Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (9)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013

hej witaj muszka!
ile lat ma starsza pociecha, jak znosisz ciąże?Znasz płeć maleństwa?

Cześć dziewczyny, chciałam dołączyć do forum. Spędzam coraz więcej czasu w domu i chętnie czytam wypowiedzi. To już moja druga ciąża więc mogę służyć wieloma radami i spostrzeżeniami po pierwszej a termin na 4.12.

Jeśli chodzi o maltan to można go stosować przy karmieniu (bo szybko się wchłania i nie trzeba zmywać przed karmieniem), ale do czasu jak nie karmicie zdecydowanie polecam Alantan Plus maść! Jest tania ale rewelacyjna i jak miałam czas zmywać to też stosowałam na brodawki po urodzeniu bo dużo lepiej regeneruje skórę. Tylko trzeba mieć wkładki laktacyjne bo długo się wchłania i może pobrudzić stanik (ja pamiętam że jak miałam duży kryzys to nakładałam bardzo dużo i było to jedyne co mi pomagało).

Najwięcej przytyłam to chyba ja :-) 25 kg na plusie, ale wcale się tym nie przejmuję, chociaż już w lustro patrzeć nie mogę, wiem że po porodzie to zejdzie, no wiadomo że nie od razu ale z czasem.

A mnie właśnie tak strasznie boli prawa pierś, jakby jakieś guzki były, przed ciążą miałam pełno torbieli, myślicie że to to? Bo to tak samo boli, w poniedziałek wspomnę doktorkowi...
Musze też zacząć smarować, mam benphanten, ale myślę że kupię tez właśnie tą maść maltan..(czy jak to się tam piszę)
Miłego dnia dziewczynki!

czyli może pomoże...mam nadzieję:)

też kupiłam maltan na brodawki,od dzisiaj już stosuję :-) szwagierka mnie nastraszyła pękającymi i krwawiącymi brodawkami, to wolę się zabezpieczyć. ciekawe, na ile to faktycznie pomoże.

hej
ja w sumie będę u małego stosować to co teraz stosuje moja 4latka, czyli płyn do kąpieli Mustela, krem do twarzy Nivea na zimę z omega 3 i jak trzeba będzie to robiona na receptę maść pośladkowa do pupy. Tyle, mało ale starczy.

Co do oilatum czy emolium czy innych tego typu emolientów to zdania pediatrów są podzielone.

a na brodawki mam maść maltan, podobno najlepsza. Można ją stosować już dwa miesięce przed porodem, by zachartować brodawki. Ciesze się, że udało mi się ją kupić, bo podobno działa cuda a ja ostatnio przez pierwszy tydzień miałam mały koszmar,także tym razem chcę się zabezpieczyć.

Co do wagi to ja tez sie pilnuje jak mogę, do tego dwa razy w tyg chodze na ćwiczenia a waga regularnie rośnie-co prawda w normie,ale 9kg na plusie boli.
amadea mała się przestawi, sa podbno specjalne ćwiczenia które to wspomagają:) np chodzenie na czworaka.

Ja dzis przejrzałam ciuszki, wypiorę tylko 56 i 62. Chyba starczy wszystkiego. Zamówiłam też pościel, rózek i kocyk żeby mały miał nowe-taką zieloną w dinozaury.Ładna:)

tak Was czytam, ile przybrałyście...pociesze Was to ja mam chyba najwiecej, stanelam na wage dzis...jest +18 kg, zostaly jeszcze 2miesiace na pewno bede miala ponad 20 ;( ale najwazniejszy jest maly,zeby byl zdrowy nie ja....

pozdrawiam

Co do kosmetyków to ja zakupiłam krem na zimę z Rossmana ponoć jest bardzo dobry, i płyn do kąpieli z Rossmana też kupiłam, do tego mam sudocream i duże opakowanie bepanthenu dla siebie i małej... oliwki nie kupuje, pudru też nie póki nie będzie trzeba...oliatum ma dobre opinie ale im więcej tych kosmetyków tym chyba gorzej dla malucha także ja będę się starała nie używać bez sensu nadmiaru kosmetyków... zobaczymy co z tego wyjdzie :) a pieluchy to zdecydowałam się na pampersa te białe i czytałam że z pampersów są najmniej uczulające i wiele osób je chwali więc przy nich zostaje zwłaszcza że ost są często na nie promocje i można kupić opakowanie 78 szt za od 33 do 39,99...trzeba tylko dobrze popatrzeć w sklepach :)

