Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (9)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013

http://www.mamazone.pl/tv/film,24679,masaz-krocza-przed-porodem.aspx

Ale najbezpieczniej ok 34 tygodnia... ja niedługo zacznę się chociaż smarować :-)

gdzieś w interncie jest nawet filmik obrazujący jak wykonywać taki masaż:)

Jeszcze nie kupiłam, szukam obecnie jakiegoś :-)

Wklejam :
Masaż krocza to bardzo skuteczny sposób przygotowania do porodu. Wykonywany regularnie  zmiękcza tkankę krocza, poprawia jej zdolności do rozciągania się i skutecznie zmniejsza ryzyko samoistnego pęknięcia oraz wykonania nacięcia krocza.

Aby masaż krocza był skuteczny należy wykonywać go:
od około 30 tygodnia ciąży;
codziennie;
po wieczornej kąpieli;
przez 5-10 minut.
Do masażu należy użyć specjalnego olejku do masażu krocza, olejku migdałowego z dziurawca lub z kiełków pszenicy.
 jak wykonywać?
umyj ręce i połóż się wygodnie;
ogrzej w dłoniach odrobinę olejku do masażu krocza;
palcem nanieś olejek na obszar wejścia do pochwy;
wykonaj delikatne ruchy okrężne wokół pochwy;
wprowadź kciuk z olejkiem do pochwy (na około 2cm);
delikatnie rozciągaj pochwę w kierunku odbytu;
wykonując ruch zgodny z wskazówkami zegara (od godziny 3 do 9, a następnie od 9 do  godziny 3) uciskaj ściankę pochwy;
na koniec masuj z zewnątrz i od wewnątrz  obszar między odbytem a wejściem do pochwy.

Paniqa na pocieszenie powiem, że ta cukrzyca ciążowa po porodzie mija i wszystko wraca do normy. im dalszy tc to dochodzą jakieś dolegliwości, nic na to nie poradzimy.

Iwona84 u mnie też jest taka sytuacja, że mam spora rozbieżność w terminach między om a usg. i lekarz za każdym razem mnie o tym informuje. więc dziwne, że ten u którego teraz byłaś nie zwrócił na to uwagi. no chyba, że zauważył, ale nie uznał za stosowne poinformować Cię o tym... a co do ustępowania miejsca - w wakacje miałam na tyle mały brzuszek, że się nie rzucał w oczy, a teraz mam luźny płaszczyk, który go zakrywa, więc nie zawsze widać. nie jeżdżę dużo komunikacją, ale zazwyczaj mam miejsce. dosłownie może z 3 razy stałam. ale w sklepach już inna bajka. ludzie chyba zwyczajnie nie widzą, bo przeciez mają nas za swoimi plecami.

mamazosi wracaj do zdrowia i nie daj się żadnym wstrętnym wirusom:)

imienia cały czas nie mamy. tzn ja już wybrałam kilka, ale tatusiowi żadne sie nie podoba. a on zaproponował jedno, które mi nie odpowiada. ostatnio chodzi za mną Emilka i muszę go przekonać:)

perfectangel ja też będę kupowac olejek migdałowy. wybrałas jakiś specjalny olejek do masażu krocza czy zwykły olejek migdaowy z apteki? u nas w sr przy klinicznej pani prowadząca na wstepie zakomunikowła, że mamy zaopatrzyć sie w olejki i dmuchane piłki. więc coś w tym musi być:)

byłam wczoraj na warsztatach, ale tylko dwie godziny. i w sumie bardzo chciałam byc na wykładzie z ratownikiem ale nie zdazylam. poza tym spoko:)

wczoraj udałam się na pierwsze zajęcia z aquaaerobiku i najbardziej obawiałam się kolek. dziewczyny - nic się nie działo, nic mnie nie bolało, kręgosłupa i brzucha nie czułam, woda jest wspaniała:) a najlepsze jest to, że kolka złapała mnie jak juz wracałam do domu, a mam naprawdę bliziutko.

ej w ogóle lyneth się coś nie odzywa. ciekawe czy ją zatrzymali na patologii...

dobra kończę, bo się rozpisałam;)

hmm jesli chodzi o ostatnie badanie to ja chyba jeszcze nie mialam , bo wzrostu malej nie znam...waga 1,5 kg wiec moze jeszcze mi zrobia , przez nfz ide to tez mi usg bedzie robil- jednak jak chodze do 2 roznych miejsc na 2 ksiazeczki ciazy to sie czuje bezpieczniej bo jeden lekarz o 2 nie wie ..

