Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *14*

Rozpakowane:
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena i Julka - Zaspa - CC

*MAJ*

01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda- synek - Zaspa
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka/Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-13-t530495,1,130.html#npu1
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *14*

Trzydziestka, ja poprzednio miałam cienki szlafroki, prawie taki jak koszula nocna. Rodzilam w październiku i było okrutnie gorąco na sali...

no właśnie też się zastanawiam nad szlafrokiem. mój jest mega ciepły, a na tych oddziałach jest chyba ze 30 stopni, tylko, że jak ktoś przyjdzie w odwiedziny nie wyjdę przecież w samej koszuli... coś by się przydało ale za bardzo nie wiem co...

Dzięki dziewczyny za podpowiedzi kocykowo rożkowe :)

Ewwa nie biorę nic :/ początkowo kazał mi brać acard, ale potem stwierdził że nie mam brać, a wczoraj sie zdziwił że nie biorę i powiedział, że zrobimy usg za 2 tyg i wtedy podejmie decyzje co dalej.

Tez myślałam żeby szafrok kupić, ale stwierdziłam że to bedzie czerwiec będzie gorąco, najwyżej bluzę wezmę. Mylę ze i tak się nam nie przyda.

oo widze, że sroka nie odradza tych chusteczek GAGA - to chyba mam nowe ulubione chusteczki :))

Eljotka niestety nawet w ciąży zakładają te srebrne wypełnienia. No chyba że trafisz na jakiś dobry gabinet gdzie założą ci coś lepszego. Niestety w tych zwykłych gabinetach na NFZ gdzie patrzy się bardzo na koszty będzie to amalgamat.

Tak sobie uświadamiam właśnie że właściwie chwila moment i nasz wątek zacznie się rozpakowywać:) ten miesiąc szybko nam zleci myślę.
Planuję tak po świętach zacząć się pakować. Do dokupienia mam jeszcze bardzo dużo rzeczy.

Rożków dość spory wybór widziałam w Akpolu, a kocyk mam upatrzony w mama i ja taki śliczny gruby, wytłoczony.

Pieluszki chce spróbować Dada bo też koleżanki sobie chwaliły w razie czego mam też awaryjne Pampers które dostałam.

Ja mam torbe do szpitala i wlasnie ja spakowalam. No ale u mnie to bedzie najprawdopodobniej zaledwie kilka, moze kilkanascie godzin pobytu, ostatnio szlafroka nawet nie wyciagalam, bo kazdy pokoj ma swoja lazienke i nawet na korytarz nie musialam nigdzie wychodzic. Musze jeszcze prowiant dokupic i dopakowac, kosmetyczke i kapcie sobie jakies nowe sprawic. Liste z rzeczami do dopakowania na lodowke przypielam i mezowi dalam instrukcje, ze jakby co to ma to dopakowac.

dzień dobry :)
ja wciąż zmieniam koncepcję pakowania, aktualnie planuję zapakować się w 2 miękkie, niezbyt duże torby, w jednej będę miała rzeczy dla mnie a w drugiej dla maluszka.

szlafrok też mam w domu wielki i grubaśny i bardzo ciepły, zająłby pół torby, a w szpitalu na położnictwie jest mega gorąco.. no i kupiłam sobie o taki:

http://www.oysho.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductPage?storeId=65009624&langId=-22&catalogId=60259603&categoryId=865005&productId=3535782&typeCategory=865006

nie wiem czy link udało mi się wstawić dobrze, to mój pierwszy raz:)
w sumie to taki cieniutki długi sweterek bawełniany, fajny jest :)

pieluch z córeczką używaliśmy papmków zielonych, a na samym początku białych. Jak synuś nie będzie uczulony czy coś, to też w pampki pójdziemy. A póki pępek nie odpadł, po prostu odwijaliśmy górną krawędź,nie było z tym kłopotu żadnego.

