Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (9)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013

perfectangel ze mną się też nikt nie kontaktował, ale naślę na nich mojego męża i niech zrobi porządek :) powiem mu żeby do nich zadzwonił, bo ja nie mam sił słuchać tekstów, że do grudnia kupa czasu... Bo co jak urodzę w połowie listopada, tak jak mi z USG wychodzi? Zdążę pójść na jedno spotkanie i tyle mnie tam będą widzieli... Poza tym chodzenie tam w 8 miesiącu ciąży też nie będzie dla nas komfortowe - nie kumam ich totalnie... Dam Ci znać co powiedzą mojemu chłopowi :D

muszka - szkoda, bo nie wyśpisz się za bardzo przed porodem ...ja staram się korzystac poki mogę, potem juz tak nie bedzie :)
dziekuje za podpowiedz z termometrem, jest tak duzy wybór ze nie wiem na jaki sie zdecydowac, widzialam nawet termometr w smoczku :)

Kurujcie sie dziewczyny i dbajcie o siebie, bo idzie jesień, zebyście Wy i Wasze maluszki byly zdrowe. Ja codziennie na czczo piję sok z polpwy cytryny i miodu, pyyycha :)

Mamazosi to fakt, że dobry lekarz to podstawa. Żałuję że tak późno zdecydowałam się na zmianę no ale jak to mówią mądry polak po szkodzie :) No i kuruj się!

Co do namiarów to:
Indywidualna Specjalistyczna Praktyka Lekarska Jacek Sztramski
ul. Szczecińska 23 lok. 12
80-392 Gdańsk

Tel. 608 081 006
E-mail j.sztramski@gmail.com

Wiem, że pracuje też w Medicoverze no i w szpitalu na Zaspie.

Mamazosi kuruj się... zaczyna się okres chorobowy więc uwazajmy wszytskie na siebie!
Puchatkowa czy kontaktował się z Tobą ktoś w sprawie SR? Ja dziś uzyskałam info że p. Izabela kompletuje grupę i że jeszcze do grudniu dużo czasu... a miało się zacząć od września... wkurza mnie to bo nie chce potem resztka sił chodzić do tej szkoły z brzuchem gigantem... powiedziano mi że trzeba się z po. Izabela kontaktować bo ona najlepiej wszystko wie bo to robi....

hej
Lollipop dobry lekarz to podstawa. Co do usg 4d to np mja ginka uważa, że po 25tyg nie warto robić bo maluch jest za duży,albo właśnie jakos tak ułożony że może nie być dobrze widać.Ale fajnie mieć fotkę w 3d czy 4d, niezapomniana pamiątka...
A mnie wirus rozkłada...no nic jutro dzień pod kołdrą:)

Lollipop_ a możesz podać namiar na tego nowego lekarza?

Lyneth, Happymum87, Paniqa i Puchatkowa trzymam kciuki żeby było wszystko ok :)

Iwona84 moje badanie trwało ok 20 minut. Mały buźki nie chciał pokazać, zakrywał nóżką albo rączką ale dr co chwilę sprawdzała czy odsłonił, kazała mi kaszleć, leżeć raz na prawym raz na lewym boku, nawet cukierka jadłam ale uparciuch i tak obudzić się nie chciał i całej buźki pokazać ale na szczęście trochę i tak było widać i z takiego najlepszego zdjęcia mam zdjęcie kolorowe, resztę czarno białe, no i filmy dostaliśmy.

Ja wczoraj też byłam u lekarza, nowego i on już będzie prowadził ciążę do końca. I jest to chyba pierwszy lekarz którego spotkałam który robi to z powołania a nie dla kasy. Wszystko dokładnie mi tłumaczył, zbadał, wizyta trwała 45 minut (pierwszy raz byłam tak długo u lekarza :D). No i wytłumaczył mi jak to jest z tym terminem bo na karcie ciąży lekarka wpisała mi datę która wychodzi z om czyli 20 listopada a z usg z 11 tyg 14. I mam się trzymać tego 14 bo jest najbardziej wiarygodna tym bardziej że na każdym następnym usg data była zbliżona do tej. Teraz ta data nie robi różnicy ale jak będzie bliżej porodu to tak, bo jeśli dziecko nie będzie chciało samo wyjść to ma znaczenie od której daty będą wywoływać bo czy o 10 dni dłużej dziecko siedzi czy o 17 to jest różnica. No i teraz to już nie ma co patrzeć na datę która wychodzi z usg tylko właśnie z tego usg z ok 11 tygodnia.

