Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (3)

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika
13.11 mamasia
20.11 Zaskoczona
21.11 a-cha
23.11 mag
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
25.11 Muszka11
28.11 Czapla
28.11 Kasik
Sas

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82 /szpital w redłowie
5.12 Lolkakarolka / kliniczna
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
14.12 Dimis
15.12 Goralka
30.12 Olesia
28.12 Mrs.W
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (3)

hmm propo lekarzy, to czy któraś z as dziewczyn chodzi do ginekologa na żwirki i wigury w Gdynii?:) po opiniach widzę, że lekarze są spoko, ale jednak co świeższa opinia to lepiej :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rany człowieka nie ma parę dni, a tu tyle się dzieję :D
Gratulacje dla wszystkich dziewczyn, które znają już płeć maluszków :) Ehh niestety muszę zmienić lekarza, ten jest.... byłam na wizycie, zapytał czy dobrze się czuję i zrobił "podglądowe" usg i dał zlecienie na ogólne badania...nic wiecej, poprosttu masakra.
Mi ostatnie dni dały w kość, nie dość, że cały dzień słońce w okna to jeszcze ta duchota i ból zęba, na szczęście jestem umuwiona do chirurga na wyrwanie tej dziadowskiej ósemki i oby problemy już się nie pojawiały :) Planuję w jakimś niedługim wczasie na plażę wyruszyć, żeby młoszy mógł zobaczyć wielką wodę :D co do wózka i fotelika, to wózek zostaje mi po młodszym, a fotelik mam jeszcze po najstarszym :D wiec trochę zaoszczędzimy, tak samo z ubrankami, bo jeślli będzie dziewczynka to od bratowej dostane ubranka, jeśli chłopak no to już zapas mam :)

hej dziewczyny,
rzeczywiście nadrobić wszystkie wątki po dłuższym czasie nie jest łatwo.
Czytam, że coraz więcej z Was zna już płeć dziecka; ja chciałam zostawić tą wiadomość aż do porodu ale mój mąż się stanowczo sprzeciwił więc kto wie może w czwartek na wizycie się dowiemy czy będzie syn czy córka.
Dużo dziewczynek się teraz rodzi, nie wiem od czego to zależy, ale pamiętam, że jak rodziłam Antka to moja Babcia się śmiała, że wojna bedzie bo same chłopaki sie rodzą dokoła :) a teraz gdzie sie nie obejrzę, to dziewczynka :) Helenka - bardzo ładne imię! My mamy imię tylko dla dziewczynki jeżeli będzie to Hania. Co do chłopca to nie mamy żadnego pomysłu na razie.

Troche martwi mnie, że wciąż nie mam energii i najchętniej spałabym całymi dniami. Liczyłam na to, że minie ten okres ale nadal nic. Po pracy najchetniej wskoczyłabym pod koc i spałabym do rana :)

Ja też czekam juz na to, aby maleństwo zaczęło się bardziej krzątać po brzuchu, bo na razie to takie bulgatanie czasami :)

A jeszcze chciałam podpytać, bo któraś z Was (niestety nie pamiętam kto) pisała, że ma swietnego pediatre w Redzie. Czy mogłabym prosić o nazwisko? :)

Miłego dnia dziewczyny, pogoda dzisiaj bardziej sprzyjająca więc powinien byc dobry dzień :)

Hej Mamusie!

Zaskoczona - taką mam sokowirówkę i bardzo ją sobie chwalę
clatronic ae3532

Mentorka - dobrze wiedzieć, że te "maksymalnie 7 m-cy" to jakaś ściema :)
ale też są inne zdania, więc zobaczymy w praktyce :)

Otem - to dobrze, że u endokrynologa wszystko ok :)
Uwieelbiam żeberka :D
Muszę sprawdzić ubezpieczenie, bo chyba też mam tam taką opcję - od urodzenia dziecka :)

Co niby przeskrobałaś? Może za dużo spamu tu piszesz ;) ??? hihi

Sama nie wierzę, że jestem taka cierpliwa, bo w innych przypadkach bywa odwrotnie, ale akurat w tym, to trzymam się i nawet powiedziałabym, że coraz bardziej cieszę się z tego, że nie wiemy :)

My pokoik będziemy i całe mieszkanie urządzać gdy ulokujemy się w nowym M, jeszcze miesiąc.. i wiem, że to bardzo szybko zleci..