Ja tez myslalam o jakims emoliencie do kapiel, ale obawiam sie ze jak go naleje do wanienki to maluszek sie natlusci i bedzie mi sie slizgal, i tak sobie mysle ze myjac za kazdym razem w emoliencie przyzwyczaja sie skore do sztucznego natluszczenia i nawilzenia a myjac w plynie i ewentualnie w razie potrzeby stosujac oliwke mozna ja naturalnie wspomoc.
Co do tej gabki do wanienki to bratowa miala i strasznie dlugo schnela a to sprzyjalo mnozeniu sie bakterii. Ten stojaczek to wedlug mnie na poczatku tez sie nie sprawdzi dzidzia jest wiotka a zarazem ruchliwa i nie wyobrazam sobie kladzenia jej na tym najlepszym rozwiazaniem beda silne i duze dlonie tatusia :)

Ponoć super jest Oilatum
http://www.ceneo.pl/;szukaj-oilatum?se=_4qDeBWFK9Z8h1T5tl5JxMsuYNmaiX-8&gclid=CNuAqLGzxrkCFche3godi2cARw

Ja się w to zaopatrze :-)

Ja wanienkę też mam większą i na początek będę wkładała ten specjalny wkład ale plastikowy a nie gąbkę a później pieluszkę. Ten wkład podobno jest fajny na początek bo wtedy pępka się tak nie moczy. No i podobno lepszy jest ten plastikowy bo na gąbce zbierają się bakterie.

Z kosmetyków też uważam że im mniej tym lepiej. Chcę kupić do kąpieli coś żeby też nawilżało i żeby nie trzeba było niczym smarować po kąpieli. Wiecie co jest najlepsze? I też zamiast linomagu kupię chyba bephanten, przynajmniej na początek jak będę karmić, nie będę musiała wtedy kupować osobno dla siebie i Malucha :) A tego bephantenonu nie trzeba zmywać przed karmieniem prawda?

Co do staników to te usztywniane, firmy Alles bardziej opłaca się kupować w Mama i ja w Gdyni niż w Gdańsku albo w Mapu na Hutniczej w Gdyni, tam są jeszcze taniej :) Ale w sumie nie wiem czy zawsze tak jest czy teraz wyprzedaże mają.

Hejka,
ale sobie dzisiaj pospałam :) odsypiam chyba moje ostatnie nieprzespane noce i doszłam do wniosku, że to chyba przez te ostatnie moje nerwy spać nie mogłam, oby wszystko wróciło do normy teraz

Ja narazie mam 8 kg na plusie, ale jakoś ich nie czuję. W sumie poszło mi tylko w brzuch i cycki i trochę w boczki, a poza tym wszystko bez zmian. Ostatnio założyłam nawet przedciążowe spodnie, które były na mnie przed ciążą troszkę luźne, teraz są bardziej obiętej, ale sam fakt, że się w nie zmieściłam bez problemu podniósł mnie na duchu :)

My wanienkę mamy też zwykłą, ok 100 cm, a do kąpania chcę kupić ten wkład specjalny, tylko nie wiem, czy lepszy plastikowy czy z gąbki.

Dzięki za opinie na temat chust, nadal się zastanawiam, w sumie i tak na spcery na dworze na początek się nie nada, ale bardziej myślałam, żeby mieć do domu. Ale może też tak zrobię jak Lollipop, że zobaczę, jaki bedzie mój Synuś, czy z bardziej spokojnych czy wręcz przeciwnie. I wtedy podejmę decyzję.

A stanik obowiązkowo kupuje usztywniany, który lepiej podtrzymuje piersi, bo te miękkie są moim zdaniem koszmarne. Oczywiście też je będę nosiła, ale ewentualnie w domu no i na noc, A ten usztywniany to raczej kupię po porodzie, jak już będę miała bardziej miarodajny obwód pod biustem.

A co do kosmetyków dla Maluszka, to Dorotka86, jestem tego samego zdania, że im mniej, tym lepiej. I mam zamiar kupić płyn do kąpieli, jakiś krem do pupy, sudocremu mam małą próbkę i narazie nie kupuję, puder (albo będę używać mączki ziemniaczanej, rewelacyjnie zastępuje puder i łagodzi odparzenia) i to chyba wsio. Oliwki nie kupuję narazie, zobaczę jaką skórę będzie miał mój Maluszek i wtedy najwyżej dokupię. No i oczywiście krem zimowy na buźkę.

dorotka 86 ja zaiast linomagu mam baphanten ale to tez dla mnie do sutkow przy karmienu. a tak mam to samo co ty z kosmetykow

dortka86 co chodzi o sol fizologiczna ja mialam tak w sprayu ale dopiero zaczelam uzywac jak mlody byl wiekszy bo takie malenstwo dla mnei to cisnienie wydawalos ie za mocne. a nose najlpiej czyscic po kapieli albo jedna kropeli soli do nosak zeby bylo latwiej wyczyscic