Hej,
Ja nie mogę najpierw zasnąć bo męczy mnie zgaga, więc jak już to zasypiam w pozycji półsiedzącej. Następnie budzę się wielokrotnie w nocy bo albo mam skurcz albo muszę wstać do toalety, albo moja córeczka mnie woła. Także noc spędzam na krótkich drzemkach między wstawaniem :) Ale to tylko taki trening przed niemowlakiem :)

Co do termometru to ja mam Mescomp Termometr Plus Douszno-Czołowy Ac322 i bardzo sobie go chwale.

Dziewczyny, pytanie do Was - szczegolnie do tych doświadczonych mam :) - jaki termometr jest najlepszy dla malego dziecka?

happymum87 i Puchatkowa - trzymam kciuki za Was, żeby wszystko bylo dobrze
joahne - dzięki za odpowiedz
A czemu nie możecie spać? ja budzę się tylko na siusiu, ale potem zasypiam bez problemów...moja kumpela ktora w ciązy miala problemy ze snem mowila ze pomogly jej wizualizacje dzidzi przed snem

Iwona84 - pytałaś o rozmiar łóżeczka i materaca. My kupowaliśmy osobno łóżeczko i ostatnio zamówiliśmy materac. Mój mąż wyczytał gdzieś, że materac powinien być ściśle dopasowany do łóżeczka, że nie może się w nim przesuwać... Więc warto sprawdzić czy te łóżeczka w Ikei mają odpowiedni wymiar w środku - bo może mierzyli całość, a jeżeli ma grube szczebelki to te 2-3 cm mogli tutaj dodać...

Witajcie dziewczyny!
Ja wczoraj też miałam USG, w 3D, ale - podobnie jak Ty Iwona, niewiele widziałam, bo lekarz, który mnie badał sam gapił się w monitor. Dobrze, że chociaż mój mąż sobie trochę popatrzył :)
I tu nasze wielkie zaskoczenie - o ile z USG termin porodu wychodził nam wcześniej od O.M. od samego początku to teraz nic się nie zmieniło, tyle że termin przesunął się na 18.listopada - z 6 grudnia :D więc nie wiem sama co mam o tym myśleć :D
No i na tym USG wyszło też, że mam powiększoną prawą nerkę... Więc czeka mnie seria badań, ale te zrobię już u mojej lekarki :)

ja robilam to usg 4d nie ze wzgledu na wymiary itp ale chcialam miec pamiatke twarz zobaczyc itp .. bo tak to tydzien temu bylam u Dr mezyk i mnie calkowicie przebadala z 20 minut minimum mi robila to usg..tez bylam zadowolona
A skoro prywatnie placilam 250 zl to liczylam na cos wiecej niz na to jak mnie wczoraj szybko zbyl.. bez zadnych info podczas badania.. i ledwo co udalo mi sie zobaczyc twarz , co bylo moim priorytetem akurat wczoraj.. Wiem ze najbardziej wiarygodny termin z usg to podobno z 1 usg albo z tego w 12 tyg .. wiec ustawilam na 28 listopada na forum , a pierwsze usg "mowilo" ze 3 grudnia .. wiec stawiam na taka rozbieznosc na termin miesiaczki nie patrze , ale skoro on nie wiedzial ze mialam nieregularne cykle itp to chociaz powienien mi na to zwrocic uwage ze "dziecko nie rosnie " skoro termin z OM mam na 12 listopada.. no trudno, do porodu bede musiala wytrzymac zeby buzke zobaczyc dokladnie ;P

Cześć dziewczyny...

a ja byłam wczoraj u lekarza,niby wszystko jest ok, ale ze snem mam isc do poradni zaburzen snu, bo ponoć to nie jest przez ciaze a nerwy? krew nieco słaba i coś na wzmocnienie mam łykać, a test glukozy wyszedł źle i mam isc do poradni cukrzycowej, bo albo test wyszedl zle, albo mam ciazowa cukrzyce utajoną albo cos innego. Na wadze po rowno 3 tyg. znow +4kg ( łacznie dobre 10kg w 9 tyg). To wszystko razem do kupy biorac mnie zdolowalo, bo ciagle coś :( do tego usg dopiero w 32tc, czyli za 4tyg., a poki co mam latac po lekarzach z tym cukrem

Iwonka ja byłam w luxmedsię u Wąsowicza w Gdyni na morskiej.Koles q necie miał źle opinie,ale okazał się super.Zbadal dokładnie,obiemyrzl,pożartowal.polecam.a i termin najbardziej wiarygodny to z usg w 12 tyg.