hehe to niezle z tymi ludzmi i malolatami co sie wpychaja na miejsce .. w kolejkach w kazdym przedziale jest naklejka ze dla osoby ciezarnej i jakos nigdy na nim nie siedzialam .. :P A tez czesto skm jezdze do oliwy ,a jak mieszkalam w oliwie to do gdyni.. nikt nic nie widzi ..
Tak samo w niektorych hipermarketach sa miejsca pierwszenstwa w kasach dla inwalidow , osob na wozkach i ciezarnych i tez nigdy nie widzialam aby ktoras z tych osob byla przepuszczona szybciej przez innych ludzi.. No coz takie zycie :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy ktos dostał juz maila od p.Madej z SR na klinicznej?

jak wysylalam dane to mi mail wracal i juz nie wiem czy doszlo czy maila mam zlego...moge na pw poprosic o adres @ w razie co?

Ja jak dzisiaj wracałam wieczorem z "bezpiecznego malucha" tranwajem to młoda dziewczyna ustąpiła mi miejsca, ale żeby było zabawniej zanim zdążyłam usiąść jakaś małolata wpakowała się na nie jak gdyby nic ja wziełam to śmiechem ale dziewczyna która wstała była w lekkim szoku.

A jak tam dziewczyny wrażenia po warsztatach ?

Happymum87 mi też stopy spuchły. W sumie tego tak nie odczuwam bo chodzę w adidasach ciągle i myślałam że nie widać tego tak bardzo ale Mąż dzisiaj zauważył że mi spuchły.

Ja to ostatnie badanie miałam w 30 tygodniu.

Co do imienia to my mamy od dawna wybrane dla chłopca i dziewczynki :) Teraz będzie Staś a kiedyś jak by była dziewczynka to będzie Zosia :) A na drugie będzie miał po tacie lub po dziadku jeszcze się zastanawiamy, ale pewnie Mąż będzie chciał żeby jednak po nim :)

Iwona84 współczuje rozczarowania po usg... eh pociesze Cię że ja sama trochę zgłupiałam...ost wizytę u swojego ginekologa miałam w 27tyg ciąży i myślałam że umówi się ze mną na to ostatnie usg (bo to robi mi u siebie w gabinecie za kase a nie w clinice medice) ale nic mi nie powiedział a ja po akcji z szyjką sie tak wystraszyłam że zapomniałam zapytać...i teraz idę do niego za 2 tygodnie czyli w 31tyg i zastanawiam się czy mi zaproponuje jeszcze to dodatkowe usg i czy cokolwiek na nim zobacze? bo jak coś to sama o nie zapytam bo chciała bym wznać wagę i wymiary małej i wiedzieć czy pępowina nie jest nigdzie obwinięta w okół szyjki... a wy przeważnie w którym tyg robicie to ost usg 3d?

Mamazosi kuruj się i nie daj się wirusowi :) ja zauważyłam że mi stópki spuchły już i kozakach jesiennym mało miejsca w sumie tak na ścisk/ucisk... będę musiała coś wykombinowac zbutami jesiennymi chyba...też tak macie??

Perfectangel my od kiedy okazało się że synuś jest córką nie mamy problemu z imieniem :) imię dla dziewczynki mieliśmy od dawna upatrzone i będzie Maria (Marysia) gorzej z drugim imieniem...mi się podoba Maria Magdalena (mój mówi że zbyt biblijnie) albo Maria Antonina (też ma jakieś ,,ale") więc w ostateczności zostanie Maria bez drugiego imienia i nie będzie problemu :)

A wy jakie macie opcje co do imion?

Iwona84 ludzie często mają teraz taką znieczulice że szok... chociaż powiem Ci że jak niedawno się przewróciłam to znalazła się w okół mnie grupka ludzi ( wszyscy powyżej 65 roku życia) którzy chcieli pomóc i zadzwonić po karetkę... ale roczniki niżej to dramat... no cóż chyba nic z tym nie zrobimy bo to jak walka z wiatrakami albo płynięcie pod prąd grrrr

Olejek do masażu krocza w celu jego ochrony przed peknieciem, zwiększa to elastyczność, a ponoć wystarcza 5 minut dziennie. :-)

Iwona, tak, mam to najtańsze :) z tym że używane od szwagierki, ale to na pewno to najzwyklejsze.

Co do ustepowania miejsca w autobusie... Ja dzisiaj ustąpiłam miejsca starszej pani z laską i siatami, nie miałam sumienia siedzieć i patrzeć, jak się biedna męczy. Oczywiście nikt poza mną nie zwrócił na nią uwagi, wszyscy zajęci gapieniem się w podłogę albo za okno. Pani się oczywiście wzbraniała, bo głupio jej było, że ciężarna jej ustępuje, ale jakoś ją namówiłam :P I mimo dosyć głośnej wymiany znań między nami (pani trochę przygłucha była) to nikt się nie zainteresował. A większość pasażerów to dzieciarnia gimnazjalno-licealna... Kultura i wychowanie na poziomie zerowym :/

Perfectangel,a ten olejek migdałowy to na co??

