Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (9)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013

Co do wieku to ja mam 30stke na karku i będę miała równo 4lata różnicy między dziećmi. I wszyscy mi mówią, że to dużo, już dawno teściowe marudzily kiedy drugie. Ale dopiero niedawno był dobry moment na drugie maleństwo, musiałam to poczuć wewnętrznie to pragnienie. O ile córcia można powiedzieć , że była bezproblemowa od urodzenie, to jakoś nie spieszyło mi się do drugiego maleństwa, bo zawsze było coś ważniejszego, odkładanie na coś, praca, a to chciałam małą odchować i tak 3.5roku minęło itp.Udało się za pierwszym razem i bardzo się cieszę.Za dwa dni 5ta rocznica slubu....jak ten czas leci...

hej
no to ja jestem w takiej sytuacji, że lubię mieć w domu "pół" apteki tak na wszelki wypadek, także wszystko co dla maluszka to mam w domciu:) a kosmetyki moje dzieci będą używały wspólnie, ale minimalistycznie czyli płyn do kąpieli Hipp i krem do twarzy z Mustelli.
Także dokupiłam dla siebie wkładki poporodowe Hartmana , podkłady dla siebie i na przewijak dla malucha- te z rosmana po 10szt fajne i cenowo niedrogie oraz wkładki laktacyjne.
Zostało mi jeszcze kupić pieluchy-wciąż nie wiem jakie chyba Dada, chusteczki Dada oraz Fride.
Na Zaspie dają podkłady Belli i podkłady na łóżko.

Dzięki za podpowiedzi odnośnie kosmetyków :-)
Też zabieram się za kompletowanie. Ciągle waham się czy zakupić Oilatum czy jakiś zel do mycia i oliwke... chyba Oilatum jest wygodniejsze bo już oliwka się nie smaruje a ja już teraz się stresuje na samą myśl o pielęgnacji noworodka.
I mam koło poporodowe. Kupiłam używane. :-)

aaby co chodzi o chusteczki ja w szpitalu uzywalam bo wygodniej a w domu to roznie jak byl czas i maly bardzo nie nabril to woda i wacikiem bez mydla. ale zawsze trzeba zebrac to gruba warste a pozniej dopiero woda i platki:)
takie maly dzieciaczki to ciagle robia kupki nawet w tracie wycierania dorabiaja:)
napocztku zuzywa sie bardzo duzo chusteczk i pampersow:)
a przy chlopcach jest latwiej co chodzi o wycieranie bo przy dziewczynkach trzeba uwazac na cipuszke:)
aaby najwzniejsze w tym wszytskim ze synus zdrowy i sie udalo:0my tez dosyc dlugo staralismy sie o drugie dziecko i tez wlasnie juz myslam ze bedzie tylko synek a tu okazalo sie ze jestem juz w 2 m-cu:)

Pieluchy Pampers Premium Care -w Super Pharm za 39,99 zł -widziałam w gazetce

no wlasnie nam położna na SR tez polecala zrolowany ręcznik, myślę ze przy nim zostanę :) ale jakbyscie chcialy kupic koło to pewnie na allegro bedzie, tam jest wszystko ;)

Aabym też się zastanawiam czy zwykłe płatki i woda nie będą lepsze na wycieranie pupy niż chusteczki nawilżane. ale do szpitala wygodniejsze będą na pewno mokre chusteczki. jak się nic po nich nie będzie działo to pewnie tak zostanie, a jak pojawi się jakieś uczulenie to żeby nie eksperymentować kolejnych to pójdzie w ruch woda i płatki:) też czatuję na promocję na białe pampersy. jak coś wyszukam na pewno dam znać. swego czasu były w carrefour express, mam nadzieję, że powtórzą.

