Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *11*

*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura (Tymon jeśli okaże się chłopiec)- Zaspa
01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
25.06 kkasita
25.06 Mar-chew
26.06 styczniówka - Synek
29.06 LidkaJ - córeczka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *11*

Znalazłam coś takiego:

lista do zabrania do szpitala ZASPA:
DOKUMENTY:
karta ciąży,
wynik gr krwi,
dowód osobisty,
wynik HBS,
nazwisko i imię położnej środowiskowej

DLA MAMY:
t-shirt za tyłek do porodu,
przybory toaletowe,
szlafrok,
kapcie
kubek+ sztućce
stanik z miseczką większa o rozmiar,
ręcznik,
majteczki siateczkowe, lub bawełniane - ale nie stringi ;)
2-3koszule do karmienia,
kanapka,
woda mineralna niegazowana nieminaralizowana,
wkładki laktacyjne - kilka sztuk,
skarpetki

DLA MALUSZKA:
pieluchy jednorazowe 8-10szt na dobę,
średni ręcznik - najlepiej ciemny bo będzie nim Maluszek po wyciągnięciu opatulony :)
rożek,
śpiochy - z 3szt,
kaftaniki z 3 szt,
2-3 pieluchy tetrowe,
skarpetki i jedne niedrapki,
czapeczka

Dodałabym jeszcze butelki do karmienia dla maluszka, bo nigdy nie wiadomo jak to z pokarmem będzie ;)

hej dziewczyny :) piszecie jak najęte ;) i bardzo dobrze :P przynajmniej jest co nadrabiać ;)

ja miałam laktator pożyczony od przyjaciółki i baaaaardzo mi się przydał, ale nie jest to zakup niezbędny przed porodem :)

a ja od dobrego tygodnia mam mega kaszel :/ w nocy nie mogłam spać w dzień non toper kaszlę, więc w końcu do lekarza poszłam to dała mi coś tam co niby mogę w ciąży, ale nie wiem czy skład mi cukru przypadkiem nie podnosi :/ no ale ostatecznie to chyba mniejsze zło na tą chwilę niż np. ryzyko rozpoczęcia porodu pod wpływem mega silnego kaszlu (skurcze brzucha) już sama nie wiem :(

do tego na wadze znowu mniej :/ wciąż na minusie (i teraz nawet większym) a to już 32 tydzień :( chyba jednak zacznę się stresować :/ a wizytę mam w przyszłą środę :( Mała co prawda ruchliwa jak zawsze, po żebrach też potrafi kopnąć (Bartek żeber unikał) nie wspominając o pęcherzu czy szyjce macicy :P no ale cóż... takie to uroki "posiadania obcego w sobie ;)

kurcze ten czas naprawdę szybko leci... trza się na poważnie wziąć za przygotowania, bo 2 miesiące uciekną a nawet się nie zorientuję kiedy :P trzeba się spakować i to koniecznie :) a apropos pakowania... czy któraś z Was zamierza rodzić na Zaspie i ma może aktualną listę potrzebnych rzeczy?? bo ja mam ale sprzed 3 lat i nie wiem czy coś się zmieniło...

PS. Witam nową mamusię :)

W tt denerwowało mnie, że muszę pół godziny siedzieć i pompować. Nie wiem czy tak jest ze wszystkimi laktatorami, ale bardzo często miała sutki poranione i czasami tak bolało, że nie ściągałam nic przez cały dzień

Ale dzis cięzki dzień, jakas senna i zmęczona jestem. Aż kawę musiałam sobie wypić:)

co do laktatora - ja miałam medelę swing w pierwszej ciązy i go sprzedałam (głupia). Była naprawdę super, ale drogi. teraz chcę kupić coś tańszego. ja się spisywał ten ręczny tommee tipee?

kala u mnie też 32 tydzien. dziś własnie zorientowałam się, że termin mam dokładnie za 2 miesiące! Ale ten czas leci. W zasadzie trochę włącza mi się juz myślenie: "Jezu w każdej chwili mogę juz urodzić a nie mam jeszcze tego czy tamtego" :) ale... z doświadczenia wnioskuje, że urodze po terminie :/

masz rację kopniaki te w żebra i pęcherz są naprawdę mocne. moja dziewczynka też rośnie na silną babkę :)

a ja dziś fotografuję i wystawiam na sprzedaż ciuszki po starszym synku, które mi się nie przydadzą, a które są w świetnym stanie - pracy z tym co nie miara. na pewno już nigdy nie znajde na to czasu więc korzystam :)

