Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (9)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013

Lyneth : no to za ciekawie nie masz .. ja bym zwariowala gdybym musiala caly dzien w skwarze lezec..i by mi slonce swiecilo, wiec zycze Ci obys sie tam az tak nie meczyla , najlepiej zeby bylo wszystko ok i zeby Cie wypuscili do domu..
Paniqa ; no ja wlasnie w realu w czwartek bylam z rana bo wlasnie wchodzily te male ciuszki .. i nakupowalam sporo mimo ze mialam juz duzo tylko nie rozowych :P W czwartek byly super pajace za 10zl i body za 6.. wiec troche zaszalalam w bardziej dziewczecych kolorach:) Kupilam kilka pajacow i body na 56 ..byly tez mniejsze ale ja jestem wysoka wiec jak sie urodzilam to mialam wiecej niz 56 , wiec nie bralam wolalam kupic jeszcze na 62 i 68... teraz bynajmniej wiem ktory to rozmiar bo ja mialam poucinane metki albo rozmiar "up to 62 .. i to byly rozne wymiary - do szpitala juz bynajmniej wiem co wziazc..
MamaZosi no ja wlasnie chyba sie skusze tez na spiworek z owczej welny.. tylko zastanawiam sie nad allegro bo u osoby ktorej teraz zakupilam posciele torbe do wózka i inne d*perele tez jest spiworek to bym juz za przesylke nie placila tylko sa rozne rozmiary 90 i 103 bodajze.. i nie wiem czy nie kupic juz wiekszego .. pozniej na sanki:P

mam nadzieje ze wypuszcza Cie na dniach, lepiej lezec w domku...trzymam kciuki by to bylo jak najszybciej

mnie mysl o szpitalu i pobycie w nim przeraza...

hej hej!

mamazosi - na Zaspie mówili, że do 36tc robią cesarkę, bo na sn dziecko nie ma do końca rozwiniętych płucek i jest za słabe na taki wysiłek; oni robią z miejsca cesarakę, dopiero po 36tc można rodzić sn, takie mają zasady.

muzynia - dzięki za info :) dobrze przeczuwałaś, czemu mnie nie ma; jak były zajęcia to ja piętro wyżej leżałam i niestety, nie mogłam zejść nawet na film, takie zasady. Jak jestem w szpitalu to w zajęciach uczestniczyć nie mogę, bo to jest opłacane i rozliczane z dwóch różnych źródeł.

Ja Wam powiem, że tak się dzisiaj wymęczyłam! Mam łóżko pod oknem i cały dzień świeciło słońce aż wypieków dostałam. Rolety mało pomogły, bo był taki skwar i duszno i tak świeciło po twarzy, nic się nie dało robić! Ani przeciągu nie było mimo otwartych wszystkich okien i drzwi, ani czytać bo słońce razi po oczach, a kompie nie wspomnę i tak na ekranie nic widać nie było. Tylko leżenie i przysypianie, bo nic innego się nie dało. Strasznie to męczące było.

Czytając forum zorientowałam się, że nie mam kupionego termometru dla malucha. Muszę poszukać jakiegoś w necie. Gemini to faktycznie dobra opcja :)

No nic czekam do 24.00 na ktg i spać :)

Trzymam kciuki by każda z nas doczekala happy endu, a wszystkim dziewczynom z "komplikacjami", by minely szybko!

ja ostatnie dni to sie napracowalam, a dzis na zakupkach w Realu widzialam mnostwo bodziakow za "grosze" 6-8zł...
Sama wśrod zakupow dokupilam mokrych chusteczek i szczoteczke do wloskow:) w sumie to juz tak malo mi zostalo do kupienia,ale za to duzo drobiazgow...i powoli zaczynam wyprawke dla siebie, bo nie mialam nic, a chce sie spakowac wkrotce zeby potem nie bylo paniki, choc boje sie coraz bardziej...
a tera musze ogarnac poradnie z tym moim cukrem :(

Iwonka poczytaj w necie opinie innych dziewczyn, myślę że o ile otulaczek to już zbędny bajer, to śpiworek jest fajny. Praktyczny,wygodny i masz pewność że dziecka nigdzie nie przewieje. A ja wolałam małą ubrać lżej i do ciepłego śpiworka włóżyć. Nie wiem jaki masz kombinezon czy jakiś super hiper wypasiony, bo ja mam średnio ciepły specjalnie, bo wiedziałam że ten śpiworek będzie grzał. Ale Twój wybór, nie każdy musi myśleć tak samo.

ale ok znalazlam juz, wiem o co chodzi;-) hmm.. to teraz mam znow dylemat co kupic hehe

dzieki za linki ale 2 go linku nie moge otworzyc pisze ze nie ma takiej str

hej
Iwonka oto linki:

http://allegro.pl/otulacz-kocyk-do-fotelika-wozka-caloroczny-nowosc-i3421100268.html ja zakupiłam cos takiego, jak dla mnie super bo w aucie trzeba non stop dziecko odpinać, odkrywać, albo zakrywać itp a tak bez odpinana pasów i innych ceregieli, raz dwa zrobione. MAm nadzieję, że u mnie się sprawdzi.

http://www.smyk.com/womar-spiworek-do-wozka-welna-no-8-kolor-granatowy-95x50-cm,p1061927309,swiat-niemowlaka-p- mam ze smyka identyczny, tylko pomrańczowy, gdyż kupowałam na gwałt na początku grudnia i nie mieli już fajnej kolorystyki. Bardzo ciepły, moja mała miała chrzciny w -26st i spiworek dał radę:)

http://niemajakwdomu.com/p/97/915/kocyk-mora-colour-kid-s-sweet-dream-bezowy-niebieski-rozowy-mora-kocyki-i-spiworki-dla-dzieci.html
nie powiem wspaniałe kocyki, ale jak widzisz cenowo podobnie, bardzo grube, milusie w dotyku,ale gorzej w praniu. Zanim się wysuszą w zimę to trochę minie. Ale na mróz jak najbardziej powinny dać radę.

JAk widać cenowo wszystko to samo, kwestia gustu.

joahne, będzie synek ale na imieniem jeszcze się nie zastanawialiśmy :) jeśli chodzi o SR to też dzwonilam na kliniczną i Pani kazala mi po weekendzie się odezwać bo jeszcze nie wie kiedy się rozpoczną zajęcia,także bede wdzieczna o podanie kontaktu bo może nie dodzwonilam sie tam gdzie trzeba :)

HMM.. mamaZosi.. a moglabys mi dac linka np do takiego spiworka ?? zebym wiedziala o jaki chodzi i o jaki np otulaczek?

Hej
Co do suropu z cebuli to ja sobie zrobiłam taka mieszankę 3 cebulę,2 cytryny,kilka lyzek miodu,zabek czosnku.Wszystko do sloika i wymieszalam i piłam wczoraj od rana,dziś już jest prawie ok się czuje,bolal mnie co prawda od tego żołądek ale pomogło.

Co do kocyków to myślę ze jednak lepiej zaiwestowac w spiworek,zima nie zima ale dziecko małe a kocyk nigdy tak dobrze nie ochroni,a dobry kocyk jest w cenie spiworka. poza tym spiworek jest dostosowany do fotelika samochodowego- ma specjalne dziurki na pasy,także jako dosświadczona mama polecam spiworek.Na poczaktu też miałam kocyk,ale szybko dokupilam spiworek.
Poza tym niby w mrozie się nie wychodzi,ale moja pediatra jak mała.skończyla 3 miesiace to mówila żeby wychodzic do -15st,z mniejsztk bobasem do - 10st.No ale sa też sytuacje życiowe trzeba no pojechac w mrozie na szczepienie.
Ja mam dla małej ciepły koc ale był bardzo drogi miał być zamiast spiworka.MAma też spiworek cienki,który był w cenie wózka i mam spiworek z owczej wełny.
A teraz postanowilam zakupić takie otulaczek 3 w 1 do fotelika specjalnie,bo bardzo mi się spodobal.

Ja mam jeden wkład poscieli i 3 przescieradla,2 posciele,ale mama moja dokupila trzecia.
Trzy rozki,bo jeden po córce i dwa nowe wszystkie frote milutkie nieusstywniane.Kocyków stertę,chyba. 7czy 8.miałam.po małej,a teraz dokupiłam niebieskie.
Na początek nastawiam się na rozmar 56 ciuszków,bo mały jest nieduży,także wg prognoz urodzi się ok 3100g tak jak zosia.A sprawdzilam ze zosia 56nosiłA aż 6 tygodni,bo była krótka raptem 51 cm.
Lyneth i Tianerra trzymajcię się dzielnie

