Mamusie listopadowo - grudniowe 2016 :)

Czy są już jakieś mamy z terminem na listopad 2016 ? :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2016 :)

Muszka jak mówilam rodzinie lub przyjaciołom o ciaży to prawie za każdym razem było cos w stylu " o to teraz żeby była dziewczynka, trzymamy kciuki za dziewczynke". W pewnym momencie myślałam, ze zaraz komuś przywale :p a babcia potrafi zadzwonic z pytaniem czy juz wiadomo czy bedzie dziewczynka ... :)
a myślicie już o imionach? My mamy wybrane - Hania lub Janek :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Uff, udało mi się zapisać na Sojową na badanie na NFZ na jakiś ostatni wolny termin z którego ktoś zrezygnował.
W Invikcie nie ma już miejsc na maj:( a nie wiem co to za drugi punkt w Gdańsku, który je robi. Jakąś bzdurą jest że NFZ zabrał UCK kontrakt na te badania

Ja badania prenatalne będę robić w 13 tc czyli już w ten piątek u dr Klasy-Mazurkiewicz. Badania prywatne w polmedzie,bo mam pakiet w luxmedzie ale nie obejmuje on usg genetycznego. A jakoś nie wiem czemu nie interesowałam się wcześniej czy na Nfz można je zrobić i ile się czeka.Zaczynam się lekko stresować badaniem ale nie myślę o tym zbyt często.
Zauważyłam, że ustąpiły mi wszystkie objawy oprócz tej nędznej alergii i zasypiania koło 20. Choć na majówce po całym dniu na dworzu byłam wstanie wytrzymać do 22.
Cześć z Was już powiedziała w pracy a ja się cały czas zastanawiam kiedy to zrobić??i co powiedzieć??Nie wiem co mnie powstrzymuje ale jakoś dziwne to jest ale brakuje mi odwagi :(. Pracuje w jednej firmie już 8 lat i zawsze byłam choć wiadomo pomimo własnych poświęceń czyli przechodzenie w chorobie nikt tego i tak nie docenial dlatego nie wiem czemu czekam z powiedzeniem.

ja sobie kiedyś nie wyobrażałam, że mogę mieć chłopaczka. pamietam, ze jak sie dowiedzialam, ze to będzie Mały a nie mała, to nie bylam zbyt zadowolona i mialam obawy jak to bedzie. a teraz sobie nie wyobrażam odwrotnie ;)

u mnie waga stoi, mimo wilczego apetytu, uff :) żadnych ciążowych ciuchów nie będę kupować, tylko normalne legginsy jak w poprzedniej ciąży.

karte ciąży mój dżin zakłada od 10 tc, więc to wypadnie na następną wizytę, 16 maja. do tego czasu mam trochę badań do zrobienia ehh :)

Mentorka masz racje. Ja też słyszę, że kobieta powinna mieć córkę, ze parka bylaby super itp itd.

ja się nie nastawiam na konkretną płeć, u mnie to raczej kwestia ciekawości :) z jednej strony fajnie jakby były dwaj chłopcy bo wszystko bym miała w sensie wyprawki i zabawki no i prędzej razem by się bawili. Z drugiej strony ciągle słyszę, że trzeba mieć "parkę" co już zaczyna mnie lekko irytować :P

Ja rejestrowalam sie jakoś tydzien temu na 19 maja do dr Brzoski. Byłam u niej w pierwszej ciąży i byłam zadowolona.

Muszka, a z jakim wyprzedzeniem rejestrowałaś się do Invicty?

Ja badania genetyczne będę robiła w Invicie w 12 tyg i już sie stresuje, ale to chyba normalne :)
Co do płci to ja się w ogóle nie nastawiam. W pierwszej ciąży do 30 tygodnia mówili mi, że dziewczynka, a w 30 okazało się, że jednak chlopak :) był to niemały szok bo przez tyle tygodni zdążyłam się już nastawić na core. Oczywiście teraz z perspektywy czasu sama siebie nie rozumiem dlaczego tak to wtedy przeżyłam bo przecież najważniejsze że synek zdrowy i teraz tez tylko to się liczy (z resztą pewnie tak jak i dla każdej z Was).

u mnie jest problem z niektórymi ciążówkami bo poprzednio zaczynałam ciążę ważąc 10 kg więcej więc przypuszczam że stare spodnie posłużą dopiero pod koniec lata. Pozamawiałam trochę używanych rzeczy przez allegro, bo za nówki ciążowe trochę ze dużo sobie liczą.