Justyna jeśli chodzi o koło poporodowe to sama nie wiem. koleżanka polecała najzwyklejsze koło dmuchane dla dzieci do pływania, bo taniej a nie wiadomo czy się przyda. gorzej tylko, że teraz sezon na takie koła do pływania się skończył i nie wiadomo czy są w sklepach. w ostateczności można poratować się zrolowanym ręcznikiem a poprosić o kupno faceta w każdej chwili:) a aptekę gemini znam bardzo dobrze, często tam zamawiam bo jest bardzo tanio:)

Dorcia_86 też się zastanawiam nad firmą Tako. mój brat ma Tako Captiva Mohican i bardzo sobie chwali. zresztą miałam okazję już nim pojeździć i mi się podobał. jak coś będę kupować 2 w 1, bo fotelik dostaniemy. jak znajdziesz jakąś ciekawą ofertę koniecznie daj znać na forum:)

Dzięki Dziewczyny za listę Waszych kosmetycznych zakupów :)
Dopisałam 3 rzeczy do swojej listy zakupowej, mam nadzieję, że uda nam się kupić większość z tych rzeczy za jednym razem :)

Ja mam 26 lat i to też moje pierwsze dziecko. Takie bardzo "wymodlone" :)

Jak już zaczniecie kompletować wyprawki kosmetyczne proponuję przez Gemini http://www.aptekagemini.pl na stronie taniej niż w stacjonarnej :) :) :)

Hejka,
co do wieku to ja mam 27 lat i uważam, że jest to dosyć dobra pora na pierwsze dziecko. Oczywiście zawsze zakładałam (za młodu :P), że w tym wieku to już wszystkie dzieci będę miała urodzone, ale jak widać życie potoczyło się inaczej. Szczególnie że o tą pierwszą ciążę staraliśmy się 1,5 roku prawie.

Ja też nie mam jakiejś szałowej listy kosmetyków. DLa Synusia mam:
- pieluszki Dada
- krem na wiatr i mróz Nivea
- płyn do kąpieli 2w1 Babydream
- sudocrem (małą próbkę w razie w)
- linomag - dopiero w planach
- waciki do przemywania buźki
- sól fizjologiczną
- chusteczki nawilżane - też w planach, ale jeszcze nie wiem jakie :)

A dla siebie:
- wkładki laktacyjne
- wkłady poporodowe (takie wielkie podpaski)
- maść Maltan na brodawki (stosuje już teraz)
- mleczko do ciała Babydream (stosuję już teraz,ale po porodzie też mam zamiar, dla mnie jest super)
- żel pod prysznic, antyperspirant, pasta do zębów itp
- żel do higieny intymnej
- i zastanawiam się nad podkładami na łózko, czy to trzeba mieć swoje?
No i to chyba tyle

A co do wózka to w sumie my też jeszcze nie mamy, ale mam zamiar w przyszłym miesiącu dziadków zaciągnąć do sklepu i w końcu zamówić. A wahamy się nad dwoma- tako laret i tutek ambero.

Ja dzwoniłam do P. Madej i kazała mi dzwonić w połowie października, już się nie załapałam na tą grupę która teraz ruszyła.

Happymum gdzie można kupić te siateczki na zużyte pieluszki o których wspominałaś??

Czy zdecydujecie się kupić koło poprodowe?

ja pewnie jestem najstarsza z Was wszystkich :) mam 37 lat...i to moja pierwsza ciąża...bardzo się o nią staraliśmy, ale niestety życie mialo inny plan wobec nas :) wlasciwie udało mi się zajść w ciążę, dopiero kiedy zupelnie stracilam nadzieję...a teraz jestem przeszczęśliwa i mam łzy szczęścia na każdym usg i jak maly się rusza, bo ciągle trudno mi uwierzyć że się udalo :)...nigdy nie można tracić nadziei na bycie mamą :)
czy ktoras z Was jest też "starszą" mamusią? :)
jelsi chodzi o kosmetyki to nie mam jeszcze wszystkich, ale bede kompletowac na dniach. A wózek wybiorę prawdopodobnie Yedo Memo, znajoma ktora urodzila kilka mcy temu bardzo go poleca - mozna wybrac wersję 3 kolową, z pompowanymi kolami, co jest fajne na spacery w trudnym terenie, a ja bym chciala codziennie spacerowac...
Mam pytanie - czy od pierwszego dnia bedziecie maluszkowi wycierać pupcię chusteczkami do czyszczenia, czy na początku wodą z mydlem?
A wiecie gdzie są jakies dobre promocie na te biale pampki? byly w DOZ ale juz sa w normalnej cenie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

