Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (9)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013

Lollipop, podobno od odejścia wód ma sie 2 godziny na dotarcie do szpitala...ja tez mam zamiar sie oglolic, wykąpać, a najpierw...zrobić lewatywę :D mam nadzieję, ze zdarze ze wszystkim, ale to przy zalozeniu ze odejdą mi w domu...chyba tylko jak są zielone wody to trzeba szybk do szpitala,ale tego nie jestem pewna, wiecie moze cos o tym?

Hej Dziewczyny :)

Witam nową mamę :)

Lyneth super że powiedzieli że jest szansa że wypuszczą Cię do domu, mam nadzieję że będzie ok i to zrobią :)

Co do kosmetyków to ja dalej nie wiem co wybrać dla Małego. Ale na dniach się zdecyduję bo w końcu zabrałam się za robienie listy co muszę jeszcze kupić i chcę zamówić wszystko bo wczoraj wpadłam w panikę. Myślałam że zaczynam 33 tydzień a to 34 się zaczyna, niby to tylko tydzień różnicy ale spanikowałam nieźle bo nie mam nic z kosmetyków i rzeczy dla siebie do szpitala.

Mamazosi super ten otulaczek do fotelika, też go zamówię. Tak myślę że będę go używała do fotelika, wózka i w domu :)

Co do drugiego dziecka to ostatnio jak byłam zmęczona to powiedziałam Mężowi że nie wiem czy zdecyduje się na drugie dziecko ale to tylko takie gadanie było bo już mi przeszło :) Chciała bym jak najszybciej zacząć się starać bo nigdy nie wiadomo jak to będzie i kiedy się uda. Pierwszą ciążę poroniłam, o tą staraliśmy się 5 miesięcy więc niby nie było to długo ale nie wiadomo jak to teraz będzie. Oczywiście jeśli Mały nie będzie spał, ciągle będzie płakał, tylko na rękach będzie chciał być to nie będę się decydować za szybko na drugie dziecko bo nie dam rady ale jeśli będzie grzeczny to po co czekać :)

I jeszcze mam pytanie do mam. Jak odejdą mi wody lub jak będę miała już skurczę to zdążę i dam radę się ogolić? Sorry za takie pytanie ale już teraz ciężko mi się golić i nie widzę golenia codziennie a nie wiem czy jak się zacznie to zdążę przed pojechaniem do szpitala.

Aa i jeszcze jedno, czy Bepanthen trzeba zmywać z sutków przed karmieniem? I który kupujecie? Bo widziałam, że jest parę np Bepanthen maść, Bephanten krem, Bephanten Plus...

fajnie ze chcecie mieć po dwójce maluchów. Dla tych ktor enie chcą - uważajcie podczas karmienie piersią, bo nie zabezpiecza wcale, moja kolezanka w ten sposob ma parkę, mimo ze nie chciala ;)
W SuperPhramie te papmki biale są po 39,99, dzisiaj kupilam...bez kuponow

Ja jeszcze sprecyzowanych planów co do drugiego dziecka nie mam, ale myśle, że te 2,5 - 3 lata poczekamy ze staraniami. Podziwiam dziewczyny, które decydują się prawie od razu na drugie dziecko. Ja wychodzę z założenia, że taki maluch jeszcze bardzo potrzebuje opieki, uwagi, noszenia na rękach itp., a nigdy nie wiadomo, jak ta druga ciąża będzie przebiegać. Czasem całą ciążę trzeba przeleżeć plackiem i myślę, że w takiej sytuacji łatwiej jest ze starszym dzieckiem niż z takim maleństwem. I ja bym chyba się nie odważyła kilka miesięcy po porodzie zachodzić w drugą ciążę. Aczkolwiek fajna jest mała róznica wieku.

Tak :-) mam L4 :-) też za jakieś 3-4 lata chusteczki pomyślę o córeczce... choć nigdy nie wiadomo kiedy się zachce i czy w ogóle :-P

lyneth ja jeszcze nie wybrałam położnej. jakos nie mam do tego teraz głowy;) ale musze ogarnąć ten temat niedługo.

Justyna w sr na klinicznej zajecia sa bezpłatne.

tak piszecie dziewczyny o rodzeństwie - ja już się zastanawiałam kiedy drugie dziecko (musi być synek przecież;) i doszłam do wniosku, że najszybciej za 4 lata, a wy piszecie, że to duża różnica wieku. myślicie, że im większa róznica wieku tym ciężej? moja przyjaciólka pól roku temu urodziła, a starsze ma teraz 2 lata i jak na nią patrzę, to te 1,5 roku różnicy to bardzo mało i trudno tak ogarnąć dwójkę takich maluchów... starszy nie chce na nocnik przejść, cały czas pije z butli i jeszcze nie mówi. nie wiem czy to ma związek z małą siostrą czy to kwestia wychowania rodziców?

perfectangel udało ci się skombinować l4?

