Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *11*

*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura (Tymon jeśli okaże się chłopiec)- Zaspa
01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
25.06 kkasita
25.06 Mar-chew
26.06 styczniówka - Synek
29.06 LidkaJ - córeczka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *11*

dziś byłam na usg. Wychodzi 27 tydzień, a waga córeczki to 870 g. Nie za mało? W poprzedniej ciąży miałam usg w 30 tyg i synek ważył 1400g. Także porównać nie za bardzo mogę. Jak jest z wagą u waszych dzieci?

to mnie pocieszyłyście tym materacem ;) ja mam kokos-pianka-gryka- jutro zdejmę częściowo pokrowiec i będę obserwować go pod kątem obecności małych przyjaciół :)

Hejka!

Fifi śpi właśnie na materacu kokos gryka i teraz jestem w szoku jak o tych robakach przeczytałam :) ja jestem z niego zadowolona, synek chyba też. No a robaków dzięki bogu nie widziałam bleeh.

U nas kołdra w ogóle się nie sprawdziła bo młody najpierw spał w rożku albo w ogóle tylko pod cieniutkim kocykiem (bo urodził się latem) a później już tylko w śpiworkach. Do tej pory śpi w śpiworze. Także kołdra, poduszka i pościel mam nówki :) jedynie prześcieradła się przydały :)
Teraz muszę dokupić jeszcze przewijak na łóżeczko.

W ciąży z Fifim byłam na bezpiecznym maluchu, całkiem fajnie było. Generalnie to dzięki warsztatom i szkole rodzenia nie musiałam w ogóle butelek na początku kupować bo dostalłam chyba ze 3-4 butelki tomme tippe :) takze opłacało się :)

*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura (Tymon jeśli okaże się chłopiec)- Zaspa
01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka/Zaspa
25.06 Mar-chew
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 LidkaJ - córeczka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

http://babynet.pl/materacyk-fiki-miki-materac-latekspiankakokos-prestige-line-14070cm-p-6234.html

kupilismy taki:).

te robaki to pewnie jakieś sporadyczne przypadki (ale przeczytałam o nich nawet tu na forum), no i jakoś mi sie zrobiło słabo :P najlepszy był tekst dziewczyny, że napisala reklamację do producenta na co ten jej odpisał, że.... "robaki nie są groźna dla człowieka".
Ja to bym padła chyba, jakbym zmieniała prześcieradło i coś by tam zaczęło łazić

my fotelik kupimy albo cybexa aton3 (lub ewentualnie 2) z bazą, albo maxi cosi cabrio fix/pebble z bazą - zdecydujemy się jak wózek przyjdzie i zobaczę jak się montuje na stelaż i ściąga (musimy wybrać i tak z tych dwóch firm, bo takie adaptery do wózka zamówiliśmy :P )

Ja mam właśnie drugą zachciankę ciążową ;) jakoś mnie wzięło na lody..... tj taka zachcianka, że aż męża wysłałam, bo normalnie to myślę sobie, że "coś bym zjadła" ale mogę spokojnie wytrzymać jak tego nie zjem. ale lody mi się marzą w chwili obecnej :)

Ja dziś mam słabszy dzień brzuch mnie boli, ciągnie, kłuje p. Kręgosłup na maxa daje czadu nie mam dziś sił. Oby jutro było lepiej. Tez zastanawiałam sie nad tymi warsztatami ale po przeczytaniu recenzji :) teraz nie żałuje ze nie byłam.
Kiedyś na Morenie były organizowane warsztaty z pierwszej pomocy noworodka i małego dziecka, bardzo fajne były i chętnie drugi raz dla odświeżenia bym poszła. Jak coś będziecie słyszeć o takich warsztatach to dajcie znać :)
Luna dobrze ze tyle czytasz i z nami sie dzielisz :) bardzo dziękuje teraz zwróciłaś mi uwagę na materacyk, z tymi robakami mnie zaniepokoiłaś.

