Mamusie listopadowo - grudniowe 2016 :)

Czy są już jakieś mamy z terminem na listopad 2016 ? :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2016 :)

Ja mam 34lata i jeszcze nie lapie sie na darmowe badania prenatalne. Kolezanki robily na nfz w gdyni na sojowej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja chodzę prywatnie, lekarz sam mi zasugerował, że z uwagi na wiek mam prawo do badań na NFZ, tak więc skorzystałamchodze do evi-medu w Gdyni

Słuchajcie, a żeby dostać skierowanie na te badania bezpłatne po 35 roku życia trzeba chodzić do gina na NFZ, czy skierowanie od prywatnego też umożliwia zrobienie badań na NFZ? Nawet nie wiem gdzie miałabym teraz szukać kogoś na NFZ żeby wypisał skierowanie.

Mag :) cześć, witamy.

Ja tez 13 maja badania mam.

LISTOPAD
Zaskoczona
3.11 Daisy
11.11 Katia
11.11 M..
12.11 mentorka
21.11 a-cha
23.11 mag
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
28.11 Czapla
28.11 Kasik
30.11 Muszka11
Sas

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82
6.12 Lilhek
10.12 Dimis
15.12 Goralka

Hej dziewczyny,pozwólcie,że się przyłącze:)

Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem, to w listopadzie zostanę mamą po raz drugi:), synek we wrześniu kończy 4 lata.
Na L4 jestem od dwóch tygodni, ze względu na wcześniejsze,niefajne przejścia ciążowe (generalnie to jest moja 4 ciąża),synek chodzi do przedszkola,mąż do pracy,więc mam czas na odpoczynek;)
Póki co się kuruje, bo synek mnie jakimś wirusem zaraził i kaszlę jak stary gruźlik;)

Samopoczucie kiepskie,mdłości i brak mocy,zero apetytu,nawet na słodycze;),ale w ciąży z synkiem tez tak miałam i po I trymestrze juz było ok.

Pisałyście o teście Pappa, ja teraz ze względu na wiek-ukończone 35 lat dostałam skierowanie na USG prenatalne i testy w ramach NFZ i o dziwo udało mi się zarejestrować do Invicty w Gdyni,badania będę miała 13 maja w piątek- to będzie szczęśliwy dzień;)

A mnie zaczyna kręgosłup boleć, kurde załamka totalna, myślałam, że w tej ciąży mnie minie...
Jutro usg, nie moge się doczekać :)

Katia cieszę się, że pomogło :))

mi jest ciągle zimno, ale ja generalnie jestem zmarźlakiem, teraz jest tylko gorzej. poprzednią ciążę też spędziłam pod kocem, mimo lata :P

męczą mnie jedynie kołatania serca, z synem też mi to doskwierało. co sie dziwic, organizm pracuje pelna para :)

Ja nie bede robila testu papa. Nie robilam w 1 ciazy. W rodzinie nie mamy chorob generycznych wiec jestem dobrej mysli ze dzieciatko bedzie zdrowe.

Mi też lekarz prowadzący sugeruje aby go wykonać, choć na bezpłatne się nie kwalifikuje. W rodzinie tez nie mamy przypadków chorób genetycznych . Myślę jednak, ze zrobię USG i zobacze co doktor powie czy robić test bo jest potrzebny czy nie ma powodu aby narażać się na stresy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja robiłam prywatnie. W sumie to lekarz mi to sugerował i chyba tylko dlatego zrobiłam. Na usg wszystko wyszlo bardzo dobrze, z krwi trochę gorzej stąd stres był. Na szczęście jak to wszystko się podliczylo ryzyko wyszło niskie.
Na nfz trzeba mieć wskazania.

A z jakiego powodu macie test pappa z krwi? U mnie badano tylko przezierność karkową na usg w poprzedniej ciąży. Podobno żeby zrobić pappa z krwi na NFZ trzeba mieć szczególne wskazania

W pierwszej ciąży miałam badanie usg prenatalne czyli to 1 trymestru łącznie z pobraniem krwi w celu wykonania tego testu pappa. Odbior wynikow po jakis 3-4 dniach i później z wynikami na wizyte do lekarza.
Krew do tego testu powinni Ci pobrać tego samego dnia co usg ew. +/- 2dni.
Jak dla mnie badanie bardzo stresujące i na samą myśl że za jakiś czas będę je miała robi mi się słabo.

Ja też mam 6 maja usg ale 1 trymestru i się właśnie zastanawiam czy na to badanie przynieść wyniki testu pappa? Bo w rejestracji najpierw mówią usg potem pappa a potem kolejna płatna wizyta u lekarza. I nie wiem czy to nie jest jakieś naciąganie ze strony płatnej placówki na kolejne wizyty? Macie jakąś wiedzę w tym temacie?
Lilhek: dzięki za info o tabletkach na gardło. Alergia nie odpuszcza kicham już seriami ale przynajmniej gardło mniej boli!!!

Mi w poprzedniej ciąży ciągle za gorąco było ale to na późniejszycg etapach, teraz nie czuje różnicy.
Ja powiedziałam rodzinie na Wielkanoc a to był początek 8 tygodnia.

Ja to jak przy menopauzie, raz mi gorąco raz zimno i mam takie fale uderzeniowe :) dzisiaj powiedziałam w pracy o ciąży. Dość dobrze to przyjeli. Rodzince powiem może w weekend. Najchętniej zaczekalabym do następnego usg czyli do 6 maja, ale mam wrażenie, że mi brzuch juz odstaje ;) choć to chyba tylko moja wyobraźnia.

Mi jest ostatnio ciagle zimno. Maz sie ekurza ze 25 stopni w domu a ja leze pod kocem bo mi zimno a on z chęcią otworzylby okno bo mu goraco hehe

Ale nie laczylam tego z ciaza. Ja ogolnie jestem cieplolubna.

Wczoraj organizowalismy roczek synka i cale szczescie ze mialam mega przyplyw energii :) ostatni czas jest kiepski bo jestem taki flak :(

Wczoraj powiedziałam gosciom o ciazy :) nie wszyscy skumali jak powiedzialam ze na swieta bedzie nas o jedna osobe wiecej. Finalnie do wszystkich dotarla nowina :)

Goralka w pierwszej ciąży to był objaw po którym zrobiłam sobie test 25 stopni się ja się z zimna trzęsłam;) w tej tez niestety mi ciągle zimno :(

Czy ktoś z was ma uczucie zimna ?mi doskwiera dość często ci jakiś czas w ciągu dnia wieczorem musze ubrać gruby wełninny sweter bo jest mi niemiłosiernie zimno liczę ze to żaden zły objaw

Hallo hallo:)

L4 mam z tego względu, że nerwowo nie wyrabiałam w pracy :) po co mam krzyczeć na wszystkich jak mogę spokojnie w domu być.
Córa ma 7 lat więc też mam co robić.
Nie nudzimy się.

Miałam wyrzuty, że już idę na zwolnienie sam szef mi wytłumaczył, że mój spokój i zdrowie Dzidzi najważniejsze :)

Córa o ciaży wie od czasu zrobienia 1 testu.

Inne tematy z forum

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (19 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

rośliny na balkon - jakie? (18 odpowiedzi)

Może pomożecie... Chcę coś posadzić na balkonie, tylko w lato tak strasznie tam praży słońce...

Przeprowadzka- jaka firma? (46 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...