Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (3)

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika
13.11 mamasia
20.11 Zaskoczona
21.11 a-cha
23.11 mag
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
25.11 Muszka11
28.11 Czapla
28.11 Kasik
Sas

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82 /szpital w redłowie
5.12 Lolkakarolka / kliniczna
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
14.12 Dimis
15.12 Goralka
30.12 Olesia
28.12 Mrs.W
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (3)

Ale bzdury :) przeczytalam i co? Wciaz mi sie to imie podoba ;)

Z reszta, ja akurat z tych co nie koniecznie wierza w znaczenie mi n, dla mnie imie to imie :)

Zycze mile dnia :*
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Że tak się wtrącę, zanim nazwiecie dziecko Amelia polecam sprawdzić wikipedię ;) https://pl.wikipedia.org/wiki/Amelia_(medycyna)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale napisalam :) juz jestem tak zmeczona, ze pisze bzdury :)

Mialam na mysli, ze drugie imiina beda po dziadku i babci ;)

A dziieciatko bedzie spac w swoim lozeczku a niee naszym ;)

Matko jedyna, ja juz nie ogarniam tyyyle piszecie ;)

Postaram sie po kolei, ale nie wiem czy czegos nie prrzekrece lub nie pomine :)

Jesli chodzi o przywileje... to mam wrazenie, ze ludzie czasami to bezczele do swojej osoby duzo zadaja, ale od siebie juz nic... dzis bylam w kwiaciarni, kolejka niemilosierna, upak, jaa ledwo stalam na mega spuchnietych nogach (zawsze tak mam w upaly), wszyscy sie gapili na brzuch, ale odstac swoje musialam... a jeszcze babka przyszla bez kokejki, bo tylko odebrac bukiet, ale inna pani jakos ppotrafila "tylko odebrac bukiet" stojac kulturalnie w kolejce...

Co do imion u nas Amelka Teresa a chlopczyk Tymoteusz Zygfryd - ten rok byl dla mnie i meza ciezki, w odstepie 5 mieesiecy stracilismy ukochanych Dziadkow, ku ich pamieci chcielibysmy dac drugiee imiina po Dziadku :) ale najpierw niech maluszek pokaze co ma miedzy nogami, ale przeczucie mam dziwne, ze to dziewczynka bedzie ;)

My raczej od poczatku bedziemy maluszka klasc w lozeczku swoim... u nas nie da rady, Maz niemilosiernie chrapie, do tego spiacy pies a w naszym pokoju nie ma miejsca na lozeczko dla dziecka, ale pewnie beda otwarte drzwi do pokoju malucha wiec reka na pulsie bedzie ;)

Zazdroszcze Wam, ze juz wiekszosc zna plec ;)

Co do dzisiejszego dnia, chce jaak najszybciej zasnac... mam dosc... nalatalam sie, nabiegalam i jeszcze rozilam nowe auto :/ z racji, zze pijawi sie maluch kupilismy teraz kombii, wczesniejsze auto bylo zwykle... no i cofajac zapomnialam sie... wrrr... :/ niby nic, to tylko auto, ale wsciekla bylam :)

Dzieewczyny, jakie macie brzuszki? Twarde czy miekkie? Bo ja mam wrazenie, ze dzis mam twardy i nie wieem co o tym myslec... :(

Dzięki Kruszynka, do Gdyni mi jednak trochę daleko, może następnym razem, gdy będzie chłodniej ;)

Dimis, nie słyszałam o takim przepisie ani żeby ktoś miał taką sytuację, a sama nie kupowałam w ciąży alkoholu.

image

kasik info jest na fb w grupie "chusty trojmiasto". Ponizej info :)
w innych postach rowniez zapraszaja ciezarne bo warto sie zapoznac z tematem.

Zapraszamy na wspólne piknikowanie!

Spotykamy się przy muszli koncertowej obok Teatru Muzycznego, po drugim śniadanku idziemy spalić kalorie na placu zabaw na plaży. Jak maluchy trochę się zmęczą- lecimy na spacer.

W trakcie pikniku zrobimy sobie chusto- macanki i wymianki, jak macie jakieś chusty na sperzdaż lub wymianę- zabierzcie je ze sobą.