W weekend chce pojechać do mama i ja i podjąć ostateczna decyzje co do fotelika. Na te chwile najbardziej jestem za cybex aton 3 z baza. Ale rożwazam jeszcze be safe.

marketa - ja nigdy nic nie wygrałam w życiu w losowaniu (chyba, że wszystkie losy były pełne :P) także tym razem zapewne byłoby tak samo hihi

Dziekuje Luna za wyczerpujaca odpowiedz :))

Merytorycznie pewnie niewiele straciłaś, ale kto wie, może fotelik byłby Twój ;) My oczywiście niczego nie wygraliśmy, za to mój mąż odkrył temat krwi pępowinowej, chociaż myślę, że cena go jednak ostatecznie zniechęci ;)

marketa - ja w końcu nie pojechałam, bo jakoś słabo się dziś czuję - cały dół mnie ciągnie, a do tego mąż nie zdążył wrócić z pracy.
Ale jak mówisz, że w sumie pół godziny tylko było praktycznej pomocy a reszta komercja, to w sumie mniej mi szkoda ;)

A termin mam na 28.06. i będzie dziewczyna :)

Luna, ludzi bardzo dużo, warsztaty odbywały się w dwóch salach jednocześnie.
Marta Motyl, do wygrania były zestawy kosmetyków Palmers, klin do łóżeczka, materacyk, poduszka do karmienia, ręczniczki, jakieś zabawki i jako nagroda główna fotelik Maxi Cosi. O czymś pewnie zapomniałam, ale trochę tego było. Każdy dostał małe próbki kosmetyków Palmers i Mustela + dużo ulotek ;)
Ja się trochę wymęczyłam, bo najpierw przez 2,5 godziny były komercyjne prezentacje (Maxi Cosi, Enfamil, Palmers, Bank krwi pępowinowej) i dopiero na sam koniec przez 30 min. pierwsza pomoc a w sumie to miał być główny temat tych warsztatów. Za to ratownik medyczny bardzo fajny i kompetentny. Była też Pani z SuperMamy i mówiła o tym, co zabrać do szpitala a przy prezentacji Enfamil położna opowiadała o karmieniu piersią.

kamiku -
Czytałam trochę o rodzajach materacy.

Stwierdziliśmy, że chcemy taki ze średniej półki cenowej, tj nie za 50 zł sama pianka, ale też nie za 700 zł jakiś termoplastyczny bo to trochę dużo ;)

Na początku chciałam kupić kokos-gryka - chyba najbardziej popularne materacyki - ale się naczytałam o robakach w gryce - fuj :P ciarki mnie przechodzą na samą myśl brrr

Stwierdziłam, że zakupimy lateks-kokos.

Jak szukałam zwracałam uwagę na to, czy mają jednolity blok lateksowy czy jakoś tak i czytałam o nich opinie.
Ja to jestem "nadwrażliwa" i już dawno stwierdziłam, że kupimy monitor oddechu - nawet jak się zajmuję roczną siostrzenicą to jak śpi to wiszę z głową w lóżeczku czy oddycha :P A czytałam, że fałszywe alarmy monitorów w dużej mierze zależą od materaca między innymi więc na to też starałam się zwrócić uwagę.

Finalnie wybrałam materac Hevea Krzyś - ma 10 lat gwarancji, a my będziemy mieć łóżeczko 140x70, które później można przerobić na tapczanik, więc chciałabym by materac posłużył nam dłużej, ma włąśnie jednolity blok lateksu, dobre opinie, także jeśli chodzi o współdziałanie z nianią/monitorem i wg mnie jest w przystępnej cenie - można znaleźć za ok 250 zł z klinem gratis (za materac 140x70) (w smyku są za 380zł w normalnej cenie teraz przecenione na 320 na stronie)

Jako, że mam czasu aż w nadmiarze to siedzę i czytam o wszystkim co się da :P Ale chyba już więcej szukać nie będę i ten kupimy.

