Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (9)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013

Muszę się wyżalić...wlasnie odkrykłam na swym udzie małego kleszcza... mimo swojego zawodu wpadłam w panikę... wizja boreliozy w ciąży (zarażenia dziecka przez łożysko, albo poronienia) normalnie łzy w oczach... mąż mi go usunął pinsetą...niestety d*pek był tak mały i nie napity że został kawałek szczypiec więc sterylną igłą je podważyliśmy i wydostaliśmy... miejsce po ugryzieniu mam lekko zaczerwienione... wyszukałam w necie że miejsce po ugryzieniu odkazić spirytusem więc to zrobiłam...a jutro ide do lekarki rodzinnej to pokazać bo się wystraszyłam i płakać mi się chce... ciągle coś się ze mną w tej ciąży dzieje nie tak jak trzeba...a do układ pokarmowy, a to mała za szybko chce wyjść i mnie ta szyjka tak boli że szok...to jakby było mało to jeszcze kleszcz...wspomne że to pierwszy kleszcz w moim życiu.... poprostu jakiś pech :(

lyneth moze nie wezmą Cię do szpitala... a jeśli wezmą to nie bedzie tragedii- bedziesz pod bardzo dobrą opieką, Trzymam kciuki zeby wszystko bylo dobrze

hej
Delie ty masz wspaniałą hemoglobinę, ja to już od 14tyg ciąży mam w granicach 8,ale biorę leki. Na skurcze łydek najlepszy jest magnez, jem od 2 tyg i skurczy brak:)

No ja należę do nielicznego grona mamuś, które nie mają denerwujących objawów ciąży, może jeszcze i do mnie one dojdą. No nie licząc faktu, że dwa ostatnie dni to praktycznie śpię z otwartymi oczami. Ale sen to zdrowie,a co tam widocznie mój organizm tego potrzebuje. Dopiero koło 18.00 wieczorem dochodzę do siebie. Ale może to pogoda.

Co do pokoju dla dziecka to ja moją małą przeniosłam do siebie jak miała 7 miesięcy no i cóż dobrze i niedobrze. Jej to w sumie nie zrobiło różnicy,a ja jak zaczęła ząbkować to siedziałam z nią u niej na fotelu próbując ją uśpić zamiast wziąść ją do naszego łóżka, perspektywy czasu uważam że głupio robiłam, wydawało mi się wtedy że dla małej lepiej,ale ja wiecznie niewyspana i zła. Dodam, że od niemowlaka nigdy nie spała z nami w łóżku, zawsze u siebie. Ale to dlatego, że bałam się że ją przygniotę, mąż tez się bał. Tak jak któraś z Was napisała to sprawa indywidualna, same zobaczycie jakie jest Wasze dziecko. Ja tym razem nie mam wyjścia, do roku będzie maluch z nami, a jak skończy roczek to przejdzie do pokoju z córcią i łóżka piętrowego.

A mam pytanie a propos kosmetyków babydream. Czy Wy mamusie je używacie-chodzi mi tu o pampersy, chusteczki, kremy do twarzy,wkładki laktacyjne? a może macie sprawdzone opinie kolezanek? Bo ja wciąz nie wiem od jakiej firmy zacząć,więc zbieram opinie. Z tego co czytam w necie babydream ma dobre,ale cena jest podejrzanie niska.

Dziewczyny jakie macie wyniki hemoglobiny?
U mnie dzisiaj spadek - 11.2, norma od 12 (poprzednio mialam zawsze w dolnej granicy normy).

Do mamusiek z Moreny - wybieralyscie polozna srodowiskowa z przychodni Morena a moze z przychodni Swissmed mozna? Tak sie zastanawiam wlasnie czy wybrac sie tam po uwadze p. Madej na SR.

