Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *11*

*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura (Tymon jeśli okaże się chłopiec)- Zaspa
01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
25.06 kkasita
25.06 Mar-chew
26.06 styczniówka - Synek
29.06 LidkaJ - córeczka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *11*

hymmm ... ja jestem przekonana że nasz kocur myśli, że to on właśnie rządzi -i pewnie tak jest ;) jest strasznie wścibski i wszędzie pcha swój ciekawski nochal ;) ale też slyszałam wiele opinii że koty totalnie olały nowego domownika, więc jest cień szansy że nie będzie tak źle;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Koty

Chyba nie ma się co stresować kotami w łóżeczku dziecka tak na przyszłość.
Mamy dwa futrzaki, które od początku stopniowo przygotowywaliśmy na spotkanie z małym człowiekiem. Najpierw wprowadziliśmy całkowity zakaz wchodzenia do sypialni, gdzie stało łóżeczko. Owszem, były próby wtargnięcia, jednak stanowczy ton głosu powodował, że koty wychodziły.
Zaraz po moim urodzeniu dostały do swoich kojców po pieluszce z zapachem niemowlaka, żeby zapach dziecka nie był dla nich nowością.
Przyznam, że koty były obojętne.
Pierwsze spotkanie z dzieckiem koty... olały. Podeszły do fotelika, powąchały i zajęły się swoim jedzeniem :)
A później... trzymały dystans. Wystarczyło, że dziecko zapłakało, a koty oddalały się od niemowlaka.
Do tej pory, mimo iż mogą wchodzić już do sypialni, nie wykazują żadnej inicjatywy, by skoczyć do łóżeczka.
Kotka unika dziecka i woli bezpieczny dystans, kocur zaś robi za pluszowego misia i daje ze sobą robić dosłownie wszystko. Potrafią się razem bawić, spać.
Myślę, że koty rozumieją, kto w domu rządzi ;)

Na początku witam nowe mamusie :)

Co do sposobu na kota ja bym baloników nie stosowała. Chyba bym się bała, że kot ze strachu nasika do łóżeczka. No bo taki balonik to narobi hałasu. Mój jak się wystraszył czegoś bardzo mocno, to dwa razy na dywan się zesikał

kamiku, wiesz on na razie chyba się trochę boi łóżeczka, bo przy skręcaniu, część spadła na ziemię, narobiła hałasu, a kot wyrwał z kopyta, nadweręzył łapkę - aż mąż wylądowal z nim wczoraj u weta ...
natomiast co się będzie działo jak w łóżeczku będzie dziecko, to mam trochę obawy że będe musiała mieć ciągle na oku jednego i drugiego,
zanotuję sobie ten sposób z balonikami :D

Witch, slyszalam ze dobrym sposobem na oduczenie kota wskakiwania do lozeczka jest powrzucanie do niego nadmuchanych balonikow. Wskakujac zawsze przebije jakis, czego powinien sie wystraszyc. Ponoc po kilku takich akcjach przestaja.. :)

trzydziestka co do boli takich kolkowych to mnie chyba przez miesiac meczyly i to do tego stopnia ze nawet slimaczym tempem do sklepu pod domem nie moglam dojsc bez kilku przerw. Moj gin powiedzial mi na to tylko tyle ze to normalne i zeby sie poprostu oszczedzala. Cale szczescie od tygodnia jak reka odjal bol zniknal i mam nadzieje ze juz nie powroci:) ale jesli masz sie niepotrzebnie stresowac to moze warto wybrac sie do lekarza dopytac.

