Mamusie listopadowo - grudniowe 2016 :)

Czy są już jakieś mamy z terminem na listopad 2016 ? :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2016 :)

powodzenie wszystkim mama
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fajnie ze juz poznalas plec :)
Dobrze kojarze ze bedzisz miala parke?

Mi się wydaje ze tez bede miala corke. Choc z praktycznego punktu widzenia fajny bylby syn b

jesteśmy po usg :) i będzie dziewczynka - Hania! :))))))

ja biorę Prenatal Classic bo są tam tylko najpotrzebniejsze rzeczy a nie wszystko co się da. No i wolę unikać preparatów z witaminą A - trzeba uważać w ciąży na jej nadmiar, sporo o tym można znaleźć w necie. No i dodatkowo biorę Prenatal DHA

Ja też ucieszę się z info o jakichś SR w Gdańsku :)

Wczorajszy katar minął, ale dziś - chyba pierwszy raz od początku ciąży dopadła mnie migrena... Pogoda dobija - jak nie deszcz walący w parapet, to wichura - jakby okna miały mi do salonu wpaść.

Zaczęłam brać Femibion Natal 2 Plus

Nie wiem jak Wy się czujecie w ten okropny dzień ale ja strasznie nawet zaspalam do pracy. Do tego kursuje do szpitala bo mamę położyli na akademii na usuwanie kamieni i mam spadek formy.
Piszecie o SR i położnej w Gdyni a polecicie coś w Gdansku. Jaka szkole wybrać? Bo jest ich pełno.
Mam też pytanie jakie bierzecie witaminy?. Ja do tej pory brałam osobno kwas foliowy, jod i wit 3 ale właśnie kończy mi się kwas i muszę coś kupić. Macie jakiś fajny produkt, który będzie można rozkruszyc bo mam taki mały "defekt" jakiś czas temu zakrztusilam się antybiotykiem i mam mega problem z pokonaniem :/.

Też mam nadzieję, że ominie ;)
Nie wiem czy wiecie, ale możecie korzystać ze spotkań z położną już od bodajże 21 tygodnia ciąży - ja tak zrobiłam w pierwszej ciąży - miałam ta samą tematykę co na szkole rodzenia, a w 4 oczy i za darmo:)

"Uprawniona położna ma prawo prowadzić dokumentację ciążową, wypisywać skierowania na badania lub na pobranie materiału do analiz. A gdy zauważy coś niepokojącego, skieruje cię do lekarza. Poza tym każda kobieta ciężarna ma prawo do tzw. wizyt edukacyjnych, czyli spotkań z położną środowiskowo-rodzinną. W okresie od 21. do 31. tygodnia ciąży przysługuje jedna wizyta położnej w tygodniu, a po 32. tygodniu ciąży dwie wizyty w tygodniu. Spotkania te mają na celu przygotowanie do porodu, połogu i opieki nad dzieckiem możesz pytać o wszystko, a położna udzieli ci informacji i rozwieje wątpliwości."

Iwona Guć też prowadzi takie spotkania na Źródle Marii w drugiej ciąży chodziłam, bo robiła ktg na każdym spotkaniu :)
Guciowa prowadzi szkołę macierzyństwo - to moja położna z całego serca polecam! :) A po porodzie była w domu kilka razy, zdejmowała szwy, była na telefon ;)
Co do badań ja będę robić dopiero ok 12 tygodnia ;)

Na stronie NFZtu znalazłam linki do artukułów na ten temat (KOC) i 2 dotyczą Trójmiasta: http://nfz.gov.pl/dla-swiadczeniodawcy/koordynowana-opieka-nad-kobieta-w-ciazy-koc/publikacje-prasowe/
Mam nadzieję, że nas to jednak ominie ;)

Iwona Guć ma swoją szkołę rodzenia i prowadzi w kilku miejscach m.in. w centrum Gdyni w "Galerii Malucha". Ale okazuje się, ze ta Supermama jest b.niedaleko mnie - zobaczymy, dzięki za info.