Luna, a jaki materacyk i gdzie ma teraz taka promocje? Ja tez caly czas przegladam oferty i jakos zdecydowac sie nie moge.. Na jakiej podstawie wybralas wlasnie ten, robilas jakis szerszy 'wywiad'? :))

trzydziestka- wiem coś o bolących kolkach i ciągnącym bólu podczas chodzenia, miałam tak już dobre 3 tygodnie temu, pozostaje tylko odpoczywanie i oszczędzanie się, poza tym doszedł mi kłująco ciągnący ból więzadeł itd. o którym za to wcześniej pisałyście

kot w łóżeczku, wiem coś na ten temat... moja kotka każdą nową rzecz traktuje jako swoją, siedziała już w foteliku, wózku, łóżeczku, oczywiście ją wyganiamy, teraz pozabezpieczaliśmy wszystko, tak, żeby nie próbowała tam nawet wchodzić..., najbardziej podoba się jej wózek... ;), podejrzewam, że jak pojawi się maluszek to kotka będzie uciekać od tych przedmiotów... , najgorsze jest to początkowe zaciekawienie dlatego wszystko kupiliśmy wcześniej

ah te poranione sutki... ja też stosowałam bepanten i też łzy mi leciały jak mała ssała... ból okropny ale tylko przez pierwsze pare minut. I tak co każde karmienie, aż wreszcie się zahartowały.

Mam wynik glukozy. Pierwsze wkłucie 76 i po glukozie 104. To dobry wynik?? Bo Wy już obcykane jesteście to poproszę o opinie :)
No i morfologia jakaś dziwna.. mnóstwo strzałek w górę i w dół... ehhh

Mi tez sie brzusio stawia i to często ale kazał brac no spe.
Jeżeli nic sie nie skraca to jest ok mi jak na razie nic tam sie nie otwiera i nie skraca 17 mam wizyte i jak zwykle pewnie usg dołem i góra przez to łożysko ale już się spoko podnoisło i nie zagraża na razie.
Co do rzeczy to mi został zakup jakis tam masci, na sutki z doświadczenia teraz zabiore ze soba do szpitala Bepanten bo miałam tak poranione ze płakałam i laktator tez wezmę bo po cc jest problem z mlekiem a prosić sie nie będę.

No wlasnie to spinanie sie/ twardnienie brzucha to sa skurcze przepowiadajace, przynajmniej mi polozna tak mowila, bo dzis bylam na wizycie i o tym rozmawialam. Mowila tez, ze czesto w kolejnej ciazy bywaja czestsze, bo miesnie brzucha sa bardziej rozluznione po pierwszej ciazy i wtedy bardziej czuc jak sie spinaja.

My kolyske mielismy dla pierwszego dziecka pozyczona, niewiele z niej korzystalismy, wiec teraz z pewnoscia nic takiego nie kupujemy. Wole w to miejsce kupic jakis bujaczek.

Ja w zasadzie juz najpotrzebniejsze rzeczy mam dla malucha, zostalo dokupic jakies kosmetyki, pampersy. Ruszylam wlasnie z praniem rzeczy. No i zostaly jeszcze takie zakupy jak laktator, bujaczek, mata edukacyjna, ale to nic niezbednego.

kolyske jesli chcecie polecam Wam taką http://tablica.pl/oferta/kolyska-wiklinowa-CID88-ID3TpAJ.html#14a0194013 . Mała moze jezdzic po mieszkaniu. ciepla i duza.

z glukoza bez cytryny to slabo - mi z kolei nie pozwolili za duzo pic- kilka łyczków, a cytryne spoko - sama lekarka mi powiedziala, ze mam wziac.

warsztaty super ratownik, polozna, pani z nuk, maxi cos foteliki- bylismy w pazdzierniku w gdyni.

daja zestawy startowe- smoki, oilatum, książeczki, a do wygrania mase rzeczy - ok 50 rzeczy. kocyki, fotelik, okrycia kąpielowe, zestawy do dezynfekcji rąk, kocyki, od nuka smoki. warto pojsc.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

Wybór auta :) (83 odpowiedzi)

Jeśli macie któreś z niżej wymienionych aut - proszę o opinię :) wszystkie auta diesel,...

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni