Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (9)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013

Hej dziewczyny.
Dawno mnie nie było. Biegałam za potrzebnymi rzeczami po sklepach.
Ale już wszystko mam , wiec już od jutra odpoczywam. jestem mega zmęczona.

Co do spacerków z maluchami to niezalecań się spacerów w mrozy poniżej -5C. Tak słyszałam.

A co do ustępowania miejsca w kolejkach w sklepach to wpycham się na chama jeśli jest to kasa dla kobiet w ciąży.

Trzeba być twardym. :)

happymam, ja biorę tą 40, dwa razy po dwie, szczerze to też nie widzę różnicy bo i tak boli i skurcze też są, no ale skoro mam takie zalecenie to biorę, sama jej nie odstawię. A forte ma chyba 60 jeśli się nie mylę.
Ja wzięłam teraz prysznic i kurcze właśnie skurcze, naprawdę chyba się ograniczę do umycia się i szybkiego wyjścia bo ja jeszcze troszkę jednak chce wytrzymać, chociaż mam już na prawdę mega dość tego ciężaru, bólu, tego że nie mogę chodzić, a nawet tego że jeśli już gdzieś się wybiorę (czytaj doktor bądź sklep pod nosem) to mam takie bóle i skurcze że aż żal że ciąża tak może przebiegać :(

Witamy nowe mamusie :)

26 TYDZIEŃ, pierwsza dzidzia termin na 30 grudnia :)

jestem na etapie wyboru szkoły rodzenia może ktoś pomoże doradzić a co do wyprawki jeszcze nie zaczęłam jej kompletować nie wiem kiedy zacząć, dużo tego bardzo jest :)

Lyneth super że się odezwałaś i że z Małym wszystko ok, trzymam kciuki żeby posiedział w brzuchu do terminu :)

Co do ustępowania miejsca w autobusach to na szczęście nie jeżdżę za dużo komunikacją miejską a jak już jadę to przed 15 więc takiego tłoku jeszcze nie ma.

Co do wyprawki to ja mam 1 kołdrę i poduszkę, 2 komplety pościeli, 2 prześcieradełka, 2 rożki (takie zwykłe, nieusztywniane), 1 kocyk gruby, 3 kocyki cieńsze. Do wózka myślałam czy kupić śpiworek ale w tym roku nie będę jednak kupować, kupię dopiero za rok do spacerówki. W tym roku będę Małego ubierała w kombinezon/śpiwór i grubym kocem przykrywała. O soli fizjologicznej i gazikach jeszcze nie myślałam.

Justyna witamy cię w naszym wątku :D myślę że nic nie musisz robić :D wystarczy że jesteś :D powiesz nam na kiedy masz termin i czy to twoja pierwsza dzidzia i poplotkujesz z nami na wszystkie dręczące nas tematy :)

Witam,

Chciałabym dołączyć do forum, co trzeba zrobić? :)

Pozdrawiam

Ja mam 1 kołderkę, 2 poduszki...2 komplety pościeli do tego...2 prześcieradełka... 1 gruby kocyk, 2 cieńsze kocyki... do wózka długo zastanawiałam się co kupić i zdecydowałam się że jeśli ubiorę małą normalnie+kombinezon zimowy+pod nią kocyk cieńszy ale złożony na pół czyli podwójnie i przykryje w góry grubszym kocem to i na zimę starczy to... nie oszukujmy się nie będziemy w mrozach chodzić godzinami na te spacery tylko pewnie tak na 1-1,5h po maksie... więc chyba szkoda kasy na te spiworki z owczej wełny i inne drogie cuda...
Rożków to ja mam dwa ...jeden bawełniany drugi jakby polarowy taki milszy... i wydaje mi się że starczy... a soli fizjologicznej jeszcze nie mam...ale myślę że kupię z 10 tych ampułeczek po 10 ml... i ze 2 opakowania gazików jałowych...powinno chyba starczyć

Ja znow wroce do tematu wyprawki bo dzis ja organizuje ..
Hm..jak pisalyscie ze 2 komplety poscieli to mialyscie na mysli 2 z wypelnieniem czy 1 kolderka i poduszka a do tego 2 komplety poszewek??
Hm.. a co do wozka kupic?? Tez posciel? czy cos innego?? bo widze ze jest specjalna posciel do wozka, spiworki z owczej welny ,koce... i teraz nie wiem co najlepiej skoro rodzimy w zimie..
I tak sie zastanawiam ile rozkow, czy takie usztywniane czy zwykle...ahh..zmeczona dzis juz tym jestem...a zeby zaoszczedzic to szukam w necie zeby z jednego zrodla tanio ..i za przesylke tylko raz placic:)
Hmm.. no i na sam poczatek ile gazikow ile tej soli fizjologicznej? Zrobilam zamowienie ale nie wiem czy nie domowic...

aagusia81 właśnie się też tego boję że w krótce to chyba w kapciach będzie mi najwygodniej i z porodówki nie zdziwię się jak w nich wyjdę :)

W ogóle dziewczyny w internecie, w tv wszędzie straszą że czeka nas w tym roku zima stulecia...mrozy do - 30 stopni... oby to była kolejna pomyłka meteorologów bo inaczej średnio pospacerujemy z maleństwami w takim mrozie...

Lyneth wszystkie się tu martwiłyśmy twoim milczeniem :) powiem szczerze że od wczoraj chodziłaś mi po głowie... i zastanawiałam się co się dzieje i trzymałam kciuki żeby wszystko było ok :) Super że macie dobre wyniki z maluszkiem... pewnie masz na sali jakieś towarzyszki które też umilają ci czas? oby ta szyjka przestała ci się w końcu skracać i żebyście wytrwali do końca :) i urodzili się w planowanym terminie :) będę dalej trzymać kciuki za wasze zdrówko i za to byś się nie zanudziła na śmierć w tym szpitalu :)

Tinneraa za ciebie i twoje dwie księżniczki też trzymam kciuki... Dziewczny jaką wy bierzecie dawkę No-Spy? bo są 40 i jeszcze chyba większe? ja z początku nie chciałam brać leków ale teraz dochodze do wniosku że skoro No-SPA nie szkodzi a ma pomóc to ją biorę...ale powiem że moja młoda tak ciśnie mi na tą szyjke że i ta no-spa średnio pomaga...1 października mamy wizytę i jakoś nie mam chyba za dobrych przeczuć...

Lyneth - ja rowniez trzymam kciuki!! BEdzie dobrze, bo tak byc musi ;)

Lyneth 3mam kciuki za Twoja szyjke i szybkie wyjście ze szpitala!
Tinneraa za Twoja szyjke też! I w ogóle za nasze wszystkie żebyśmy podonosily te nasze maluchy do bezpiecznego tygodnia!

Warto iść na tego "bezpiecznego malucha"?

Lyneth super, że się odezwałaś:) mam nadzieję, że jednak cię wypuszczą i nacieszysz sie jeszcze domem przed porodem.

AAbym twoja autobusowa opowieść... normalnie szczena opada! ja dziś byłam w carrefour express i stałam już przy kasie przede mną facet juz płacił, a za mną nie było nikogo. to taka jedna matrona spytała się kasjerki czy otworzą nową kasę, a wiadomo było, że nie bo przecież prawie pusto w tym sklepie. gdy usłyszała odmowę, to na cały sklep skwitowała "o, matko!!!" westchnęła i stanęła za mną jakby co najmniej pół kilometrowa kolejka przed nią stała. naprawdę ludzie są dziwni. ja juz nawet nie oczekuję żadnych przywilejów z powodu mojego stanu. nawet gdyby ktos chciał mi ustąpić, to wolałabym chyba tego uniknąć, bo zawsze się znajdzie ktoś, komu to nie będzie pasować i jeszcze chamskie odzywki potrafi rzucić... wniosek z tego taki, że my dołączymy do tego niszowego grona, które jest miłe i serdeczne ciężarnym i świat będzie choć odrobinę lepszy:)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja najgorzej znoszę kolejki w laboratorium szczególnie jak czekam na czczo. I niby wisi informacja że kobiety w ciąży mają pierwszeństwo no ale spróbujcie się upomnieć. Po tym jak raz trafiłam na łóżko bo mialam straszne zawroty głowy zwróciłam uwagę rejestratorkom, że może one powinny bardziej na to zwrócić uwagę?

