Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (4)

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia - SYNEK
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika/Szpital w Kartuzach
13.11 mamasia - CÓRECZKA Nina/Zaspa
20.11 Zaskoczona - SYNEK
21.11 a-cha - CÓRECZKA Helenka
23.11 mag-SYNEK/Wejherowo
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
25.11 Muszka11 - SYNEK
28.11 Czapla
29.11 Kasik - SYNEK Michał Antoni/Kliniczna lub Zaspa
Sas
Andzia_28

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82/Szpital w Redłowie
5.12 Lolkakarolka/Kliniczna
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
11.12 Ada
14.12 Dimis - córka/ w domu
15.12 Goralka
15.12 Jasminaja
26.12 Olesia
28.12 Mrs.W
Kraska

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=678965&c=1&k=160#post11797755
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (4)

Hmm wygląda na to ze tylko moje piersi nie drgnely. Moze stały sie pełniejsze, ale poza tym nic. Nie bolą, nie sa wrażliwe, nie rosną... Tak samo bylo w pierwszej ciazy. Niestety przy pierwszym dziecku nie udalo mi sie zbytnio karmic piersia, ale mam nadzieje ze to nie od tego...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mnie piersi jakoś szczególnie mocno nie bolą, ale otoczki i skutki zrobiły się bardzo ciemne oraz wrażliwe na temperaturę. Chyba też coś tam się dzieje. Bardzo chciałbym karmić piersią, mam nadzieję, że się uda.
Pozdrawiam

image

jak zwykle sie rozpisały drogie mamy hihih no to ogolnikowo ubranek jeszcze nie mam jakos nie spieszy mi sie co do porodu to mi obojętnie w sumie moje wczesniejsze porody do trwaly krotko i raczej bezbolesnie teraz pewnie bede umierac a co do piersi to tez mnilam takie bolace za cyckonosza nie nosilam przez pewnien czas a teraz mam juz cos tam w tych dojkach i sa tez nabrzmiale ale jakos daje rade zastanawiam sie czy nie kupic albo nie zrobic sobie takiego rogala bo mi brzuch przeszkadza w spaniu milego dzionka mamy!

Kasia, jak pozytywny śmiech to spoko, bo ponoć śmiech to zdrowie - serio już tak se w głowie tę cesarkę zakodowałam, że nie wyobrażam sobie rodzić inaczej :) zwłaszcza, że plecy bolą okropnie mimo ćwiczeń i tapingu, więc po prostu boję się konsekwencji...

Ja z piersiami nie mam żadnych kłopotów, ale urosły już o dobre 2 rozmiary, a wszystkie dobre staniki uwierają, natomiast te luźniejsze nie dają podparcia :(

Ot em ja w pozytywnym sensie się śmieję, bo fajnie to zabrzmiało - "nie rodzę" :D Mam nadzieję, że wszystko ułoży się po Twojej myśli i powiem Ci, że lekarze są ok i nie będzie im zależało, żebyś cierpiała :) Jeśli zobaczą Cię w tak złym stanie psychicznym w przypadku porodu naturalnego, to zrobią Ci tą cesarkę. Nikt się z Tobą kłócić w takiej chwili nie będzie

Goralka, ja to od początku ciąży mam tkliwe wrażliwe i bolące piersi, tak że czasem stanik mi je jeszcze bardziej podrażnia, a do tego nabrzmiałe są. to pierwszy raz kiedy takie są, bo przy poprzednich ciążąch takich dolegliwości nie miałam, więc to dla mnie nowość:P

Jakiś dziwny ból piersi-mialyscie os podobnego ..?juz u mnie 20 tc czyli nie początek a piersi nabrzmiale tak jakby nabrały mleka pamiętam to z karmienia synka ale dawno to było jakieś wydają się ciepłe i tkliwe a nawet jak mocno dotknęła bolą nie wiem może do lekarza pójść czy poczekać bo to sie zdarza ?