Hej ale się wyspalam super!
Co do buntów to moja mała nigdy nie przechodzila żadnego buntu A skoki rozwojowe odsypiala j np chodzila spać o 17.00.także jestem zdziwiiwona jej zachowaniem,no ale mam nadzieję ze do narodzin jej minie.
Książks zdaje się być ciekawa,może dobie kupię.
Kurcze jak ja się dobrze czuje nic mi nie dolega,aż dziwne...oby tak dalej.dziś gruntleje sprzątanie planuje.

Hej dziewczyny,
Mam nadzieję że bunt 4 latka jest łatwiejszy niż bunt 3 latki :)
Ja wczoraj musiałam negocjować czy mogę do lekarza sama pojechać, bo moja mała mnie teraz bardzo niechętnie samą wypuszcza z domu.
Też będę miała parkę, czyli znowu dużo nauki o pielęgnacji tym razem chłopca. Nie mówiąc o tym że sama jestem jedynaczką i w ogóle trochę się boje jak to będzie wychowywać rodzeństwo. Zaczęłam już nawet czytać
'Rodzeństwo bez rywalizacji"
i jest to dla mnie bardzo ciekawa perspektywa. Polecam.

mamazosi, przechodzimy to samo, bunt 4latka, no straszne, ja juz nie wiem jak reagować mam na to dziecko :(

Amadea to sporo! Ale ie udało i to jeszcze dziewczynke,także tak jak ja będziesz miała parkę.Zastanawiam się czy będzie jakoś inaczej z inna płcią.zobaczymy.
a moja mała właśnie przechodzi bunt 4 latka,oj ciężko....
Dobranoc

Dziewczyny najlepsze z okazji nadchodzacych rocznic slubu:)

miedzy moi synkiem a mala bedzie 3lata i 8 m-cy bedzie wiec tez tak jak u ciebie mamazosi podobnie ale nam tak szybko nie poszlo z drugim troche to trwalo (1.5 roku). Najwazniejsze ze jak na razie wszystko jest ok:)

Kupon w superpharm dokladnie 37.99 te biale pampersy:) w necie nie znalazlam ale jak zapytalam skad je wziazc to koles mi wyjal z szuflady I dal:) moze w innych aptekach tez maja podrukowane

hej
Justynka ja tez nie używałam nic na odparzenia i pupa zdrowiutka była,ale pieluchy to ciężko było małej dobrać. Pampersy, Hugiessy, Bella nic nie pasowało, w końcu Dada się sprawdziły. A czy dziewczynki wrażliwsze-no moja na pewno nie:) a jaką Ty będziesz miała różnicę między dziećmi?

Lyneth dobrze, że walczysz o swoje, trzymaj się!A jak oceniasz dużo rodzących jest na Zaspie, przepełnienie czy raczej nie?

Mondar-ja też straciłam maluszka, także teraz jeszcze bardziej doceniam ciąże i się ciesze:)

Abbym tym bardziej gratulacje dla Ciebie, podziwiam że wytrwałaś w tak długich staraniach:)

u mnie mężuś ma radochę z prasowania, także cała sterta czeka na niego.

Dziewczyny od SR P. Madej na Klinicznej czy zajecia są płatne czy refundowane ? dzis dzwonilam i zapomnialam sie o ten szczegół zapytac

Co do pielęgnacji noworodka, to my przy pierwszym uzywalismy tylko jakiegoś płynu do kąpieli (chyba nivea) i dolewalismy ewentualnie oliwke do kąpieli. Niczym po myciu nie smarowalismy, bo mądry tata stwierdzil ze jak sie zacznie to już zawsze będzie trzeba:) I faktycznie - kremu na odparzenia tez nigdy nie uzylam. Dlatego na razie sie takimi rzeczami nie przejmuje, ale dzieci są rożne i jestem przygotowana na najgorsze:) poza tym dziewczynki chyba są bardziej wrażliwe i delikatne niestety

Hej Dziewczyny,

ale ja mam dziś senny dzień! Do 17.00 tak grzało słońce w okno, że nic tylko spać! Można się rozleniwić w tym szpitalu... Mój maluch jest dziś strasznie aktywny, aż za bardzo! Cały czas się wierci, kopie, wypina, wkłada mi rączki pod biodro, niezbyt miłe uczucie.