Taki artykuł był na 3mieście o tym:
http://m.trojmiasto.pl/news/Pelna-i-calodobowa-opieka-nad-ciezarnymi-juz-od-lipca-n101051.html
Ja mam jutro z rana prenatalne i lekki stresik jest.
Ciekawe czy będzie widać już płeć. Mam 10 giga pudeł ciuchów i butów po córce i chciałabym jak najszybciej wiedzieć czy mam to zacząć upłynniać, czy zostawić😁
Co do leków brałam i no-soe i paracetamol jak mnie dopadły takie upiorne migreny. No i prevomit. Zgadzam się, że dobre samopoczucie mamy jest najlepsze dla ciąży i nie ma się co katować, zwłaszcza jak trzeba pierwszego malucha ogarnąć, a i lekarz przeciwwskazań nie widzi.

Goralka nie ogladalam ddtvn ale zapewne chodzilo o polozna ktora przychodzi do domu po powrocie Twoim i malenatwa ze szpitala. Moja polozna byla raz i raz dzwonila. Przyszla niezapowiedziana. Zostawila kartke z zaleceniami. Pokazala jak dbac o pepek i czym smarowac. U mojego synka sie slimaczyl wiec musialam dodatkowo smarowac takim fioletowym plynem smarowac. Wizyta poloznej trwala z 15min. A u kolezanki inna polozna byla z 5razy i zawsze zapowiadala sie, zdejmowala jej szwy po porodzie wiec zupelnie inaczej niz u mnie bo ja musialam ze szwami jechac do szpitala.

Przyszłe mamy słuchajcie dziś usłyszałam w ddtvn o programie dla ciężarnych ktoś już to pisal wcześniej czy wy coś wiecie o szczegółach w Trójmieście . Dziwi mnie tylko bo każdy w tej wypowiedzi opowiada o wyborze położnej . Ja jak rodziłam w 2008 roku to po prostu przyjechałam na porodówkę i nikt mnie nie pytał o położna taka była na dyżurze i tyle czy chciałam czy nie potem zeszła ze zmiany i była inna wiec może mnie coś ominęło podpowiedzcie jak to jest obecnie

Zaskoczona jeżeli chodzi o badania prenatalne to zazwyczaj jest poprostu usg podczas którego bada się przezierność karkową, obecność kości nosowej. Test Pappa robi sie kiedy są jakieś szczególne wskazania jak wiek matki, ciąża z in vitro, choroby genetyczne w rodzinie lub gdy podczas usg wyjdzie coś niepokojącego. Można oczywiście zrobić to własną rękę jeżeli ma się taką potrzebę. Nie trzeba być naczczo.

U mnie nadal senność, osłabienie i zawroty głowy...

Mam pytanie odnośnie badań prenatalnych... Pierwsza ciąża, zakręcona jestem, w necie czytam - ale chyba już mieszam pojęcia...

Robicie? Jak to wygląda - z czego się składa?
Planuję zrobić Test PAPP-A (podobno koszt około 250,00 zł), czy muszę być na czczo? To tylko badanie krwi, tak?

A, co z tym genetycznym usg? Robić, czy dopiero, jak test z krwi pokarze coś niepokojącego? Z tego, co widzę, to te pomiary NT robiła mi Pani doktor na normalnym badaniu podczas wizyty w zeszłym tygodniu.

Na wizytę w zeszłym tygodniu szłam z wynikami mnóstwa badań, teraz nie dostałam żadnego dodatkowego skierowania. Kolejna wizyta umówiona 01.06.2016 - w Dzień Dziecka :)
P. S. Męczy mnie katar...

Rozmawialam z Mama, tez chodzi do tego gina i sie smieje, ze tam polozna rzadzi ;)

Jutro do Niej podjade i poprosze by z lekarzem dla pewnosci to skonsultowala. Bede spokojna. A jezeli mi odmowia, pojde gdzie indziej do gina i juz.