lyneth, a nie wiadomo czy jeszcze długo będziesz leżeć?
Moja ma 2 cm, mam nadzieję że więcej się nie skróci bo jeśli tak to też wezmą mnie na oddział znowu :( A ja mimo wszystko wolałabym tego uniknąć, w domu i tak cały czas leżę, też biorę nospę i luteinę. Sterydki na płucka dziewczyny już też dostały. Życzę by szybko Cię wypuścili, bo nie ma to jak w domku.

Witam
Mamazosi duzo zdrowka kuruj sie
No ja wczoraj mialam stresujacy dzien i noc tez bo w sumie prawie nic nie spalam moj synus wczoraj mial pierwszy dzien przedszkola- on na luzie za to ja za niego plakalam- te dzieci tak szybko rosna

Co chodzi o ustepowania miejsca czy przepuszczania w kolejce czasmi sie zdazy ktos o dobrym sercu i przepusci ale tutaj nie ma takiego czegos ze kobiety np w sklepie maja " swoja kase". A te ciezke torby to dobre;))))

Tez mialam byc na warsztatach ale nie udalo mi sie dojechac..ale w Gdyni tez beda wiec wtedy sie udam:) Warto??
Haha..siatki ciezkie..masakra! MI nikt nie ustepuje ..a brzuch na pewno widoczny jest bo chodze ogolnie przez cala ciaze w dresach..na luzie..a ze mi zawsze cieplo to bluze mam rozpieta i widac brzuch w "dopasowanej" koszulce..wiec zaden plaszcz czy cos nie zakrywa brzucha.. Jak ostatnio ubralam jeansy jakes ciazowe to bylo mi mega nie wygodnie od razu sie cofnelam do domu przebrac..wiec dresy i leginsy to przez ostatnie miesiace w ciaglym uzytkowaniu..odzwyczailam sie od jeansow .. :-)

lyneth fajnie że się odezwałaś, czekalam na dobre wieści :) ciesze sie ze u Ciebie i maluszka wszystko dobrze, tak trzymajcie

ps. w ktorym tygodniu jestes dokladnie?

Hej Dziewczyny,

W końcu podłączyłam się dziś do neta i od razu zabrałam się za czytanie i nadrabianie zaległości.

Wielkie dzięki za trzymanie kciuków i ciepłe słowa!

Niestety, od środy leżę na patologii na Zaspie, bo szyjka się znów skróciła w przeciągu tygodnia :( w środę miała 22mm Lekarz, który mnie przyjmował trochę się zastanawiał, zostawić mnie, czy nie, ale po badaniu ostatecznie kazał został w szpitalu. Mówił, że miał ostatnio dwa takie przypadki jak ja: w 1szym - kobieta leżała i donosiła do 39tc, ale w drugim - kobieta urodziła w 33tc, bo wody jej już odeszły... on nie wie jak może być ze mną, więc lepiej mam zostać.
Dają mi nospę i luteinę i to wszystko i mam leżeć. Dostałam też zastrzyki na płucka dla maluszka, jakby jednak coś wcześniej się zaczęło. Codziennie też są badania, mierzenie tętna, pulsu, temperatury, ktg itp. rano i w nocy więc za bardzo się człowiek nie wyśpi.
Dobra wiadomość jest taka, że synek jest cały i zdrowy i lekarz ocenił, że nie wybiera się na razie na świat. W środę maluch ważył 1600g :) rośnie zgodnie z tc i cały czas jest ruchliwy :) Wyniki wszystkie mamy bardzo dobre i to jest pocieszające :)
Kiedy mnie wypuszczą - nie wiem, nikt nic nie mówi na razie. Zobaczymy co będzie dalej, na szczęście dramatu nie ma w szpitalu nie jest źle, a czas jakoś płynie, co chwila coś się dzieje. I tak to u nas ostatnio.