happymum87 faktycznie za miesiąc pewnie będą już jakieś dzieciaczki na forum:) jakoś też tak przyzwyczaiłam się do ciąży, że to przecież 9 miesięcy, ale czas leci nieubłaganie. chyba zaczynam się stresować lekko porodem... większość z was już będzie po, a ja dalej będę się z brzuchem bujać;)

a kupno wózka jeszcze przede mną, jeszcze nawet się nie zdecydowałam na konkretny model. dobrze, że ubranka już mam wszystkie, wyprane i wyprasowane.

moim zdaniem pierwsze dziecko w wieku 30 lat to teraz norma i nikogo to nie dziwi. ja mam 27 i analizując koleżanki w moim wieku to jestem raczej w mniejszości. może nie jakieś powalającej, ale jednak.

jeśli chodzi o kosmetyki dla dziecka, to ja będę mieć na początek minimum, czyli:
- maść na odparzenia sudocream (tylko w nagłych wypadkach)
- na co dzień raczej linomag bobo A+E
- płyn do kąpieli babydream
- oliwka hipp (na pewno nie do codziennego stosowania)
- krem na wiatr i niepogodę na spacerki babydream lub hipp
- spray vaxol do czyszczenia uszek
- nadmanganian potasu do kąpieli do odkażania
- chusteczki nawilżane (jeszcze nie wiem jakie konkretnie)
- sól fizjologiczna
- octenisept
- sól morska
- płatki kosmetyczne

kosmetyki dla mnie:
- wkładki laktacyjne
- maść na brodawki (mam ziaję mamma mia, maść firmy avent i próbki maltanu)
- podkłady poporodowe
- podpaski
- majtki siateczkowe
- tantum rosa w saszetkach
- papier toaletowy
- szampon, odżywka, żel do kąpieli, do higieny intymnej, antyperspirant
- balsam na rozstępy
- chusteczki nawilżane
- balsam do ust

oczywiście jeszcze wszystkiego nie kupiłam.

dostałam w końcu maila od pani madej. zajęcia są czasem 3 razy w tyg (pon, wt, sr) a raz w czwartek. ale kończą się 24 października więc dobrze że nie później.

Justyna co do wózków to trochę już dyskutowałyśmy na poprzednich forach ale tyle ile nas tu tyle było opinii :) każda z nas inna, każda do czego innego potrzebuje wózka, różne sytuacje, różne potrzeby i różne wózki :)
Ja osobiście skusiłam się na x-landera x-move....dla jednych od za ciężki, dla innych za drogi, jeszcze innych nieporęczny...co niektórzy wychwalają czyli jak z wszystkim... ja akurat mieszkam w domku na parterze więc wagi wózka wogóle nie brałam pod wzgląd bo targać go nie będę zbyt często... mi w tym modelu sposobała się spacerówka montowana przód-tył, duży daszek w spacerówce, skrętne pompowane duże koła z możliwością ich blokady z przodu... jak go czasem przestawiam w mieszkaniu bo sprzątam to wydaje mi się że będę zawodolona a co z tego wyjdzie to się okaże :)

