Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (4)

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia - SYNEK
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika/Szpital w Kartuzach
13.11 mamasia - CÓRECZKA Nina/Zaspa
20.11 Zaskoczona - SYNEK
21.11 a-cha - CÓRECZKA Helenka
23.11 mag-SYNEK/Wejherowo
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
25.11 Muszka11 - SYNEK
28.11 Czapla
29.11 Kasik - SYNEK Michał Antoni/Kliniczna lub Zaspa
Sas
Andzia_28

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82/Szpital w Redłowie
5.12 Lolkakarolka/Kliniczna
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
11.12 Ada
14.12 Dimis - córka/ w domu
15.12 Goralka
15.12 Jasminaja
26.12 Olesia
28.12 Mrs.W
Kraska

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=678965&c=1&k=160#post11797755
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (4)

Kasik, ja rodziłam na Klinicznej i akurat przy porodzie nie miałam żadnych studentów. Za to jak leżałam na patologii i chyba przy przyjęciu na patologię byli studenci przy badaniach. Na patologii w ogóle była masakra - na badania brali jak z łapanki, jakieś 5-6 osób w gabinecie- położna, lekarze i może jedna studentka - ona akurat była najdelikatniejsza i najsympatyczniejsza reszta zajęta czym innym, a ty czujesz się jak okaz w zoo i to prezentujący swoje najintymniejsze sprawy;) Ale generalnie do przeżycia.
Ale zdecydowana jestem ponownie na Kliniczną. Chyba na tej zasadzie, że lepsze to zło, które się już zna;) tylko będę robić wszystko, żeby później mieć tą salkę 1- albo 2-osobową.
Aha, z minusów - rodziłam na sali przechodniej - obok była jeszcze jedna salka. No i spieprzyli mi szycie.

Mag, a gdzie są Twoje rodzinne strony jeśli można spytać?:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witajcie dziewczyny:)
Bardzo długo już Was czytam, ale nie miałam kiedy napisać wiec dzisiaj jest ten dzień.
Termin ma na 1.11 zamierzam rodzic na klinicznej i chyba mój maleszek to dziewczynka, ale to jeszcze nic pewnego:)
To moja pierwsza ciąża jak narazie przechodzę ją super nie mam żadnych dolegliwości, mała od niedawna daje znaki o sobie w postaci kopniakow co jest bardzo fajne:)
Osobiście ja wybieram kliniczna ponieważ na jej temat słyszałam najmniej złych opini i wszyscy z rodziny tam rodzą.
Postaram się teraz na bieżąco uczestniczyć w Waszych rozmowach:)
Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziś już nie miałam czasu na użalanie się na sobą. Musiałam się wziąć w garść bo synek mi się rozchorował i to dość poważnie bo zapalanienie oskrzeli, dodatkowo migdal powiekszony i wychodzące kły.

w przyszlym tyg ide na połówkowe do dr Piskulaka i jestem ciekawa co tam u maluszka. Mam nadzieje, że wszystko ok bo ruchow raczej nie czuje. Dziś dostałam ogromne 2 siatki ciuszków więc mam nadzieje że potwierdzi się iż czekam na córeczke.

Witam nowe dziewczyny :) Fajnie, że nasze grono się powiększa.

Kasik u mnie też wiek,mam już skończone 35 lat niestety,w związku z tym mogę te ważne USG robić w ramach NFZ

Czapla to w moich stronach nie Byłaś:)

Dziewczyny, zaczelysmy już kiedyś temat szpitali, wiem, że jeszcze sporo czasu i że opinie o każdym i dobre, i złe. Ja ze względu na dojazd biorę pod uwagę tylko Gdańsk, mieszkam pod Gdańskiem i to już i tak będzie kawał drogi, w sumie najbardziej myślałam o szpitalu na Klinicznej. Widzę, że kilka z Was planuje tam rodzić lub być może rodziła. Przeraza mnie jednak fakt obecności tam studentów, wiem, że muszą się uczyć i że mam prawo się nie zgodzić, nie wyobrażam sobie, że mieliby na mnie patrzeć w czasie porodu czy nawet po, a odmawiac za każdym razem nie wiem, czy starczy mi siły. To mój pierwszy poród, nie wiem jak będzie i chce mieć przy sobie, oprócz niezbędnego personelu, tylko Męża. Myślicie, że warto z takiego powodu wybrać Zaspę?

image

Mag - byłyśmy w Mermecie, to taka mini wioseczka niedaleko Ocypla, Wdy, Skórcza. To chyba sam skraj Borów.
Też chodzę do Evi-medu i też mam USG na każdej wizycie. A jeśli chodzi o jakość to wydaje mi się, że zdjęcia sprzed 4 lat trochę lepiej wyglądały niż teraz. Może im się sprzęt zużył:] Grunt, że lekarz widzi to co trzeba zobaczyć. Szkoda, że nie płeć;)
A USG połówkowe będę miała na Klinicznej na NFZ (wiek) ale trafiło mi się, że też u mojej lekarki, trochę szkoda bo chciałam troszkę też żeby ktoś inny nas obejrzał. Moja gin jest z tych straszących i hiperostrożnych. Nawet jej się nie przyznałam do kąpieli w jeziorze😂

