Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (3)

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika
13.11 mamasia
20.11 Zaskoczona
21.11 a-cha
23.11 mag
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
25.11 Muszka11
28.11 Czapla
28.11 Kasik
Sas

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82 /szpital w redłowie
5.12 Lolkakarolka / kliniczna
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
14.12 Dimis
15.12 Goralka
30.12 Olesia
28.12 Mrs.W
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (3)

Zaskoczona - ja należę do tych, które nie lubią chodzić po sklepach, tak więc moja wizyta w matarni ograniczyła się do ikei, euro agd i apteki :)

to super, że udało Ci się z tym wózkiem. A co do podbiegania do mam, które chodzą po ulicy ze swoimi pociechami w wózkach to i nam nie raz darzyło się, że bezczelnie podchodziliśmy i oglądaliśmy go dokładnie ;)
Co do sokowirówki to mam dobrą, która radzi sobie z marchewkami i burakami - ale modelu nie pamiętam, będę w domu to sprawdzę.

Ale dodatkowo do sokowirówki do polecam do robienia na szybko różnych koktajli russell hobbs mix and go

mam go od miesiąca, i nie powiem złego słowa o nim!
rano wrzucasz co chcesz, miksujesz, zmieniasz pokrywkę i wychodzisz z pojemniczkiem do pracy/na miasto itd..
buraki też w nim rozdrabniam :)

Mag - po pracy od razu wejdę do Lidla! zobaczę :)

Olesia - chyba każda z nas uwielbia to forum (ten wątek) i czyta każdy post, bo zawsze można się czegoś dowiedzieć!
to super, że nasze opinie mogą pomóc :)

Katia - najważniejsze, że Tobie się podoba, ale po opisie wyobraziłam ją sobie i myślę, że też by mi się podobała! :)

Mamasia - tak powiedziało mi kilku sprzedawców, że podają przedział do 13mcy, ale tak naprawdę to do 7m-ca. Nie wiem jak to będzie, zobaczymy w praktyce.
Mi się trafił maxi cosi cabriofix w stanie idealnym, co do bazy - jeżeli również znaleźlibyśmy używaną w dobrym stanie to kupię, ale nie mam ciśnienia.
Jakie imię wybrane?

Pozdrawiam Dominika
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej Dziewczyny!
Jak czytam jakie obiadki szykujecie, to czuję się podle;) U mnie w tygodniu pracy to byle co, trochę tego, trochę owego, właściwie tylko w weekendy gotuję;)
My mieliśmy odwrotny problem z roletami i zasłonami - bardzo chcieliśmy zasłony do salonu, ale okazało się to zbyt skomplikowane - żadne materiały w rozsądnej cenie nam się nie podobały (trochę się najeździliśmy), a wymiary ikeowskich nie pasowały i spasowaliśmy... Stanęło na tym, że całe mieszkanie mamy w plisach. Trochę to mało przytulnie zwłaszcza w salonie wygląda, ale temat zasłon nas przerósł;)
Co do łóżeczka z szufladami czy bez - jeśli taka różnica w cenie, to chyba nie warto z szufladami, zwłaszcza jeśli nie są jakoś "zamykane" od góry - rzeczy się tam dość mocno kurzą.
Myśmy dokupywali osobno ten pierwszy fotelik i staneło na Maxi Cosi City, bo nie mamy isofiksa w aucie niestety. Komuś wystarczył taki fotelik do 7 miesiąca życia dziecka tylko?? No to maluch b. wysoki musiał być. U nas spokojnie od roczku młody jeździł. Ponoć foteliki "rosnące" razem z dzieckiem nie są najlepszym rozwiązaniem - te z małym przedziałem wagowym podobno są bezpieczniejsze, ale nie jestem jakimś znawcą.
U nas imię dla córeczki już wybrane :)

O jeny ciężko będzie Was nadrobić :)

Dzięki za linka i tym tejpingu , na pewno się zorientuje cobi jak i gdzie. Ile kosztuje taka przyjemność?

Co do ubrań to na mnie nic praktycznie sprzed ciąży nie pasuje, ewentualmie spodnie na gumce i rozciągliwe bluzki. Przytyłam już 8 kg a biust mi urósł z dwa rozmiary. Brzuch jest już naprawdę spory. Kupuje nowe i używane na allegro :)

Co do imion to u nas nie było problemu ani przy synku ani teraz przy córce :) praktycznie od początku ciąży wybrane :)

U mnie samopoczucie fatalne, w tą pogode prawie mdleje :( w poprzedniej ciąży na tym etapie czułam sie duuuużo lepiej. ...

Skurcze łydek man nad ranem, biore magnez i pomaga na szczęście. Lekarz zalecił 2 razy dziennie 100 mg

Mała w brzuchu tańcuje tak że hej :) nawet czuć jak się rękę przyłoży :)

Olesia, jeśli chodzi o sokowirówkę to właśnie myślałam o czymś z mocą w okolicy 900-1000... I podobają mi się te funkcje wstępnego mycia - mam małą kuchnię i jak "rozbieram" moją dotychczasową to często cały aneks do generalnego sprzątania. Mam też wrażenie, że nie radzi sobie za dobrze z warzywami - za to super jest do owoców. Pojemnik na odpady też mały.

Ja też będę kupowała wózek 2 w 1. Fotelik na 99% dostaniemy jako wyposażenie auta - więc będzie problem z głowy.
A nosidełko pewnie będę wybierała przy Waszej pomocy :)

Jeszcze nie czuję Maluszka, ale przy pierwszej ciąży to podobno nic dziwnego...

Katia w Tuchomiu- ośrodek Oleńka.
Głodna się przez was robię, a znowu na nic nie mam ochoty.

Wiecie co... ja chyba zaczne notować sobie Wasze pomysły na obiad :) kto by pomyślał, że na forum dla mam zaczerpnę wiedzę kulinarną :)

Otem myśle, że przymiarki dużo pomogą i wtedy podejmiecie najlepszą decyzję.

Katia życze udanego badania i czekamy na wieści o lokatorze :)

Super ze piszecie o fotelikach bo akurat mój brat mnie atakuje że ma do sprzedania cybex atom q użyty 6 razy ale będą jechać do Polski z bardzo daleka i na dłuższą 15 h podróż potrzebują czegoś innego. Natomiast ja prawie nie znalazłam żadnych opinii na temat tego fotelika. Oprócz info od brata że jest super bezpieczny. Kolega z pracy na też maxi cosi city po córce która Jeszcze do Września będzie w nim jeździć. Fotelik z pewnych rąk ale ceny jeszcze brak. Ale jedynie co wiem to że jest lżejszy od tego cybex.
Słyszalyscie coś na jego temat?
Ja man nadzieję że też jiz wkoncu będę wiedzieć z kim mam do Czynienia w brzuch bo dziś mam polowkowe.
Miłego dnia wam Życzę

Zaskoczona, a Ty myslisz o duzej sokowirowce, tak?

Bo ja mam, ale zlmera julita 377 - jest mala, ale jestem z niej bardzo zadowolona. Maly minusik tylko, ze szybko sie zapelnia ten zbiorniczek na odpady i czesto trzeba sciagac i czyscic. Ale poza tym daje rade :)

Ja jak zwykle z chwilowym opóźnieniem ale w niedzielę Jeszcze miałam egzamin na podyplomowce w Bydgoszczy. Szkoła z głowy, za tydzień zwolnienie i wkoncu spokój!.
W.Dominika sukienka w prezencie od koleżanki z jej ślubu krój taki grecki z obrazka wokół Szyi i odcięty pasem pod biustem. Oczywiście moja mama powiedziała że wygląda mało ślubnie ale mi się bardzo podoba. Co do kopa masz rację to jest jakieś szaleństwo ale myślę pozytywnie chyba :).
Kruszynka82 mój przyszły mąż naprawia motocykle- prowadzi własny warsztat. Plus jeździ i czasem się zastanawiam kogo bardziej kocha patrząc jak glaszcze swój motocykl.
Dymis opowiadaj co to za jezioro. My pojechaliśmy w sobotę do Lapina a tam niespodzianka każde wejście na plażę i ośrodek osobno płatne. O ile mnie pamięć nie myli to w zeszłym roku tego nie było.
Otemtotem powiedz jak radzisz sobie ze skurczem łydek ja miałam takie ze nawet rano i w południe je czułam. Piszesz o jakimś moczeniu? Co do sosu ja proponuję beszamel albo jajko że śmietana. Ostatnio zrobiłam pulpeciki z brokułem zalane beszamelem do którego dodaje Jesxze żółty ser. Były dobre tylko zapomniałam o ziemniakami które miałam dołożyć do zapiekanki :).