Testowaliśmy chyba wszystkie pieluchowe firmy, ale nic innego niż te białe i zielone pampersy nam nie pasowało, inne pieluchy były albo za sztywne, niezbyt chłonne, albo nie rozciągały się w pasie.

chusteczek bardzo mało używaliśmy, bo córa ma bardzo delikatną skórę, bardzo łatwo pupka się jej odparzała i dermatolog doradził, żeby tylko wacikami nawilżonymi wodą (ew. z mydłem) pupę myć.
dzięki za linka do sroki, już wiem że chusteczki kupię huggiesy natural care :)

kocyków mam trochę po córeczce, ale teraz patrzę na te womar i są fajowe :) chyba się skuszę na taki:)
a jeszcze bawełniany taki mi się podoba:

http://www.smyk.com/motherhood-kocyk-bawelniany-warkoczyki-75x100-cm,p1063536989,swiat-niemowlaka-p

Trzydziestka, wlasnie paradoksalnie cena nie zawsze ma odzwierciedlenie w skladzie, czy to kremow, czy chusteczek.. Po gruntownej lekturze tego bloga, ktorego juz kilkakrotnie podsylalam, zmienilam troche spojrzenie nt. tych ogolnie promowanych marek dzieciecych.. Kazdy zrobi jak uwaza i bedzie korzystal z rzeczy ktore jemu i dzieciatku najbardziej pasuja, ale mysle, ze mimo wszystko warto pozytac :))
http://www.srokao.pl/2013/09/chusteczki-nawilzane-marketowe.html

Luna, koniecznie sie pochwal jak juz pokoik bedzie gotowy :)) No i super, ze jestes zadowolona z zakupionych ozdob. Ja z nimi czekam az meble beda staly, mysle, ze moze sie nam udac zakonczyc ten etap w przyszlym tygodniu. Wtedy tez wystartuje z dodatkami. Sciany pomalowane, tapeta ma byc polozona w ten weekend, takze powoli, ale do przodu :))

Styczniówka - meble miały być 2 tygodnie temu, ale są opóźnienia i mają być na chwile obecną "w kwietniu" niestety żadnych informacji więcej mi nie udzielili :(
Kolejny raz będę mądrzejsza, zapłacę 300zł więcej i zamówię bezpośrednio od producenta :P a nie przez jakiś sklep ;)

Mnie to, że większość już mamy lekko przeraża, bo wpadnę w nudę :( tak to ciągle coś wybierałam, więc pochłaniało to mój czas w znacznym stopniu... ale może zamówię drugą partię ozdób?! :P Bo widziałam, że Pani u której zamawiałam robi też poduszeczki itp więc kto wie. Zastanawiam się też czy nie dać dekorów na meble - np na szuflady, ale to zobaczę jak przyjdą i przyłożę do nich to co mam :)

Co do kocyków i rożków:
Rożek mamy kieczmerskiego - zamawiałam w akpolu (mają dużo na stanie,ale ja chcialam taki sam jak pościel ;) ) - kosztował ok 38 zł z usztywnieniem kokosowym. Więc wydaje mi się, że ok :P

Kocyki zamawiałam przez neta
mamy jeden firmy Womar i dwa bobobaby
(chyba wszystkie do obmacania w smyku na matarni, ja zamawiałam z neta - były w zasadzie 2x tańsze - i jestem zadowolona - bobobaby są z mikrofibry milutkiej, womar 100% bawełny (w dotyku coś pomiędzy polarem a zwykłym kocem ;) ), tylko wszystkie są cieniutkie, planuję jeszcze zakupić jeden grubszy, ale ten wolałabym obmacać, więc zakupię go jak już urodzę bo i tak będzie ptorzebny później ;) )

Poza tym spory wybór kocyków jest w mama i ja u góry - zawsze można podejchać i pomacać, a ceny zoabczyć też na necie :)
(tam jest mój wymarzony gruby koc, ale cenę też ma "grubą", bo chyba 160 czy 180 zł! (a jest mały :P) ale taki milutki.... )

Co do ceny chusteczek a składu to nie zawsze wysoka cena idzie w parze z dobrym składem ;)
Często jest tak, że te najtańsze są najlepsze :)

Nie wiem dziewczyny czy już się pytałam, ale mam zaćmienie ciążowe :P - do szpitala bierzecie torbę, czy małą walizkę?
Swoją drogą mój szlafrok to zajmuje tyle miejsca... CHyba całą torbę by zajął... a gdzie tu reszta....

hej hej
co do pieluch to my używaliśmy pamersów zielonych i uważam, że są super. huggiesy były za sztywne, pomarańczowe pampersy przeciekały. potem odkrylismy dady i już do końca używałam (i nawet do dziś na noc zakładam mu) dady. chusteczki używałam różne, ale faktycznie dady są najlepsze jeśli chodzi o nawilżenie (na składach się nie znam więc tu nie ocenię). ostatnio zabrakło mi chusteczek a mąż był akurat w tesco i zakupił chusteczki GAGA i jestem zachwycona! fioletowe tak pięknie pachną i są chyba jeszcze bardziej mokre od dady :) znów nie powiem nic o składzie bo się na tym nie znam, ale skoro cena super (w promocji 4x64 chusteczki 12,99 zł!!) to pewnie skład nie jest jakiś powalający

kocyk zakupiłam piękny w TK Maxx. polecam.