Mag, a mogę spytać, jak Ci się udaje mieć badania w Inviccie na NFZ? Ja robiłam odpłatnie genetyczne, niedługo polowkowe również i to za duże jak dla mnie pieniądze. Pytałam o NFZ i dowiedziałam się, że trzeba mieć wskazania, ale nie wiem zupełnie jakie.

image

Andzia ja chodzę do Macieja Pawłowskiego, na każdej wizycie mam usg dopochwowe i przez brzuch, wydaje się być kompetentny
Natomiast usg prenatalne i połówkowe robię w invicie w ramach NFZ, w pierwszej ciąży też chodziłam do gina w evimedzie i te wszystkie ważne USG robił dr zabul-niestety już tam nie pracuje
Co do jakości USG to się nie znam,chyba najważniejsze jest to,ze dzidziuś zdrowy:) jak tak sobie porownalam wydruki usg z 1 ciąży z evi-medu a aktualne z invicty to jakość podobna

Twojej gin nie znam,a kilku ginekologów z tej przychodni już zaliczyłam:)

Otemtotem super;) chłopaki są fajne:)

Czapla tak z ciekawości gdzie dokładnie urlopowalas? Pytam, bo bory Tucholskie to moje rodzinne strony:)

Mój syn głównie bawi się z tatusiem:) teraz wyścigi samochodowe są na topie,generalnie wydaje mi się,ze wychowanie chłopaka jest łatwiejsze niestety nie będzie mi dane porównać;)

Gratulacje! Chlopcy sa fajni, ja sie martwie w co z dziewczynka bede sie bawic, a mam przeczucie ze tym razem bedzie corka :)
Ale cos na pewno sie wymysli.

co do pracy i zwolnienia-tez sie oswajam z mysla, ze czas byc egoistka, myslec o sobie i dziecku. Od tygodnia jestem na zwolnieniu, i widze ze nie ma sie co martwic i przejmowac pracodawca bo niektorzy rzeczywiscie traktuja ludzi jak trybiki w maszynie. No ale szkoda strzepic jezyk :) i podnosic cisnienie ;)
Ciesze sie ze zadna z Was nie boryka się z nadcisnieniem, ja oswajam sie z takim po tabletkach-nic tylko bym spala :)
Ide piec kalafior. Pogoda sie poprawia, mam nadzieje ze juz nie bedzie tyle padac :)

Ach, jeszcze chcialam dodac-ze mnie tez bardzo wzrusza widok panny mlodej z brzuszkiem :) Na pewno bedzie pieknie.

pozdrawiam

ps-przy nastepnej aktualizacji dopiszcie mnie prosze na 30.11. Raczej kliniczna.

ale wam zazdroszcze ze wiecie co tam macie eh ja moze w poniedzialek sie dowiem

Gratulacje! :) Dobre miałaś przeczucia ;)

image

Otemtotem grataulacje! Twoje przeczucie sie sprawdziło :)

cześć, byłam u lekarza i będzie chłopczyk, aż się popłakałam ze szczęścia jak jakaś niestabilna emocjonalnie :D
na zwykłym usg dzieć nie chciał współpracować, leżał na brzuchu i chyba kimał, bo zasponsorowałam mu przed wizytą 1,5h spacer po dolnym Wrzeszczu, ale na dopochwowym było widać i doktor w 2 sekundy mógł ocenić, nie sprawiał wrażenia jakby miał jakieś wątpliwości :)

Przeczytałam wszystkie wypowiedzi, ale z tego zachwytu już zapomniałam co kto pisał (a teraz piszę z telefonu), więc odezwę się jak trochę ochłonę :D

Katia powiem Ci, że w pierwszej ciąży jak sie dowiedziałam że będę miała synka to ogarnęła mnie panika... co ja z chłopcem bede robić w domu... prawda jest taka, że nie lubie (wyjde na wyrodna matke) tych typowo męskich zabaw. Nie lubie jezdzic samochodami i bawic sie nimi. Unikam tego. No cóż tak jest i tego nie zmienię.
Zdecydowanie wybieram zabawy przy których tez mam jakas frajde. Zabawa z dzieckiem powinna byc także przyjemnoscia dla nas. Tak więc najchętniej ukladamy klocki, puzzle, czytamy książki, malujemy, pieczemy ciasteczka, na balkonie mamy mini ogrodek, o który dbamy no i duzo spacerujemy.
Zdecydowanie wole isc na spacer nawet poskakac po kaluzach niż scigac sie samochodami. Choć moje dziecie jest malo samochodowe, może dlatego ze tak mało sie w to bawimy.

Moj mąż uwielbia spedzac czas z synkiem i poświęca mu bardzo dużo czasu. Wtedy sa zabawy tylko męskie czyli majsterkowanie. Synek uwielbia wiertarki, śrubokręty i inne narzędzia. No i wszelkiego rodzaju wyglupy. Zabawy z tata to szaleństwo na całego.