Lollipop problem w tym że jeśli w sypialni zrobimy firankę czy zasłonkę lub wsatwimy szafę to jeden z pokoi nie będzie miał w ogóle okna :D a do tego mam owczarka niemieckiego i kota i boję się trzymać małą w osobnym pokoju i nie widziec czy kot nie udał się do łóżeczka do niej na drzemkę :D musiała bym ciągle patrzeć w elektryczną nianie video :D to zbyt duży dla mnie stres :D pewnie jak na przewrażliwioną matkę pielęgniarkę by przystało że z każdej nocy robiła bym sobie 12 h dyżur a nie zwykłą noc z dzieckiem :D więc póki co mała będzie z nami a może na wakacje zrobimy remont salonu i go przedzielimy bo to akurat jest wykonalne :) ale to jeszcze trochę czasu :)

Eh nie mogę jeść winogron...zaraz mam biegunkę porażka...po ostrym czy kwaśnym zgaga... generalnie juz przyzwyczaiłam się do dolegliwości ze strony układu pokarmowego ale jednak co nowy tydz ciąży to mój organizm mnie zaskakuje...i po mału wracam do żywności z początku ciąży czyli warzyw i wybranych owoców...i diety lekkostrawnej... marzy mi się dzień bez zgagi ha ha ha

Hejka,

no i niestety się skróciła :( buuuu mam skierowanie na patologię, ponownie... :( Lekarz powiedział, żeby pójść do szpitala, niech lekarze sami sprawdzą i ocenią, co ze mną zrobić. Rozmawiałam dziś w szpitalu z położną, mówiła, że dramatu nie ma skoro nie mam innych objawów, ale to już po 30tc i lepiej się poradzić lekarza, bo mogą mnie zostawić. Dziś wieczorem już nie poszłam, lepiej jutro rano, bo wszystkie wyniki od razu zrobią i będą wiedzieć, co i jak, a wieczorem to bez sensu. No to jutro rano pojadę i zobaczymy...
Najbardziej się boję, że jak mnie teraz położą, to już do porodu nie wyjdę; Synek na szczęście zdrowy, rośnie zgodnie z tc więc jeszcze za mały jest, żeby witać go na świecie.

Joahne - dzięki wielkie, trzymaj dalej kciuki, na pewno się przydadzą!

Aabym - Beckers jest zmywalny; jak nam chlapnęło na ramy okienne, to ładnie farba schodziła. Czy plamy ze ściany zejdą, jeszcze nie mieliśmy okazji zmywać wiec Ci nie powiem. Wydaje mi się, że tak.
A co do alergii, to mój Maż jest alergikiem i nic, a nic nie reagował na farbę więc chyba ok. Jak malowaliśmy pokój w styczniu, to ani nie kichał, ani kataru nie miał, co głównie go męczyło przy remoncie i farba za bardzo nie śmierdziała. Od tamtej pory śpimy w tym pokoju i nic się nie dzieje.

My na początku też będziemy spać z maluchem. Z sypialni zrobimy mu pokoik, wstawimy małe łóżeczko i dla nas rozkładaną kanapę, a po jakimś czasie, nasze łóżko przeniesiemy do trzeciego pokoju, a mały zostanie sam. Mebli nie zmieniamy na razie, będą te, co są, tylko z szaf się wyprowadziliśmy.

Dziewczyny współczuje kolek, mi nic takiego się nie dzieje na szczęście, jedynie ta szyjka mnie martwi :(

Coż, mnie też czasem dopada kolka, z prawej strony, ale to jak za szybko chodzę albo w ogóle za bardzo aktywna w ciągu dnia jestem. Od kilku dni zwolniłam tempo dosyć mocno, chyba przez tą pogodę. Nic mi się nie chce, wychodzę tylko na chwilę i przeważnie do sklepu, a tak to siedzę w domu i zamulam. Nawet obiadów mi się nie chce gotować, do sprzątania się zmuszam. Mam nadzieję, że mi niedługo przejdzie :/

A co do pokoiku dla dzieciaczka... my mamy możliwośc zrobienia osobnego pokoju dla Synusia, ale narazie wstawimy jego łóżeczko do naszego pokoju i Mały będzie spał z nami, planuję minimum pół roku. Głownie z wygody, ale też dla własnego spokoju. No i wydaje mi się, że taki Maluch powinien być na początku jak najbliżej mamy. Ale jak wyjdzie, to już życie zweryfikuje :)

Lollipop wyniki moczu jak najbardziej dobre, teraz robiłam dodatkowo posiew wiec zobaczymy. Krew tez ok, moze ciut za niska hemoglobina i hematokryt ale to w ciazy normalne. Jedyne co to CRP mialam podwyzszone, ale nie wiadomo czy od tego.
Pewnie, ze nie ma co sie nakrecac. Napisalam tylko dlatego zeby nie bagatelizowac niczego, a nie zeby straszyc :) Wazne zeby byc swiadomym. A prawdopodobnie u ciebie to po prostu wiazadla sie naciagaja, skoro tylko w ruchu to czujesz. Zreszta nawet z wodonerczem tez nie jest zle, trzeba sie tylko przestawic na dbanie o te strone i tyle, ale po ciazy to raczej wszystko wraca do normy. A ze juz koncowka to damy rade, wazne zeby maluchy byly zdrowe :)

