Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (4)

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia - SYNEK
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika/Szpital w Kartuzach
13.11 mamasia - CÓRECZKA Nina/Zaspa
20.11 Zaskoczona - SYNEK
21.11 a-cha - CÓRECZKA Helenka
23.11 mag-SYNEK/Wejherowo
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
25.11 Muszka11 - SYNEK
28.11 Czapla
29.11 Kasik - SYNEK Michał Antoni/Kliniczna lub Zaspa
Sas
Andzia_28

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82/Szpital w Redłowie
5.12 Lolkakarolka/Kliniczna
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
11.12 Ada
14.12 Dimis - córka/ w domu
15.12 Goralka
15.12 Jasminaja
26.12 Olesia
28.12 Mrs.W
Kraska

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=678965&c=1&k=160#post11797755
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (4)

Myślałam nad pełnym. I bardziej myślę o 62-68- Ale to już na spacery.
Na wyjście ze szpitala mamy taki polarkowy. Do tego dojdzie kocyk. Mam nadzieję, że zimy w listopadzie nie będzie.

Wiecie, ja też już szykuje wyprawkę. Chce do Max połowy września wszystko mieć. Już teraz widzę, że nie mam siły na wojowanie po sklepach opadam szybko z sił, szybko się denerwuje ehh

I ogólnie ręce mi opadają gdy na placu zabaw słucham innych mam- cieżarnych. Mam wrażenie, że kobiety nie szanują tego, że są w ciąży.
Opalone jak murzyny, przechwalaly się która dłużej na plaży leżała. Jak zwróciłam uwagę, że w ciąży nie powinno się tak opalać to mi powiedziała, Ale, że co to na plaży mam w cieniu leżeć? Aaa w ogóle po to jest lato aby z niego korzystać i lapać Wit D.
Ją pieprze, ale chyba jestem już stara.....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witajcie :)

Tak sobie właśnie pomyslalam, że powoli trzeba zacząć myśleć o wyprawce bo niby jeszcze trochę czasu jest, ale czas tak szybko leci ze hej. Szczególnie, że przy synku nie moge poświęcić na wyprawkę tyle czasu ile bym chciała wiec lepiej zaczne robic wszystko na raty zeby sie wyrobic. Zacząć musze od generalnych porządków.

Myslalyscie moze nad kombinezonem na zime dla maluszka? Zamierzacie kupić rozmiar 56 czy 62? I kupujecie taki z nóżkami, czy taki pelny? Ja mam niby po synku, ale synek jest z września wiec nie wiem, czy sie wpasuje :)

Olesia wózek kupiliśmy uzywany. Bardzo mało jest tych wózków na sprzedaz na rynku wtórnym. rozglądałam się w odległosci do 50km od mojego miejsca zamieszkania. były chyba tylko 3 szt. a ja znalazłam przez grupe sprzedażową na FB. Ja mam 175cm i mi sie wygodnie go prowadziło. Nie podnosiłam wozka ale mąż go dzwignal podczas chowania do bagaznika i stwierdzil ze jest lzejszy od xlandera xa. Generlanie bede wózek wciagała na półpietro do windy wiec te 8schodków niezależnie od ciezaru dam rade :) Ja wybierajac ten wózek sugerowałam sie opinimi w necie a także tym że ma amortyzatory. jednak jak wsadziłam synka który ma 12kg do tego wózka to musiałam zblokowac amortyzacje bo dobijał do ziemi. w koszu troche zakupów i na prawde nisko był zawieszony. Fajnie się go prowadzi. przez najblizsze 2tyg bede uzywała tą spacerówke i zobaczymy czy nadal bede zadowlona. Olesia i Andzia jesli bierzecie pod uwage ten model wózka to mozecie wpaść do mnie na Cisowa i pospacerujemy :) Dam Wam poprowadzic wózek :) Z pewnoscią ma duze gabaryty po złozeniu, jesli ktos ma maly bagaznik to nie polecam bo moge byc problem by zmieścić go w aucie. torba wydaje się małopakowna porównujac do tej z xlandera i tej uniwersalnej która mam w małej spacerówce. do wszystkiego chyba idzie sie przyzwyczailc :)
Andzia ja tez bralam pod uwage barlette ale tam podobno jest problem z regulacja paskow w spacerowce a takze z oparciem w gondoli. Jak sie czulas po badaniu krzywej cukrowej? mnie to czeka w polowie sierpnia i juz na sama mysl jest mi niedobrze. mam nadzieje ze uda mi sie dostrac glukoze cytrynowa.

