Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *16*

Rozpakowane:
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena i Julka - Zaspa - CC

*MAJ*

01.05 magda30- synek OSKAREK - Zaspa
01.05 katelajda- synek - Zaspa
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga - Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B - Synek Mateusz - Wojewódzki/Kliniczna

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Zaspa/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka - Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-15-t534510,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *16*

To ja od siebie dodam, że warto kupić te nakładki jednorazowe na sedes.
Szwagierka, która rodziła w styczniu poleca zabrać też balsam do ust, bo strasznie wysychają usta przy SN :)

mamma, dzięki za listę!

witch, bardzo poproszę też na maila! monika.zimna@gmail.com. Niby drugie dziecko,a ja mam wrażenie, że bardzo mało pamiętam!

hej Mamusie!
u mnie ze spaniem masakra! trudno mi zasnąć, spuchnięte stopy bolą, już w żadnej pozycji mi nie jest wygodnie, a jak już uda mi się zasnąć, męczą mnie straszne koszmary (najczęściej coś związanego z porodem, dużo krwi,aaaa!), no i siku minimum 3razy w nocy,a potem znów trudno zasnąć:)

dużo pisałyście o meblach,ja uwielbiam białe, najbardziej mi się podobają, pokój dla dzieci mamy w białych mebelkach, kuchnię również mamy białą, no i u nas świetnie taki kolor się sprawdza, nie trzeba kurzu co chwilę ścierać i fajnie wygląda:))) gorzej u nas z podłogą-w pokojach jest drewniana i tam brudku nie widać aż tak (moja córcia jest mistrzem w brudzeniu wszystkiego, kruszeniu, rozsmarowywaniu,najlepiej właśnie na podłodze:)) ale w przedpokoju i łazience mamy białą podlogę i to był wielki błąd! już w sekundę po jej umyciu pełno wlosow, paproszków, no strasznie się szybko brudzi, nikomu nie polecam! jak będziemy urządzać następne mieszkanie, to na pewno już tego błędu nie popełnimy:)

miałam dziś rano wizytę u gina, wszystko dobrze u naszego marusia, serduszko ładnie bije, mały ma 3400, ułożony grzecznie główką w dół, nic nie zapowiada, żebym miała urodzić na dniach,a już bym bardzo chciała:)
no i niestety dołączam do mam z paciorkowcem:/ teraz mi się przypomina, że jak julcię rodziłam, też miałam to paskudztwo.

Na porodówkę tak jak wcześniej pisałam miałam taką sportową, miekka torbę a w niej:
1 koszule do porodu,
szlafrok,
klapki (te z gumy pod prysznic i od razu traktowałam je jako kapcie),
woda mineralna, najlepiej ta z dziubkiem,
ręcznik kąpielowy,
skarpetki,
coś do przegryzienia dla męża (poród u nas trwał 14 godzin więc przydała się :):) plus klapki dla drugiej połówki jak poród rodzinny,
w małej reklamówce osobno włożyłam jednego pampersa, ubranko na przebranie od razu po porodzie dla dziecka i chusteczki mokre,
rożek,
gumka do włosów;

Torba na połoznictwo:
DLA SIEBIE:
zabrałam z porodówki szlafrok i klapki (bo nie idzie się tylko przewożą na położnictwo),
szczotka do włosów,
pasta i szczoteczka do zębów,
kosmetyki (krem i nawet fluid sobie spakowałam :)),
płyn do kąpieli,
ładowarka do tel.,
koszulę do karmienia,
ręcznik,
stanik do karmienia,
majtki (najlepsze są te siateczkowe) - 3 pary najlepiej,
podpaski - te duże np BELLA,
sztucce i kubek,
DLA DZIECKA:
pampersy (około 20 sztuk),
z kosmetyków zabrałam oliwkę i mydełko ale i tak nie używałam bo położne używały swoich,
3 zmiany ubranek,
2 pieluchy flanelowe - idealne zamiast ręcznika i zajmują o wiele mniej miejsca;

NA WYPIS ZE SZPITALA - te rzeczy przygotowałam i wsadziłam do fotelika co by mąż miał wysztsko pod ręką jak po nas jechał:

ubranie dla siebie - brzuchol tak szybko nie spada więc getry okazały sie najlepsze,
dla dziecka ubranko,
plus pieluszkę tetrową - przykryłam nią fotelik jak przechodziłam przez korytarz w szpitalu aby zarazki nie dopadły dzidzi :),
kocyk

Chyba to wszystko..
torbe na położnictow mieliśmy w samochodzie i jak już mnie zszywali to mąż poszedł po nią.