Ja tam teraz już też wiem, że wyszlabym gdyby tylko kazali mi naturalnie rodzić.
Otem wyobrażasz sobie nas w koszulkach nocnych spieprzajacych ze szpitala: D

Mała ułożona jest u mnie poprzecznie i mam wrażenie że leży mi zupełnie na żołądku. Tak mi jakoś dzisiaj mega ciężko.
I już wiem, że w dzień to panienka sobie śpi, za to nocą bawi się ma całego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

4.08 ide do neurologa i chyba wtedy papier dostanę, szkoda, że ginekologa mam tego samego dnia tylko, że godzinę wcześniej.

Kasia, możesz się śmiać, ale taka jest prawda. W każdym szpitalu musisz wyrazić zgodę na poród naturalny i jak odmówisz to glupieją. Zanim pękniesz ze śmiechu to radzę poczytać.

Czapla, ja się jakoś specjalnie nie nakręcam, wiem czego oczekuję i zrobię wszystko aby to zdobyć choćbym musiała na koniec świata pojechać. Wiem, że w małych szpitalach boją się podważać skierowania od innych specjalistów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Dziewczyny, nie nakręcajcie się niepotrzebnie teraz z tymi cesarkami. Generalnie lekarze to nie są świnie i też wolą jak matka i dziecko wychodzą z wszystkiego cało i zdrowo. Są różne skrajne przypadki, ale nie ma co się zawczasu denerwować.

Odmowisz porodu? :D dawno się tak nie uśmiałam
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Otem, a kieedy ten papier mozesz dostac?

Bo ja tak sobie sie zastanaawiam, dowiem sie 4'08 co mi dr Maciejewski powie, ale jesli faktycznie bede musiala czekac na skurcze to nie wiem czy tak chce.i wtedy ewentualnie pojade tez do Kartuz :) Bo boje sie, ze jak okaze sie iz rodze nie bedzie dla mnie miejsca w Wejherowie a tam bdw miala juz wszystko dograne - rozumiecie o co choddzi? Chociaz slyszalam tez to i jeest to troche pocieszajace, ze okres listopadowo - lutowy jest ponoc najluzniejszy naa porodowkach, ale czy tak jest faktycznie? :) nie wiem ;)

A-cha, nie wiem :) ostaatnio widzialam sie z koleezanka i mowila, ze Jej Szwagierka zdaje sie w kwietniu /maju miala wlasnie na Zaspie planowana cc. Moze to zalzy od lekarza? Naprawde noe wiem :)

Otem, jak Ci zazdroszcze tej dzieciowej czkawki... czekam z nieecierpkiwoscia na ruchy malucha. Ale zastanawiam sie czy nie trafil mi sie spokojnu egzemplarz (na pewno niee po mnie, chyba po Tatusiu), bo tylko na kednym usg szalal, a tak to albo spi, albo baaardzo leniwie sie ledwo porusza :) hehe

Otem dokładnie: ) trzymam kciuk za Twój papier.
Ja akurat nie znam przypadku aby ktoś umówil się z ulicy na CC.
Zawsze miałam wrażenie, że tylko korupcja.. ale skoro tak nie jest to super.więcej możliwości dla rodzącej.

Cesarskie cięcie przeprowadza się wówczas, gdy poród naturalny zagraża bezpieczeństwu i zdrowiu kobiety lub dziecka. Decyzja o porodzie operacyjnym może zapaść nawet na długo przed terminem rozwiązania (zobacz, jak działa kalkulator terminu porodu). Zdarza się jednak i tak, że zostaje podjęta nagle, już w trakcie akcji porodowej, gdy pojawiają się komplikacje.