Ja na grzyby nie chodze bo sie nie znam. licze na dobre serce mojej mamy ktróra jak zbierze grzybki to dzieli sie z moim mezem bo ja grzybow raczej nie jem chyba ze ktos je zblenduje i ich nie widze to mi w potrawie nie przeszkadzaja, ale jak widze to wybieram i talerz jest nimi ozdobiony hehe

Olesia do 22tc mozna nie czuc ruchow z tego co mowil lekarz. a u osob z nadwaga to ruchy moga byc duzo słabiej wyczuwalne.

Otem jak tam podroz minela?

dzis była fajna pogoda wiec spacerowalismy 4h. teraz czuje sie troche zmeczona ale i szczesliwa ze tyle swiezego powietrza zlapalismy :)

ja siedzialam od 20 i przegladalam ciuszki po synku by oddac kolezance i jeszcze pewnie w pol godzinki czeka mnie przegladania. mysle ze we wrzesniu jeszcze raz przejrze ciuszki 56 i posciel jaka mam dla corki by wiedziec czy cos musze dokupic. wole wydatki rozlozyc w czasie :)

milego wieczorku.

Myślę, że strach przed 2 porodem jest przez to, że wiemy jak to już jest:) pomimo, że bólu się niepamięta, to sama świadomośc, że było ciężko chyba nas przeraża :) choć ja osobiście 2 porodu się nie bałam, a dopiero teraz zaczynam mieć stracha przed 3 :P może przez to, że pomiędzy 1 a 2 było prawie 7 lat różnicy a teraz niecałe 2 będą :) ale staram się poztytywnie nastawiać, że będzie dobrze i dam radę razem ze Ślubnym:) Jeśli z maluchem będzie ok to oczywiście poród SN. Nie chciałabym cesarki nie ze względu na samopoczucie później czy bliznę, a ze względu na to, że panicznie boję się narkozy, przeraża mnie niekontrolowane zaśnięcie, czy też znieczulenie od pasa w dół( mam koleżanki, które pomimo, że były tylko znieczulane delikatnie czuły nacięcie brzucha). Pozatym wg mnie cesarka za kopertę, czy też na wymyśloną przypadłośc to fanaberia, owszem są kobiety które nie mogą urodzić naturalnie ze względu zagrożenia życia obydwojga, czy też pogłebienia poważnej wady. Poród sn można i bez znieczulenia dobrze przejśc, wszystko jest w naszej głowie i w tym jak dbamy o siebie przez te 9 miesięcy :)
Co do wózków do austin coletto ma duże gondole( sama mam ten wózek 3kołowy) i super się sprawdza nawet jako spacerówka, bo siedzisko jest duże i nie ma problemu żeby zamontować w nim zimowy śpiworek :) a i na naszych nieodśnieżonych chodnikach daje spoko radę :) o ile pamiętam na moim jest etykieta, że to polski produkt, więc dodatkowy plus :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

no właśnie muszka11 mój pierwszy pord był spoko wiec teraz jakoś na sama myśl mnie trzęsie czas zapewne pokaże ja mam hopla patrze w necie co tu by jeszcze kupic

Ja też chciałabym rodzic SN, ale nie krytykuje tych które chca cesarki szczegolnie jesli maja do tego wskazania.

Muminka ja tez bardziej boje sie drugiego porodu. Pierwszy byl całkiem spoko wiec moze dlatego sie boje, ze nie bedzie juz tak "fajnie" :)

otem udanego wyjazdu!

Już tu wiele razy wspominałam kobieta powinna mieć wybór odnośnie porodu... mnie jedynie przeraża, że dziewczyny się naczytaja SN i później tak jest, ze za wszelką cenę chcą CC.
Ja się tego najbardziej boję po cesarce. ... że nie będę w stanie opiekować się córka. Zwykła rzecz jak wysiusianie się bez pomocy kogoś było dla mnie niemożliwe. A później ropa w ranie. Są.plusy i minusy każdego porodu.

Ja chcę wózek Roana bass. Jedyny minus nie ma.go nigdzie w trójmieście. Po ulicach jeżdżą a w sklepach nie ma.

Dziewczyny załapałam misję na szykowanie mieszkania. Wicie gniazda na Maxa, boję się, ze przyjdzie jesień a ja nie będę miała siły np na przegląd ciuszkow. Muszę się tym zająć bo nie daje mi to spokoju.
Muszę ogarnąć łóżeczko. Muszę wiedzieć co mam a czego mi brakuje. Bozaczynam serio świrowac: (

ja kupiłam bebectto solaris i będę używać tylko gondole podobno największa na rynku wózek super się prowadzi a spacerówkę pewnie inna kupie bo ta nie ma najlepszych opinii w necie ,dzisiaj jadę działka jezioro wie relax a co do porodu to pewnie naturalnie jak wcześniej dam rade ale nie wiedząc czemu mam większego stracha! pozdrawiam mamy