Katia - gratulacje! :)

A-cha - wiele sklepów ma w swojej ofercie wózki Roan, ale niestety nie mają ich na sklepie, by móc zobaczyć...

Jakie u Was samopoczucie dzisiaj? Jak się spało?
Ja nie mogłam wstać, ale jakoś się ogarnęłam, a teraz głowa mnie boli :(
Byłam dzisiaj w lidlu, wybrałam kilka sukienek i tunik (z pozostałości),w domu będę mierzyć, może chociaż jedna będzie dobrze leżeć :) jak macie możliwość to skoczcie do lidla, sukienki są za niecałe 30 zł. :)

Kruszynka - idziesz dzisiaj na basen?

Miłego dnia :)
Dominika

Otemtotem, ciekawe w jaki sposób zlamalas regulamin? ;)

Sas, słyszałam od bratowej i koleżanki, że nosidla Tula są super, mam dostać używane, ale z tego, co wiem są dla dzieci siedzacych, wcześniej chusta.

image

Katia, gratulacje! Fajnie, że coraz więcej nas wie (oprócz oczywiście Dominiki którą podziwiam za cierpliwość, wytrzymałóść i stanowczość) :) Ja na badanie idę w przyszłym tygodniu w czwartek i może też się dowiem jakiej płci będzie mój rajdowiec - mąż stwierdził, że ścigać się w rajdach i kręcić śruby w garażu można niezależnie od płci :)

Obudziłam się dziś pełna zapału tak jak sobie życzyłam wczoraj, więc może dzień nie zostanie zmarnowany :)

A tak w ogóle to ta wypowiedź sprawiła, że zablokowali mi konto ze względu na łamanie regulaminu - widzicie tu jakieś znamiona przestępstwa? :D

Zaskoczona- a Roana nie ma w Mama i ja? Na stronie jest.... my też zastanawiamy się aby po raz kolejny kupić Roana.

Mentorka akurat tu się nie zgodzę, ja mam bardzo wysokiego syna i niestety ale wyrósł przed rokiem z fotelika, choc fakt ze jest na 99 centylu jesli chodzi o cm :) Mi z synem chusta zupelnie nie przypadla do gustu, ale przy drugim mysle ze ze względow praktycznych cos bedzie konieczne :) Wstepnie zdecydowalam sie na nosidelko tula, znacie moze jakies inne tego typu? Tula troche straszy cenami bo to ponad 500zł ale z drugiej strony ma służyć na dlugo, mam nadzieję że będzie warto. Przydatne chocby na szybkie wyjscie z psem czy odbior brata z przedszkola :)

Dimis a jakie nosidlo za 100zl polecasz? Bo te z artykulu ponizej 400 nie schodza. My po synku nie mamy ani jednej rzeczy bo nie sadzilismy ze zdecydujemy się na drugie, ale w sumie kompletowanie wyprawki to super sprawa więc się cieszę :)

Katia również gratuluję synka i tego, że zdrowy. Wcześniej miałaś córeczkę, czy to Twoje pierwsze dziecko, bo już mi się myli trochę?
My też potrzebujemy drzwi przesuwanych na wymiar, ocieplamy korytarz, bo zimą jest strasznie zimno, szczególnie jak się wychodzi z łazienki. Byliśmy w Centrum drzwi przesuwnych w Gdańsku, ale dość drogo by wyszło. Myśleliśmy, żeby poszukać w necie. A Ty masz już pomysł, skad wezmiecie takie drzwi?
Milego dnia :)

image

Katia gratuluję synka :) i tego że zdrowy :) Ja na usg idę w przyszłą środę i już się doczekać nie mogę.

My na razie zmienimy tylko położenie naszego łóżka w sypialni żeby zmieściło się łóżeczko. Większy remont zaplanowany dopiero przy zamianie pokoi bo jednak nasza sypialnia jest większa od pokoju synka i łatwiej będzie pomieścić nasze pociechy.

I wiem kto już się chowa w brzuchu. Będzie mały motocyklista. Długo się chowal ale już się nie ukrywa. Na szczęście moje perypetie zdrowotne nie wpłynęły na dzidzie. Jest zdrów. Chic ja cały czas myślalam że może Jednak będzie Helenka. Imię dla chłopaka na razie w daleko w polu. Chic może Piotr,Adam.
Ach jak ja chciałabym mieć jeszcze jeden pokój tylko dla Dzidzi. Moje łóżko by zostało. My też będziemy przerabiać drzwi w sypialni na przesuwane, położyć kafle w łazience, malowanie i zrobić dodatkowy Bałtyku w kuchni. Teraz się zacznie....
Dobrej nocy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kasik, ja miałam teraz 0,7 ogólnie jest to najlepszy wynik jaki do tej pory osiągnęłam.

Ja też ciągle coś w domu mam do zrobienia, wykończenia itd., a pieniądze idą i idą i w sumie końca nie widać. Na szczęście jesteśmy ubezpieczeni i mamy w swojej polisie "odszkodowanie" za urodzenie się dziecka, więc koszty wyprawki powinny się pokryć :) W pokoiku nie zamierzam nic robić oprócz wstawienia mebli, położenia na środku dywanu i kupnem rolet, bo ściany i podłogi zostawiamy tak jak są zrobione.

Otemtotem, a jaki miałaś teraz wynik tsh, możesz napisać? Fajnie, że wszystko dobrze :)

My na razie pokoiku dla dziecka nie robimy, ale i tak jeszcze co chwilę coś jest do zrobienia w domu i pieniądze idą jak woda. Uzupełnianie wyprawki o to, czego nie dostaniemy zostawiłam na wczesną jesień, mam nadzieję, że i czasowo, i finansowo się wyrobimy.

image

Dimis, z szyciem sobie poradzę, wkurzyłam się rano strasznie, bo nitki nie mogłam dobrze ustawić i wciąż się rwała lub plątała :) Z zasłonami w komplecie były takie taśmy do fikuśnego upinania, którego nie lubię, więc je porozpruwałam i mam szmatki do ćwiczeń z dokładnie takiego samego materiału jak docelowy - aż tak się nie spieszę, zanim mąż mój zainstaluje karnisz to musi wymienić mi wahacze w aucie, zamontować 2 plafony w łazienkach i w międzyczasie normalnie pracować, więc do tego czasu ogarnę, z resztą, najważniejsze, że nie mam problemu z koordynacją i prostym trzymaniem materiału :)

U endo wszystko dobrze, nawet nie zmieniła mi dawki leków, waga jej się podobała więc następna wizyta za 4-6 tygodni :)

a na obiadokolację (bo porę obiadową spędziłam na męskich zakupach i u lekarza) ostatecznie zrobiłam pieczone żeberka i sałatkę z pomidorów :)

Jutro od rana będę chyba sprzątać, jakoś naszła mnie ochota na taką ekstrawagancję - mam nadzieję, że przez noc mi nie przejdzie :) Trochę się uzbierało no i chyba najwyższa pora odgruzować pokój brzuchowego obywatela, który do tej pory służył jako suszarnio-prasowalnio-przechowalnia.

Ale dużo napisalyscie dziś, nie sposób poodpisywac :)

Mag, w naszym przedszkolu też było różnie, ale raczej nie miało znaczenia, czy dziecko zostaje następne lata, czy kończy przedszkole. Dzieci dawały bukieciki kwiatów, albo pojedyncze kwiaty, albo czekoladki, czasem jakies upominki typu ksiazka, dostawalam też prace dzieci, a niektórzy po prostu dziekowali. Naprawdę różnie. Wszystko zależy od tego chyba, jak rodzic czuje, a ja cieszyłam się z każdego dziękuję.

image

Dimis my kupiliśmy jako drugi fotelik besafe izi tyłem do kierunku jazdy i nigdy młody nie miał z tym problemu. Mało tego teraz już nam sie nie chciało przemieniać go miedzy moim i męża samochodem więc mąż do swojego jakiś czas temu kupił przodem do kierunku jazdy a młody zawsze podbiega do mojego auta i mówi że tamtym nie chce jechać :p foteliki tyłem do kierunku jazdy są o niebo bezpieczniejsze

Olesia - jesli mogę to odradzam. Malutkie dzieci to do chusty ona się dopasuje do dziecka - nosidło nie. Nosidło też warto wybrać dobre i zdrowe za 100zł spokojnie kupisz już coś polecanego :) http://www.mamoholiczka.pl/2013/09/kupujemy-nosideko-czyli-nosido-vs.html

mentorka, niestety utarło się, że dzieci trzeba szybko przesadzać i to jeszcze przodem... A naprawdę nie ma co się spieszyć - chociaż mogę się zgodzić, że dzieci często marudzą w tych pierwszych, syn mi się zanosił w maxi cosi cabriofix (jeździł w nim do 15 mca) a po przesiadce do besafe izi plus również tyłem jak ręką odjął płacze. Ten fotelik jest dużo wyżej, a więc wszystkie widoki w bocznych szybach i tylnej były jego, a nie tylko kanapa ;)

Ototem szycie na maszynie nie jest trudne, ale jeśli chcesz mieć to zrobione dobrze, a dopiero raczkujesz to daj do krawcowej, a sama spróbuj na starym prześcieradle. Chyba że ci się nie spieszy to pomęcz prześcieradło,a potem zasłony :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

My mamy fotelik maxi cosi pebble i do tego dokupiliśmy bazę żeby było na isofix -jesteśmy bardzo zadowoleni. Nasz synek był bardzo dużym dzieckiem i fotelik starczył do roku czasu spokojnie więc nie wierzę że komuś starczyłby tylko do 7 miesiecy. Zauważyłam dość częste zjawisko że rodzice niepotrzebnie przyspieszają zmianę fotelika.

Właśnie się wściekłam, bo napisałam mega długiego posta odpowiadając każdej skrupulatnie na pytania i w chwili publikacji okazało się, że mam awarię internetu i wszysto co napisałam poszło się...

a więc w skrócie:

jeśli chodzi o magnez to ja stosuję to: http://www.tajnikizdrowia.wordpress.com - ja wiem, że spamuję tym maminym blogiem ale skoro korzystam to łatwiej mi wkleić linka niż opisywać własnymi słowami

cena tejpów mi niestety nieznana bo mam darmową fizjoterapię w pracy

fotelik chyba kupimy jakiś na isofixa do mojego i zamiast wymieniać się dzieckiem w foteliku i z nim walczyć o 6 rano na parkingu pod pracą to będziemy zamieniać się autami - o ile mąż odważy się dać mi swoje cacko :P

obiad chyba pójdzie w zapomnienie, bo mąż chce żebym z nim gdzieś tam pojechała, potem endo i tak na powrocie to noc mnie zastanie :)

uruchomiłam maszynę, 2 godziny powalczyłam z nitką, która się rwie i zastanawiam się czy ryzykować samodzielne podszywanie zasłon czy lepiej oddać to komuś kto zrobi to dobrze - możecie polecić dobrą krawcową, która nie zedrze ze mnie niczym skarbówka? Nawet nie wiem ile taka przyjemność może kosztować w przybliżeniu, gdyż do tej pory wszystkie przeróbki robiła mi babcia, do której teraz mam 200 km

też chcieliśmy plisy ale za jedno okno w salonie zawołali sobie 1500 - 2000 za najniższą grupę cenową, bo okno wielkie a każda szyba ma inny wymiar :( a zasłony w ostatecznym rozrachunku wyjdą o jedno zero mniej, a i ciepła nadadzą :)

Straciłam zapał do dzisiejszego dnia, pewnie przez to szycie nieszczęsne i zmianę planów obiadowych...

A propoo zaczepiania innych mam... ostatnio bylismy w Lidlu i spodobalo nam sie u innej mamy nosidelko w ktorym trzymala swojego malucha, mi bylo glupio, ale moj M bez problemu do niej zagadal... i chcemy sobie takie kupic: http://allegro.pl/womar-nosidelko-n15-zaffiro-wielofunkcyjne-4w1-hit-i5119053138.html

Zwlaszcza, ze wiem, iz nie zawsze bedzie mi sie chcialo ciagnac wozek ze schodow (mam bardzo strome), dwa za rok planujemy wyjechac z dzieckiem albo za granice albo w gory, to bedzie w sam raz ;) mi sie bardzo te nosidelko spoddobalo, ttm bardziej, zze mozna je nosic przodem, tylem i w poprzek ;)

Inne tematy z forum

jak oszczedzacie ? (27 odpowiedzi)

witam dziewczyny napiszcie plis jak oszczędzacie, jakie formy, jakieś rygory, albo na czymś...

Naprawa zabawek (12 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

Podyplomowa rachunkowośc czy kurs na głównego księgowego (28 odpowiedzi)

Dziewczyny były już może podobne tematy, ale chodzi mi o opinie osób, które kończyły, co warto?