hejka :) uważajcie na siebie dziewczyny, lepiej dmuchać na zimne i zadzwonić do prowadzącego gina, albo pojechać do szpitala o jeden raz za dużo, niż się denerwować :)
ja mam jutro wizytę i już mam stresa czy na usg będzie wszystko ok :/

nie pisałam ale podczytuję codzienne ;) bo w domu wiadomo nie zawsze jest czas, a w pracy mnie znowu wmanewrowali w zastępstwo, myślałby kto że koleżanki będą mnie z większą wyrozumiałością traktować, ale widzę że każda tylko czubek własnego nochala widzi :P

w niedzielę kupiliśmy w IKEA łóżeczko, materac (promocja na materace nie obejmowala dziecięcych niestety), pościel beżową w krateczkę- bo akurat w promocji za 29,90 się trafiła, matę na materac, kołdrę i poduszkę i dwa ręczniczki bawełniane, takie bardziej ściereczki, ale na razie nie rozpakowuję ....
do łóżeczka pcha się kocur, nie wiem co ja z nim zrobię jak będzie mi się chciał na noworodku układać :( na razie nie zdejmowałam folii z materaca to go trochę odstrasza ;)

w TKMaxxie straszna lipa :( dla chłopców 2 wieszaki, z czego wybralam jedno body w zielone krokodylki dosyć śmieszne i jednego pajaca, kocyk bawełniany był jeden za 60 zł chyba, w paseczki niebiesko beżowe, ale jakieś sztywne takie, niemiłe w dotyku, ceny tez nie rzucają na kolana ;)

tymczasem odpoczywam wieczorową porą i miałam nie jeść słodyczy, ale mam gorzką czekoladę i naprawdę pyszna jest :) młody strasznie rzuca mi się w brzuchu więc dziś szybciej w wyrku (wczoraj aż się przestraszyłam bo się cały dzień nie ruszał, a potem do 3ciej rano nie spałam)

aha, a co do brzucha, to muszę poszukać ciążowych rajstop bo mam taki wielki balon, że mnie wszystko ciśnie, aż się boję na wagę stawać przed wizytą ;)

I tak jak pisza dziewczyny - bardziej sie oszczedzaj, nie dzwigaj malego (ja mam zakaz podnoszenia ciezszych rzeczy niz 1-2 kg juz do konca ciazy), i moze przynajmniej 2 razy dziennie lykaj nospe? Mi kazano ja znowu brac przez pierwszy tydzien po wyjsciu ze szpitala 3x2 plus 3x1 d*phaston.

Trzydziestka, w sumie nie mialam.. bo to takie napiecie i ciagniecie bylo juz od jakiegos czasu i nie zwracalam na to uwagii, tym bardziej, ze w tzw. miedzyczasie mialam badanie polowkowe i wszystko bylo ok.. Natomiast w szpitalu dosc czesto pytano mnie o odczucia i wlasnie 'czy ciagnie, czy sie napina, czy mam skorcze'. Fakt, faktem, ze po koszmarnym podwojnym badaniu ginekologicznym, jakie mialam robione na ip przez mloda pania gin i rezydentke zaczelo mnie bolec dosc mocno caly czas i skorcze byly juz duzo silniejsze.. Mysle jednak, ze to co bylo wczesniej moglo byc zapowiedzia.. Nie musi oczywiscie, ale lepiej sprawdzic, bo po co doprowadzic do stanu, przez ktory wyladuje sie na patologii.. nikomu nie zycze tych doswiadczen :(

ja ucisku w sumie nie mam... ale skurcze to tak..

trzydziestka, myślę, że powinnaś się bardziej oszczędzać. Bo pisałaś, że synka dźwigasz i takie tam. Ja wiem, że to czasem nieuniknione bo też mam dzieci małe.. ale może jednak musisz bardziej na siebie uważać. A łykasz sobie nospe??

ja niestety też tak mam....już długo była cisza....niby wszystko się u mnie wyciszyło po tabsach...ale....tabsy odstawione, ja się uruchomiłam (zdjęli mi zakaz leżenia) i wiecie jak to jest...

a teraz coraz cześciej znowu brzuch twardnieje....i tez mam taaki ucisk na pęcherz. Wizyte mam 25.03 dopiero i obawiam się, że znowu będą jakies jajca z szyjką i jakies leki mi zapisza

Hejka

a może główką Ci uciska na ten pęcherz?

dziewczyny a powiedzcie jak często macie te skurcze przepowiadające? bo ja wieczorami to potrafie mieć 4 pod rząd, takie dosyć silne.. nieraz i z lekki bólem. Też tak macie??