Będę wdzięczna za opinię o wózku riko nano :) tez się nad nim zastanawiam , choć w mama i ja dobrze wypowiadali się o barletta , a koleżanka o tako . za duży wybór ciężko się zdecydować , wszystkie te trzy wózki są wyglądam bardzo do siebie zbliżone :)

Jutro wybieram się na badanie krzywej cukrowej , mam nadzieję że nie będzie tak źle :)

hej

mało się odzywam, bo za bardzo czasu nie mam:) cały dzień z moim synkiem spędzam, głownie na dworze:)

powiem Wam,że ja te upały b.dobrze znoszę, siedzę z synkiem na placu zabaw po 3-4 godz., ale głownie w cieniu lub urządzamy sobie wycieczki
w ogóle ta ciąże póki co dobrze znoszę

wczoraj byłam na kontroli, wszystko ok, mały rośnie ma juz prawie 680 gram:)
tylko w moczu mam leukocyty i bakterie, dostałam jakiś specyfik na to

OLesia nic sie nie martw, ja ruchy w I ciąży dopiero po 20 tc poczułam

ja tak jak pisalam wczesniej chce tylko SN:) chyba jako nieliczna w tym wątku;) nie żebym krytykowała CC,:) z ciekawości zapytałam mojego gina czy więcej jest teraz poródów sn czy cc i mi powiedział,że np. na wczorajszym nocnym dyżurze było 6 porodów w tym 5 cc

Kruszynko naprawdę podziwiam za samozaparcie w sprawie wagi, super!

ja na pupe jak mąły miał zaczerwienienie stosowałam też sudocrem, był super, tak na co dzien niczym nie smarowałam
chusteczki te lidlowe uzywałam

co do wagi wg usg, to w dniu porodu syna miał wazyc 3800, a urodził się 3960, tak więc dużej pomyłki nie było

Otem udanej i spokojnej podrózy!

przepraszam,że nie odniose się do wszystkich wątków

miłego weekendu ;)

Muminka, mam nadzieje, ze to szybko nadejdzie, bo ja z natury niecierpliwa kobita jestem :D hehe...

Kruszynko, my tez baaardzo mocno rozwazamy ten wozek :) a kupowalas nowy czy uzywany? Bo jak nowy, to chcialam zapytac w ktorym sklepie, zeby podjechac i obejrzec. Czy to prawda, ze ten wozek jest raczej dla wysokich osob? I jest ciezki? Slyszalam wlasnie o gabarytach, mnie to jakps nie przeraza. Tylko bardziej waga, ale to tez nie tak jakos mocno, bo i tak wozek bedzie zawsze w aucie tzn. stelaz, a z gondola lub nisudelkiem bedziemy szli do domu. Tylko zastanawiam sie, czy to faktycznie wozek dla wysokich osob? Bo ja niska jestem :/

Jutro jade za Kosciersyne na grzyby, czytalam ostatnio, ze ponoc jest fajna hurtownia bajka w Koscierzynie - chce sie wybrac i zobaczyc, co i jak :D :-zdam relacje, ale jak patrzylam, to ceny maja calkiem przystepne i duzy wybor asortymentu :)

Pozdrawiam.

Kobietki kupilismy wczoraj wozek. Zdecydowalam sie na model riko nano. Juz jutro wyprobuje go na spacerze po lesie :) dzis jade oddac do reklamacji mala spacerowke w ktorej jezdzi synek wiec na ten czas bede korzystała w riko by sprawdzic czy rzeczywiscie mi odpowiada. Jedno co juz zdarzylo zdenerwowac mojego meza to gabaryty po zlozeniu :( Nasz poprzedni wozek zarowno xlander jak i mutsy znacznie mniej miejsca zajmowaly. Mamy bardzo duzy bagaznik a mimo to nie zmiescil sie do niego caly zestaw 3w1.gondola musiala jechac w kabinie obok Leosia.

Ja poki co nie mierze sie centymetrem bo to dla mnie stresujaca chwila. Podejrzewam ze bede wieksza niz w ciazy z Leo. Najwazniejsze by dzieciatko bylo zdrowe a te pare czy paręnaście kg zrzuce po porodzie hehe

Sloneczko wychodzi wiec jest szansa na fajna pogode :)

olesia1986 poczujesz hiihi moja szaleje ale wiesz nie kazda mama odczuwa tak szybko ja mam nawet juz pokarm brzuch osiagnal juz 100cm biust 97 wiec rosne strach sie bac co bedzie dalej mloda nawet czkawke w tej chwili ma i mnie laskota

Kruszynko! Szacunek, naprawde!! Musialas miec w sobie chyba ogromne samozaparcie. Pieknie Ci sie udalo schudnac i wazne, ze osiagnelas efekt ten co chcialas, czyli zaszlas w ciaze ;) a teraz druga, cudo!! ;)

A co do goraca, to ja pichce dzis w kuchni. Zachcialo mi sie nalesnikow z farszem meksykanskim :) i sie spocilam jak szczur, a czekaja mnie jeszcze nalesniki :D hehe...