Hej dziewczyny, dawno się nie odzywałam, ale codziennie podczytuję co tam u was słychać.
-witam nowe mamusie,
-trzymam kciuki za leżące dziewczyny :)
Moja wyprawka już prawie skompletowana,ubranka czekają na wypranie a torba na spakowanie.
Ja póki co mam 8 kg na plusie, synek regularnie dość okazale boksuje więc jestem spokojna.

amadea ja też trzymam się z dala od tej daty :) w ogóle to mam umowe z maluszkiem, że pod koniec października rodzimy.
A dzidzia ma czas do końca ciąży aby się przekręcić - będzie dobrze :)

Wanienkę mam zwykłą z tych większych, takie maluszki najlepiej kąpać na ręku a pod pupę na spód wanienki położyć tetrę.

Dziewczyny jaki macie komplet kosmetyków dla maluszków, ja mam:
płyn do kąpieli, oliwkę, zielony linomag i sudocrem do pupy w razie w , sól fizj. zastanawiam się jeszcze nad tą solą morską do noska...macie jakieś kremy do buźki - mi się wydaje, że im mniej tych kosmetyków tym lepiej...

no ja jestem po usg .. Mala wazy 1300 i chyba wszystko ok, chociaż baaardzo długo trwalo to usg.. hm i mnie to nie pokoi, nawet komentarz w opisie mam ze trudne technicznie usg bo "trochę" mam nadwagi i lozysko na przedniej scianie .. Nad sercem długo dr siedziała.. ale mowila ze to dlatego wlasnie ze trudne technicznie jest u mnie usg.. ze zadnych patologii nie widzi..Szyjka 3,67 zamknieta wiec ok.. ale za tydzień ide jeszcze prywatnie na usg, a za 2 tyg chyba pojde na nfz bo mam umowiona wizyte i wtedy chyba będę spokojniejsza.. Aczkolwiek skoro na badaniach prenatalntych wszystko było w porządku to tak musi być.. OBY!!

co chodzi o wanienke to ja mam tak zwykla duza i do niej bede wkladac pieluszki tetrowe pod spod
a co chodzi o wage ja mam nadal na minusie 7 kg
ale napisze cos dla otuchy ze wcale tak duzo nie przybralyscie moja kolezanka w ciazy przytyla 42 kg byla na diecie bo cukrzyca ciaza problemy z cinieniem a teraz super wyglada lepiej ode mnie:)
wy nie chcecie rodzic w okres swiat a ja nie chce urodzic 1 listopada:)

No mam nadzieję że nie trafię na sfochowana polozna w Wejherowie :-)

Joahne też mam nadzieję że synuś szybko wyssie ze mnie te ciastka :-P w końcu przez niego jest jem bo przed ciążą slodyczowa nie byłam ;-)

Dzięki dziewczynki, mam nadzieję że wszystko będzie dobrze i że jednak sobie dziewczyny jeszcze posiedzą.

Perfectangel, na razie porody w Wejherowie kobiet udzielających się na forum przebiegały dobrze. Opieka dobra a to chyba najważniejsze.

Moja córcia obróciła się w połowie 9msc, więc spokojnie, nasze dzieci mają jeszcze czas :)

mama listopadowa ja będę kupować na pewno usztywniony dobrze podtrzymujący biust stanik. ale nie wiem kiedy kupić, po porodzie czy jeszcze przed kupujecie?

Delie a p. Madej miała jeszcze do nas dzwonić w związku ze Sr? ten termin, który ona podała to chyba cały czas aktualny.

AAbym wyczytałam, że najlepsze pieluszki to te białe pampersy premium care, najdelikatniejsze i najmniej uczulają. i chyba te kupię na początek. później spróbuję może jakiś tańszych. ostatnio była promocja w carrefour express na premium care 78 sztuk za 39 złotych. więc warto czatować na kolejne promocje. ale w aptece doz.pl tez były tanie, nie wiem czy dalej jest tam promocja.

dziewczyny ja już przytyłam 9 kg. mam nadzieję, że 15 to będzie max. w żadne swoje stare spodnie się nie dopinam. nogawki włożę, ale nie zapnę. niektóre koszule też za ciasne w biuście. pociesza mnie fakt, że po buzi nie widać nic, że przytyłam. nie potrafię sobie odmówić słodkiego. mam nadzieję, że to nie mit, że karmienie piersią wyciąga:)

Inne tematy z forum

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (38 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...