Kamiku mi się wydawało, że pisałaś że nie miałaś żadnych objawów...?
Kurczę denerwuję się coraz bardziej. A jeszcze mam auto u mechanika i musiałabym po lekarzach jutro jeździć autobusami, dochodzić do przystanków - obawiam się, że to mnie jeszcze bardziej dobije... Cały czas czuję bolesny ucisk na pęcherz - jeny co to może być :(

Trzydziestka, lepiej sprawdz, czy wszystko u Ciebie ok z szyjka.. u mnie to sie wlasnie tak zaczelo i postapilo bardzo szybko. W ogole nie zwracalam na to uwagi, bo raz, ze mam dosc wysoki prog bolu, dwa to moje pierwsze dziecko i nie wiedzialam, czy to ono mi na cos uciska, czy to mi sie wlasnie macica rozciaga..

Eljotka, zobacz na aktualna oferte Biedronki. Z tego co pamietam mialy byc wlasnie posciele dla troche starszych dzieci. Moze akurat cos by Ci podpasowalo: http://gazetki.biedronka.pl/g259,przytulne_mieszkanie.html#/Przytulne%20mieszkanie/26

Witamy nową mamuśkę :)

*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura (Tymon jeśli okaże się chłopiec)- Zaspa
01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka/Zaspa
25.06 Mar-chew
26.06 styczniówka - Synek
29.06 LidkaJ - córeczka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam serdecznie,

dzisiaj zarejestrowałam się na forum, czytam sobie wcześniejsze posty - a jest co ;) więc chciałam się z Wami przywitać :)

obecnie to 31 tydzień pierwszej ciąży, termin mam na 8 maja:)

Ewwa mam tak samo jakoś nie mogę sie zabrać za wyprawkę i całą resztę, ciagle sobie tłumaczę że mam jeszcze kupę czasu. A jak nawet pójdę do sklepu to nic mi się nie podoba i w sumie to nawet nie wiem co potrzebuję i co powinnam kupić. Muszę zabrać sie za przejrzenie rzeczy co mi po córeczce zostały.

Mi tez klin sie super sprawdził. Pościeli tez na poczatku nie uzywalam, cały czas corcia spała pod kocykiem albo w rożku albo śpiworku. Choć córka nie bardzo lubiła śpiworku i nie bardzo nam sie on sprawdził.

Jeśli chodzi o laktator to ja miałam medela swing i baaaardzo mi sie przydał. Nie wyobrażam sobie ciagle pomalować ręcznym a elektryczny to zawsze jedna ręka wolna. Ja miałam duże problemy z laktacja więc bez niego pewne by mi sie nie udało karmić tak długo córki. Teraz nie będę kupować ważniejszych zobaczę jak będzie jak urodzi sie synus. Sprawdze tylko wczesnej gdzie jest dostępny żeby w razie potrzeby szybko męża wysłać o sklepu.

Mi tez cały czas sie napina brzuch :( podbrzusze boli ale byłam dziś na kontroli po szpitalu i wszystko ok podobno może sie tak utrzymywać :( mam dużo odpoczywać nie przemeczac sie nic nie dźwigać i brac regularnie nospe.

Teraz już nie wracam do pracy zostaje do końca na wolnym, choć dziś co chwile miałam telefony z pracy i trudno nazwać to wolnym bo ciągle coś :/

Hej dziewczyny ;)

Będziecie jutro na Bezpiecznym Maluchu?

mi chodzilo o ochraniacz i poduche. Młoda spi w spiworku, a koldra sluzy na razie jako odbojnik do nozek. zamówiłam calosc od razu.

Inne tematy z forum

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

poszukiwany dobry ortopeda (21 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...