Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *16*

Rozpakowane:
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena i Julka - Zaspa - CC

*MAJ*

01.05 magda30- synek OSKAREK - Zaspa
01.05 katelajda- synek - Zaspa
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga - Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B - Synek Mateusz - Wojewódzki/Kliniczna

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Zaspa/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka - Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-15-t534510,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *16*

To ja od siebie dodam, że warto kupić te nakładki jednorazowe na sedes.
Szwagierka, która rodziła w styczniu poleca zabrać też balsam do ust, bo strasznie wysychają usta przy SN :)

mamma, dzięki za listę!

witch, bardzo poproszę też na maila! monika.zimna@gmail.com. Niby drugie dziecko,a ja mam wrażenie, że bardzo mało pamiętam!

hej Mamusie!
u mnie ze spaniem masakra! trudno mi zasnąć, spuchnięte stopy bolą, już w żadnej pozycji mi nie jest wygodnie, a jak już uda mi się zasnąć, męczą mnie straszne koszmary (najczęściej coś związanego z porodem, dużo krwi,aaaa!), no i siku minimum 3razy w nocy,a potem znów trudno zasnąć:)

dużo pisałyście o meblach,ja uwielbiam białe, najbardziej mi się podobają, pokój dla dzieci mamy w białych mebelkach, kuchnię również mamy białą, no i u nas świetnie taki kolor się sprawdza, nie trzeba kurzu co chwilę ścierać i fajnie wygląda:))) gorzej u nas z podłogą-w pokojach jest drewniana i tam brudku nie widać aż tak (moja córcia jest mistrzem w brudzeniu wszystkiego, kruszeniu, rozsmarowywaniu,najlepiej właśnie na podłodze:)) ale w przedpokoju i łazience mamy białą podlogę i to był wielki błąd! już w sekundę po jej umyciu pełno wlosow, paproszków, no strasznie się szybko brudzi, nikomu nie polecam! jak będziemy urządzać następne mieszkanie, to na pewno już tego błędu nie popełnimy:)

miałam dziś rano wizytę u gina, wszystko dobrze u naszego marusia, serduszko ładnie bije, mały ma 3400, ułożony grzecznie główką w dół, nic nie zapowiada, żebym miała urodzić na dniach,a już bym bardzo chciała:)
no i niestety dołączam do mam z paciorkowcem:/ teraz mi się przypomina, że jak julcię rodziłam, też miałam to paskudztwo.

Na porodówkę tak jak wcześniej pisałam miałam taką sportową, miekka torbę a w niej:
1 koszule do porodu,
szlafrok,
klapki (te z gumy pod prysznic i od razu traktowałam je jako kapcie),
woda mineralna, najlepiej ta z dziubkiem,
ręcznik kąpielowy,
skarpetki,
coś do przegryzienia dla męża (poród u nas trwał 14 godzin więc przydała się :):) plus klapki dla drugiej połówki jak poród rodzinny,
w małej reklamówce osobno włożyłam jednego pampersa, ubranko na przebranie od razu po porodzie dla dziecka i chusteczki mokre,
rożek,
gumka do włosów;

Torba na połoznictwo:
DLA SIEBIE:
zabrałam z porodówki szlafrok i klapki (bo nie idzie się tylko przewożą na położnictwo),
szczotka do włosów,
pasta i szczoteczka do zębów,
kosmetyki (krem i nawet fluid sobie spakowałam :)),
płyn do kąpieli,
ładowarka do tel.,
koszulę do karmienia,
ręcznik,
stanik do karmienia,
majtki (najlepsze są te siateczkowe) - 3 pary najlepiej,
podpaski - te duże np BELLA,
sztucce i kubek,
DLA DZIECKA:
pampersy (około 20 sztuk),
z kosmetyków zabrałam oliwkę i mydełko ale i tak nie używałam bo położne używały swoich,
3 zmiany ubranek,
2 pieluchy flanelowe - idealne zamiast ręcznika i zajmują o wiele mniej miejsca;

NA WYPIS ZE SZPITALA - te rzeczy przygotowałam i wsadziłam do fotelika co by mąż miał wysztsko pod ręką jak po nas jechał:

ubranie dla siebie - brzuchol tak szybko nie spada więc getry okazały sie najlepsze,
dla dziecka ubranko,
plus pieluszkę tetrową - przykryłam nią fotelik jak przechodziłam przez korytarz w szpitalu aby zarazki nie dopadły dzidzi :),
kocyk

Chyba to wszystko..
torbe na położnictow mieliśmy w samochodzie i jak już mnie zszywali to mąż poszedł po nią.

