Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *17*

Rozpakowane:
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena i Julka - Zaspa - CC

*MAJ*

01.05 magda30- synek OSKAREK - Zaspa
01.05 katelajda- synek - Zaspa
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga - Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B - Synek Mateusz - Wojewódzki/Kliniczna

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Zaspa/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Redłowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka - Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

link do poprzedniego :http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=535994&c=1&k=16#post9386739
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *17*

hej z rana! od 5 rano nie śpię i stresuję się teraz tym, że idzie weekend, potem długi weekend, moja rodzinka pewnie pojedzie sobie wypoczywać na działkę i nie będę miała z kim zostawić starszego synka. oni oczywiście podchodzą do tematu "lajtowo": "spokojnie! zadzwonisz to się wsiądzie w taxi i podjedzie"- fakt działka jest jakies 12 km od mojego domu, ale wiadomo jak to na takich działkach jest - drineczki, piwka, a potem ja mam z takimi synka zostawiać.... buuuu

czerwcowa - to fakt jak się jest nieświadomym do końca co Cię czeka to poród wydaję się być bardziej ekscytujący. jak już wiesz co Cię czeka to ekscytację jednak przerasta strach...

Kamiku - mam termin na 3.05. podejrzewam, że wiele osób z personelu i tak będzie miało wolny cały tydzień (np. moja ciocia która własnie pracuje w redłowie i miała mi "pomagać", moja gin też idzie sobie na cały tydzień urlopu) tak więc spodziewam się niestety przerzedzonego personelu :/

moje skurcze są bardzo bolesne - od miesiąca już przy każdym przepowiadającym twardnieniu brzucha mnie to po prostu boli. te przedwczorajsze to tak bolały że musiałam az głęboko oddychać. poza tym jak mówi moja gin mi się wszystko bardzo obnizyło, więc każdy skurcz to dla mnie jeszcze dodatkowo ból pęcherza. tak więc u mnie nie da sie nie poczuć że idzie skurcz. wczoraj miałam też, ale juz nie takie mocne i nie takie regularne. ściągnęłam sobie fajną aplikację na tel, która liczy skurcze - ja sama jestem gadżeciarą, więc polecam dla innych gadżeciarek: "Contractions" :))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kkasita niestety Twój gin jest w błędzie nigdzie oprócz swismedu nie
Szczepią engerixem, teraz jest z puli sanepidu hepavax.
Rtęć została wycofana zarówno z euvaxu i hepavaxu wiec tym nie trżeba sie martwić. Tak jak Luna pisze engerix jest zdecydowanie lepszej jakości i jest od lat na rynku i jest przebadany.
Kkasita a jaka długość szyjki masz?

No zaczyna się powoli rozpakowywanie :) zazdroszczę Wam ze juz w terminie jesteście.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

asku_85 - ja slyszałam, że hepavax nie ma takiej ilości rtęci co euvax czy jakoś tak i jest dużo lepszej generacji, ale nie wiem ile w tym prawdy bo nie zgłębiałam tematu

Trzydziestka, to ja Ci zycze, zebys jednak dotrwala z porodem przynajmniej do poniedzialku :) i to nie nazlosc Twojemu mezowi, tylko chyba lepiej nie rodzic w weekend, bo personelu jest jednak duzo mniej niz w ciagu tygodnia. Tak przynajmniej slyszalam, ze lepiej unikac weekendow i swiat ;)

Styczniowka, zgadza sie, najwazniejsze zebysmy wszystkie urodzily zdrowe dzieciaczki :) no i moze, zebysmy sie przy tym nie nacierpialy za bardzo.. ;)

a magda30 pisała, że szczepią hepavaxem czy jakoś tak....a to to samo co euvax

Dziewczyny, ale macie tempo pisania. Ledwo nadążam z czytaniem ;)

Co do szczepionek to mój 2 lata temu na Zaspie miał właśnie Euvax. Może teraz się coś zmieniło...

Ja czekam z niecierpliwością na jutrzejszą wizytę i usg, w końcu po dwóch miesiacach zobaczę maleństwo na ekranie i dowiem się ile waży i mierzy. Idzie ze mną mój dwulatek, bo nie mam go z kim zostawić. Ciekawe jak się będzie zachowywał i jak zareaguje :D

Hejka,
trzydziestka faktycznie już może być u Ciebie w każdej chwili:)

My po wizycie..mała ma już 2200g, ja mam juz rozwarcie na 1 palec, szyjka rozpulchniona mocno....mam teraz na siebie uwazac zeby nie przyspieszyc sobie porodu...zadnego odkurzania, schylania sie itp. na szczescie na spacery nadal mogę chodzic...

Pytalam się dzis swojego gin o szczepionki na Zaspie i powiedzial mi, że Euvaxu juz dawno nie stosują, teraz szczepią dzieci Engerixem. Moj młody 4 lata temu miał akurat Euvax.