Dzieki za info z tym sudocremem. Zaglebie sie jeszcze w tym temacie.

U mnie z r******i wciaz cisza... mam nadzieje, ze niedlugo poczuje tego wymarzonego poerwszego kopa, bo doczekac sie nie moge ;)

kuruszynka! super ze sie poukladalo tobie tez bym chciala schudnąć wiadomo ze w swoim czasie ale powiedz jakas specjalna dieta? dzisiaj duchota ledwo szlam na dworze mała kopie jak szalona pewnie ma adhd hihihi leze i czytam wiatraczek dmucha i mi dobrze troche muli mnie to spania kawa by sie przydala pijecie kawkę taka słabszą?.Otemtotem udanej wyprawy ja mam na razie dosc po przejechanu calej polski ostanio z gory na dol jakos mi nie wygodnie w aucie

Och, to masz historię, dziewczyno! Gratuluję, że tak Ci się udało!
No moja tak chlapnęła, a teraz przez 2 miesiące jej nie zobaczę, a góra pytań rośnie...

Lekarka nie rozmawiala ze mna jeszcze nt porodu. Ma wpisane, ze pierwszy porod przez cc ze wzlgedu na grozaca zamartwice wewnatrzmaciczna. Teraz biore pod uwage sn chyba ze cos sie zadzieje i zrobia cc to juz nie bede miala na to wpływu. Ja bardzo dobrze czulam sie zaraz po cc i gdyby nie fakt ze biorę pod uwage 3 ciaze a także operacje plastyczna brzucha to moze i cisnelabym lekarke by zrobila mi cc. Boje sie miec tyle razy otwierana jame brzucha. Jesli dam rade to jednak bede chciala probowac rodzic naturalnie.
Przed zajsciem w 1 ciaze schudlam 65kg wiec moj brzuch kwalifikuje sie do operacji bo mam nadmiar skory ale nie decyduje sie na plastyke poki w planie mam rodzenie dzieci bo nie chcialabym zepsuc roboty plastykow. A dzieki schudnieciu udalo mi sie zajsc w ciaze bo wcześniej 6lat staralam sie o potomstwo i nie udawalo mi sie zajsc w ciaze. Teraz dziekuje Bogu ze udalo mi sie zajsc w druga ciaze :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kruszynka - no by Ty miałas w końcy cc, tak? Czy teraz chcesz / możesz rodzić sn (vbac = vaginal birth after cesarean)? Czy Twoja lekarka rozmawiała z Tobą o tym? Bo moja tylko zapytała, czy w ogóle myślę o sn... I mnie zdenerwowała, bo powiedziała,że "możliwa jest powtróka z rozrywki" w moim przypadku, ale kurczę bez żadnych konkretów... No i teraz tak siedze i czytam różne rzeczy i głupieję;)

Dr Wojcik sie nazywa moja lekarkam. Jestem bardzo zdowolona ze na nia trafilam. Kolezanka mi ja polecila :) A drugiej czesci nie kumam. Co planuje?

z wagą dziecka na usg to tak jak dziewczyny piszą, ze to szacunkowo :) chociaż mi lekarz przy poprzedniej ciaży w35tc wyczarował wagę 4200 co mnie mega wystraszyło :D spanikowałam, że nie urodzę takiego kloca ;p w dniu porodu na usg wyszło 3kg a po urodzeniu okazało sie 3200 :) co do kremów na odparzenia u mojego oprócz maści przepisanej przez lekarkę, sprawdzała się maść na sutki z ziaji i to nawet bardziej bo szybko pupa wracała do "normalności" :D nawet sie pokusiłam i drobne ranki czy zadrapania smarowałam i też dawało ładny efekt szybszego gojenia :) także i tym razem się pokuszę o nią, mała tubka a bardzo wydajna :) sudocrem jak dla mnie jest zbyt ciężki w smarowaniu i u mojego malucha lubił się ważyć:/ do dziś mam małe opakowanie, które dostałam w wyprawce ze szpitala.

Inne tematy z forum

fizjoterapeuta OWI Gdynia M.Morawski (5 odpowiedzi)

hej. czy ktoś uczęszczał z dzieckiem do tego pana? Jakie wrażenia?

Czy warto inwestować w drogie ubranka i zabawki dla dzieci ? (75 odpowiedzi)

witajcie Ostatnio w Dzień dobry TVN był temat: "Czy warto inwestować w drogie ubranka i zabawki...

krem nawilżający do twarzy (43 odpowiedzi)

Jaki krem jest dobry bo nie wiem jaki kupić używałam garniera ale mi nie służy i teraz mam taka...