Justyna dopisuję Cię do listy, jak znasz już płeć to dopisz:)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna

witaj Justyna na forum:) co do szkoły rodzenia to dopiero zaczynam w przyszłym tyg na klinicznej, więc opinii jeszcze nie mam.

lyneth widzę, że samopoczucie masz dobre. to dobrze, że się tam nie nudzisz i o Ciebie dbają. czas szybko zleci i będziesz trzymać już swojego maluszka:)

tinneraa trzymam za Was kciuki, i tak już dużo zniosłaś:)

tak się wczoraj zastanawiałam dziewczyny apropos karmienia. często mówi się o złym przystawianiu dziecka do piersi, ale ja jako że to moje pierwsze dziecko i nigdy nie karmiłam, nie mam pojęcia, a wygląda to bardzo prosto... bierze się dziecko, przykłada, a ono ssie... co to znaczy źle przystawiać? że mam złą pozycję, nie tak trzymam dziecko czy bardziej, że dziecko źle łapie sutek..?

Dziewczyny, mnie rozkłada coraz bardziej niestety :( Inhalacje jedna za drugą, leże i szperam w necie. Przy okazji wyszperałam coś takiego, i powiem szczerze, że zaraz zrobie ;) No i syrop z cebuli też! http://nienazarty.blog.pl/?p=1034

Dzieki za info:) to ja takze w koce sie zaopatrze:))

dziewczyny zycze duzo zdrowka zeby wam sie nie skracaly te szyjki zeby urodzic w miare w terminie
Witam nowe mame:)
iwonka84 co chodzi o posciel ja mam jedna kolderke i podusie i do tego 2 zmiany poscieli(poszwy)
a co chodzi o wozek to ja nie mam zadnych spiworkow tylko kocyki. mojemu synkowi robilam tak wozku jak bylo zimno cienki gruby koc pod spod i przykrywalam grubym kocykiem. ktoras juz napisala dziewczyna przeciez jak bedzie zimno to z dzieckiem nie bedziesz spacerowac nie wiadomo ile:)
a wg mnie kocyki zawsze sie przydadza a spiworki no coz dzieci rosna szybko ale to moje zdanie:) tak samo jak reczniki ja mam dla malej duze nawieksze dwa reczniki bo te rozki fajne ale na chwileczke a duzy recznik moj synek mam do tej pory:)

Witam nową forumkę ;)
Ja polecam SR na Zaspie -położna zawsze odpowiada na pytania, które zadajemy. Na wykładach zawsze można czegoś nowego się dowiedzieć -polecam.

lyneth w czwartek pani Jola mówiła o karmieniu, pokazała filmik o karmieniu, potem pokazywała jak dostawiać maleństwo. Jadąc na SR myślałyśmy o Tobie z koleżanką, czy wszystko gra, czy będziesz, czy jednak jesteś na patologii -dopowiedziałyśmy sobie, że jednak musisz leżeć skoro Cię nie ma. Trzymamy kciuki -leż i myśl o syneczku.

Miłego dzionka ;)

hej
Lyneth dobrze że jesteś w szpitalu przebadana od stóp do głów,a co do tego ile zostaniesz to masz rację co lekarz to opinia. ps a czemu nie można do 36tyg rodzić SN-jestem zdziwiona?

Tianerra ty też uważaj na siebie, masz rację słodki ciężar nosisz,ale za to ile radości będzie podwójnej...wytrzymałaś już tyle to i tą chwilkę dasz radę:)

Co do wyprawki to ja jakoś chyba nie ogarniam, że maluch ma być na świecie i jestem daleko w polu, poza tym co weekend aż do porodu mam jakąś imprezę w domu albo na wyjeździe i muszę na niej być. Bo jak tu odpuścić 30stkę męża albo urodziny córci? Czy swoją 5tą rocznicę ślubu...nie da się. Także po 3.11 mogę rodzić, wtedy koniec balowania.

A moje choróbsko lepiej. Choć rano myślałam, że umrę i miałam czarne wizję, zwłaszcza że drugą ciąze poroniłam własnie przez wirusa...Ale cały dzień pod kołderką i wieczorem jest dużo lepiej, chyba to świństwo sobie odchodzi.

*Tinneraa uważaj na siebie, ja skurcze mam sporadycznie a nie znoszę tego uczucia, jeśli Ty masz tak praktycznie cały czas to Ci nie zazdroszczę... trzymam kciuki za Was dziewczyny!
lyneth za Ciebie też, choć w szpitalu masz przynajmneij pewnośc, że gdyby nie daj Boże coś zaczęło się dziać, jesteś w dobrych rękach...

