Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (8)

nasza lista

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia -córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (8)

No ja tez bym wolala byc sama podczas porodu ale moj maz sie nasluchal od rodzenstwa ze musi byc tatus przy porodzie bo duzo pomaga itp i tez chce , ja tam bym wolala byc sama... ale niestety nie ma na to szans chyba ze nie zdarzy z pracy dojechac :P

Mi siostra mówiła, że mąż jej dużo pomógł swoja obecnością przy porodzie. Był dla niej wsparciem. Nie jesteś zdana sama na siebie.
:) wiadomo są położne ale bliska osoba tez dużo daje.
Ja mam nadzieje, że mój Mąż da rade razem ze mną. :D

ehh z tymi porodami... wiem ze mamuski mowia ze to cudowna chwila itd ale mi sie to wydaje poki co obrzydliwe i okropne, ten ból, pękające krocze, krzyki... i wcale nie mam ochoty zeby mnie maz ogladal w takim momencie... ciekawe czy mi sie zmieni...

dopisuję do listy nową mamę -witamy na forum:)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie

Cześć dziewczyny :)
Czy można dołączyć :D
Jestem przyszłą mamusią listopadową 19/11
Jest to moja pierwsza ciąża i powoli zaczynają mnie nachodzić myśli odnośnie porodu. trochę się boję. Ale chyba to normalne. Dobrze , że mąż mnie wspiera.

zazdroszcze tej 3 z przodu :)

no właśnie tak spojrzałam amadea, że jesteś już w 30 tyg, wygląda coraz poważniej;)

ja chyba na początek zainwestuje w huggiesy newborn z wycięciem na pępek. bratowa bardzo sobie chwaliła. ale szczerze mówiąc temat pieluch nie został jeszcze przeze mnie spenetrowany, więc może mi się zmienić. nie będę na pewno kupować wielu paczek, bo mogą dziecku nie podpasować, więc trzeba będzie zmieniać.

no to zaczela sie 3 z przodu blizej niz dalej:)

jak ja bylam z synkiem w ciazy tez szybko mial glowke na dole zreszta dawal o sobie znac bo bardzo napieral. miala wrazenia ze zaraz bedzie chcial wyjsc:) a ja musze w koncu isc tutaj do poloznej pewnie standard zmierzy cisnienie tetno dziecka i wszytsko. dlatego zbytnio nie chce mi sie isc bo dla mnie to wyprawa z malym a moje dziecko nei zalicza sie do siedzacych w jednym miejscu tylko go cigle nosi:)

Też mi się wydawało, że Młody ma szansę się jeszcze przekręcić, ale doktor powiedział, że raczej już tak zostanie (we wczorajszym poście zabrakło mi słowa "raczej" :)) Ale on był wczoraj strasznie zakręcony, zapomniał Małego zmierzyć, potem zamiast brzuszka mierzył zmierzył mu główkę i wyszło mu, że waży tylko 500 g, czyli tyle co w zeszłym miesiacu. Także może mu się tygodnie pokręciły i jeszcze Synuś się poprzekręca. Aczkolwiek rozmawiałam wczoraj ze szwagierką i mówiła, że jej córa od 29 tygodnia była główką w dół i została tak do końca. A że miała usg co tydzień to kontrolowała na bieżąco.
Puchatkowa, ta glukoza nie jest taka tragiczna, dasz radę :)

Nasz mały wczoraj na wizycie był ułożony poprzecznie i moja gin też twierdzi, że jeszcze zdąży się obrócić :) nadal jest chłopcem, co cieszy :D i ogólnie wszystko OK, więc jestem spokojna.
W przyszłym tygodniu muszę zrobić test z obciążeniem na glukozę - mam nadzieję, że uda mi się wypić i nie zwrócić tych słodkości :D

Ja na początek, do szpitala i przez pierwsze dni w domu też chcę kupić Rossmannowe Babydream. Słyszałam, że są bardzo dobre, więc w nie zainwestuje :) jak podpasują to będę ich używać, jak nie to spróbuję Dada z Biedronki :)

Dorcia: Moja Zuzia tez jest ulozona glowka w dol wazy kolo 900 g ale mi powiedzial Dr ze jeszcze pewnie sie odwroci itp bo ma duzo miejsca ..hm.. wiec teraz sie zastanawiam jak to jest ze u Ciebie juz tak zostanie

Dziewczyny nie przesilac się bo wyladujecie w szpitalu i będziecie plackiem leżeć do samego porodu... Trzeba naprawde uważać. Co do pieluch ja używam tylko Pampersy i Babydream z Rozsmanna. Pampersy tylko na noc lub długie wyjścia a te tańsze na codzien. Jeśli chodzi o Dady to nam nie podpasowaly. Jakieś takie grube, mało elastyczne no i ten zapach... Jakby plastik , coś sztucznego nie wiem jak określić nawet. No i kilka razy przepuscily takze z mojego doświadczenia Babydream lepsze. Ja do pierwszego dziecka zabrałam do szpitala jedna mala paczkę tych najmniejszych huggisow i wystarczyło, nawet przywiozlam kilkado domu. Nie ma też co przesadzać z ilością wszystkiego bo w razie czego ktoś moze Wam zawsze dowieźć. Pozdrawiam!

mi sie rozki wydaja przydatne i bede miala... chyba latwiej sie nosi bobasa...
Tinneraa dzieki :)

Mnie też od paru dni pobolewa podbrzusze, szczególnie wieczorem. Jak dłużej posiedzę i wstaję to ciężko mi się wyprostować:/ też tak macie? trochę mnie to martwi.

dziewczyny, a my możemy same ocenić, że nam się szyjka skraca? sa jakieś objawy? oszczędzajcie się dziewczyny z tymi szyjkami, dacie radę?