Gdy cesarskie cięcie jest zaplanowane
Nie zawsze przyszła mama może się spodziewać porodu naturalnego. Niektóre schorzenia i sytuacje od razu kwalifikują do cesarskiego cięcia (ostateczną decyzję zawsze podejmuje lekarz). Najczęstsze to:

łożysko centralnie przodujące można je stwierdzić już po połowie ciąży. Poród drogami natury groziłby niebezpiecznym krwotokiem.
miednicowe położenie płodu, ale tylko w przypadku pierwszego porodu (drugi poród przy takim położeniu może odbywać się drogami natury, jeśli tak zdecyduje lekarz prowadzący ciążę). Cięcie jest bezpieczniejsze dla maleństwa niż poród naturalny.
położenie poprzeczne płodu, czyli takie, w którym bark lub rączka maluszka znajdują się nad spojeniem łonowym. Poród naturalny nie byłby możliwy (sprawdź, jak dziecko układa się przed porodem 5 pozycji).
zaawansowana cukrzyca dorosłych, często połączona z retinopatią i zmianami nerkowymi. Poród naturalny groziłby np. odklejeniem siatkówki, niebezpiecznym nadciśnieniem, drgawkami.
wysoka krótkowzroczność (powyżej 10 dioptrii) ze zmianami na dnie oka. Przy mniejszej krótkowzroczności kobieta zazwyczaj może rodzić siłami natury.
ciężkie stany tzw. zatrucia ciążowego związane z tym nadciśnienie i możliwe stany rzucawkowe mogłyby być niebezpieczne w czasie porodu drogami natury.
schorzenia ortopedyczne może to być np. dysplazja stawu biodrowego, stany po złamaniach kości miednicy i inne nieprawidłowości w budowie.
stany po operacjach macicy, np. dużych mięśniakach.
sytuacja, gdy dwa poprzednie porody zakończyły się cesarskim cięciem

Kruszynka, ja też mam większą ilość śluzu i lekarz mówi, że na tym etapie ciąży to normalne i jeśli nie ma innych objawów to nie ma powodu do niepokoju.

a-cha, wiem, że jest coś takiego jak planowane cc, robią to w mniejszych szpitalach, kilka moich koleżanek miało tak zabieg właśnie. Przy planowanym jest mniejsze ryzyko powikłań, mają na wszystko czas i nie ma dodatkowego stresu, bo każdy jest na to przygotowany. Jak już dostanę papier to pojadę do Kartuz się zapisać - ewentualnie podzwonię po innych i się dowiem co i jak. A jak w Kartuzach mnie nie wezmą to pojadę do Białogardu - bardzo dobra porodówka :) Ciekawa jestem czy któryś z panów podważających skierowanie byłby skłonny podpisać oświadczenie, że wg niego nie ma żadnego ryzyka dla mojego zdrowia podczas sn, w razie czego będę miała czas na rozważenie pójścia do psychiatry, bo skoro neurlog mi powiedział czym to grozi, a oni mnie zmuszają to ja się boję itd itd, coś będę wymyślać - w ostetczności przyjdę z prawnikiem i odmówię porodu. Jak będę miała papier to nie ma ...we wsi, że urodzę "normalnie" :)

Moje małe ma właśnie czkawkę, (ostatnio coraz częściej) strasznie śmieszne uczucie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Czapla dzięki za info: )

Olesia- od czasu gdy na teście zobaczyłam dwie kreski interesuje się cesarkami. Nie ma takiego czegoś ze zapisujesz się na cesarke przynajmniej w państwowych szpitalach. Zawsze mogą Ci "mądrzejsi" podważyć skierowanie. Jeden lekarz mówi to drugi co innego.
O zaspie czytałam, że jak trafisz na czuba to też mogą zjeść Cię nerwy. Tyle opini ilu lekarzy....
Do tego dużo lepiej jest dla kobiety i dziecka jak tnie się gdy już akcja skurczowa jest rozbujana.

Cześć dziewczyny, ja tak szybko w temacie fotelików.
Dzisiaj kupowałam fotelik 15-36 kg dla starszej córeczki w Mama i Ja i powołałam się na promocję w Smyku (do jutra 15% zniżki na wszystkie foteliki) i dostałam bez najmniejszego problemu taką samą cenę w Mama i Ja:) (najniższą teraz w necie), a dodatkowo fotelik zmierzony do dziecka i do auta i zamontowany z przedłużoną gwarancją. Także jeśli chcecie kupować nowy fotelik, który najpierw chcecie obmacać na żywo, sprawdzić w samochodzie i otrzymać instruktaż z montażu - polecam tam podjechać i potargować się o maksymalnie obniżoną cenę.
Głupio by mi było tam oglądać i mierzyć i angażować ich czas a potem zamawiać z innego sklepu, więc cieszę się, że tak łatwo dali rabat, bo nie przepłaciłam:)
Na razie oglądałam pobieżnie te dla maluszków foteliki i zgłupiałam, bo całkiem już nie wiem co wybrać:] Może jeszcze do jutra się na coś zdecyduję, żeby wykorzystać smykowy argument cenowy;)