Lollipop: no to widze ze dr super zrobila Ci usg.. teraz to mega zaluje ze poszlam na "najnowszej generacji usg" :/ NO ale glupia bylam, reklamom sie nie wiezy..
dorcia_86 dzieki za info:) A ktore masz lozeczko? te najtansze?

Ja bylam dzis w realu i nakupowalam troche pajacow i body bo pajace byly za 9,99 a body 5,99.. mialam pelno ubranek..ale jakos cena mnie zachecila i teraz mam bynajmniej typowo dziewczece a nie po samych chlopach:P Wiec mialam super humor...Ale jak wracalam to mi sie zepsul.. Wqrzaja mnie ludzie , jak ide ulica to sie gapia na brzuch ... a jak jestem w autobusie to nawet nikt nie zaproponuje aby zwolnic miejsce.. nikt wtedy nie widzi..wszyscy zajeci czytaniem ksiazek ,telefonami itp itd.. Dzis prawie sie wywalilam , udalo mi sie utrzymacrownowage ale nie wiele brakowalo abym lezala i zadna menda nie zaproponowala mi zebym usiadla..Wiem ze nikt nie ma obowiazku ustepowac itp ale wypadaloby chociaz zapytac.. i tak bym pewnie odmowila bo glupio by mi bylo usiasc ale liczy sie fakt.. Ehh.. zaczelam od narzekania rano wiec skoncze na tym ..:P Ale mi by bylo glupio siedziec widzac ciezarna , osobe o kulach, lub starsza..Zreszta , na co ja narzekam jak o kulach jezdzilam to tez musialam stac... bo nikt nie zaproponowal..MOge stac , ale boje sie czasami tego tloku ze cos sie zdarzy ktos mnie uderzy w brzuch i bedzie.. ja nie jestem zmotoryzowana wiec zmuszona jestem jezdzic autobusami...Maz zmotoryzowany ale caly czas w robocie a zakupy trzeba robic ..No nic nie nudze juz:P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

No ja też tak będę robić :-)
I chyba czas na olejek migdalowy...

ja po prostu smaruję wieczorem, jak już stanik zdejmę do spania

Dziewczyny jak używacie Malantanu? Smarujecie po prostu czy na wkladke laktacyjna nakladacie..? Bo tak jest w instrukcji ale to Dotyczy karmienia a nie hartowania...

Hejka,
dziewczyny, trzymajcie się, już niedaleko do rozwiązania, dacie radę : trzymam mocno kciuki, żeby wszystko poszło dobrze !

Iwona84, ja mam też to łóżeczko z Ikei i specjalnie je zmierzyłam, te wymiary 124/66 to są po zewnętrznej, wewnętrzne są normalnie 120/60, także na spokojnie materacyk standardowy będzie pasował :)

Ja to jednak jestem stworzenie, które do funkcjonowania potrzebuje słońca :P odkąd się podoga poprawiła, to mnie cały dzień praktycznie w domu nie ma, a jak już jestem, to chwili nie usiedzę. Także moje zamulanie spowodowane było paskudną pogodą, mam nadzieję, że słoneczko się utrzyma jak najdłużej :)

No i przy okazji dzisiejszych zakupów w tesco kupiłam śliczny kombinezon dla Synusia, taki ciepły pluszowy za 25 zł i kurteczkę za całe 15zł :) kurteczka jest od 3 m-ca, a kombinezon 0-3. Byłam akurat w tesco na Dąbrowie, ale może w innych też są.

My nadal nie wiemy ale chyba najbliżej mi do imienia Dominik. :-)

Dziewczyny tak czytam te wasze problemy i strasznie się cieszę że zdecydowałam się wcześniej zrobić tą SR, tak właśnie myślałam ze pod koniec to nie będzie mi się chciało ani z brzuchem turlać ani w brzydka pogodę nos wystawiać z domu ;) ale jakby nie było życzę jak najszybszego rozpoczęcia zajęć!!! :)

My damy na imię Zosia :))))))))

Ok :-) już bym chciała żeby się zaczęło... tak na ostatnią chwilę mi nie odpowiada, jakbym wiedziała że to tyle będzie trwało to bym się zapisała do SR przy szpitalu w Wejherowie...

Jak będą miały na imię Wasze bable? Macie już decyzje?

Inne tematy z forum

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...