a mnie wczoraj coś tknęło i spakowałam torbę. w koncu jutro 37 tydz. mi się zaczyna wiec lepiej już mieć spokój. zrobiłam długą listę i wykreśliłam z niej to co juz jest w torbie. reszte rzeczy, których używam na co dzień nadal jest na liście i będziemy pakować jak akcja się zacznie. torbe musiałam w miedzyczasie zmienić na większą bo jak się spakuje szlafrok i pieluchy dla dziecka to już w mniejszej torbie nie było miejsca na nic więcej :/

Styczniowka, a co bierzesz żeby nie było powtórki z rozrywki jeśli chodzi o przybieranie bobasa na wadze?
Ja mam acard od 2 m-ca ciazy i póki co jest ok. Myśle, ze go odstawie z końcem 34tc (tydzień wcześniej niż gin kazał).

Z kocykami nie pomogę, bo kupowałam wszystkie w promo na smyk.com lub dostałam. W akpolu wszystko drogie i nic specjalnie ładnego. Myśle, ze jak firma dobra, to można kupić przez net.

Zrobione zakupy w gemini, cieszę sie się ze mam to już za sobą :) tylko przeraziła mnie końcowa cena koszyka,..... Ale co zrobić.

Ja dziś w końcu sie wzięłam za przygotowania, ciagle mówiłam ze jeszcze tyle czasu, a dziś gin mnie trochę nastraszył ze jesli synus nie będzie regularnie przybierał to za dwa tyg patologia ciąży mnie czeka :/ zwłaszcza ze moja córcia wlasnie w 29 tc przestała rosnąć, ale myślę pozytywnie i tłumaczę sobie ze teraz będzie inaczej i po prostu wszystko szybciej bede miała gotowe :)

Dziś tez super miły prezent dostałam, ciuszkow trochę na początek po synku znajomych :) więc dużo mi nie będzie brakować.

Dziewczyny gdzie warto podjechać żeby jakoś fajny kocyk i rożek dostać? Przez net nie chce kupować, bo wole najpierw pomacać :)

Luna konieczne chwal sie chwal :) kiedy meble maja do Was dojechać? Zazdroszczę Ci, że już wszystko wybrane kupione, wytapetowane. A ja dopiero na samym początku drogi, bez konkretnego 100% pomysłu, niby mam coś w głowie ale jeszcze długa droga przede mną żeby to wszystko ogarnąć i zamknąć w jeden projekt.

Eljotka znalazłam taką informację,

Kobiety w ciąży oraz w okresie połogu (tzn. do 42 dnia od porodu)

Wszystko to co osobom dorosłym w standardzie oraz dodatkowo:
Leczenie kanałowe wszystkich zębów
Usunięcie kamienia (scaling) 1 raz na 6 miesięcy

źródło: http://zadbajozeby.pl/nfz

Nie wiem jak to jest z plombami, podobno tych zwykłych w ciąży nie można, trzeba było by podpytać telefonicznie w jakimś gabinecie, który wykonuje świadczenia na NFZ

Ja pampki kupilam biale Pampers, akurat byla promocja 3 w cenie 2, wiec wzielam. Przy starszym probowalam kilku roznych rodzajow, ale maz sie upieral przy Pampersach, wiec odpuscilam sobie i tych uzywalismy przez caly okres pieluchowy.

Chusteczki najbardziej lubie Pampersa biale i te klasyczne, poza tym Huggies zielone.

A z kosmetykow uzywalismy na poczatku Nivea biala linie i byla super.

Witam się wieczornie :)

No przygotowania pełną parą :)

Ja w pon zaczynam 30 tydzień i postanowiłam że wtedy zacznę wszystko ogarniać co by się wyrobić do 36 tyg.

Mnie już dziś trochę mniej bolą pachwiny więc pewnie naciągnęłam sobie coś jak małego nosiłam na rękach.