Czyli musze kupic przynajmniej po 3 bodziaki, bluzki itp. w rozmiarze 56 potem juz kolejno 62 i 68. A reszta pozniej :)

A-cha, no nie wiem. Na zaspie, wiem, ze umawiasz sie termin co do cc. Ja teraz 4.08 podpytam lekarza jak to wwyglada w Wejherowie.. ;)

A jak w ogoke Wasze samopoczucia? U mnie nawt juz ok, ale za to mojemu M ciagle rosnie 8 i nidulek cierpi. Wiecznie smaruje sie amolem lub faszeruje tabletkami. Chyba w poniedzialek pojde do lekarza po ketonal dla Niego, bo juz mi zal, ze tak sie bidilek meczy ;(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Otem- Ja będę szła na dyżur swojego lekarza prowadzącego.
Ze skierowaniem to idziesz ze skurczami już... przynajmniej tak mówią o piszą, ze nie ma zapisów wcześniej.
Mi w pierwszej ciąży podwazyli skierowanie na CC. Więc tym razem nie chciałam ryzykować.
Jeśli by mi lekarz teraz od razu nie powiedział, że nie będzie problemu to rozważaliśmy Kartuzy albo Łódź poród prywatny,

ja ubranka kupowałam kilka 56 a reszte 62 bo te mi się bardziej podobały, a i też młody dłużej je nosił :P Z resztą sama kupiłam po 6sztuk cienkich spodenek, bodów długich i krótkich, 4 pary skarpetek, 2 cieplejsze bluzy(początek wiosny) i 4 cienkie bluzki z dlugim rękawem i 2 pary cieplejszych spodenek, 4 cienkie czapeczki i 1 cieplejszą, i to mi wystarszyło na pierwsze 3 miesiące, później dokupowałam na bierząco przez co wiedziałam co mam i ubierałam to co mam i żadne ubranka niepotrzebnie nie leżakowały w szafie :) Kolejną wyprawkę planuję w podobnym składzie, choć to zima będzie więc jeszcze muszę to przemyśleć :) Co do ruchów to jeszcze za specjalnie ich nie czuję, chociaż czasami wieczorem coś mnie załaskocze w brzuszku :) Ale to dopiero 18t więc jestem jeszcze spokojna :) Nie mogę się doczekać poniedziałku bo wtedy mam wizytę :P Od wczoraj się lenie na kanapie, bo nic mi się nie chce, tak myślę, że dziś z dzieciakami posiedzę na podwórku ale pogoda coś się kwasi, więc chciałabym żeby padało, żebym mogła dalej się obijac :P
Na poółwkowe chciałabym się wybrać do dr. Małyjasiek, w poprzedniej ciąży u niej bylam i wszystko dokładnie zbadała i pokazała :) ze ślubnym byliśmy zadowoleni i za całość zapłaciliśmy 150zł, więc nie tak źle :)
U siebie też zauważyłam większą produkcję białego śluzu, ale gdzieś czytałam, że to normalne, w zasadzie żadnych dodatkowych dolegliwości nie mam, więc to najważniejsze :)

Inne tematy z forum

Mały pokój dla dziecka (50 odpowiedzi)

Witam, proszę o porady, podzielenie się opiniami na temat czy 8-metrowy pokój dla dziecka jest...

Naprawa zabawek (11 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

Czy warto inwestować w drogie ubranka i zabawki dla dzieci ? (75 odpowiedzi)

witajcie Ostatnio w Dzień dobry TVN był temat: "Czy warto inwestować w drogie ubranka i zabawki...