Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *11*

*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura (Tymon jeśli okaże się chłopiec)- Zaspa
01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
25.06 kkasita
25.06 Mar-chew
26.06 styczniówka - Synek
29.06 LidkaJ - córeczka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *11*

Wlasnie jestem po wypiciu glukozy..teraz 2 godz siedzenia...nudaaa. Przykro mi sie zrobilo. Babeczka w rejestracji nie chciala mi wykonac badania bo nie mialam rozp glukozy..ja jej mowie ze nie wiedzialam ze tak trzeba bo w poprzedniej ciazy, w innej przychodni panie pielegniarki mi rozp. Ta glukoze a ta do mnie...'to taki problem aby w domu rozp..' a ja na prawde bladego pojecia nie mialam ze sama musze to zrobic..ahhhh przykre to. Z wielkim problemem w koncu przyjela mnie i sama musialam wsypywac glukoze do butelki z czego czesc mi sie rozsypalo i pewnie to juz ma wplyw na wynik.

Styczniowka odetchnełaś troszke w domku sie odstresujesz trzymaj sie cieplutko.
Co do napinania ja też mam już od 1,5 mies.i mam brać nospe 2 razy po 2 tab.jak sie nic nie skraca i nie otwiera to jest ok.Oczywiście trzeba durzo odpoczywać.
Co do ruchów to do 30 tyg też miałam takie dni że sie denerwowałam bo raz szalał a raz cisza i faktycznie coś słodkiego pomagało teraz też jeden dzień kopniaki aż bolą a innego tyljo sie wypina.
POZDROWIONKA

Styczniowka, super, ze juz w domu jestes, teraz tylko sie oszczedzaj.

Dokladnie, zjedz cos slodkiego, albo popukaj troche w brzuch :-)

A z tym napinaniem, to na tak dlugo to sie nie napina, tzn jak sobie usiade i chwile odpuszcze to mieknie. No i nie jest to bolesne, wiec nawet zadnej nospy nie biore nigdy. Tylko tyle, ze czesto mi sie to zdarza bardzo.

Luna może zjedz coś zimnego albo ciepłego słodkiego, mi to zawsze pomaga jak nie czuje długo ruchów. Najlepsze są lody po lodach zawsze Mlody szaleje :) nie stresuj sie a jeśli sie niepokoisz to podjeć na izbę to sprawdza, a Ty będziesz spokojna.

a ja już w domu, muszę teraz dużo odpoczywać nie przemeczac sie i kontrolować ruchy malucha. Jak tylko coś niepokojącego będzie sie dziać w te pędy do szpitala. Dobrze ze jest teraz w miarę ok i ze z maluszkiem i łożyskiem wszystko dobrze. Niestety znów musiałam wrócić do leków na podtrzymanie :( i regularnie nospe. Brzuch mnie cały czas boli na dole, ale podobno może to sie utrzymać jeszcze kilka tygodni:/. Dziewczyny uważajcie na siebie z całych sił.

Ewwa mam nadzieje ze drugie badanie wyjdzie ok i nie będziesz już miała problemów z cukrem.

Asku super ze przeprowadzasz sie do nowego domu :) tylko nie przemeczaj sie za bardzo. :)

Mnie tez bolą pachwiny ale już teraz to sama nie wiem czy po zdarzeniu z zeszłego tygodnia czy po prostu sie tam wszystko rozciąga i rosnę.

Luna czy to Ty pisałaś o foteliku cybex? My chyba sie na niego zdecydujemy poczytalam trochę o różnicach i cybex aton 3 wg mnie wypada najlepiej. Jeszcze rozważań, be safe ale piszą ze one są wąskie więc sama nie wiem, bo chciałabym w nim jak najdłużej wozić synka. Może któraś z Was ma jakieś doświadczenia własne z którymś z tych dwóch fotelikow?

mi się podobał stokke crusi - ale cena 5 tys w wersji podstawowej jest wg mnie zaporowa :P

enjoy co do napinania to ja akurat rozmawiałam z moim ginem ostatnio na ten temat, powiedział, żeby się martwić dopiero jak się napina po kilka razy dziennie na dłużej niż godzinę i jest jak kamlot i nie przechodzi po nospie.tak to mówi, że już mogą się pojawiać normalne skurcze, których nie czuć, a objawiają się one napinaniem brzucha.

ja dziś cały dzień małego nie czuję w zasadzie i się denerwuję oczywiście zapewne bez powodu, bo jakieś tam smyrnięcie czułam, ale w sumei nie wiem czy to on czy coś mi się przewalało po obiedzie ;)

A mi sie ostatnio brzuchol strasznie napina. Nie powiem, ze bez powodu, bo zazwyczaj jak sie bardziej zmecze, ale w pierwszej ciazy sporadycznie zdarzalo mi sie takie napinanie, a teraz kilka razy dziennie. Ma tak ktos? Bo sama nie wiem, czy to bezpieczne.