Nadrobiłam Wasze wpisy i też mogę się wypowiedzieć :)

Do Dziewczyn z Moreny - położnej nie wybrałam jeszcze, nie zdążyłam... Panie w SR mówiły, żeby najlepiej to była położna z przychodni w miejscu zamieszkania i tam gdzie mamy lekarza rodzinnego lub wybranego już pediatrę dla dziecka. Ja mam rodzinnego w przychodni więc i położną zapewne wybiorę stamtąd, choć szczerze mówiąc nie bardzo mnie te Panie przekonują... ale cóż... jak któraś z Was zrobi może wywiad odnośnie tych położnych, to podzielcie się informacjami Dziewczyny :)

Kosmetyki dla malucha kupiliśmy Hipp, maść do pupy Ziajka i sudocrem malutki na wszelki wypadek. Szczoteczkę z naturalnego włosia baby ono, fridę do noska, reszty firm nie pamiętam.

Ręczniczki z kapturkiem mamy 2, komplety pościeli też 2, myślę, że wystarczy :) na początku planujemy żeby mały spał w śpiworku.

To się rozpisałam, trzymajcie się Dziewczyny, zdrowiejcie i dbajcie o siebie i maluszki :) Będę pisać, już mam neta :)

Hej
z tym ustępowaniem miejsca to naprawdę masakra, ja tez tego doswiadczam bo czesto jezdze komunikacją miejską :/ A wczoraj bylam w aptece, byla strasszna kolejka i faramceutka widząc moj brzuszek zaprosila mnie do bez kolejki, to babcia obok mnie wzięla kule pod pachę i wyrwala przede mną...taka sprawana nagle byla ;) ale farmecutka powiedziala ze ciężarne m ają pierwsześntwo i zaczela spokojnie mnie obslugiwać, ababcia biadolila chyba z 10 min, ze zero szacunku dla starszych , itp. A ostatnio w autobusie babka ok 40+ miala siaty rozlozone na siedzeniu obok, poprosilam ją zeby je zdjęła bo chcialabym usiąąśc na co uszlyszalam "nie za bardzo, bo są ciężkie"...wyobrazacie sobie? :) a ja na to, ze moj brzuch równiez :D...dopiero wtedy je zdjęła

A te filmy z pierwszej pomocy mozna tez zobaczyc pod linkiem
http://bezpieczny-maluch.com.pl/galeria/filmy/5
...co prawda dziala mi tlyko pierwszy, ale moze u Was bedzie inaczej :)

Witajcie! Co do ustepowania miejsc to ja mam raczej malo pozytywnych doswiadczen. Nawet jak bylam w pierwszej ciazy to ustapiono mi miejsca moze ze 4 razy nawet jak juz mialam baaardzo widoczny brzuch. Teraz zdazylo mi sie 2 razy ze mnie babki wpuscily w kolejce... Co zrobic:) Mi w pierwszej ciazy pierwszy raz spuchly nogi chyba dwa tyg przed porodem cale lydki kostki i stopy. Stopy wygladaly strasznie, czulam sie jak Fiona ze Shreka:) Takie poduchy jakby nie moje ogi. Za to po porodzie spuchly mi w pierwszej dobie i niestety ten stan utrzymywal sie kolo 2 tyg. Moj maz przywiozl mi moje kozaki na wyjscie ze szpitala i niestety nie wlozylam nogi. Wychodzilam wiec w kapciach a to byla polowa listopada i padal snieg z deszczem.

Inne tematy z forum

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Przeprowadzka- jaka firma? (47 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...