Ja chyba po Waszych wpisach jestem zdecydowana na wozek 2w1 i kupienie porzadneego fotelika :)

Jestescie skarbnica wiedzy :*

Mag - to zalezy od rodzicow :) osobiscie chyba zdazylo mi sie, ze dostalam, cze nawet dobrego szampana... ale najbardziej bylam zachwycona jak doostalam od dziecka laurke, takie od serca i widac, ze to robione przez dziecko... do dzis mam na tablicy korkowej w domu poprzyczepiane te laurki ;) kwiatki zwiedna, a taka laurka jest pamiatka :) przynajmniej dla mnie...
Wiec polecam taki "prezent" na zakonczenie dla Pani zrobic ;)

jeszcze mam pytanko do dziewczyn,które pracują w przedszkolu, Olesia i któraś z Kaś:)
czy na zakończenie p-la, tzn. pierwszego roku:) wiadomo,ze z tymi Paniami będzie jeszcze się dalej "uczył" i bawił, daje się jakieś kwiatki? jak to jest w praktyce??

hej dziewczynki:)

mam chwilkę, włączyłam synkowi you tuba;P i Spidermana ogląda:))))

dzięki otem za podpowiedź, co do alergologa, poczekam co powie laryngolog, wtedy ewentualnie zaliczę alergologa, tym bardziej,ze mój mąż alergik

weekend spędzony w domy, z uwagi na synka, nie chciałam go z tym kaszlem nigdzie wyciągać

na obiad zupa pomidorowa:) kurcze robiłam kiedyś naleśniki z maki jaglanej,ale wyszły gorzkie i mi nie smakowały

pisałyście o samodzielnym spaniu, chyba każdy rodzic ma takie plany,żeby dziecko spało same w swoim łóżeczko:) niestety życie weryfikuje plany;)
u nas było tak,ze przez pierwszy m-c spałam z synkiem, potem przeniosłam go do łóżeczka,ale spałam obok na kanapie, a maż w drugim pokoju, z uwagi na to,ze karmiłam, było mi po prostu wygodniej, a jeszcze miałam schizy i co chwile sprawdzałam,czy mały oddycha;) generalnie mały zasypiał przy cycku, potem go odkładałam i spał sam bez problemu
potem jak był juz większy,to mogłam spać z mężem:) a mały przeważnie spał u siebie:)
niestety jak poszedł do przedszkola, we wrześniu ubiegłego roku, zaczął bardzo fantazjować, ciągle widzi pająki, duch, potwory, ryczy przez sen, nie ma mowy o samodzielnym zasypianiu, musi byc mama lub tata a w nocy są codziennie wędrówki

jeśli chodzi o noszenie na rękach, to mój syn na szczęście nie był z tych co lubią być noszone i takiego problemu nie miałam

wiadomo każde dziecko inne, ciężko przewidzieć jakie będzie to następne;)

imię tak jak pisałam jeszcze nie wybrane, u nas opcje dla dziewczynki: Malwina albo Matylda:) dla chłopaka Michał,Miłosz lub tak jak u Dominiki Marcel:)

dominika dzisiaj w lidlu są jakie długie sukienki,może jakaś jest odcinana pod biustem?

fotelik-nosidełko mielismu maxi cosi cabrio fix, odkupiony od koleżanki,tak wiec z pewnych rak
http://www.maxi-cosi.com/pl-pl/foteliki-samochodowe/cabriofix.aspx
potem po roczku synka kupiliśmy romera-miał najlepsze oceny w tzw. crash testach, wyborem fotelika zajmował sie mąż:) i on czytał opinie, taki jest
http://www.britax-roemer.pl/foteliki-samochodowe/duo-plus/

zasłony miałam ale się ich pozbyłam, bo mały ciale się na nich wieszał i 3 razy miałm zerwane karnisze:)

musze kończyć, bo mały pierdołek skończył oglądać bajke i na mnie wisi,chce ze mną gasic pożary:)