Devil, wiem ze do jedo pasuje tez fotelik recaro - moja siostra ma i jest b. zadowolona.

mamma - możesz wpisać :)

Gratuluję zakupu wózka.

Ja w poprzedniej ciąży do szpitala miałam dwie torby -jedna miękka, mala na porodowke a druga na kolkach, z tych najmniejszych juz po porodzie.mam listę rzeczy co zabrać na porodowke i położnictwo wiec jak chcecie moge tu je wpisać...
W końcu kupiłam wózek. Graco symbo. Największym fanem jsgl okazał się min synus.

czesc, jestem mama marcową. mam do sprzedania pampersy new baby dry 1, 8 paczek po 43 sztuki, kazda paczka za 18 zl. jesli bylaby ktoras zainteresowana to piszczie na priv albo asiulek84@vp.pl

Witch też poproszę o plik: ulcia_1983@o2.pl

Jeśli chodzi o torbę to ja biorę małą miękką. Przy pierwszym porodzie się sprawdziła teraz też mam nadzieję, że się zmieszczę ze wszystkimi rzeczami. Z dźwiganiem torby nie było problemu, bo jak urządzali mi przeprowadzki między salami to za każdym razem ja i torba jechaliśmy na łóżku :)

Luna - ja patrzyłam właśnie na ten SPS - jesli dobrze kojarze to chodzi o dłuższe i lepiej wyprofilowane boki ale pewności nie mam

witch a to nie są bobowozki właśnie? Bo czytałam że się otworzyli też w gdańsku, ale wg mnie warto kupować w mama i ja - tam się super znają na wózkach i fotelikach, ceny dają niższe jak się z nimi pohandluje :) jak jeszcze byłam na chodzie, to byłam w bobowózkach w gdyni to sprzedawczyni była masakryczna.
Uparcie próbowała mi wcisnąć jeden mega drogi wózek, z przednimi kołami mega małymi mimo, że od razu powiedziałam, że aż takich małych kół z przodu nie chcę i chciałąbym by doradziła mi coś w różnych półkach cenowych.
Później natomiast każdy wózek był dobry z tych, do których podeszłam :D

A ja też chodziłam do supermamy :)

Luna, do Super mamy chodzilam :)

ja caly czas wybieram się do tego sklepu z wózkami przy skrzyzowaniu Kartuskiej z Lostowicką.... ale zawsze coś, dzis tak mnie brzuch bolal, że wzielam 2 nospy i zalegam

devil - o kolizji to też fakt :)

Jeśli chodzi o jedo to wepniesz na pewno maxi cos i cybex - mają takie same adaptery, tj cybex pasuje na adaptery maxi cosi (na pewno w mama i ja udzielą Ci szczegółowych informacji na ten temat)

No i można się u nich handlować :)

Gosiek - właśnie na tej stronie Citi ma 3* za bezpieczeństwo :)
a Citi SPS 4* (nie wiem czym się one różnią, ja zrobiłam segregowanie po nazwie i nie spojrzałam nawet że są i City i Citi SPS :)
różnia się na pewno rokiem produkcji :)

Cześć,

pytanie z innej beczki. Wiecie w jakich dniach, godzinach można podjechać do szpitala w Wejherowie, żeby wypytać i pooglądać porodówkę?

Też się zastanawiam nad tą moskitierą na drzwi balkonowe. Miałam się rozejrzeć jak to cenowo wychodzi u tych co wstawiają okna, ale oczywiście zapomniałam :/ ale stówka w lidlu to jeszcze nie tragedia więc może zaryzykujemy???

ja3 ja mam zwykłą sportową torbę. Bez przesady z walizkami :P

witch możesz mi też podrzucić :) kotek_paprotek@o2.pl

luna fajnie, że wstawiłaś linki fotelików ;) zapewne pomoże mi to w wyborze ;) bo dalej jestem niezdecydowana, a chciałabym taki pasujący do wózka jedo :) sprawdziło mi się to wpinanie w stelaż przy synu, więc nie wyobrażam sobie teraz nie mieć takiej możliwości :/
Natomiast jeśli chodzi o używane foteliki, to myślę, że kwestią ważniejszą od bycia obrzydliwym jest fakt bezpieczeństwa. Fotelik, który bierze udział chociaż w niewielkiej kolizji musi być wymieniony (a przynajmniej powinien być, bo już nie będzie spełniał swojej roli tak jak przed kolizją o wypadku nie wspomnę), więc jeśli miałabym mieć używany fotelik to TYLKO z pewnego źródła (rodzina, bliscy znajomi), a na pewno z żadnego allegro :/ bo tu nigdy nie wiesz czy ktoś ci ściemnia, że jest bezkolizyjny czy nie :/

