Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (3)

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika
13.11 mamasia
20.11 Zaskoczona
21.11 a-cha
23.11 mag
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
25.11 Muszka11
28.11 Czapla
28.11 Kasik
Sas

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82 /szpital w redłowie
5.12 Lolkakarolka / kliniczna
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
14.12 Dimis
15.12 Goralka
30.12 Olesia
28.12 Mrs.W
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (3)

Ja jestem za słaba psychicznie, żeby w weekend jechać do Ikei - ulubiony tekst mojego męża "przepraszam, czy mogłaby Pani stanąć bardziej na środku?" Nie cierpimy tłumów, więc jak Ikea to najlepiej w środę o 10 rano, a na szczęście elastyczny grafik pracy nam to zawsze umożliwiał.

Ja mam już prawie 5kg na plusie - jakim cudem w ogóle nie tyjecie? To jest nie fair :D

Dziś nie mogę sobie miejsca znaleźć, z jednej strony nic mi się nie chce, a z drugiej gdzieś bym pojechała, coś porobiła.

Macie jakieś fajne miejsca na piesze wędrówki w niedalekiej okolicy? Najlepiej jakieś niedługie pętle, żeby zostawić samochód, a później do niego wrócić :)

Od jakiegoś czasu coraz gorzej śpię, a ostatnie 2 noce to jakieś apogeum - niewygodnie mi i szyja mnie boli, budzę się kilka razy w nocy, bo nie mogę sobie znaleźć pozycji, rano jestem zmęczona i obolała, jakbym miała głowę za mocno na szyję nabitą...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja mam lekarza 5 min na piechotę od domku :)
Jak myślę o krzywej to już mnie mdli.
Zwazylam się na wadze u koleżanki, tej samej co na początku ciąży i wychodzi na to, że waga pięknie nie rośnie ;) śmieje się, że to znak na chłopaka :)
Ja właśnie z pracy wróciłam szybki obiad i do Ikei po meble dla dzieciaków, bo w tygodniu ciężko... Udało się dzieci zostawić, nie pamiętam kiedy byliśmy w Ikei bez dziatwy ;)

oj to wiem co przechodzisz, ja z Banina jeżdżę do Manhattanu we Wrzeszczu i mimo własnego auta jak mam być na czczo na pobranie to staram się zabierać ze sobą męża, bo wstaję głodna jak smok wawelski i czasem nie wiem czy dojadę - najgorzej przy krzywej cukrowej, bo to tyyyyle godzin bez jedzenia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

swoją pierwszą lekarkę zmieniłam, bo zaczęła mnie naciągać na badania, a do drugiego lekarza za daleko mi miejską komunikacją( z oksywia na morenę w Gdańsku :)) na samą wizytę ok, ale badania wykonywać na czczo noi też kwestia finansów, teraz nie mogę sobie pozwolić na prywatne badania i wyzyty ;)...póki co to jestem w trakcie robienia prawka a raczej egzaminu ale do własnego samochodu to i tak daleko :)

Mrs.W a czemu nie prowadzisz wszystkich ciąż u jednego lekarza? Ja chyba bym się nie odważyła gdybym miała jednego zaufanego. Nawet do swojej rodzinnej wolę jechać 10km niż powierzyć swoje zdrowie komuś innemu.

pierwszą ciażę miałam na nfz i badania co miesiąc, raz większe raz mniejsze, drugą miałam prywatnie i też co miesiąc badania raz ogólne raz dokładniesze, w obydwu dodatkowo badana szyjka. A teraz? 14tc jedne ogólne badania morfologi i moczu i 3 podglądowe usg i cytologia, żadnych skierowań ,badania szyjki, czy też wywiadu na temat chorób w rodzinie( nowy lekarz) więc zaniepokojona luźnym podejściem lekarza zmieniłam :) Jeśli ma sie obawy co do lekarza, lepiej go zmienić i w spokoju cieszyć się ciążą :) Ja dziś w planach mam sprzątanie i trochę obijania :) na obiad sałatkę zrobię dla łatwizny :D a jutro mamy w rodzince małą uroczystość i jedziemy na chrzciny bratanicy :) i kolejna wiadomość dobra to odkąd zaczęłam ćwiczyć bóle pleców przeszły i jakoś więcej energii mam :D

A my się pakujemy na "wakacje", Jadę z córką na turnus rehabilitacyjny do Zielonej Góry. Auto już spakowane Ale jakoś nam się nie chce. Pogoda ciężka na taką podróż.

A co do lekarza to ja mam co wizytę badania. Mocz, morfologia. Choć swojej lek ufam w milionach procent, umowilam się na wizytę do poloznika z Zaspy. Jeśli będzie taka konieczność to bez skrupułów zmieniam lekarza. (Tylko ze względu na poród)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Olesia, moim zdaniem to nie jest normalne, żeby to położna sterowała badaniami - od tego jest lekarz. Ja mojemu poprzedniemu też niezbyt ufałam i zmieniłam w 13tc, a jak się później okazało dobrze zrobiłam, bo nie miałam wszystkich badań, niektóre niepełne, a dodatkowo przez 3 miesiące niepotrzebnie faszerowałam się luteiną - lekarz jest dla Ciebie, a nie na odwrót, więc jeśli czujesz jakiekolwiek wątpliwości to zmieniaj czymprędzej.