Devil, wiem ze do jedo pasuje tez fotelik recaro - moja siostra ma i jest b. zadowolona.

mamma - możesz wpisać :)

Gratuluję zakupu wózka.

Ja w poprzedniej ciąży do szpitala miałam dwie torby -jedna miękka, mala na porodowke a druga na kolkach, z tych najmniejszych juz po porodzie.mam listę rzeczy co zabrać na porodowke i położnictwo wiec jak chcecie moge tu je wpisać...
W końcu kupiłam wózek. Graco symbo. Największym fanem jsgl okazał się min synus.

czesc, jestem mama marcową. mam do sprzedania pampersy new baby dry 1, 8 paczek po 43 sztuki, kazda paczka za 18 zl. jesli bylaby ktoras zainteresowana to piszczie na priv albo asiulek84@vp.pl

Witch też poproszę o plik: ulcia_1983@o2.pl

Jeśli chodzi o torbę to ja biorę małą miękką. Przy pierwszym porodzie się sprawdziła teraz też mam nadzieję, że się zmieszczę ze wszystkimi rzeczami. Z dźwiganiem torby nie było problemu, bo jak urządzali mi przeprowadzki między salami to za każdym razem ja i torba jechaliśmy na łóżku :)

Luna - ja patrzyłam właśnie na ten SPS - jesli dobrze kojarze to chodzi o dłuższe i lepiej wyprofilowane boki ale pewności nie mam

witch a to nie są bobowozki właśnie? Bo czytałam że się otworzyli też w gdańsku, ale wg mnie warto kupować w mama i ja - tam się super znają na wózkach i fotelikach, ceny dają niższe jak się z nimi pohandluje :) jak jeszcze byłam na chodzie, to byłam w bobowózkach w gdyni to sprzedawczyni była masakryczna.
Uparcie próbowała mi wcisnąć jeden mega drogi wózek, z przednimi kołami mega małymi mimo, że od razu powiedziałam, że aż takich małych kół z przodu nie chcę i chciałąbym by doradziła mi coś w różnych półkach cenowych.
Później natomiast każdy wózek był dobry z tych, do których podeszłam :D

A ja też chodziłam do supermamy :)

Luna, do Super mamy chodzilam :)

ja caly czas wybieram się do tego sklepu z wózkami przy skrzyzowaniu Kartuskiej z Lostowicką.... ale zawsze coś, dzis tak mnie brzuch bolal, że wzielam 2 nospy i zalegam

devil - o kolizji to też fakt :)

Jeśli chodzi o jedo to wepniesz na pewno maxi cos i cybex - mają takie same adaptery, tj cybex pasuje na adaptery maxi cosi (na pewno w mama i ja udzielą Ci szczegółowych informacji na ten temat)

No i można się u nich handlować :)

Gosiek - właśnie na tej stronie Citi ma 3* za bezpieczeństwo :)
a Citi SPS 4* (nie wiem czym się one różnią, ja zrobiłam segregowanie po nazwie i nie spojrzałam nawet że są i City i Citi SPS :)
różnia się na pewno rokiem produkcji :)

Cześć,

pytanie z innej beczki. Wiecie w jakich dniach, godzinach można podjechać do szpitala w Wejherowie, żeby wypytać i pooglądać porodówkę?

Też się zastanawiam nad tą moskitierą na drzwi balkonowe. Miałam się rozejrzeć jak to cenowo wychodzi u tych co wstawiają okna, ale oczywiście zapomniałam :/ ale stówka w lidlu to jeszcze nie tragedia więc może zaryzykujemy???

ja3 ja mam zwykłą sportową torbę. Bez przesady z walizkami :P

witch możesz mi też podrzucić :) kotek_paprotek@o2.pl

luna fajnie, że wstawiłaś linki fotelików ;) zapewne pomoże mi to w wyborze ;) bo dalej jestem niezdecydowana, a chciałabym taki pasujący do wózka jedo :) sprawdziło mi się to wpinanie w stelaż przy synu, więc nie wyobrażam sobie teraz nie mieć takiej możliwości :/
Natomiast jeśli chodzi o używane foteliki, to myślę, że kwestią ważniejszą od bycia obrzydliwym jest fakt bezpieczeństwa. Fotelik, który bierze udział chociaż w niewielkiej kolizji musi być wymieniony (a przynajmniej powinien być, bo już nie będzie spełniał swojej roli tak jak przed kolizją o wypadku nie wspomnę), więc jeśli miałabym mieć używany fotelik to TYLKO z pewnego źródła (rodzina, bliscy znajomi), a na pewno z żadnego allegro :/ bo tu nigdy nie wiesz czy ktoś ci ściemnia, że jest bezkolizyjny czy nie :/