Witam po świątecznie :)Mnie panika ogarnęła w już w zeszłym tygodniu, a teraz zagościła już na dobre u nas :) U mnie jest o tyle dobrze, że dotyczy ona raczej tego co muszę zabrać do szpitala,a że jestem niezdecydowana i lubię być przygotowana na wszystkie możliwości, to pewnie zabiorę ze sobą kontener rzeczy:D. Ja porodem się nie przejmuję, jakoś mnie on nie przeraża, choć wiem, że będzie raczej masakrycznie i jakoś pogodziłam się z tym jeszcze przed tym jak zaszłam w ciążę, także dopóki nie wejdę na porodówkę, albo nie zacznie mnie zginać w pół od skurczy jest dobrze;)

Mnie w nocy skurcze też już męczą, na szczęście pojawiają się co około 2dni i stopniowo przybierają na sile, już dwa razy mierzyłam czas pomiędzy nimi. O spaniu nie będę nawet wspominać, a tym bardziej o nocnym chodzeniu do toalety, od 24 do 6 rano spaceruję około 3 razy, ale bywają też gorsze dni.

Za to pochwalę się , że znalazłam dzisiaj staniki do karmienia w rozmiarówce, która może na mnie pasować i w modelach przyzwoicie wyglądających, także wkrótce w okolicach 37 tygodnia zainteresuję się zakupem, firmy alles kosztują od 75 do 100zł, bynajmniej te modele dostępne w pobliskim sklepie, także jestem bardzo zadowolona:)

Luna- miałam podobny sen, z tym, że oprócz krwi zalewały mnie też jakieś dziwne płyny:)

Luna - ja znalazłam ze City ma 4*
http://fotelik.info/pl/testy/Maxi-Cosi/ocena/malejaco/

ja3 - ja też czekałam aż ktoś napisze odpowiedź na pytanie o torbach :P
Tak czy inaczej ja planuję zabrać na kółkach - myślę, że po CC będzie się łatwiej z taką poruszać bo nie trzeba jej nosić tylko można ciągnąć - mam nadzieję, że nikt nie będzie na mnie krzywo patrzeć, jak przyjadę do szpitala z walizką :P

jeśli chodzi o fotelik to ja uważam, że każdy lepszy po testach niż te z zestawów 3 w 1 ;)

Jeśli chodzi o nowe foteliki to w cenie ok 350 zł masz:
CYbex Aton Basic - 347zł, 4* za bezpieczeństwo
http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=2409&%3CosCsid%3E

MAxi Cosi Citi 369 zł, 3* za bezpieczeństwo w testach
http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=807&%3CosCsid%3E
http://www.mamaija.pl/citi-fotelik-samochodowy-0-13-kg,d2235.html

teaz w promocji bobowózki mają recaro young profi plus:
http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=2057&%3CosCsid%3E
za 299zł (z 599zł) 5* za bezpeiczeństwo w testach, tylko mają tylko dwa kolory i nie wiem jak jest z ich montażem na stelażu wózka.

Oczywiście wszytskie powyższe to foteliki bez bazy.

Testy fotelików są m.in. tutaj:
http://fotelik.info/pl/testy/grupa:0-13/producent/rosnaco/index.html

tylko trzeba się dobrze wczytywać, bo czasemi coś nie jest ocenione (jakaś cecha) i wtedy ogólna ocena fotelika spada w dół więc najlepiej patrzeć na każdy fotelik osobno. (kolumną cena bym się nie sugerowała, bo wg mnie wzięte są one nie wiadomo skąd :) )

Jeśli nie jesteś z tych "obrzydliwych" to możesz też popatrzeć na używane foteliki na necie, bo pewnie te wyższe modele dostaniesz spokojnie w cenie jaką chcesz przeznaczyć :)

witch a do jakiej sr chodzilas?

Chyba wszystkie nas dopada strach przedporodowy :/

Mi niestety tez skórcze już dają znać, dlatego leżę plackiem i mam zamiar dotrwać choć jeszcze 6 tygodni, choć pocichu liczę, że dotrwam do terminu. Usg dopiero za tydzień :( mam nadzieje ze szyjka nie skróci sie bardziej.

Jeszcze w tym tyg zaczynamy remont a ja nic nie jestem w stanie zrobic nawet rzeczy popakowac do kartonów :( ale siła wyższa

Dziewczyny co robiłyście lub robicie teraz remont szukam fajnej lampy do pokoju dziecięcego, która daje dużo światła może mi coś podeślecie :)

Ja do szpitala napewno wezmę mięką torbę.

Witch tez sie uśmiecham :) styczniowka1@wp.pl

Inne tematy z forum

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...