Mi się śniło dziecko jakieś, które karmiłam. Przeplatały się ze 3-4 miasta, mnóstwo moich znajomych z różnych etapów życia, a dziecko miało różny wiek, raz je nawet całkiem zamknęłam w butelce (!!!) więc też chyba spałam raczej niespokojnie.

Nastrój i samopoczucie od rana dobre, a że pogoda ładna to może walnę się z książką w ogródku - męża dzisiaj nigdzie nie wyciągnę bo musi iść na noc do pracy, a że zdarza się to raz na ruski rok to nie jest przyzwyczajony i będzie marudny :)

Na obiad rozmroziłam udo indyka, ale nie mam na niego absolutnie żadnego pomysłu. Będę improwizować, bo ostatnią rzeczą jaką mi się chce to jechać na zakupy, więc użyję tylko tego co mam w domu. Na deser chyba zrobię jaglane rafaello, bo znalazłam fajny i banalny w wykonaniu przepis.

Miłego dnia dziewczyny :)

Ada, tak chodze na nfz :)

Ale teraz zastanawiam sie czy nie isc do innego lekarza, najlepiej z wejherowa do dr Goworek lub dr Maciejewskiego, czy ktoras cos moze o Nich napisac? Dlugie sa kolejki? Chce to jednak skonsultowac z innym lekarzem, a dodatkowo slyszalam, ze latwiej tam o cc dla takich kobiet jak ja z ciaza ;)

Dla swietego spokoju zrobie sama nawet ode latnie badania moczu i morfologie, bo okazuje sie, ze ciezarne powinnybmiec raz w miesiacu, a tu bylaby duza rozbieznosc... jakos zaczynam coraz mniej ufac temu mojemu doktorkowi, a moze powinnam przestac ufac tej poloznej. Bo to Ona wydaje rozporzadzenia z badaniami... :/

Tak to przezywam, ze snily mi sie dzis badania, porod, wejherowo itp. Ach...

A jak tam u Was? Jak samopoczucia?
Dzis za mna chodzi w koncu zalatka, zaraz wysle M po produkty i zrobimy sobie z bagietka czosnkowa... mniaami ;)

hej dziewczyny,
dobrze, że z maluchami wszystko spoko, Mag gratuluję synka, a co do łożysk to grunt nie panikować i się oszczędzać (i kto to mówi?).
Ja miałam trochę badań ok 10tc, potem na 16. jak zmieniłam lekarza, a na wizytę za tydzień w 20tc tylko mocz, bo coś tam mu się nie podobało.

Ja dziś od rana latałam, byłam w urzędzie komunikacji odebrać dowody rejestracyjne, bo wreszcie postanowiliśmy przebywać na stałe na swoim, a tymczasowe kończyły się dzisiaj właśnie :P Dzisiaj jest dzień grzesznika i to do tego glutenowego, bo zawsze jak jesteśmy w Kartuzach to jedziemy na najlepszą pizzę z pieca kamiennego jaką jedliśmy, no i dzięki temu jestem wyzwolona od gotowania :D

Dominika, tarta jaglana niestety nie była u mnie, sama chętnie bym taką wszamała bo jestem antytalentem cukierniczym :)

Wczoraj przed snem chyba czułam jakieś ciosy od wewnątrz ale nie chcę zapeszać :)

Też pomyślałam, że blokują nam te IP bo ich serwery odnotowały nagle wzmożony ruch :D

Uciekam łapać trochę popołudniowych promieni słonecznych, czytajcie: muszę pomalować donicę ogrodową, bo wreszcie nie zapowiada się na wieczorne opady...

Olesia, jak slucham kolezanek to widze, ze kazdy lekarz ma troche inny schemat zlecania badan. Nie wiem czy Twoj lekarz przypadkiem nie za rzadko Ci te badania zleca, bo to tez moha pierwsza ciaza. Moze wypowiedza sie dziewczyny, ktore sa juz w kolejnej ciazy?
Olesia, a Ty chodzisz do lekarza prywatnie czy na NFZ?

Dzieki Dziewczyny, troche sie uspokoilam :) ale nie powiem, ze o tym mysle i sie stresuje... :( ale Ada tak jak u Ciebie, tez mimo wszystko powiedzial, ze moze sie jeszcze pozzmieniac ;)

Co do badan, powiiem Wam, ze nie wiem co mam o tym myslec'.. polozna mowiila, ze w 18tc bede miala troche do zrobbienia bada. Obecnie jestem w 15tc a ide juz z badaniem polowkowych kolejny taz 20tc. Dzwonilam zapytac specjalnie czy czasem nie musze niczego robic, ppowiedziala, ze nie... dziwne. A nadmienie, ze badanie moczu, ogolna morfologie, kile, toxo igg, rozyczke, przeciwciala rh mialam robione w 7-8 tc. Od tamtej pory nic... a przeprraszam cytomegalie, ktora jeszcze dodatkowo robilam na wlasny koszt, bo ponoc nie daja skierowania :/ czy to normalne? Czy powonnam sie zbuntowac albo isc do kogos innego? Bo mam erazenie, jakbym byla lekcewazona... mozze jestem przewrazliwwiona, sama nie wieem :( nie znam sie, to moja pieerwsza coaz a :)