Chusty, wózki i nóżki mile widziane :)

w godzinach 11:00 - 14:00
Park Rady Europy Gdynia

Dziewczyny sporkalyscie się z odmową sprzedaży alkoholu w ciąży? Babka nie chciała mi sprzedać piwa, bo niby taki przepis.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mnie się dużo imion dla dziewczynek podoba, w zasadzie wszystkie, które wymieniacie. Dla chłopca trudniej znaleźć i jeszcze zgodzić się z Mężem ;)

Kruszynka napiszesz coś więcej o tych chustach jutro? Nic nie słyszałam i nie mogę znaleźć informacji. To dla mam, czy dla przyszłych również?

image

Ale się cieszę że coraz więcej Z Was wie o kogo powiększy się rodzina. Ja mam nadzieje ze dzidzia odsłoni się wkoncu na polowkowym nie mogę się doczekać ale to dopiero w poniedziałek. Ja teraz w ciągu załatwiania miliona rzeczy do ślubu niby obiadokolacja a jednak ciągle coś wychodzi. Ale od 4 wkoncu wolne. Odliczam dni.
Wybaczcie że bezosobowo pisze ale pamięć już nie ta i do tego telefon. Ja na początek mam w planie położyć Dzidzie z nami w sypialni w łóżeczku a po pół roku taki ambitny plan mam Przenieść się na rogówke w salonie ;) a dzidzia sama w pokoju. Jest jedną rzecz za którą będę tęsknić a mianowicie moje łóżko z mega wygodnym materacem. Chyba że do tego czasu wygramy totka i kupimy większe mieszkanie :P.
Co do pleców też mnie hm akurat dziś Zaczęły boleć ale może za długo w pracy siedzę w jednej pozycji. A i jeszcze jedno ciągnęła was skóra na brzuchu. Mnie coś takiego dopadło na początku tygodnia i na drugi dzień mam wrażenie że pojawiła się już piłka w brzuchu. Ale może sobie to ubzduralam bo wkoncu normalnie jem hihi po wyrwanym zębie :).
Ściskam i pędze do krawcowej odebrać sukienkę

Kruszynka ja wtedy w pracy, więc nie dam rady na piknik. Mam nadzieję że słońce was nie spali ;)

Wlasnie przy obiedzie gadslismy z mezem o imieniu dla corci. Od zawsze podoba mi sie Pola. Ale dzis zaproponowalam Helenke albo Hanie. Na liscie ktora robilismy z mieiac temu jest jeszcze Ola, Emilka, Nina, Laura, Liwia, Tola. Gdyby jednak okazal sie synek to Olek, Igor, Julek, Emil, Borys.

Choc ciągle mówimy ze nosze Stefana albo Stefanie i maz sie wkrecil na Stefanie. Hm...ciezki wybor. Jak dalismy synowi na imie Leon to ciezko bylo dziadkom i wujkowi (ktory jest chrzestnym) sie przekonac do tego imienia. Teraz juz wszyscy zaakceptowali Leosia i przyzwyczaili sie so tego imienia.

Czy jutro ktos idzie na spacer i macanki chust? Kolo teatru dziewczyny sie spotykaja o godz 11

Niestety po wizycie na basenie w ubiegly wtorek dostalam jakies infekcji. Na szczęście masc pomogla i dzis juz jest dobrze i nic nie swedzi. Za tydzien si wybieram na aquaaerobic z nadzieją ze infekcja byla jednorazowa. Dodatkowo odlladam stringi na czas ciazy.

U nas będzie Helenka.
Pierwsza córka to Anielka: )

Chyba będzie synek, ale jestem jeszcze przed usg polowkowym, wtedy będzie bardziej pewne ;)

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

kasik a wisz co masz juz?super ze wyniki masz dobre

My na razie nie mamy innej opcji niż kącik niedaleko łóżka i chciałbym, by spalo w swoim łóżeczku, ale blisko nas.
Już jestem po wizycie i mam fotkę dla Tatusia :) Maluch na razie ułożony posladkowo, ale pewnie jeszcze milion razy będzie się przekrecal. Wyniki mam dobre, nawet tsh :) Z tej radosci poszłam na lody :)

image

Co do spania to pierwszy synek spal w swoim lozeczku, ale z nami w pokoju, innej możliwości nie było z reszta i tak innego rozwiązania sobie nie wyobrażam. Ja z tych panikujacych i balabym się ze nie uslysze maleństwa.
Jak synek mial 1,5 roku zmienilismy mieszkanie i synek trafił do swojego pokoju i spi w swoim "doroslym" łóżku. Przestawil sie momentalnie i nie bylo z tym problemu. Owszem przychodzi do nas czasami w nocy ale jakos mi to nie przeszkadza.
Jedyny problem jest z zasypianiem. Ktos musi siedziec z nim w pokoju i musze nauczyc go samodzielnego zasypiania i nie wiem jak sie za to zabrac bo boje sie juz tych krzykow i placzu. Mamasia moze dasz mi jakies wskazówki jak sie do tego zabrać?