Mi Stokke tez sie zawsze podobal, ale na polskie drogi to rzeczywiscie ciezko. No i cena moim zdaniem zbyt wysoka.

Luna, Stokke to był pierwszy wózek, który mi się spodobał z wyglądu, ale na żywo okazało się, że nie ma żadnej amortyzacji, więc na naszych chodnikach raczej odpada. Wiadomo, to kwestia gustu, ale nam się właśnie takie bardziej nowoczesne podobają, poza tym są lżejsze i bardzo dobrze się składają a to dla nas ważne. Ten Orbit ma właśnie taki wygląd a do tego dobrą amortyzację, więc pewnie się na niego zdecydujemy.

A co do trzeciego usg, to mi lekarz powiedział, że mam zrobić między 30 a 32 tygodniem, ale ja mam i tak robione znacznie częściej, bo przy każdej wizycie.

Byłam u internisty i mam sprawdzić jeszcze raz glukozę na czczo, potem zjeść śniadanie i po 2h od posiłku podejść do nich znów i sprawdzić glukometrem.
A z zaleceń: jeść często - co 2h, nie dopuszczać do uczucia głodu.
Mój wynik jest o tyle dziwny, że przy hipoglikemii (gdybym ją miała) powinnam mieć inne objawy. A nic mi nie dolega.
---
Ale mnie dziś podbrzusze boli i w pachwinach :( Ałć. Brzuch miękki, więc pewnie rosnę...
---
Odpisali mi z SR przy Maja i Ja. Najbliższy kurs zaczyna się 26.03.
Zapiszę się na niego, ale na pewno nie skończę, bo termin porodu mam na 27 maj.

jeny....ja dzisiaj też zaopatrzyłam się w urinal...bo mnie piecze...podczas wizyt w toalecie:/// duzo tez pije wody z cytryną i jest jakby lepiej.

Wy z ciuszkami, ja z pierdołami walcze...bo w ciagu miesiaca wyproiwadzka mnie czeka do nowego mieszkania...a tu jeszcze tyle mebli brak....no a dzisiaj uporządkowałam zdjecia...troche się tego z 12 miesiecy uzbierało...święta, zima, wakacje, urodziny synka itp....czas wreszcie wywołać:)

ja byłam w 27 tc...tylko zekneła na wagę niuni i serducho, a to trzecie usg mam w 31 tc

Mi te usg wypadnie w 29 tygodniu.

Usiaa ja od jakiegoś czasu mam tak że cały czas śpiąca jestem bez względu na to ile bym spała. Już ostatnio u znajomych się śmiałam żeby nie pomyśleli sobie że mnie zanudzają bo poprostu przez całe 2 godziny non stop ziewałam. Teraz jeszcze 12 nie ma a ja juz taz ziewam że nie wiem czy drzemki sobie nie zrobię. Jak na mnie to bardzo duża zmiana bo zaledwie miesiąc temu nie było mowy żebym usneła w dzień i ogólnie mało spałam.

I jeszcze wyszło mi z badań że po raz drugi juz nabawiłam się jakiejś infekcji bo mam bakterie w moczu. Póki co do nastepnej wizyty mam się kurować Urinalem albo Żurawitem. Mam nadzieje że obejdzie się bez silniejszych leków czy antybiotyków.

Echo tak późno, bo Matkowski stwiedził, że jak będzie miesiąc różnicy między badaniami (20 lutego byłam u Leszczyńskiej), to kardiolog będzie mógł dobrze ocenić czy niedomykalność się powiększa czy nie.
Jeszcze 2,5 tygodnia.
Tak nawiasem mówiąc, to na prawdę - co lekarz to opinia. Leszczyńska kazała ocenić to po 2 tygodniach, a mój lekarz po 4 dopiero. Mojego słucham, bo to on prowadzi moją ciążę. Mam do niego zaufanie w tej kwestii.
Choć łamię się np co zrobić z acardem, który kazał mi brać do 35tc. Boję się tak długo i w zależności od wagi małej na wizycie kolejnej chyba pogadam z nim o szybszym odstawieniu...

no to chyba tak zrobię jak lekarka mi kazała...
Najwyżej Sztramski mnie odeśle :P Dobrze, że karta ciąży jest niepotrzebna :) - dzięki ewwa

a jakby co to 31/32 tc umówię się drugi raz prywatnie, bo wizyty u mojego gin wypadają mi:
początek 29tc, początek 33tc itd...

ewwa - daj znać co z tą glukozą koniecznie.
a czemu to echo dopiero 20 marca? to specjalnie dopiero wtedy, czy takie terminy mają?