My na początku też używaliśmy różnych pieluszek. Często dostawaliśmy od rodzinki.
o ile pamiętam to pampersy białe były fajne,
huggies mało używaliśmy, jedne były z takim bajerem że jak dziecko nasikało to pasek barwił się na niebiesko
Bella mieliśmy na początek do szpitala bo koleżanka zachwalała ze tanie i super a jak dla mnie to beznadziejne bo bardzo sztywne. Szybko kupiliśmy inne a te co zostały oddaliśmy na neonatologie.
A później to już głównie dady, zresztą do tej pory używamy pieluszki i chusteczki z biedry.
No i polecam kupić na samym początku chusteczki w takim plastikowym opakowaniu. My mieliśmy akurat nivea. Później tylko się wkłady uzupełnia. Niestety niedawno synuś połamał pudełko (ehh a tyle przetrwało :))

Ja wczoraj miałam takie dolegliwości coś w tym jest.

Dziewczyny orientujecie się jak jest z leczeniem zębów na nfz w ciąży?
Zawsze leczę prywatnie ale słyszałam, że w ciąży i połogu więcej nam przysługuje i lepsze materiały więc może by to wykorzystać. Byłam ostatnio i wiem, że mam kilka małych ubytków. Ale nie chcę mieć srebrnych wypełnień :P

Przygotowania na forum ruszyły pełną parą ;)

Ja na pierwsze pieluszki chyba też wybiorę bella happy, od koleżanki dostałam na przetestowanie po jej córeczce dada i jakieś z rossmana- kilkanaście sztuk, także będę miała porównanie, a na jakie się zdecydujemy nie mam pojęcia, zobaczymy jak będą się sprawowały te z polecenia.

Hipp był w atrakcyjnej cenie około 15zł jakiś czas temu w lidlu, ale nie stał przy kosmetykach tylko w pobliżu koszów z artykułami promocyjnymi, jak będę w sklepie to sprawdzę czy nadal tam stoi i jaka jest cena.

Ja zakupiłam bez większego zastanowienia Alantan plus, był akurat w promocji, podobno pomoże na poranione piersi i odparzenia u malucha, mały sudocrem też zakupiłam. Zielony linomag stosowałam kiedyś po operacji, jest bardzo tłusty, zapach niezbyt przyjemny, ale ważne, że działa.

Pochwalę się testem zakupionego termometru Microlife NC 150- nie przekłamuje, ma powtarzalne wyniki, także jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, oby tak dalej działał jak córeczka się urodzi.

Dokupiłam też pieluchy tetrowe te grubsze i jakościowo do tych cienkich nie mają porównania to zupełnie inna jakość, mają kilka razy grubszy splot, zakupiłam je w tygrysku po 2,99 za sztukę także nie tak drogo.

Dziewczyny to forum naprawdę przenosi epidemie :), strasznie dzisiaj wymiotowałam po obiedzie, zaczęło się od bólu żołądka, a dalej nie muszę już opowiadać, nie wiem czy zjadłam za dużo, pomimo tego, że i tak zmniejszyłam już porcję czy dopadł mnie jakiś wirusik.

Z strony sroka też korzystałam ja zastawiałam się nad rosmanową emulsją do kąpieli

Jak dla mnie też najlepsze chusteczki to dada, zawsze mokre, zapach delikatny, inne chusteczki na końcówce były suche i nie dało rady nimi nic wytrzeć.
Pieluchy na początku stosowaliśmy z rossmana, przy jedynkach nie narzekałam, ale dwójki wydawały mi się jakieś grube, więc zmieniliśmy na dadę - nie za grube, chłonne. Jak się trafiły w promocji to używaliśmy też pampersów pomarańczowych, jakoś nie widzę różnicy pomiędzy nimi a niebieskimi (poza ceną). Kilka razy kupiliśmy w promocji huggiesa, ale rozmiarowo wypadają małe

Mam już prawie wszystkie ubranka, w gemini dzis zrobiłam zamówienie, zamówiłam biustonosz na allegro, mam poprane wszystkie pieluszki, kocyki i ręczniki.
Właśnie zdałam sobie sprawę, że niewiele czasu zostało.

Jakoś blizna po CC mnie szczypie dziś, a mała nawala w żołądek :(((
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale jaja z tymi wyborami, nie spodziewałam się, że odczucia mam mogą się aż tak różnić :) Dla mnie pieluszki pampers faktycznie miękkie i delikatne ale wiecznie nam wszystko na plecki i bokami się wylewało. Nie mogłam się doczekać końca kartonu który dostaliśmy w prezencie. Chusteczki Dada to dla mnie jedyne chusteczki faktycznie nawilżane i mokre do samego końca opakowania. Ja ich nawet używam do demakijażu czasami.
Tylko nie miałam tych pieluch Happy i trochę mnie zmartwiło, że są sztywne. Ale nie wiem które jeszcze mają te wycięcia a jakoś mi na tym zależy.

Inne tematy z forum

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...