Puchatkowa i perfectangel ja w kosmetykach jakoś super nie zaszalałam... ale dla małej mam oliwkę pielęgnacyjną dla dzieci i niemowląt od 1 dnia życia Ziajka firmy Ziaja (bo dostałam w prezencie), sudocrem, Babydream (Rossman) żel do mycia ciała, Babydream (Rossman) krem chroniący przed zimnem i wiatrem, Babydream (Rossman) krem ochronny i na odparzenia do okolic pupci :) Bepanthen dla małej i dla siebie bo wiem że można go stosować na brodawki, dla siebie na brodawki maść maltan, i kosmetyki ujędrniające, przeciwrozstępom i innym cudom firmy tołpa... Co do Pampersów to stwierdziłam że zostaje przy firmie Pampers tych w białych opakowaniach Premium Care (wyszukuje promocje i robię zapasy...w promocji wychodzą w podobnych cenach co tańsze pieluszki ) zakupiłam jeszcze Paklanki te siateczki na zurzyte pieluszki, waciki do buziulki, i musze zakupić jeszcze sól fizjologiczną, gaziki jałowe i jakąś sól morską dla małej w razie katarku i chyba na tym zakończę przygodę kosmetyczną póki co...

Z kosmetyków dla malucha:
- emulsja do kąpieli ja wybrałam Oilatum Baby
- krem na odparzenia ja mam Bepanthen
- przydatny będzie aspirartor do noska ja proponuję Fridę
- krem do buźki na zimę np. Mustela krem ochronny
- oliwka po kąpieli później zamienić na jakąś emulsję do ciała (emolium, Dexeryl)
- chusteczki nawiliżające
- sól fizjologiczna i gaziki
Wydaje mi się ,że to są te najważniejsze jeśli chodzi o kosmetyki bo ogólnie to lista lista jest długa :)

Z kosmetyków dla mam ( zależy o co pytacie czy te w trakcie ciąży czy po porodzie , ale wiadomo ze po pordzie używa się tych co w trakcie ciąży przynajmniej przez okres karmienia) Ja napiszę co ja używam
- balsam przeciw rozstępom Palmers z tej serii jeszcze masło do brzucha i oliwka
- Pharmaceris M do biustu
-zakupiłam już balsam do brodawek piersiowych z Musteli dobry też jest bepanthen
- warto nie zapominać o stopach :)
-balsam nawilżający do ciała jakikolwiek
- po porodzie dodaatkowo zakupię jakieś balsamy ujędrniające
- do twarzy używam zwykłej nivei bo nie wiem czy w ciązy można używać kremów przeciwzmarszczkowych itp. : P
na obrzeki i zylaki polecam Lioton 1000

Póki co tylko tyle mi do głowy przyszło, jakby co to uzupełniajcie :)

co chodzi o wiek mojego synka zdazylam urodzic przed 30 :)a teraz 33 skonczone. tez uwazam ze moglo byc chociaz 2 lat wczesniej no ale zycie roznie sie uklada:)
co chodzi o kosmetyki
dla bobasa mam
oliwike
krem na wyjscie do buzki
sudocrem
bepanthen dla mnie tez zreszta na sutki
zel do mycia ale bede uzywala go dopiero tak ok 2 m-ca
no szampon ale tez pozniej bede uzywac
chusteczki nawilzajace
pampki

oporcz tego
sol fiziologiczna w ampulkach
waciki takie wieksze bo poreczniejsze
patyczki do uszu
frida bo dziecko do roku czasu odycha przez nosek wiec trzeba pilnowac zeby nie byl zatkany

a dla mnie
podstawowe kosmetyki
zel
szampon
zel do higieny int
sztyft
balsam do ciala
vaslina do ust
podpaski ze skrzydelkami te na noc
bepanthen do sutkow
krem do twarzy
pasta
sztoczka do zebow

a na pocztku przy synku nie perfeumowalm sie tak przez 2 m-ca a pozniej tylko troche bo dzieciaczki nie lubia i sie denerwuja(ale kazde dziecko inne)
to chyba wszytsko co pamietam

No właśnie - jak wyglądają Wasze listy kosmetyczne - i te dla Was i maluchów?