Mam jeszcze pytanie o wkładki laktacyjne do mam doświadczonych - jakie są najcieńsze i najwygodniejsze? (nie muszą byc super chłonne :P) - chyba pojawiła mi się siara (ohydztwo :P) i będę się musiała zaopatrzyć, ale wydaje mi się, że jest tego na tyle mało że coś cienkiego wystarczy.

Luna, Sztramski nie chciał karty ciąży, więc spokojnie.
Ja zrobiłabym tak jak lekarz Ci zalecił. Chociaż mój też preferuje po 30tc.
Ale nie dał mi skierowania na to jeszcze/ Może przez to, że 20 marca idę do invicty na echo serca płody i może tam będą pomiary zrobione... Nie wiem. Zakręcona jestem.
Dziś idę do internisty drążyć temat wyniku glukozy.

Luna mi moja gin mówiła abym zrobiła usg między 30 i 33 tyg. więc może i za wcześnie u Ciebie... ale wiesz jak widać po różnych sprawach - co lekarz to opinia... Ja jednak na Twoim miejscu zrobiłabym na nastepną wizytę, bo to będzie pewnie akurat w okolicach 31 tyg. prawda?

Ja wczoraj przywiozłam wszystkie ciuszki po moim młodym i aż się zszokowałam ile tego jest. I wiekszość w takich kolorach unisex (fioletowe, żółte, białe) więc duzo rzeczy mi się przyda. cieszę się - zwłaszcza, że te rzeczy na początek są przecież takie same czy to chłopiec czy dziewczynka - body i pajace głównie. potem zaczną się sukieneczki na lato i potem będę szaleć w sklepach :)

ja też miałam takie okresy: napiętego brzucha jakby miała mi skóra zaraz pęknąć, ale to przeszło oraz okres notorycznego zmęczenia i senności - teraz jest juz troche lepiej, chociaż też słabo śpię w nocy, więc w dzień przychodzi moment że odpadam na drzemkę.

mój młody od wczoraj jakiś nieruchliwy i oczywiście się schizuję...

Dziewczyny - kiedy robicie "trzecie" usg ciąży? (wiecie chodzi mi o te "obowiązkowe" - co są w 12 tygodniu, połówkowe i to trzecie).

Papińska powiedziała mi wyraźnie, że mam je wykonać w tygodniu przed wizytą u niej - czyli w tym teraz. a teraz zaczęłam 28 tydzień... wydaje mi się to trochę szybko?
Zapisałam się na nie do Sztramskiego w medi - a w zasadzie położne mnie zapisały na jutro bo miały dzwonić a patrzę, że mam wizytę już wklepaną. Będzie to 27t1d (wg terminu z USG z 12tc)

Nie wiem czy to nie za szybko.... No,ale Papińska mówiła, żeby koniecznie było zrobione przed wizytą...

Robiła któraś z Was tak szybko?

ewwa - bo Ty tam chodzisz- czy na to USG u Sztramskiego trzeba mieć ze sobą kartę ciąży? bo jak chodziłam na dwa pierwsze ciążowe do preisa, to nie było trzeba, a teczkę z papierami moimi zostawiłam niechcący u teściowej i nie wiem czy jechać po nią dzisiaj, czy mogę na spokojnie w weekend przed wizytą u mojego gin :)

ewwa, dzięki za pocieszenie:):)

Też tak miałam, kasita.
Pocieszę Cię, że mi to przeszło. Teraz tego nie mam.

Witam z rańca, ale cisza weekendowa u nas zagościła, chyba wszystkie ostro odpoczywałyście:)
U nas też w sumie leniwie weekend minął:)

Ja senna jakoś się nie czuję ostatnio, ale za to nie mogę zbytnio dużo jesc. W grę wchodzą tylko malutkie posiłki i tez niezbyt często, ponieważ szybki przyrost wagi maleństwa powoduje mocne napinanie się mojego brzucholka, rozciąganie. Jak zjem więcej, to zaraz boli mnie caly brzuch, jakby mi zaladek mial za chwilę eksplodować, skora napina się na maksa:/ a ja czuję się wtedy jak słonica. Takie uczucie ocięzalosci sprawia, ze nie mam siły się chwilami ruszać. Jak też dłużej postoję na nogach to potwornie bolą mnie stopy i biodra:/ Masakra, co to będzie w 8 i 9 miesiącu...az strach pomyslec.

Inne tematy z forum

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...