Mi sie wydaje, ze Jej sie cos musialo pomieszac... ach, zobaczymy jutro :)

A tak odbiegajac od tematu, jak Wasze samopoczucia? :) u mnie dzis dosc sennie, ale raczej zwalam to na te paskudna pogode :/

Pierwsze slysze by to polozna decydowala o badaniach. Mysle ze konieczna jest ponowna konsultacja z polozna lub lekarzem. Tak dla bezpieczenstwa malenstwa.
Mi gin w pierwszej ciazy zlecal do miesiac mocz i krew a co drugi miesiac tylko mocz. Teraz ciaze prowadze u innego lekarza ale tez dostaje bez problemu skierowania.

Olesia bardzo dziwna ta twoja położna... 18 tc to już późno, dużo badań robi się na początku ciąży do tego regularnie powinno się badać choćby morfologię czy mocz. Najlepiej skonsultuj to z lekarzem, czy oby na pewno jest tak jak mówi położna

Kruszynka, prowadze u dr Jankowskiego w przychodni na al. Wojska Polskiego :) Lekarz kazal kolejnosc badan ustalic z polozna, a ta mnie tak zaskoczyla... sama jestem zdziwiona, tym bardziej, ze faktycznie czytajac w necie sporo tego jest :/ ale nie ma tygodni ciazy podanych... kolejna wizyte mam za 3 tyg to bedzie 10tc i 5d. To za pozno myslicie? Moze to dlatego? Ale wyraznie mi powiedziala, ze od 18tc. Moze Jej sie pomieszalo, bo sama od siebie zrobilam tsh i ft4, wpisala mi to w karte i moze to stad?

Tak mi glupio, tym bardziej, ze ze dwa razy Jej mowilam o tych badaniach, ale chyba macie racje... jutro zadzwonie lub podjade do Niej :) bo tu chodzi o dzieciatko :)

Olesia super. Najważniejsze nie wmawiać sobie czarnych myśli.
Co do badań to między 8 a 9 tc powinno się wykonać masę badań na różnego rodzaju cuda. Może tak jak mówi Kruszynka lekarz zapomniał ale powinien Ci je dać bez rzadnego ale. Spróbuj ponownie się do niej dostać. Ja jestem teraz w 14 tc i przed kolejna wizyta 3 czerwca mam donieść kolejny nowy pakiet badań.

Olesia a gdzie porowadzisz ciaze? Bardzo dziwne ze nie dostalas skierowania na badania. Ja dzis robilam chyba z 12 pozycji bylo na skierowaniu.
Olesia proponuje zadzwonic do lekarza lub poloznej i dopytac o te badania. Nie spotkalam sie z sytuacja by lekarze nie wymagali zrobienia tych badan na poczatku ciazy. Moze zapomnial lekarz dac skierowanie. Z pewnoscia bedziesz spokojniejsza jak sie upewnisz odnosnie badan.

To juz jestem oficjalnie, chociaz i tak mam obawy, ze za wczesnie... wciaz w to nie wierze :)

Muszka - tak, karte ciazy juz mi zalozono. Ale wlasnie sie zdziwilam tym brakiem badan. Zwlaszcza, ze ostatnio jak bylam (to byk jakos 4/5tc), to polozna mowila, ze na nastepnej wizycie mi da skierowania na badania, bo teraz za wczesnie... lekarz tez mowil, ze mam ustaluc badania z polozna, a Ona mowi, ze teraz nie, ze dopiero w 18tc. Dziwne. No, ale chyba wie co robi? Sama nie wiem.

Dziewczyny, nie dziekuje, zeby nie zapeszyc :*

Dzis juz poinformowalam praacodawce, bo mam zwolnienie ciazowe - nie byla zachwycona, ale trudno :) juz druga osoba w ciazy jest w pracy i tez tamta na zwolnieniu... no nic, obejda sie bez nas, dla nas wazniejsze sa dzieciatka :)

Inne tematy z forum

co robicie w takie upały? :/ (122 odpowiedzi)

wyszlam na chwile z dzieckiem bylo po 10- siatej i za kilkanascie minut wrocilam do domu bo nie...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (40 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...