Witajcie Dziewczyny!
Do mnie ostatnio dociera to, że mały może niebawem pojawić się na świecie :) bardzo chciałabym żeby był już z nami, a z drugiej strony przyzwyczaiłam się do bycia w ciąży trochę :)
dziś i jutro ogarniam listę kosmetyków dla mnie i małego, chcemy wybrać się w czwartek na zakupy i kupić wszystko za jednym razem - mam nadzieję, że nam się uda :)
może któraś z Was ma gotową listę kosmetyków potrzebnych na start dla malca?

a jesli chodzi o wozki, tak jak sama tu na forum szukalam rady, tak tez pare sklepow i komisow zaliczylalam i potestowalam i ja np. na moje potrzeby postanowilam, że kupię fotelik mutsy, bo rozklada sie do pozycji lezacej, dzieki czemu moge wiecej z dzieckiem jezdzic ciagiem, nie bede musiala wyjmowac go i budzic i elegancko spełni funkcję małej gondoli, a do fotelika musze upolowac spacerowke mutsy urban rider, bo nie jest za ciezka i rzeczywiscie sie dobrze prowadzi na tych swoich kołach...wyszlam z zalozenia, że typowa gondole jakbym miala uzywac, to w takim okresie zimowym to za wiele z nia nie pojezdze, poza tym, do auta wszystkiego nie zmieszcze, a musze sie liczyc z tym ze bedzie trzeba z psem na spacer isc i beda sytuacje, ze nikt mnie nie wyreczy, wiec stelaz pod domem w aucie, ja fotelik z dzieckiem w jedna reke, smycz w druga, po stelaz do auta i spacerek gotowy, mniej gracenia, mniej dzwigania...niektorym sie nie podoba, ze tak postanowilam, ze wyglada to jakbym wybierala wszystko pod siebie, ale staram sie myslec praktycznie i licze sie z tym, ze bedzie duzo momentow, kiedy bede musiala wszystko sama pogodzic, a dziecka samego w domu nie zostawie jak i nie zniose pod blok zeby cofnac sie np po psiaka, do lekarza, do rodzinki czy na zakupy tez przeciez nie bede na raty wszystkiego znosic, bo bede musiala stracic dziecko z oczu, a dla mnie to nie do wyobrazenia...poza tym sadze ze jak rodze w grudniu,(moze w listopadzie albo styczniu) to cala zima praktycznie przede mna, a na maj - czerwiec juz pierwsza spacerowka bedzie potrzebna...pozniej jak dzidzia podrosnie troszke to wiadomo, trzeba bedzie zmienic fotelik, a spacerowke ogarnac jak najlzejsza...ale to podejrzewam po nastepnej zimie :)

cześć, ja mam 30tke, to moja pierwsza ciaza w zyciu,uwazam po sobie ze nieco pozno z jednej str., bo skora juz nie taka, psychicznie po takim czasie dziecko to ogromna rewolucja i powiem szczerze, że choc od kilku lat się probowalo, a dopiero teraz sie udalo, to do mnie ciezko docieral fakt ze jestem w ciazy, dlugo sie z tym oswajalam,a do dzis do brzuszka nie moge sie przyzwyczaic...z drugiej str. od jakiegos czasu chcialam i czulam juz bijacy zegar mimo ze mam alergie na lekarzy,szpitale,igly,itd, i nie wiem jak przezyje porod z moim organizmem,ale uwazam ze jak nie teraz to kiedy? swoja droga wolalam urodzic conajmniej 4-5 lat wczesniej, no ale los nie dał...

Dzieki Wam cukrem sie nie przejmuje,skoro juz wiem ze moglo byc duzo gorzej :) za to noc koszmar, przez katar, dzis tez chyba zakupie tantum, bo kaszzel i gardlo mnie tez meczą...ale najgorszy ten katar :(

Inne tematy z forum

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...