-olejek-do-masazu-krocza-50ml

moze faktycznie z ta waga przesadzam :P po prostu nigdy tyle nie wazylam ;)
ja smaruje sie kremem AA i całkiem go polubiłam, jest prawie całkiem bezzapachowy
zakupiłam tez ten Rossmannowski bo ponoc jest extra ale tylko raz uzylam wiec trudno powiedziec, ale bardzo szybko sie wchłonął

hehe filmik swietny :D
Lollipop_ spokojnie, przeciez to sa wagi w przyblizeniu i troche na oko :) to usg ok 32 tygodnia powie nam czy urodzimy olbrzymów czy tez nie :P a i w tym przypadku lekarze czesto bez sensu strasza bo zamiast 4200 rodza sie 3500 dzieciaczki :)

perfectangel 5 kg to bardzo mało, ja mam już na plusie 7,5. a teraz pewnie dopiero waga zacznie szybko rosnąć. ale mam wielką ochotę na słodycze... spodni nie wkładałam chyba z miesiąc, nawet nie wiem czy się mieszczę. chodzę w szortach lub najwygodniejszych dla mnie leginsach.

ja używam dla siebie chusteczki z netto i wcale nie uważam żeby były dobre. będę je zmieniać. no ale to każdy sam musi spróbować.

a na brzuch i okolice używam balsamu elancyl przeciw rozstępom. na razie żaden się nie pojawił, no ale brzuszek dopiero delikatnie uwypuklony jest. jest drogi (najtaniej w aptekach gemini) ale ma świetne opinie i stwierdziłam, że warto zainwestować. szybko się wchłania i zapach ma bardzo delikatny, ale używam go dwa razy dziennie od trzech miesięcy i już trochę zaczął mnie irytować. mogliby produkować bezzapachowe skoro trzeba je często stosować. mam też małą próbkę palmersa, ale nie otwierałam jeszcze - któraś z was używa?

Lollipop - znalazłam w internecie, ale na poszczególnych stronach dane się różnią:

wg"Dziecko"

I trymestr:

10tydz 5g
11tydz 8g
12tydz 10-14g
13tydz 13-20g
14tydz 25g
15tydz 50g
16tydz 80g
17tydz 100g
18tydz 150g
19tydz 200g

II trymestr:

20tydz 260g
21tydz 300g
22tydz 350g
23tydz 450g
24tydz 550g
25tydz 700g
26tydz 900g
27tydz 1000g
28tydz 1100g
29tydz 1250g

III trymestr:

30tydz 1300g
31tydz 1600g
32tydz 1800g
33tydz 2000g
34tydz 2300g
35tydz 2500g
36tydz 2800g
37tydz 3000g
38tydz 3100g
39tydz 3250g
40tydz 3500g

Mój suwaczek też pokazuje zaniżoną wagę - taka była 2 tyg temu :) więc się nie przejmuj, bo to tylko jakaś tam średnia, nie wiadomo skąd wzięta :)

ja smaruję się oliwką na rozstępy - jest tłusta, ale dobrze działa na moją skórę, więc nie narzekam :) rzeczywiście wsiąka w ubrania, ale śpię w wyciągniętych bluzkach, które po porodzie i tak pójdą do śmieci, więc się tym nie przejmuje :D

A co do wanienki - ja też zdecydowanie preferuję tradycyjną, a nie wiaderko. Jakoś mnie to wiadro nie przekonuje :)

Tak patrzę na mój suwaczek i Mały waży teraz niby 700g... Ciekawe bo dwa tyg temu już tyle ważył. Ale to chyba nie znaczy że będzie z niego gigant co? Wiecie jak to jest z tą wagą? Ile dziecko powinno ważyć w danym tygodniu?

Hej :)

Ja będę kąpała w wanience, wiaderko mi się nie podoba. Jak np umyć główkę czy pupę dziecku? Ale ja tak ja Mamazosi jestem tradycjonalistką :)

Co do kosmetyków to ja nie mam pojęcia na jakie się zdecydować. Ostatni w SR położna mówiła że są te płyny 3 w 1 i je się dodaje do wody od urodzenia i jeszcze do 3 miesiąca dodatkowo smarować trochę oliwką a po 3 miesiącu to już bez oliwki. Aa i mówiła że sudocrem to tylko jak się coś dzieje z pupą a nie codziennie bo to silna maść jest. Co do chusteczek nawilżanych to ja w domu chce spróbować z wodą i wacikami a później pod kran brać i myć. Ja sama nie lubię się wycierać tymi chusteczkami więc postaram się Małego nie wycierać nimi (oczywiście w domu bo na dworze to ciężko będzie inaczej). Czytałam że podobno w Netto są najlepsze te chusteczki.

Co do wagi to szwagierka ostatnio powiedziała że ja to chyba dużo nie przytyłam, jak jej powiedziałam że mam już +10 kg to powiedziała że nie widać :) I ja też uważam że nie widać :) Głównie poszło mi w brzuch i piersi, w tyłek też bo w spodnie się nie mieszczę już od dawna ale prawdę mówiąc nie przejmuje się tym za bardzo :) W końcu decydując się na ciążę wiedziałam że przytyję. :)

I po ostatniej SR zmieniłam podejście do porodu, ciekawe na jak długo, hehe :) Położna mówiła że mięli ostatnio kobietę która rodziła pierwszy raz, zajęło jej to 2h i między skurczami partymi żartowała i mówiła że chce jeszcze trójkę dzieci mieć. Położne pytały się jej że jak to tak, przecież zawsze kobiety mówią że nigdy więcej i takie tam a ona na to że wiedziała że będzie boleć ale że każdy kolejny skurcz przybliża ją do dziecka i że musi dać radę. I ja teraz też mam takie podejście, że musi boleć, inaczej się nie da ale z każdym kolejnym skurczem Mały jest coraz bliżej. No i po sn dochodzi się szybciej do siebie. A komplikację mogą być i przy sn i przy cc, więc o nich już nie myślę bo wszystko będzie dobrze!! :) No i najprawdopodobniej będę rodzić na Zaspie i chyba zdecyduje się na położną do porodu.

Dziewczyny czy któraś z Was smaruje się oliwką na rozstępy? Ja się smarowałam ale nie chciało mi się nigdy czekać aż wyschnę i teraz wszystkie piżamy mi śmierdzą ;/ Nie wiem jak się pozbyć tego zapachu. Macie może jakiś sposób? I już wiem że Małego oliwką raczej smarować nie będę bo jak wszystkie jego ubranka będą miały mi tak śmierdzieć to nie wyrobię ;/

agam205 świetny ten filmik :D wychodzi na jedno, wycierpieć się trzeba ale to będzie najpiękniejszy dzień w życiu... :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

no właśnie mnie tez na słodycze wzięło ostatnio... a ja ogólnie nie jestem słodyczowa... wracam jednak do owoców :)

agam205 pośmiałam się trochę, dzięki :)

dostałam linka od kolezanki, poogladajcie sobie ;) polecam ;)

http://www.edziecko.pl/nakrecone_matki/10,132868,14351921,_Co_ciaza_zmienila__Nadal_mam_nieposprzatane_w_chacie_.html?fb_action_ids=10200988599415393&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%2210200988599415393%22%3A689511924396840%7D&action_type_map=%7B%2210200988599415393%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map

Inne tematy z forum

Pomysł na wieczór panieński ? (17 odpowiedzi)

Przyjaciółka poprosiła mnie żebym została świadkową na jej ślubie. Zgodziłam się i wiąże się z...

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

FAJNE msze dla dzieci gdzie w GDAŃSKU? (35 odpowiedzi)

no właśnie