mondar - dobre:) uśmiałam się:)

Hej dziewczynki :)

Ja już po wizycie, Maluch waży 1 kg, ale nie wiem, ile ma "wzrostu". W każdym razie jest słodki :) No i ułożony już głowką w dół, pan doktor powiedział, że juz tak zostanie. Już się nie mogę go doczekać :)
I dostałam w bonusie takie próbki i ulotki, i tak jest taka fajna książeczka o wyprawce. I dla Malucha zalecają wziąć :
- 3 bardzo cienkie bawełniane kaftaniki
- 3 ciepłe bawełniane kaftaniki lub body
- 10 pieluszek tetrowych (trochę dużo?) i paczka jednorazowych
- 2 czapeczki bawełniane
- 2 pary śpioszków
- 2 pary skarpetek
- ciepły kocyk lub rożek
- 2 duże ręczniki

Kupujecie rożki? bo ja chyba zostanę przy kocyku, rożek jakoś do mnie nie przemawia, ale może to lepsza opcja, jak myślicie?

A co do pieluch dada, jak pracowałam z żłobku to zdecydowana większość dzieci ich używała i rodzice mówili, że są bardzo dobre. Niektórzy nawet twierdzili, że lepsze od oryginalnych pampersów. I chyba żadne z dzieci nie miało na nie uczulenia. Więc ja zaryzykuję i będę je kupować.

:)
Dziewczyny koniecznie przeczytajcie przyszłym tatusiom :)
Co ma zrobić mężczyzna, aby zrozumieć ciężarną kobietę? Instrukcja - krok po kroku:

1-3 miesiąc

1. Każdego wieczora organizuj sobie zatrucie - na przykład zjedz przeterminowaną rybę i popij mlekiem. Później dowiesz się, po co.
2. Następnego ranka wstań, weź pigułkę nasenną i idź do pracy. Jeśli rzeczywiście bardzo źle się czujesz - zostań w domu, ale nie zapomnij posprzątać i ugotuj obiad.
3. Do kostek u nóg przywiąż woreczki z piaskiem - po półtora kilograma na każdą nogę.
4. Przed wyjściem włóż do kieszeni koszuli zdechłą mysz i nie wyjmuj jej!
5. Tego nie jedz, nie wolno ci. Tego też. I tego. Najlepiej zjedz jabłko.
6. Powaliło cię? Rzuć te papierosy! Coca-colę, piwo i inne napoje gazowane też!
7. Usiądź wygodnie i zjedz jogurt. Jeśli nie masz ochoty - to chociaż trochę.
8. Zwymiotowałeś? Posprzątaj po sobie. Nie wołaj żony - jest zajęta.
9. Idź do szpitala na pobranie krwi. Muszą zrobić niezbędne badania.
10. Trzy razy w miesiącu chodź na badania do proktologa.

3-6 miesiąc

1.Do brzucha przywiąż materac z wodą.
2. Gdy się ubierasz - nie odwiązuj go, nawet, gdy próbujesz wciągnąć buty.
3. Śpij również z materacem. Jak to, JAK? Na boku!
4. Nie zapomnij rano zażyć pigułki nasennej.
5. A przed wyjściem do pracy - wypij litr wody.
6. Przed pójściem spać również wypij litr wody i weź tabletkę moczopędną.
7. Do nosa włóż wacik, tak, aby powietrze przechodziło, ale odczuwało się lekką duszność. Wacik noś stale.
8. Masz duszności? Otwórz okno - niektórym pomaga.
9. Idź do szpitala na pobranie krwi. Jak to, PO CO? Zrobić niezbędne badania. Co z tego, że już robiłeś?
10. Trzy razy w miesiącu chodź na badania do proktologa. Materaca nie odwiązuj!

6-9 miesiąc

1. Każdego ranka siadaj na fotel obrotowy i kręć się przez 10 minut. Gdy już organizm odmówi Ci całkowicie współpracy - wstań i szykuj się do pracy. No co ty, kręci ci się w głowie? Współczuję, to na pewno minie.
2. Dolej wody do materaca.
3. Wypij coś moczopędnego, a w pracy wypijaj szklankę wody co godzinę.
4. Postaraj się nie opuszczać miejsca pracy zbyt często. Bądź czujny i dyspozycyjny przez cały dzień. Jeśli przychodzi ci to z łatwością - weź dodatkową pigułkę nasenną.
5. Zwiększ również wagę woreczków z piaskiem, które masz przywiązane do nóg - do 2 kilogramów każdy.
6. Wieczorem, nie odwiązując materaca, połóż się do łóżka i bądź perfekcyjnym, namiętnym kochankiem!
7. Jeśli wydaje ci się, że twoja żona interesuje się innymi mężczyznami - pozostań wspaniałomyślny i wybaczający.
8. Poświęcaj żonie więcej czasu i uwagi. Wyobraź sobie, że jej też jest ciężko!
9. Idź do szpitala na pobranie krwi. Jak to, po co? Po to samo, co zawsze - niezbędne badania.
10. Trzy razy w miesiącu chodź na badania do proktologa. Oczywiście, że z materacem, co za pytanie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

perfectangel, oczywiście że mam bo udzielam się tak cały czas :)
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=5541092&start=2550

a te pampki od 7 kg to nie mam pojęcia, ale na pewno po pół roku jakoś chyba? no w zależności ile nasze dzieciaczki będą przybierać :)

lyneth byłam dziś na ćwiczeniach w SR. Okazało się, że były dwa pod rząd z czego pierwsze to konkretne ćwiczenia, drugie to był film o karmieniu piersią.
Położna mówiła, że ona rozliczać nie będzie tylko zrobi to sekretariat. Powiedziała też, że nie ma możliwości odrabiania ćwiczeń na których się nie było.

Inne tematy z forum

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...