Witam po świątecznie :)Mnie panika ogarnęła w już w zeszłym tygodniu, a teraz zagościła już na dobre u nas :) U mnie jest o tyle dobrze, że dotyczy ona raczej tego co muszę zabrać do szpitala,a że jestem niezdecydowana i lubię być przygotowana na wszystkie możliwości, to pewnie zabiorę ze sobą kontener rzeczy:D. Ja porodem się nie przejmuję, jakoś mnie on nie przeraża, choć wiem, że będzie raczej masakrycznie i jakoś pogodziłam się z tym jeszcze przed tym jak zaszłam w ciążę, także dopóki nie wejdę na porodówkę, albo nie zacznie mnie zginać w pół od skurczy jest dobrze;)

Mnie w nocy skurcze też już męczą, na szczęście pojawiają się co około 2dni i stopniowo przybierają na sile, już dwa razy mierzyłam czas pomiędzy nimi. O spaniu nie będę nawet wspominać, a tym bardziej o nocnym chodzeniu do toalety, od 24 do 6 rano spaceruję około 3 razy, ale bywają też gorsze dni.

Za to pochwalę się , że znalazłam dzisiaj staniki do karmienia w rozmiarówce, która może na mnie pasować i w modelach przyzwoicie wyglądających, także wkrótce w okolicach 37 tygodnia zainteresuję się zakupem, firmy alles kosztują od 75 do 100zł, bynajmniej te modele dostępne w pobliskim sklepie, także jestem bardzo zadowolona:)

Luna- miałam podobny sen, z tym, że oprócz krwi zalewały mnie też jakieś dziwne płyny:)

Luna - ja znalazłam ze City ma 4*
http://fotelik.info/pl/testy/Maxi-Cosi/ocena/malejaco/

ja3 - ja też czekałam aż ktoś napisze odpowiedź na pytanie o torbach :P
Tak czy inaczej ja planuję zabrać na kółkach - myślę, że po CC będzie się łatwiej z taką poruszać bo nie trzeba jej nosić tylko można ciągnąć - mam nadzieję, że nikt nie będzie na mnie krzywo patrzeć, jak przyjadę do szpitala z walizką :P

jeśli chodzi o fotelik to ja uważam, że każdy lepszy po testach niż te z zestawów 3 w 1 ;)

Jeśli chodzi o nowe foteliki to w cenie ok 350 zł masz:
CYbex Aton Basic - 347zł, 4* za bezpieczeństwo
http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=2409&%3CosCsid%3E

MAxi Cosi Citi 369 zł, 3* za bezpieczeństwo w testach
http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=807&%3CosCsid%3E
http://www.mamaija.pl/citi-fotelik-samochodowy-0-13-kg,d2235.html

teaz w promocji bobowózki mają recaro young profi plus:
http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=2057&%3CosCsid%3E
za 299zł (z 599zł) 5* za bezpeiczeństwo w testach, tylko mają tylko dwa kolory i nie wiem jak jest z ich montażem na stelażu wózka.

Oczywiście wszytskie powyższe to foteliki bez bazy.

Testy fotelików są m.in. tutaj:
http://fotelik.info/pl/testy/grupa:0-13/producent/rosnaco/index.html

tylko trzeba się dobrze wczytywać, bo czasemi coś nie jest ocenione (jakaś cecha) i wtedy ogólna ocena fotelika spada w dół więc najlepiej patrzeć na każdy fotelik osobno. (kolumną cena bym się nie sugerowała, bo wg mnie wzięte są one nie wiadomo skąd :) )

Jeśli nie jesteś z tych "obrzydliwych" to możesz też popatrzeć na używane foteliki na necie, bo pewnie te wyższe modele dostaniesz spokojnie w cenie jaką chcesz przeznaczyć :)

witch a do jakiej sr chodzilas?

Chyba wszystkie nas dopada strach przedporodowy :/

Mi niestety tez skórcze już dają znać, dlatego leżę plackiem i mam zamiar dotrwać choć jeszcze 6 tygodni, choć pocichu liczę, że dotrwam do terminu. Usg dopiero za tydzień :( mam nadzieje ze szyjka nie skróci sie bardziej.

Jeszcze w tym tyg zaczynamy remont a ja nic nie jestem w stanie zrobic nawet rzeczy popakowac do kartonów :( ale siła wyższa

Dziewczyny co robiłyście lub robicie teraz remont szukam fajnej lampy do pokoju dziecięcego, która daje dużo światła może mi coś podeślecie :)

Ja do szpitala napewno wezmę mięką torbę.

Witch tez sie uśmiecham :) styczniowka1@wp.pl

Inne tematy z forum

krzywe ząbki (27 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

Dobry ortodonta (38 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?