Witaj MarcysiaS, dopisałam Cię do listy i przy okazji u siebie dopisałam szpital

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie

Monika kolki mam właśnie z lewej strony. A wszystkie wyniki krwi i moczu masz dobre? Dobrze że idę jutro do lekarza :) ale na razie jestem spokojna i się nie nakręcam.

u nas mala bedzie spala z nami dopoki sie nie wyprowadzimy od moich rodzicow, czyli mniej wiecej do wakacji. Wydaje mi sie, ze im dziecko mlodsze, tym taka przeprowadzka jest latwiejsza. Same bedziemy najlepiej znac wlasne dziecko i na pewno bedziemy wiedziec kiedy nastapi odpowiedni moment.

Ale ja juz ogladalam inspiracje dzieciecych pokoikow. Teraz mozna tak swietnie zaaranzowac wnetrza dzieciakom:) za naszych czasow nie bylo tylu gadzetow, wyboru mebli i dodatkow.

Aabym a babka wyszla super;) w sam raz na oslodzenie wieczoru w takie deszczowe dni:)

happymum u nas podobnie, mamy ponad 100m2, a tylko 2 wielgachne pokoje i 2 przedpokoje, do tego układ beznadziejny. Także maluch będzie z nami w pokoju, dopóki nie zrobimy remontu i kuchni nie przeniesiemy, żeby tam zrobić dla maluszka pokój. Póki co brak kasy, więc przypuszczam, że min rok będziemy dzielić sypialnię:)

witam
Witam nowe mamusie:)
Widze ze jest przerabiany temat spania:)moj synek spi z nami jeszcze w pokoju a ma ponad 3 lata ale poprostu nie bylo mozliwosci zeby spal osobno w pokoju. A po za tym spal z nami bardzo dlugo w lozku bo wlasnie od malutkiego bylo mi go szkoda odladac albo kiedy budzi sie w nad ranem i plakal bralam go moglam sobie odspac(po nie przespanych nockach paru z koleji poprostu czlowiek sie podaje) na dniach bedzie przeniesiony do drugiego pokoju. a mala nie wiem jak dlugo bedzie spala z nami w pokoju to wszytsko bedzie zalezalo jaki bedzie dzieckiem:)
wszystko przed nami:)trzeba miec duuuuzo cierpliwosci:)

Lollipop to ja miałam dokładnie tak samo, tyle że brzuch mnie bolał jak leżałam na prawym boku bądź czasami na plecach i tak jak mówisz mąż czasami musiał mi pomagać się przekręcić. A na lewym boku przechodziło jak ręką odjął. No i właśnie okazało się, że to przez tę nieszczęsną nerę. Bo kolki i bóle miałam zawsze z prawej strony, tam gdzie ta nabrzmiała nerka. A ty masz kolki z lewej strony czy różnie?

Co dzień przeglądam tablice.pl i czatuję na super okazję ale nawet jakby się teraz coś pojawiło to i tak nie mielibyśmy gdzie wstawić bo jestrsmy przed dużym remontem. Jakby było coś mega Extra to może do garazuna troche ;-)
Ja też jestem z tych ulegajacych więc nie wiem jak to wyjdzie z maluchem:-) trzeba bedbędzie potrenować charakter :-) czasem podczytuje dziewczyny z wątku lipcowo sierpniowego - jakie mają sposoby na swoje bomble :-P może coś wykorzystam :-)
Nasz maluch będzie dzielił pokój z wielka szafa tzw gospodarcza ;-) ale tozzdecydowanie duży pokój i miejsca będzie aż nadto

No tak, ja bym nie mogła :) Na pewno przez pierwsze miesiące będzie z nami spał ale nie wiem czy do pół roku czy do roku czy dłużej. Ale na pewno będę się starała żeby w swoim łóżeczku spał a nie naszym :) Ale jeśli u siebie będzie płakał a u nas będzie spokojny to nie wiem czy będę miała serce żeby go odkładać... Ja będę wtedy wychodzić a Mąż będzie to robił bo ja to nawet psu ulegam bo nie mam serca mu odmówić jak tak się patrzy a co dopiero takiemu małemu Bąblowi który będzie płakał. No ale zobaczymy za parę miesięcy jak to wszystko wyjdzie bo planować to zawsze jest łatwo :)