lollipop: ile trwalo Twoje usg 3/4d?? Dlugo Ci Dr pokazywala twarz itp?? Jakie zdj twarzy dostalas - czarno biale czy te tak jakby w kolorze ?
Ja jestem glupia.. i nie poszlam jednak na Dabrowe ... :/ Wyczytalam na str pewnej kliniki ze maja najnowoczesniejszy sprzet i to mnie skusilo i teraz zaluje.. Lekarz wcale praktycznie nie pokazal mi twarzy .. pokazal ale to byly chyba 3 sek w tym 4d reszta to 2 d .. jezdzil mi po brzuchu i nic nie mowil co widzi... mierzyl cos i tez nic nie mowil.. skonczyl powiedzial ze moge wstac..wydrukowal mi pare fotek dal plyte i to wszystko.. Jestem mega niezadowolona.. gdybym sie nie spytala czy wszystko jest w porzadku to nawet tej info bym nie dostala..Powiedzial ze "tak, w porzadku" Tylko wg usg wyszedl mi termin na 1 grudnia a przez miesiaczke na 12 listopada.. wiec to juz chociaz powinien mi powiedziec ze dziecko jest za male na termin z miesiaczki- na to chociaz powinien zwrocic uwage .. ehh chcialam lepiej i mam... jestem mega zla na siebie..

happymum87 to obserwuj się dokładnie, pamiętaj też żeby w miarę możliwości oglądać głowę i podbrzusze i okolice krocza... rumień może być wszędzie :| choć oczywiście trzymam kciuki, żeby go nie było i żeby wszystko skończyło się dobrze!

joahne, no ja na razie nie, ale mąż już od miesiąca tam siedzi, a teraz do końca września mamy mieszkanie wynajęte i w sumie wszystkie rzeczy, poza garstką moich i maluszka, mają pojechać już tam. Oczywiście przeprowadzka na mojej głowie, ehh. Ciąża to nie choroba i w 3 trymestrze czuję się świetnie, muszę tak sobie wmawiać bo inaczej dostaje takiego nerwa, że szkoda gadać :(

Aabym ja paczkę ze smyka dostała kurierem. ale miałam duże zamówienie i płaciłam chyba 9 zł. a odbierać można tylko w empikach, ale tylko małogabarytowe paczki, więc się nie mieściłam. a i tak się opłacało bo chociażby same pieluchy tetrowe w smyku stacjonarnym kosztują 50 zł.

Kaja_84 czyżbyś jednak emigrowała na zachód? jak coś będę wiedzieć o busie dam znać:)

happymum będzie dobrze:) grunt, że nie zbagatelizowałaś sprawy!

Lyneth trzymam kciuki żeby było wszystko ok :) i żebyś nie musiała leżeć w szpitalu :D

Ja dziś wylądowałam na Izbie Przyjęć Szpitala Zakaźnego w Gdańsku... okazuje się że ukąszenie kleszcza to nie takie byle co...a już w ciąży w ogóle... leków ani maści ani nic w ciąży nie mając pewności że doszło do zakażenia nie chcą podawać ciężarnym... Więc pani doktor obejrzała miejsce po ugryzieniu... Ja kleszcza podłapałam najprawdopodobniej w niedziele na grzybach tylko trochę dziwne że był jeszcze nienajedzony krwią... no ale cóż... Teraz mam do tygodnia obserwować miejsce ugryzienia i całe ciało bo rumień może pokazać się w miejscu ukąszenia lub obojętnie gdzie...jeśli się pojawi to musze wrócić do zakaźnego wtedy włączą mi długoterminową terapię antybiotykową... a jeśli się nie pojawi nic to po 6 tyg mogę zrobić badanie krwi w kierunku boreliozy...bo brak odczynu nie świadczy o 100% gwarancji nie zarażenia się boreliozą... wiecie co...nie myślałam że tyle problemu można sobie narobić głupim kleszczem...

Szukając dziś zakaźnego w gdańsku trafiłam przypadkiem na Swissmed... pierwszy raz widziałam go na żywo... i jeden plus z tego mojego zwiedzania Gdańska

Dziewczyny, troche z innej beczki... MAm pytanie, pytam wsród wszystkich, więc Was też :)
Czy znacie kogos, może macie w rodzinie, czy w znajomych, kogoś kto posiada autko dostawcze i jest w stanie go wypożyczyć na góra 3 dni? Oczywiscie nie za darmo. Tyle, że droga jest do Niemiec i spowrotem, kierowce w razie czego mam, wujka, zawodowca. Firmy obdzwoniłam, pojęcie mam, acz jeśli ktoś miałby ochotę cos zarobić to wole zapłacić osobie prywatnej niż firmie.
Z góry dzięki i przepraszam za offtopic :)

Inne tematy z forum

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...

Ferie - Zakopane (5 odpowiedzi)

Witam, wybieramy się z dzieckiem 9 lat w góry i tym razem chcielibyśmy nocować w domku góralskim...