No ja tez lecze sie no spa i magnezem....ale przyznam ze sie dzis wystraszylam....bo byly co 5 minut...a to 35 tc. dopiero u mnie

Moja gin. powiedziała mi, że każdy przepowiadający na tym etapie ciąży może zakończyć się porodem, dlatego skurcze "leczę" nospę

trzydziestka, devil- możecie już spokojnie rodzić :)

no właśnie mnie te niebolące dopadają i generalnie stoję na stanowisku, że to tylko przepowiadające, ale z Bartim miałam tak, że miałam właśnie te niebolesne przez jakiś czas z częstotliwością ok 7 min i po jakichś 2 godz wody mi poszły... zatem już sama nie wiem czy te mogą też o czymś świadczyć więc na wszelki wielki je też liczę :/

Dziewczyny, a Was bola te skurcze ci 5/7 minut? czy to tylko te twardnienia takie nieprzyjemne? bo ja takie tez dzis zaliczylam co 7 minut...

Tacy są faceci, do mnie póki co nikt nie dzwonił i nie podawał daty w jakiej ma urodzić się mała, ale kto wie czy nie dostanę takiego telefonu :) Ja tam obstawiam, że urodzę w dzień dziecka:), jak nie wcześniej ;)

Trzydziestka- zauważyłam, że porodu boją się bardziej te kobiety, które już rodziły. Nieświadomi są spokojniejsi.
Mnie przeraża wybór szczepionek, czytałam wczoraj trochę o nich i jestem przerażona, jakieś powikłania, cuda wianki. Pamiętam jak mnie bolało ramię po szczepieniu na żółtaczkę, a co dopiero takiego malucha:(

rany dziewczyny u Was to faktycznie może być już za chwilę :)

Luna Ty się tak nie schizuj :) sala operacyjna jest jedna, a ten pokoik jest za jej ścianą. Do niego wołają niemalże od razu męża:) nie ma możliwości żeby przez pomyłkę zamienili dzieciaczki ;)

a ja jestem po liczeniu skurczy :P przez 2 godz występowały z częstotliwością od 4 do 7 min ;p ale teraz częstotliwość nieco zmalała :P takie "akcje" dają do bani, że to "już - zaraz" :D

Ja synka rodziłam w lutym zeszłego roku na Zaspie i tą bransoletkę z imieniem zakładali na sali porodowej. Od razu po porodzie

Trzydziestka to niech sie rozkręca i żebyś miała to juz za sobą , a maleństwo przy sobie :)
Faceci... Normalnie aż brak słów

Luna napisałam pw

trzydziestka - ostatnio zadzwonił do mnie kumpel mojego męża (mój mąż jest ogólnie 3 lata ode mnie młodszy i kolegów ma większość albo w swoim wieku, albo i młodszych,ten kumpel właśnie był młodszy :P)
i mówi tak "słuchaj bo ja teraz będę pracował 3 tygodnie za granicą a tydzień będę tutaj - nie dało by się byś urodziła ..." i tu data :D myślałam, że padnę :P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

jestem po wizycie. rozwarcie juz na dwa palce. znów zaczynają mi się skurcze (wczoraj też o 19 akcja się zaczęła), ale pamiętam że przy pierwszym porodzie kilka a może nawet kilkanaście dni miałam takie wieczorne skurcze zanim zaczęła się faktyczna akcja. to rozwarcie mnie cieszy, bo przy pierwszym porodzie skurcze juz miałam takie ze ściany gryzłam a rozwarcie cały czas na 1 palec... może tym razem będzie wszystko w czas :)

no to dalej czekamy... mój mąż mówi że mogę jutro rodzić - bo piątek to dobry dzien na pępkowe. ach ci faceci - co oni mają za problemy porodowe.... ja tu panikuję jak przeżyć te bóle, a on sie martwi, że pępkowe wypadnie w tygodniu :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kamiku znam te stronę, wszytko sie zgadza tylko ze ja jestem zupełnie innym przypadkiem. Ja nie bede miała możliwości rodzic naturalnie, gdybym taki miała to z pewnością bronilabym sie przed oxy, bo tak samo uważam ze jest ona nadużywana przez lekarzy, a jesli akcja przebiega prawidłowo to nie ma potrzeby hej podawania. Realia są niestety takie, że często podaje sie ja żeby przyspieszyć akcje, bo brakuje miejsc na porodowce i kolejne kobiety czekają na korytarzu... Smutna prawda. Ale w przypadku gdzie wiem ze mam mieć cc zanim pojawia sie u mnie skórcze to juz co innego. Życie i tak napisze własny scenariusz i mimo ze coś sobie zaplanujemy rzeczywistość będzie zupełnie inna znam to z autopsji :)

Najważniejsze żebyśmy urodziły wszystkie zdrowe dzieciaczki i żebyśmy mogły sie cieszyć ich bliskością :)

Styczniowka, niestety i u mojej szwagierki, siostry i kolezanki tak wlasnie sie stalo podczas porodu.. po podaniu oksytocyny, ktora miala albo w ogole wywolac skorcze, albo przyspieszyc ich czestotliwosc, dzieciaczkom pospadaly tetna i porody zakonczyly sie cc..

'Sztuczna oksytocyna w przeciwieństwie do naturalnej powoduje zamykanie, ścieśnianie naczyń krwionośnych, czyli automatycznie utrudnia dotlenienie i odżywienie dziecka mówi położna.'

Wiecej do poczytania tu: http://www.siostraania.pl/artykul/oksytocyna-naturalna-i-syntetyczna--co-warto-o-nich-wiedziec

Inne tematy z forum

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (38 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...