Happymum87 a jak byście zasłonkę zrobili w pokoju albo szafę na środku postawili? Albo z pokoju do pokoju, to ten ostatni mógłby być Malej a ten pierwszy Wasz. My też mieszkamy z rodzicami i na początku mieliśmy jeden pokój i to na piętrze a łazienkę i kuchnię na dole ale zamieniliśmy się z rodzicami, oni poszli do tego pokoju u góry a my na dół i dzięki temu mamy dwa pokoje no i ja mam bliżej do łazienki. Nie wyobrażam sobie jak bym miała teraz po 5 razy w nocy taka zaspana schodzić, już wcześniej było mi ciężko a teraz to już w ogóle. No i jak Mały się już urodzi to też będzie wygodniej mieć wszystko na jednym piętrze.

Dziewuszki zazdroszczę wam tych osobnych pokoików :) nasza córcia będzie spać z nami i to minimum ze 2-3 lata... niestety nie mam możliwości zrobienia jej osobnego pokoju...mieszkamy z moimi rodzicami w domku 2 rodzinny każdy ma swoje pietro...niestety nasze jest troche bezmyślnie zaprojektowane bo mamy koło 90m a w tym 2 wielkie pokoje, kuchnie, łazienkę, kotłownie i ogromny nie do ogarnięcia korytarz... już kombinowaliśmy by podzielić jeden z dużych pokoi na dwa miejsze ale albo okna by przeszkadzały w podziałce albo z pokoju do pokoju by sie przechodziło i to niewygodne... Także póki nie skończymy budować swojego to tak będzie :) ale to nasza pierwsza pociecha i jakoś oboje jesteśmy pozytywnie nastawieni do posiadania jej w naszej sypialni w swoim kąciku :) będzie zawsze pod ręką obok nas :)
Ale wierze wam że urządzanie pokoju dziecięcego musi być fajne :D to zawsze frajda co wybrac za farbę , jakie mebelki :D jak je porozkładać, co nakleić na ścianę itp itd :) także szalejcie bo warto hihi

Co do przekręcania się w nocy z boku na bok to ja dzięki mojej szyjce w tej kwestii przeżywam traume bólową co noc :)

A kolki eh no niestety chyba po mału borimy się istoty do wolnego turlania jak to mówi mój mąż :) i ja już po mału zaczynam się z tym godzić że dreptam wolno byle by dotrulać się do celu :)

perfectangel - a patrzylas na tablica.pl?

moj synek będzie z nami spał w sypilani we wlasnym łóżeczku, myśle ze tez kilka miesiecy, może do pól roku. Póki co musimy zrobic mu pokoik bo jest w stanie surowym :D ale nie mamy jeszce pomyslu...

joahne - jak wyszla babka? :)

Wygoda to jedna rzecz :-) a druga że ciężko jest chyba zostawić takiego szkraba malenkiego w innym pokoju na tak długo... tym bardziej przy pierwszym dziecku...

Dzięki dziewczyny, dobrze wiedzieć że nie tylko mnie łapię ta kolka :) Jutro na pewno o tym powiem lekarzowi i poproszę żeby sprawdził nerki ale to pewnie nie od tego bo w domu mnie nie łapię tylko na spacerze. Ja na lewym boku w ogóle spać nie mogę. Wytrzymuję tylko chwilę bo zaraz mnie brzuch boli, czasami aż tak że Mąż musi pomóc mi się przewrócić i jak na prawym boku się położę to od razu przechodzi. Też muszę o tym lekarzowi powiedzieć.

To mój Mały czkawki albo nie ma albo tego nie czuję bo jeszcze nigdy w jednym miejscu nie czułam go przez jakiś czas, zawsze wszędzie go pełno aż się zastanawiam jak on to robi :D

Mój Mały będzie spał z nami ale jak długo to nie wiem, pewnie zależy co ile w nocy będzie się budził bo jak często to pewnie nie będzie mi się chciało chodzić do drugiego pokoju :)

Inne tematy z forum

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...