Witam

może któraś mamusia jest zainteresowana z

http://ogloszenia.trojmiasto.pl/dla-dziecka/wozek-x-lander-xa-2w1-fotelik-ogl59147759.html

Olesia, ja tez mialam dzis rano wizyte. Jestem w 17 tyg. i lekarz na USG zauwazyl ze lozysko jest bardzo blisko ujscia szyjki macicy ale zaraz tez powiedzial, ze na tym etapie ciazy nie mozna mowic o lozysku przodujacym, bo lozysko jeszcze ma duzo czasu aby zmienic polozenie. Takze sie nie martwimy :)
Dziecie ma sie dobrze ale nie chcialo sie ujawnic. Nozki byly caly czas zacisniete pomimo "zachet" doktora ;)
Co do badan, to na dzisiejsza wizyte nie musialam zadnych robic. Za to na kolejna ma byc zrobiony mocz, morfologia, toksoplazmoza i gluloza z obciazeniem. Powiedziano mi tez, ze odtad na kazda wizyte mam miec "swieze" wyniki moczu.

Mag - gratulacje! :)

Dimis - tarta jaglana brzmi jakbyś była u Otemtotem :)

Weekend - dalszy ciąg szukania mebli i kupowanie sprzętu .. no i mamy wózek używany na oku i też pojedziemy go oglądać.
Nie ukrywam, że chciałabym odpocząć trochę, jeziorko albo plaża, ale niestety - mój Luby należy do tych do trzeba wszystko od razu ogarnąć, załatwić i nie odkładać..

Olesia - ja również nie na każdą wizytę muszę przychodzić z wynikami, a to dlatego, że początkowe miałam wzorowe.. ostatnio tylko wyniki moczu kilka razy musiałam mieć, bo bakterie złapałam.

jutro zaczynam 22 tc i tydzień temu u ginekolog dostałam skierowanie na następną wizytę za 3 tyg, krew (z długą listą "dodatków" - tokso-, cyto-.. itd.. oraz glukozą) i mocz..

Pozdrawiam
Dominika

Olesia super że z maluchem wszystko ok. Maluch nie chcial się ujawnić?
Łożysko przodujące faktycznie jest wskazaniem do "leniuchowania", ale to może się jeszcze zmienić wiec się nie przejmuj. Oszczędzaj sie!

Ja co wizyte musze robic morfologie i mocz. Teraz pewnie dodatkowo dostane skierowanie na glukoze, toksoplazmoze i cytomegalie bo wyniki mialam ujemne.

Też nie mam badań co wizytę - wszystko było ok, więc nie zlecił kolejnych.

No przodujące łożysko jest wskazaniem do oszczędzania się... Ale skonsultowałabym to z innym lekarzem ;)

Hejka, hejka :)

Dzis u mojego doktorka tlumy byly... siedzialam 2h w poczekalni, az d*psko mnie rozbolalo :) z maluchem jest ok. Ale lekarz mnie nastradzyl, ze mam nisko ulozone lozysko i przodujace... niby to nie jest dobrze :( buuu... mam zakaz dzwigania i musze mega sie oszczedzac.

Dziewczyny, czy Wy po kazdej wizycie macie jakues badania? Bo ja nie... i mnie to zastanawia...

Pozdrawiam :)

Córa śpi, a ja odpoczywam ;)
Byłam u koleżanki w Baninie na pysznej tarcie jaglanej :)
Wczoraj udało mi się okleić i mam normalnie powera, zaraz pewnie się wezmę za jakąś robotę.

Jakie macie plany na weekend?

Aktualna lista:

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia - SYNEK
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika/Szpital w Kartuzach
13.11 mamasia - CÓRECZKA Nina/Zaspa
20.11 Zaskoczona - SYNEK
21.11 a-cha - CÓRECZKA Helenka
23.11 mag-SYNEK/Wejherowo
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
25.11 Muszka11 - SYNEK
28.11 Czapla
29.11 Kasik - SYNEK Michał Antoni/Kliniczna lub Zaspa
Sas

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82/Szpital w Redłowie
5.12 Lolkakarolka/Kliniczna
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
11.12 Ada
14.12 Dimis
15.12 Goralka
26.12 Olesia
28.12 Mrs.W
Kraska

hej
zaktualizowałam listę, ponieważ wczoraj synek się potwierdził:) wszystko na szczęście ok, waży 290 gram:)

nie mam dzisiaj na nic siły, wczoraj sie nałaziłam dużo,trochę posprzątałam i dzisiaj mam zakwasy;)

miłego dnia dziewczyny!

Inne tematy z forum

Gdzie się fajnie ubrać w rozmiarze xxl? :-( (47 odpowiedzi)

Mam dwoje dzieci. Przed drugą ciążą mocno przytyłam. Teraz młodsze dziecko ma prawie 6 miesięcy....

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....