Z kosmetyków mam to samo co Wy :) Głównie kupiliśmy Hippa, tylko maść do pupy mamy Ziajki i mały sudocrem na wszelki wypadek.
Kosmetyki dla malucha kupiliśmy w Superpharm, bo była na nie promocja, a kosmetyki dla siebie zamawiałam w Gemini, korzystając z leżenia w szpitalu. Mąż dziś odebrał. Szczerze polecam tą aptekę, naprawdę mają niższe ceny!
Zamówiliśmy tam też leki bez recepty dla babci i niektóre były tańsze nawet o 10zł za opakowanie.
Maść Maltan dostałam od koleżanki, bo jej prawie cała tubka została i też już zaczęłam stosować, mówiła, że warto.

Dla siebie muszę jeszcze kupić tylko stanik do karmienia. Niby mam jeden, ale to chyba za mało... i zastanawiam się jak to zrobię, leżąc w szpitalu hehe

Pampersy mamy te białe Premium care i jak zakładałam kartę w superpharm dostałam takie kupony zniżkowe i duża paczka białych pamków była za 39,99 Promocja na pewno jeszcze trwa, bo te kupony są ważne do końca marca 2014r więc może Dziewczyny spróbujcie poszukać tych kuponów w necie, może gdzieś są.

Podkłady i wszystkie kosmetyczne rzeczy dla kobiety dają na Zaspie, ale na Kliniczniej wszystko trzeba mieć swoje. Jak jest w Wojewódzkim nie wiem.

My mamy wózek X-lander XA wersję z poszerzoną budką ten model z 2011r. Tegoroczne bardzo mi się nie podobały... a fotelik mamy Romera Baby safe plus SHRII Podobno nie pasuje na stelaż wózka, ale średnio mi to przeszkadza :) Ten jakoś bardziej do mnie przemawiał niż maxi cosi.

W ogóle to Wam powiem, że musiałam się dziś upomnieć o swoje leki, bo wczoraj na obchodzie ordynator wykreślił mi nospę, ale nie napisał, że dalej mam brać luteinę i rano nic nie dostałam hehe musiałam się upomnieć u innej lekarki, a ona zdziwiona, a pani ma to brać? ja na to, że tak, na pewno, bo obecnie to zostałam bez żadnych leków, a ona na to, acha... i wpisała w kartę. Trzeba tu jednak pilnować swego, bo zakręceni są ;)

Dziewczyny z Moreny - wybrałyście już położną z przychodni? Macie jakieś nowe wieści w tym temacie?

Pozdrawiam ciepło!

widzę, że sporo z Was mialo problemy z zajściem w ciążę, jak ja, niestety czasami to nie przychodzi samo...ale może to i dobrze, bo teraz bardziej docenia się to bijące malutkie serduszko :)

aaa, zapomnialam dodać dziewczyny, ze ja jeszcze zaopatruję się w ...mąkę ziemniaczaną :D polecila mi to koleżanka, podobno jest świetna na wszelkie odparzenia na pupci :)

Witam w deszczowe popołudnie :)
Ja również dostałam dzisiaj wiadomość od pani Madej i ciesze się że koniec ma być 24.10 bo istnieje szansa że uda mi się ukończyć tą szkołę przed porodem :)
Jeżeli chodzi o kosmetyki to nie będę się rozpisywać bo dokładnie mam kupione pkraktycznie to co było już wymienione i również zakupy robiłam w Rossmanie i aptece Gemini ,do kupienia pozostały tylko pampersy i stanik do karmienia.
A od jutra zaczynam prać i prasować i nie powiem cała ta sterta ubranek, kocyków itp. zaczyna mnie przerażać.
Czas waktycznie leci nie ubłagalnie na początku wydawało mi się że mamy go bardzo dużo, a teraz jestm w panice że tak mało go zostało.
Wózek dostaliśmy od mojego brata x-landera XA.
Co do wieku ja mam 33 lata skończone o ciąże walczyliśmy 10 lat, straciliśmy już dawno nadzieje, ale nasz synek pojawi się niedług na świecie i cieszymy się bardzo, w przeciągu tych lat straciliśmy dwie ciąże.

Leci leci :)) No ja mam 28, w grudniu 29 ..:P I jakos "staro" sie nie czuje wrecz przeciwnie ..nadal uwazam ze jestem za mloda na dziecko hehe.. bede musiala dorosnac :P Hm.. u mnie pierwsza rocznica za 4 dni a tak szybko zlecialo ze szok.. O dziecko sie nie staralismy , ale mam nadzieje ze sobie poradzimy.. ze instynkt macierzynski przyjdzie sam.. w koncu te pare miesiecy juz sie jakos przyzwyczajam i mysle ze dam rade - w koncu musze ;P

a ja wszystko co Wy tu piszecie tez juz posiadam , wiecej nic nie mam to nie bede sie rozpisywala :P Zamowilam w aptece gemini i dzis odebralam pake :) Wygodnie :P

Inne tematy z forum

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...