Wiem, że te badania prenatalne robi się od początku 11 tygodnia do 13 tygodnia i 6 dnia czyli końca 14 tygodnia ale warunkiem jest też jakaś tam wielkość dziecka i jak jest duże dziecko to nie warto zwlekać do prawie końca tego terminu. Ja mam badanie przezierności w czwartek i już się nie mogę doczekać bo pewnie gin już coś więcej powie na temat płci :)

Czy USG genetyczne na NFZ robią tylko w czterech punktach w 3mieście? Jeszcze się nie umawiałam i boje się, że nie będzie terminów nigdzie. Jutro zadzwonię do Invicty w Gdańsku.

Ja chodzę do luxmedu i tam będę miała usg genetyczne, ale dopiero w 14 tc, tak mi moja doktor kazała się umówić, nie wiem, może będzie lepiej widać? Niecierpliwie się strasznie, tak jak do wizyty 10 maja, chciałabym zobaczyć, co u mojej dzidzi, przede wszystkim upewnić się, że wszystko ok. Dzisiaj takiego stracha mi napedzila, bo od rana miałam jakieś dziwne skurcze i bóle od pasa w dół, problemem było chodzenie nawet, a ja sama w domu, mąż w pracy, ale przeszło w miarę.

image

Do testu Pappa nie trzeba być na czczo. Można w środku dnia robic z tego co pamiętam.

Hej dziewczyny ja mam badanie w 11 tyg na ul. Sojowej jednak nie zapytałam jak się przygotować na skierowanie tylko jest usg czyli testu z krwi chyba nie będzie? Jak to wogole wygląda może wiecie i podpowie cie trzeba się jakoś przygotować ?np być na czczo jeśli chodzi o ten test?

My prenatalne badania będziemy robić w 12 tc u dr Olszewskiej.

Gdzie zamierzacie isc na usg genetyczne i w ktorym tygodniu?

W jeansach rzeczywiscie troche ten pas brzuszny mi sie wycignal ale w legginasach nic sie nie rozciagnelo. Mam 5 par i najchetniej je nosiłam, a jeansy sporadycznie zakladalam.

Dziewczyny, a nie macie tak ze starymi ciuchami ciążowymi, że ponieważ w poprzedniej ciąży dosłużyły do 9 miesiąca i słusznych rozmiarów brzucha - to teraz są tak rozciągnięte, że na pierwszy trymestr słabo się nadają? ;) Nówki ze sklepu rosły z brzuchem, a ja wczoraj chciałam ubrać dżinsy i ten pas elastyczny mi zwisa i powiewa i nie mam gdzie go upchać, także, póki co gumka na guzik albo dresy:]

WcZoraj zaliczylam podroz 530km w czasie ktorej synek spal 2 x po 45min. Myslalam ze wiecej pospi.

Niestety ja tez jestem przeziebiona. Po raz trzeci w tej ciazy :( znow zatoki zawalone i na gardle biale kropki. Masakra. Ledwo maz wydrowial i mnie zarazil.

Mi brzuszek tez wyskoczyl i wyjelam legginsy ciazowe z poprzedniej ciazy :) Mysle ze nie bede kupowala innych ciuchow typowo ciazowych bo legginsy mam a bluzki mam elastyczne i sie naddaja:)

Mdlosci ciągle mnie mecza.

Hej
Ja sie syropkami niestety nie wykurowalam i mam zapalenie oskrzeli, więc niestety antybiotyk,biorę go od wczoraj i czuję się o niebo lepiej,mąż też ma gardło chore, tak więc majówka w domu

Alergii nienmam,tak więc nie pomogę

Brzuszek mały już jest,muszę ciążowe ciuchy powyciagac

Inne tematy z forum

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (38 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...