U mnie trwał remont przez ponad 2 miesiące chyba i jakoś specjalnie farb nie unikałam, zresztą aż tak bardzo to ich nie czuć. Ewakuowałam się z domu tylko jak nam lakierowali parkiet, bo wtedy to się już nawet spać nie dało w tym smrodzie. Zresztą sama się wzięłam za lakierowanie półeczki jak byłam na początku ciąży, smród lakieru i marudzenie męża, że mam tego nie robić trochę przeszkadzały, ale pomalowałam całą ;)

hej, hej, mam pytanie do tych szczęśliwych, które mają już pościel dla maleństwa, gdzie kupowałyście/ zamawiałyście? macie np. na allegro jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę? wiem, że wklejałyście już linki, ale coś dokopać się nie mogę.

ja pamiętam, że w pierwszej ciąży znacząco mi się ilość wydzieliny zwiększyła, właśnie w 3 trymestrze i ciągle towarzyszyło mi to uczucie "mokra", sama bałam się czy nie były to wody płodowe, ale jednak nie.

my malowaliśmy wtedy pokoj, tzn. mój mąż...ja raczej mu nie towarzyszyłam, ale z domu też nie wychodziłam...dużo wietrzyliśmy, żeby szybciej schło, no i mąż pracował za "zamkniętymi drzwiami" :)

Kala ja w pierwszej ciąży nawet nie myślałam, żeby kupować laktator. Jak zaszła potrzeba, a ja byłam jeszcze w szpitalu to wygnałam męża do sklepu na zakupy. Powiedziałam mu tylko, że ma być niedrogi i przyniósł mi tommee tippee ręczny - nie miałam pokarmu i chodziło o to żeby pobudzić cycki do produkcji, więc nie chciałam się wbijać w koszty na elektryczny. Na Twoim miejscu zorientowałabym się jakie laktatory są dostępne, wybrała coś, a z zakupem poczekała, żeby zobaczyć czy wogóle będzie potrzebny. Dużo osób poleca medela elektryczny
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć Dziewczynki,

ja od wczoraj zaczęłam zwolnienie lekarskie i jestem bardzo zadowolona.
Teraz ruszamy pełną parą z przygotowaniami, bo dotychczas to raczej tylko pierdoły mieliśmy.
A dziś mąż własnie zaczął malować, a ja będę poszukiwała dodatków. Kupiliśmy też meble, zdecydowaliśmy się na najprostsze i najtańsze z Ikea, mam nadzieję, że nie rozpadną się po paru miesiącach.
Czy jak byłyście w ciąży i ktoś w domu coś malował, to wychodziłyście, czy tylko unikałyście danego pokoju?

A tak z innej beczki, wczoraj dzielnie walczyłam w Akpolu zostawiając górkę pieniędzy...ech, ale to już właściwie ostatnie zakupy z wyprawki i szpitalnej listy uffff :) Przyznać tu muszę że wybór to oni mają! No i jest toaleta co jest duużym plusem:)
I tam moją uwagę zwróciły dwa przedmioty: laktator oraz kosz na pieluchy tommee tippee. Czy to też trzeba mieć? Laktator na sam początek? A jak nie będę miała pokarmu? No i jeżeli już to jaki: elektryczny czy ręczny? A ten kosz to chyba tylko taki bajer, a wkłady koszmarnie drogie...ale z drugiej strony gorące miesiące letnie sprzyjają zapaszkom...
Nim się obejrzałam a to już 32 tydzień leci! Polecam wszystkim ten tydzień, są minusy jak ciężki oddech, zmęczenie, bóle pleców ale lokator dokazuje jak nigdy upewniając mnie że ktoś tam w brzuchu rośnie i nie długo go poznam:) Mały rusza się chyżo, wierci, kopie, mały dyktator... najbardziej wtedy gdy idziemy spać, echh... jego działalność dywersyjną odczuwam coraz boleśniej (żebra&pęcherz, aua!) silny facet rośnie:) Na spokojny sen w momencie kiedy brzuch się buntuje polecam głośne czytanie czegokolwiek książki/gazety/wygłoszenie orędzia do brzucha :) U mnie działa i młody zasypia dosyć szybko:)

Z wodami płodowymi nie ma żartów:( Gdzieś wyczytałam, że pierwsze odczucie jeżeli to są wody to uczucie "śliskości" na dole. Ale to może być mylne, jest inna metoda. Nie trzeba kupować wkładek wystarczą zwykłe papierki lakmusowe dostępne w aptece za grosze. Mają skale kolorów w zależności od pH i tak: wody płodowe mają pH w granicach 7-7,5 a więc od obojętnego po lekko zasadowe (papierek pozostanie żółty lub zrobi się niebieski) natomiast wydzielina z pochwy ma pH kwaśne w graniach 3,8-4,5 (papierek będzie czerwony). Na pH płynu owodniowego nakłada się pH moczu w widełkach 4,6-8 ale z reguły obojętne czyli 7 ale mocz można wykluczyć po kolorze i charakterystycznym zapachu mocznika. Jednak dla pewności lepiej przyłożyć papierek tak żeby nie miał ewentualnie kontaktu z cewką i nie uległ ewentualnemu zanieczyszczeniu moczem.