Każdy znajdzie cos dla siebie. Ważne żeby czas spędzamy z dzieckiem byl tez przyjemnościa dla Ciebie.

Katia podziwiam że zdecydowaliście się na ślub :) my dopiero za rok we wrześniu - ciężko zgrać terminy lokalu , zespołu itd. Na początku też chciałam małe przyjęcie ale ostatecznie będzie wesele na 50- 60 osób ehhh... uległam mimo że nie lubię takich uroczystości ...

Piszecie o urlopach , wyjazdach w góry supperrr zazdroszczę :) Ja urlop dopiero w sierpniu i raczej spokojny wyjazd na mazury na domki - w rodzinne strony , ale może jeszcze coś się zmieni :)

Mag mam pytanko co do wizyt w evi medzie - na każdej wizycie masz USG ? do jakiego lekarza chodzisz? Ja do dr. Przyłuckiej? jesteś zadowolona z ich sprzętu ? Ja teraz miałam robione połówkowe i zdjęcia strasznie marnej jakości :( sama nie wiem co o tym myśleć nawet zastanawiałam się czy nie pójść jeszcze gdzieś ale z drugiej strony dokor nie miała zastrzeżeń wiec nie ma sensu chyba ponownie maluszka prześwietlać .

Otemtotem trzymam kciuki żeby poznała płeć . Ja w poniedziałek miałam usg i też bardzo chciałam się dowiedzieć - na szczęście się udało dzidziuś ładnie współpracował :)

Katia to zależy jakie dziecko Ci się trafi, mój był anioł do roczku, potem diable wcielone, ale! córa broi gorzej od niego ;)

Ja właśnie odebrałam paczkę ze wsi i wsunęłam przepyszne pachnące pomidorki, bo zanim moje dojrzeją to jeszcze trochę :)
Teraz szybki obiad i do logopedy z synem...
Chciałabym móc odpocząć jak w pierwszej ciąży ;)

Dziewczyny dziękuję Wam razem i każdej z osobna trzymajcie kciuki za mnie! Bo hm zaczyna mnie dopadac lekka panika no dobra wcale nie jest lekka:). Ja dziś zaliczylam ryneczek i właśnie zajadam maliny z jagodami że śmietana. A na obiad naleśniki z tym samym dodatkiem. Wkoncu coś owocowo zdrowego.
Pislalyscie wcześniej o glukozie mi lekarz kazał ja zrobić przed 29 lipca przed kolejna wizyta. Też myślałam o cytrynie w tym roztworze ale babka z laboratorium w luxmedzie mówiła że u nich to nie przechodzi a lepiej wypić szklankę wody przed wyjściem z domu. Pewnie nie pomaga ale może warto zastosować co się da bo tak jak Wy myślę z przerażeniem o tym badaniu.
Kruszynka trzymaj się zły nastrój musi wkoncu minąć!!
Otemtotem nie wiem czemu ktoś miał być negatywnie nastawiony do Twoich wypowiedzi. Przecież my tu się wymieniamy swoimi myślami i doświadczeniem.
Muszka powiedz jak to jest z facetami w domu? Powiedzcie mamy jak to jest z pierwszym synkiem w domu?
Ściskam Was serdecznie!!

Dobrze, że już nowy wątek powstał :)

Katia na pewno bedziesz ślicznie wyglądać. Ciesz się tym dniem ile wlezie :)

Otem życzę aby dzidziuś rozłożył sie jak żaba na liściu i pokazał co tam ma albo czego nie ma między nóżkami :)

Tak u mnie drugi syn, az mi sie wierzyć nie chce że same chłopy będą w domu :) hihi :) mąż chodzi dumny jak paw, ze drugi syn... aaa niech sie cieszy :)

Kruszynka może faktycznie masz jakis niedobor witamin albo tarczyca? Przykro, że taki nastrój Cię łapie :(

Wpisałam w starym więc wklejam w skrócie do nowego:)
Wracam po dłuższej przerwie i mam aż 250 wiadomości do nadrobienia.
Przez ponad dwa tygodnie siedziałam w Borach Tucholskich i było super.
W międzyczasie jedną wizytę z USG na poczatku 19 tygodnia ale maluch siedział po turecku i nie dało rady określić płci. We wtorek połówkowe może chociaż tam trochę się odsłoni uparciuch;)
Poczytam Was teraz ale muszę się odgruzować po tej dziczy:)

Inne tematy z forum

firanki przez internet??? (17 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

Swojskie wędliny (56 odpowiedzi)

Mam taką ochotę kupić od kogoś swojskie wędlinki. Znacie kogoś kto sprzedaje? Niedługo święta...

Dom samotnej matki Matemblewo (14 odpowiedzi)

Jestem mama rocznego dziecka. Mieszkam z mężem który mnie bije. Codziennie są jakieś awantury, co...