Moj synek tez jest z tych noszonych. Oczywiście obiecywałam sobie ze nie bede dziecka przyzwyczajać do noszenia ale zycie weryfikuje poglady i gdyby trzeba bylo to stalabym na głowie byle tylko noworodek nie plakal godzinami. Jak mial ok 8-9 miesięcy odechciało mu sie zwiedzac swiat z wysokosci. Jak odkrył ze moze raczkowac, a potem chodzic, ręce mamy czy taty stracily sens :)

no wlaśnie :)

dziecko jest noszone przez 9 mcy w brzuchu i nic dziwnego, że cce być noszone po porodzie :P nikt nie nosi na rękach 3,4 latka to mija...

O dobrze wiedzieć z tymi cyckami! ;)
No my nie jesteśmy dobrym przykładem jeśli chodzi o kwestie dziecka i spania - najpierw spał w swoim łóżeczku z nami w pokoju, bo w starym mieszkaniu nie bylo innej opcji, zresztą nie położyłabym noworodka w osobnym pokoju. Potem wylądował z nami (karmienie w nocy) - zasypiał u siebie, ale budził się z nami. Potem zasypiał u nas, był odkładany, ale w nocy znowu do nas trafiał i budzil się raczej z nami. Potem się przeprowadziliśmy i popełniliśmy błąd - zamiast wstawić jego łóżeczko do nas do pokoju, to od razu wstawiliśmy je do jego pokoiku, więc nie chciał tam zasypiać, potem był tam odkladany, a w nocy darł sie, że chce do nas. W końcu uznal nasze lóżko za własne... Petem kupiliśmy mu nowe "duże" lóżko, ale dał się tylko przekonać do drzemek w dzień tamże. Teraz jesteśmy na etapie odkladania go tam po zaśnięciu... Przeszliśmy już na szczęście z powodzeniem etap samodzielnego zasypiania u nas, bo jeszcze do nie tak dawna trzeba było być przy nim. Następne wyzwanie - samodzielne zasypianie w swoim łóżeczku. Ale nie łudzę się - na pewno będzie przyłaził do nas w nocy (oby sam, a nie książę niesiony)! Tak jest nawet z tymi dziećmi, które od zawsze w swoim łóżeczku spały.
Przed urodzeniem młodego i jak był malutki to się naczytałam o uczeniu samodzielności od noworodka, o nienoszeniu itd, no i co - życie zweryfikowało. Ulewał strasznie, to go nosiłam po pół godziny-godzinę w nocy żeby tylko odbił i potem już tak zostało (dziecko noszone;). Po sto razy trzeba było wstawać w nocy - więc wylądował u nas itd, itp.

ototem mój syn do narodzin córki spał u siebie w pokoju, sporadycznie z nami w łóżku, przesypiał całe noce do narodzin córki, teraz dopiero z powrotem przesypia całe noce ;)
Córka miała swoją kołyskę w pokoiku obok spała tam do pierwszego karmienia, póżniej ze mną. jak miała pół roku spała na parterze piętrowego - zazwyczaj kładłam się do niej karmić i jak zasnęłam to się wysypiałam, a jak nie to wracałam do siebie ;)
Teraz śpi w swoim pokoju do pierwszej pobudki zazwyczaj około 5 rano i dosypia u nas do 7.
Oczywiście bywają dni, że śpi/śpią ze mną u mnie całą noc, bo choroba, bo zęby - nie przeszkadza mi to i radzę Ci robić tak jak Tobie serce podpowiada i da Ci dziecko - bo nie każde będzie chciało spać w swoim pokoju tak jak dorośli tak dzieci są różne, co nie znaczy, że nie trafi Ci się egzemplarz spokojny, sam zasypiający i śpiący w swoim łóżeczku, kto wie ;)

Inne tematy z forum

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

tanie meble kuchenne?Jakie (71 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...

Gdzie się fajnie ubrać w rozmiarze xxl? :-( (47 odpowiedzi)

Mam dwoje dzieci. Przed drugą ciążą mocno przytyłam. Teraz młodsze dziecko ma prawie 6 miesięcy....