Czerwcowa - mi się ilość wydzieliny ostatnio zwiększyła, ale nie jakoś znacznie - jak coś Cię niepokoi to ja bym się jednak wybrała na IP albo do lekarza.

Swoją drogą - ile macie w pasie?! :) ja już mam tyle co w biuście :P

Hope - młoda rośnie jak na drożdżach. Gratuluje.

GosiekG - witam nową mamę! To Twój pierwszy maluch? Skąd jesteś?

Byłam wczoraj na USG u Sztramskiego - powiedział, że dziecko jest bardzo ruchliwe :P jakoś ja tego nie czuję..
Ogólnie z Młodym wszystko ok - waży już 1025g :) Tętno ma 160 - lekarz powiedział, że to ok, ale nie wiem... wydaje mi się, że powinno spadać wraz z ilością tc, a on 166 to miał w 12 tc.

Nie mówiłam mu nic o łożysku przodującym (nie chciałam by mi robił USG od dołu bo za tydzień będę u swojego lekarza i nie chcę by za dużo osób mi tam grzebało bez potrzeby :P) tak czy inaczej Sztramski nic na ten temat nie mówił - ciekawa jestem czy poszło łożysko do góry, czy po prostu on nie zwrócił na to uwagi. Przekonam się za tydzień, a póki co dalej leżę - a może faktycznie to moje leżenie coś dało i się wszystko podniosło?! :) Super by było.

Odebrałam przy okazji wyjścia z domu moją pościel (zamawiałam w akpolu bo w standardzie jest ochraniacz do łóżeczka 120x60 a my chcemy 140x70 i uszyli nam na zamówienie :) ) - jest super! tylko rożek przyszedł w lekko innym odcieniu i bez pasiastej lamówki, ale stwiredziłam, że może być i nie będę czekać na kolejny :P

Tak z innej beczki - robicie sobie dziewczyny sesje ciążowe? Albo robiłyście w poprzednich ciążach i możecie kogoś polecić?

Milego dzionka!

Witam z rana.
Młody mi sie rozchorował i sama nie moge uwierzyć że dodzwoniłam sie do przychodni za pierwszym razem i to 5 po 7.
Czerwcowa daj znać co tam u ciebie.
MIŁEGO DZIONKA

witaj GosiekG - gratuluję :) i wpisuję na listę

*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura (Tymon jeśli okaże się chłopiec)- Zaspa
01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka/Zaspa
25.06 Mar-chew
26.06 styczniówka - Synek
29.06 LidkaJ - córeczka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Czerwcowa, musisz poobserować i faktycznie jesli nadal bedziesz sie niepokoic jedź na IP.

Witamy nową mamusię:)

Witam :) Chciałam się dołączyć do forum :) Będę czerwcowa mamusia :) termin 24.06.2014 i będzie dziewczynka :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

czerwcowa naczęstszą przyczyną wycieku wód płodowych jest zakazenie bakteryjne, jesli masz jakies zakazenie to CRP z krwi to wykaze, ja miałam ponad 40 CRP jak mi wody calkowicie wyciekły, a wczesniejsze wycieki to były no takie dosyc obfite, takie ze majtki miałam mokre dosłownie, pierwszy raz szłam i musiałam sie zatrzymac i sprawdzic czy spodenek nie mam mokrych (ale nie miałam) takie miałam wrażenie mokrosci aż, lekarze mowili mi 3 razy ze to na pewno nie wody jak sie potem okazało jednak były to wody, czułam wtedy ze to za mokro mi było na wydzieline :)

Dawno mnie tu nie było muszę nadrobić -czytania na cały wieczór. Dzis miałam usg mała juz główką do dołu i waży ok. 1800 a to dopiero początek 30 tc.

teraz to się dopiero wystraszyłam co to za badanie CRP?
, jutro i tak muszę iść do laboratorium na badania hormonów tarczycy to przy okazji bym wykonała ,a po jutrze jeśli będzie wszystko dobrze zrobię sobie posiew, denerwuje mnie ta moja lekarka miałam jakiś osad w moczu, ale po tych globulkach nie zleciła mi powtórzenia badania, żeby sprawdzić czy wszystko jest już w porządku, a przecież z fusów wróżyć nie będzie

Inne tematy z forum

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...