Witajcie ;)

Dominika :) jeśli chodzi o Matarnię - i moje chłodzenie się - skupiłam się na szukaniu inspiracji, kupiłam śliczne ręczniki w tk maxx i zajrzałam do części niemowlęcej - cudne kocyki i otulacze, z ubranek również bym coś wybrała - ale do czasu zakończenia remontu łazienki i później sypialni (muszę sprzedać obecne meble i kupić łóżko, komodę i łóżeczko) - nie robimy zakupów...

Wczorajszy dzień mogę potraktować jako wielki sukces wózkowy :)
Pisałam wcześniej, że bardzo podoba mi się Roan Marita (zwłaszcza wersja Prestige). Ale nie widziałam go na żywo (jedynie zdjęcia w necie, fotki z ogłoszeń itp)... Okazało się, że w północnej Polsce nie ma raczej szans, aby zobaczyć go gdziekolwiek - jest tylko na zamówienie. Więc "odwiesiłam temat" może do jakiegoś wakacyjnego wyjazdu w stronę Wrocławia :). Byłam nawet gotowa zapytać, Która z Was ma takowy i czy mogę tylko podjechać i rzucić okiem (kolor obojętny - bo i tak będę zamawiała przez internet).
Wczoraj w Leroy, gdy wybierałam mydelniczkę Narzeczony powiedział, że chyba właśnie przejechała Pani z wózkiem, który nas interesuje. Dobiegłam do Niej - roześmiała się, pogadałyśmy, pojeździłam sobie nim troszkę i jestem zdecydowana.
Co by się nie działo - będę w końcówce września/w październiku zamawiała Roan Marita Prestige (+ dodatkowe koła, bo wg mnie gondola lepiej wygląda na 14" - tak bardziej retro, a spacerówka na 12" - na większych nie pasuje mi wizualnie).

Dziś nie robię obiadu - mamy zaproszenie do Teścia (gotuje genialnie, więc już się cieszę).

A teraz troszkę z innej beczki... Jakich sokowirówek używacie / które polecacie? Zależy mi na takiej, która poradzi sobie też z twardszymi warzywami (jak buraki, marchew)... Mam moulinexa 400 - ale nie pasuje mi (wygląd, kolor). Czy Któraś ma Philips'a Avance Collection HR1871/70? Bo rozważam jeszcze Boscha z mocą 1200, ale jest większy i chyba miejsca mi szkoda.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzień dobry ! :)

Mamasia - gratuluję dobrych wieści! :)

Zaskoczona - ja też byłam na matarni schować się przed upałem, kupiłaś coś ciekawego?
Ja wybrałam łóżko dla maluszka (to najprostsze i chyba najtańsze - najbardziej mi się podoba) i szafę oraz stolik w ikei. My również mamy do dyspozycji dosyć duży pokoik dla maleństwa, więc nie potrzebuję szuflad.

śmiałam się, bo w momencie gdy wychodziło się z jakiegokolwiek sklepu na dwór było wrażenie jakby leciało się zimą z Polski na wakacje w tropiki i gdy otwierają się drzwi samolotu bucha w twarz ciepło :) :)

Co do ciuchów to teraz ja mam problem - chciałabym sukienkę odcinaną pod biustem, a niestety te w sieciówkach (kilka znalazłam) są za krótkie i pupę widać nawet..

Ada - ja też czekałam na ruchy maleństwa - od paru dni czuję regularnie i choć nie jest to za często to cieszę się niesamowicie na to"kręcenie" w brzuszku :)

Muszka - wcale Ci się nie dziwię, mnie się po weekendzie nie chce wracać a co dopiero po urlopie :)
Ale zaczynam już myśleć o tym, że za max miesiąc idę na zwolnienie :)

Dziewczyny - czym sugerować się przy wyborze materaca dla maleństwa???

Otem - dla mnie to było ważne, bo tatuś jeszcze nigdy wcześniej nie był, a teraz tyle znaków "na niebie" - Dzień Ojca i półówkowe, że musiał :)
poza tym, jestem wychowana samotnie przez moją mamę i wiem jak było Jej ciężko, gdy sama chodziła z brzuszkiem i staram się tego unikać i wiem też, że Ona (moja mama) cieszy się bardzo, że u mniej jest inaczej.
Co do imion - dobry pomysł, ale Marcel na razie jest na górze listy :)

Olesia - co do tych nosidełko-fotelików rozmawiałam długo z kimś kto wie prawie wszystko na ten temat.
Otóż te foteliki są mówiąc ładnie - beznadziejne. Ładnie tylko wyglądają ponieważ pasują kolorem itd do innych części wózka (gondola i spacerówka) natomiast brakuje im przede wszystkim zabezpieczeń, które ratować mają maluszka przed (niechcianym oczywiście) wypadkiem/kolizją.
Warto jest kupować wózki 2w1 a dodatkowo dokupić fotelik innej marki, takiej które mają atesty oraz dobre wyniki w testach wypadkowych (czy jakoś tak).
Dodatkowo to na tych nosidełko-fotelikach masz zapis (zazwyczaj), że są do 13 miesiąca życia - ALE - w praktyce, w normalnym życiu, i prawidłowym wzroście dziecka - do 7 miesiąca.
Mój Luby również bardzo dużo o tym czytał i my zastosowaliśmy się do tego i kupiliśmy na olx już używany fotelik osobno (maxi cosi w bardzo dobrym stanie połowę taniej), a później wózek.

Dołączam się do opini Dimis - bobwózki w Gdyni - porażka.

My mamy też kombi, ale na szczęście z czujnikami parkowania więc jest prościej, bo również na co dzień jeżdżę hatchbackiem.

Otem - co do rolet - to prawdą drogie bywają, czasem można trafić na zniżki - mi się udało w Gdyni na Wielkim Kacku, ale w sypialni chcę koniecznie właśnie długie i ciężkie zasłony :)
p.s. dobry pomysł z tymi poszewkami! skorzystam :)
Sos do takich naleśników myślę, że może być dobry z jogurtu naturalnego z koperkiem.

Ja dzisiaj jem resztę zupy rybnej z piątku :) - zazwyczaj w pierwsze dni tygodnia jem resztki z weekendu :)
Co do gołąbków - nigdy dość ;)

Plany na dzisiaj? Praca, a po będę czekać na ludzi, którzy może kupią (mam nadzieję) wystawione na sprzedaż moje mieszkanie. :)

Cieszę się również, że dzisiaj pogoda jest łaskawsza dla nas :)

Miłego dnia również życzę :)
Dominika

Ototem co do fotelików mam dwa rwf, nie wiem o jakich piszesz ale u mnie żadnego problemu z wlozeniem dziecka.
Mam klippan kiss 2 - od urodzenia do 18 kg. Baza Na pasy/isofix. Do tego możesz go traktować jak taki pierwszy w formie osobnego fotelika do 10 kg czyli dziecko śpi - wspinaczkowe z bazy/pasów zabierasz do domu. Cena 1400. Ale! Masz od urodzenia do 4/5 roku życia co jak przeliczysz na lata nie wychodzi źle ;)
Nie pamiętam jeszcze który ale chyba jakiś joie (stages?) jest od urodzenia, bo większość rwf jest od minimum pół roku.
Mogę Ci pokazać jak będę w baninie na żywo.

Jaki konkretnie masz na myśli pisząc rośnie z dzieckiem.
W mama i ja we Wrzeszczu jest Pan Olaf chyba jedyny który umie i potrafi zamontować i przymierzyć porządnie foteliki. Warto podjechać dwoma autami. Coś dobietzecie. Jeszcze w sierpniu będą inspekcje fotelików można napisać maila i czasem robią dobór za darmo ;)
Bobowozki w Gdyni odradzam. Baby nie wiedzą jak pomóc wybrać fotelik i mają to w d.

Ja dziś na obiad nie wiem. Chyba kilo czereśni z naszego drzewa ;)

Niedziela nam minęła ok, mieliśmy jechać nad jezioro ale w końcu wyladowalisny pod leborkiem motor oglądać i w zoo Kaszuby - extra miejsce.
Dziś nie mam pomysłów.... Za gorąco mi :)

Muszka, ja nie wiem jak lubię bo kurde nigdy zasłon nie miałam, okno ma 270 szerokości i 220 wysokości więc nie jest małe, zajmuje prawie całą ścianę - po szerokości dam po ok 30 cm, bo okno nie jest na środku i z jednej strony zostanie tylko 15 cm do narożnika, ale to wszystko wyjdzie podczas przymiarek :) Myślę, że jak dam 20 cm to będzie dobrze, ale sama już nie wiem, może powinnam dać na wysokość tak samo jak na szerokość?

Moje dania tylko brzmią jak wyszukane - zawsze lecę po najniższej linii oporu, a jak szukam przepisów w necie to żeby było jak najmniej składników :) Ja gołąbki od mamy jadłam 3 dni z rzędu i już mam dość do następnego roku :P

Olesia, ja też nie cierpię firan i razem z mężem byliśmy przeciwni dopóki nie poszliśmy do znajomych, którzy mają zasłony właśnie i wygląda to u nich świetnie i jest bardzo przytulnie. Kupiłam takie ciężkie jakby lniane ale przepuszczające światło w stalowym kolorze, więc będą pasować do wnętrza. Na oknie, w które ktoś mógłby zajrzeć nam ktokolwiek mam roletę dzień noc, a tam gdzie będzie zasłona to naprzeciwko jest jedynie pole kapusty lecz to strona południowa i nie da się na kanapie leżeć, bo słońce świeci w gębę średnio od 13 do 18 :)

Ja już wyczytałam, że nie ma co fotelika używanego kupować, więc chyba muszę iść zagrać w totka albo jakiś napad na bank zrobić :)

Ja dziś na 17 mam endokrynologa, niestety nie pójdę na pieszo, bo mam 23 km :P

Cześć :)

No w końcu trochę chłodniej bo spać nie mogłam przez te upały.
Dzisiaj wróciłam do pracy po prawie 2 tygodniowym urlopie i łatwo nie jest :/ ale jeszcze trochę wytrzymam i uciekam na zwolnienie bo już ciężko mi się siedzi.

Co do zasłon to ja akurat lubie jak są dość wysoko, ale to wszystko zależy od szerokości okien i ile miejsca zajmują na danej ścianie itp. Moje okna balkonowe zajmują prawie całą krótszą ściane i mam zasłony bardzo wysoko, ale u synka w pokoju już mam zdecydowanie niżej bo i zasłony mam krótkie i okno zdecydowanie mniejsze.

Otem jak czytam Twoje pomysły na obiad to stwierdzam, że jestem beznadziejną kucharką :) U mnie dzisiaj odgrzewane gołąbki od teściowej :)

Otem - tez wczoraj mielismy sobie zrobic wycieczke, tutaj po Kaszubach gdzies do lasu pojechac, ale obawialam sie deszczu i zrezygnowalismy :) w sumie niepotrzebnie, bo tak jak piszesz, nie spadla ani kropla!! Ale za to w mieszkaniu ogarnelam, popralam, ugotowalam obiad, wiec nic straconego ;)

Co do zaslon, uwazam, ze bardziej Ci ociepla wnetrze... ja niestety nie mam, ale u nas ww sumie za maly metraz jest na to :( poza tym trafil mi sie taki ciezki egzemplarz (mam na mysli mojego M), nienawidzi wszelakich firan i zaslon :/ mamy firany tylko na polowie okien - od polowy okna w dol - i szlag mnie trafia, bo na pprzeciwko nas jest budynek, gdziee ludzie pracuja i ciagle mam wrazenie, ze wszysko widza... :/ wrrr...

Co do fotelika, nie pomoge, bo tez mam z tym dylemat :/ musimy poszperac, porozgladac sie itp.

Ja dzis nie mam zwykly obiad, przez te upaly nie chce mi sie kombinowac: pulpety z indyka w sosie koperkowym z puree i kapustna na slodko ;)

A macie jakies pplany na dziis? Spacer czy zakupy? Ja zaraz mykam do lekarza, luteina mi sie skonczyla, to ide do rodzinnej po receppte a, ze to jakiees 10minut spacerkiem ode mnie, chyba przejde sie naa piechote, mam dosc jezdzenia autem ;)

Milego dzionka :)

Cześć dziewczyny! Jak minęła Wam niedziela? My mieliśmy jechać na Motomanię do Pszczółek, ale że miało co chwilę padać to daliśmy sobie spokój i co? Oczywiście nie spadła na nas ani kropla :P

Na szczęście niedziela nie poszła na marne, bo po ostatniej wycenie rolet do salonu jednogłośnie stwierdziliśmy, że chyba podobają nam się zasłony, które nadadzą wnętrzu przytulności (swoją drogą kto ustala takie ceny???) i wczoraj udało się wreszcie kupić karnisz, który ma ponad 3 metry i piękne zasłony. Swoją drogą orientujecie się na jakiej wysokości nad oknem montować karnisz? Myślałam nad 15-20 cm, ale nie jestem pewna. Po bokach nie dam więcej niż 30 cm bo miejsca mi brak, ale z tą wysokością to nie wiem.

A tak w ogóle to wszystkie zasłony w ikei mają 300 cm długości, więc skoro nie mieszkam w kamienicy i nie mam 340 do sufitu a jedynie 275 to muszę je sobie skrócić - na szczęście mam odziedziczonego Łucznika i nie zawaham się go użyć, już oglądałam na youtubie filmy z montowania nici w tym ustrojstwie. A że odrzutu będzie po ok 50/145 cm to sobie z resztek uszyję poszewki na poduszki :)

Dziecię wciąż nie daje mi o sobie znać, ale chociaż waga od tygodnia w miejscu stoi - brzuszek już mocno widoczny niemożliwy do pomylenia z obżarstwem :) Od 2 dni mam takie uderzenia mdłości jakbym zamiast w ciąży to już menopauzę przechodziła, za szybko trochę kurde :D

Dziś nad ranem złapał mnie skurcz w obu łydkach, które bolą do tej pory, więc muszę zacząć aplikować sobie magnez - zaraz będę moczyć nogi w roztworze tegoż, widać, że kawa robi swoje, o dziwo dopiero teraz.

Wczoraj jeszcze zaczęliśmy poszukiwania idealnego fotelika, jak narazie w necie, ale już wiem, że nie będzie łatwo. Jakieś pomysły na fotelik do jazdy tyłem, który nie zrujnuje całkiem mojej kieszeni? Czy kupno bardzo dobrego, ale używanego fotelika to dobry pomysł czy całkiem powinnam go porzucić? A co myślicie o fotelikach, które rosną razem z potomkiem? Niestety nie wiem czy uda się dopasować fotelik do auta, bo mój mąż jeździ klasykiem którego konstrukcja ma 30 lat wyprzedzenia w stosunku do mojego nudnego kombi :P
Dodatkowo oglądaliśmy film z tymi fotelikami RWF to mocowanie w nim dziecka wydaje się operacją przez pępek - mało miejsca, berbeć wierzgający kończynami i ogólnie wydaje się to być rozpaczliwie niewygodne i trudne dla obu stron - jakie macie doświadczenie w tej kwestii?

A wracając na ziemię to co robicie dziś na obiad? Ja planuję naleśniki jaglane zapiekane z indykiem, brokułem i tym strasznym serem żółtym - zobaczymy czy się uda zrealizować plan, bo nie wiem jaki sos dodać do środka, żeby mimo sera nie były zbyt suche. Jakieś podpowiedzi?

Pozdrowienia i dobrego poniedziałku :)

Inne tematy z forum

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

Komunia-prezenty (70 odpowiedzi)

Dziewczyny była u mnie wczoraj sąsiadka , która ma dwie komunie w tym miesiącu i tak zaczęłysmy...