Serdecznie witamy nowe mamusie :)
Jeśli chodzi o wyprawkę, to ja mam 2 komplety poszewek i wypełnienia, ale tylko dlatego, że jedną mam po siostrze :) sama bym nie kupowała, wszak na początku ponoć wcale nie trzeba mieć nic poza rożkiem lub kocykiem. A różka akurat mi brakuje, mialam jakoś w tym tygodniu kupić ale coś mnie rozkłada... Więc od wczoraj wlewam w siebie hektolitry mleka z miodem i czosnkiem, herbaty z miodem i cytryną i leżę w łóżeczku. Gaziki, sól fizjologiczna, Octenisept, to już są takie rzeczy, że mozna dokupić w 2 minuty ;)

Happymum87, Iwona84, Perfectangel, Tinneraa, Aabym, Joahne, muzynia i wszystkie Dziewczyny, których nie zdążyłam wymienić - Wielkie dzięki za troskę i trzymanie kciuków!
Powiem Wam, że bardzo mi miło czyta się takie ciepłe wpisy, od razu lepiej się robi :)

Happymum87 - Na szczęście za bardzo się nie nudzę; mam dwie koleżanki w pokoju, to zawsze się trochę pogada, do południa ciągle coś się dzieje, leki, badania, obchód, jedzenie itp. Potem coś się poczyta, od dziś poklika w neta, pogada, o 17.00 kolacja, ktg, goście mnie i koleżanki odwiedzają, wieczorem znów pogaduchy, prysznic, przed samą północą badanie tętna malucha i czas spać, bo o 5:45 rano pobudka na ktg i kolejne pulsy itp. I tak jakoś czas leci, wypełniony, co kilka godzin badaniami i tabletkami. Nie jest tak źle :)
Trzymam kciuki za Twoją wizytę 1 października! Na pewno będzie dobrze! Mnie nic nie bolało, w ogóle nie czuję tej szyjki, że coś się dzieje, a ucisk to może maluch Ci naciska i dlatego boli. I zdrową długa szyjkę może boleć, będzie dobrze, trzymam kciuki.

Tinneraa - nie wiem kiedy mnie wypuszczą, nikt nic nie mówi, mam leżeć i czekać, będą obserwować. Ja sobie myślę nad dwoma opcjami: albo potrzymają mnie do 36tc bo jakby coś się wcześniej działo to tylko cesarka i tak podobno robią; po 36tc można już rodzić sn, ale wtedy to już im się może nie opłacać mnie wypuszczać, bo trzymają do porodu. No więc zobaczymy, tak mi tu te dziewczyny mówią, które dłużej leżą. A z kolei dziś jeden lekarz rano mnie pytał czy nie wolałabym leżeć w domu skoro tylko biorę leki... to trzeba się nad tym zastanowić, a wieczorem na obchodzie inny lekarz mówi, że kategorycznie mam leżeć i wypoczywać i będziemy obserwować. Powiem Wam, że chyba co lekarz, to inna opinia i każdy ma własne zdanie, ale chyba się boją, że coś się stanie, jak mnie teraz wypuszczą. Zobaczymy, kiedy mi teraz zrobią badanie szyjki i co z nią dalej.
Aabym - kończę teraz 31tc, od poniedziałku zaczyna się 32

Jaką dawkę nospy mi dają to nie wiem, dostaję 3 tabletki dziennie, małe żółte i okropne cierpkie, bleee Dają mi ją rozkurczowo na szyjkę, mimo, że skurczy nie mam, ale chyba na wszelki wypadek mi ją dają.

muzynia - byłaś w czwartek na SR? napiszesz mi co było ciekawego? Co mnie ominęło? Z góry dzięki!

Ja Panią Jolę mam tu na patologii i pytałam, czy nie mogę zjechać piętro niżej na zajęcia posłuchać, ale nie, nie mogę :( Nie ma szans, trochę szkoda :(

Znowu się rozpisałam :) Jeszcze raz Wam dziękuję Dziewczyny za ciepłe słowa!

Inne tematy z forum

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

rośliny na balkon - jakie? (18 odpowiedzi)

Może pomożecie... Chcę coś posadzić na balkonie, tylko w lato tak strasznie tam praży słońce...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...