Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *17*

Rozpakowane:
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena i Julka - Zaspa - CC

*MAJ*

01.05 magda30- synek OSKAREK - Zaspa
01.05 katelajda- synek - Zaspa
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga - Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B - Synek Mateusz - Wojewódzki/Kliniczna

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Zaspa/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Redłowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka - Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

link do poprzedniego :http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=535994&c=1&k=16#post9386739
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *17*

Wiadomo że oxy podawana to nie to samo co naturalna, tego nie da sie porównać. Co do spadku tętnią po podaniu oxy pierwszy raz słyszę, dlatego to kwestia względna. Mi jak tylko lekarz wyrazi zgodę to chce żeby mi oxy podali. Dzięki Kamiku za namiary juz przeglądam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

magda30 - dzięki za info - trochę się uspokoiłam.

Co do oksytocyny to słyszałam takie opinie jak Kamiku pisze.

ja dzisiaj jakaś śpiąca cały dzień... i w ogóle nie w humorze. chyba przez te głupoty, które mi się ciągle śnią ;)

Mojego obraczkowali właśnie w tym pomieszczeniu gdzie ważą.
Sorki Biały Jeleń
szczepionka HEPAVAX GENE
Ja rozek miałam swój i cienki kocyk ale oni jak cos to daja
Tego to nie wiem bo mój jechał w inkubatorze na golaska
Cewnik wyjmują dnia nastepnego po wszystkich kroplówkach także jak idziesz pierwszy raz pod prysznic i jesteś uruchamiana jak tam mówia to z cewnikiem
Mi nie przystawiali bo go nie miałam ale z tego co widziałam to od razu dziewczyny miały bobaska a i połozne zabierały czasem maluszka by mama doszła do siebie.
Nic sie nie martw pomagają jak nie masz mleka w piersi to daja mm ja mósiałam walczyc o pokarm 3 dni z laktatorem i pokażą jak pobudzic ja ściągałam po 1 ml do strzykawki i zanosiłam do małego a teraz mam tyle mleka że hej

Dziewczyny, co do oksytocyny podawanej w szpitalu, to podobno kompletnie co innego niz ta naturalnie wytwarzana przez organizm kobiety i nie ma takiego samego (czyt. cudownego) wplywu na dzieciaczka.. tak przynajmniej mowili na tych warsztatach 'Po prostu polozna'. Poza tym podaanie tej sztucznej oksytocyny czesto powoduje nagly spadek tetna u malucha, wiec ja sie bym raczej przed tymbronila, niz o to prosila.. Dodatkowo jesli juz ja podadza, to nawet w przypadku porodu silami natury, nie jest to juz uznawane za porod naturalny, bo byla ingerencja medyczna..

Styczniowka, ja tapete zamawialam w tym sklepie:

http://www.tapety-swiata.pl/category/tapety-scienne-esprit-for-kids-2-as-creation
Nasz model to Esprit for kids 2 (1090-19). Jakosciowo super - winyl na fizelinie, kontakt ze sklepem tez bardzo dobry i blyskawiczna dostawa, takze jak cos, to polecam :)

kremowa - ecri - to jedno i to samo dla mnie ;)

ja mam gdzieś w domu próbkę takiej jeszcze:
http://p.alejka.pl/i2/p_new/17/02/tapeta-227536-gipsy-2012_0_b.jpg

chyba, że mąż wywalił, poszukam później jakby co :)

mi to się mega podobała t co jest tu w tle:
http://www.homehome.pl/media/catalog/product/cache/1/base/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/1/1/115822b_2.jpg

ale ponad 200 zł za rolkę i nie można zamówić próbek :( A nie chciało mi się bawić w zwroty :P

magda30 - dzięki za relację.

Ja mam oczywiście pytania :P
- gdzie "obrączkują" malucha - tj zakładają mu tą opaskę z imieniem? Bo ja to mam okrutny film, że mi dziecko podmienią... boję się, że wpadnę w panikę, jak mi zniknie z zasięgu wzroku...
- mydło szary jeleń? czy biały jeleń? bo ja szarego coś znaleźć nie mogę...
- jaką szczepionką szczepią malucha?
- rożek/kocyk trzeba brać?
- kiedy malucha ubierają w "nasze" ubranka?
- kiedy wyjmują cewnik?
- kiedy przystawili CI młodego do piersi?

Luna dzieki za zaproszenie :)
Ja na 100% bede rodzić na Zaspie.

Kremowo beżowa hymn na zdjęciu wyglada na ecri z beżem :) ja myślałam o takiej jak Twoja tylko w odcieniu niebieskim. Ale szukam tez takiej co kiedyś nawet nie wiem czy Ty przypadkiem nie wstawiałaś takie cieniutkie paseczki z błękitem.

Oj ja tez chce na spacerek a nie przykłuta do łóżka jestem :(

Udało sie dopaśc do kompa.
Więc tak we wtorek 15.04. pojechałam na porodówke tak jak sie umawiałam z lekarzem tam sie okazało że mam rozwarcie na 1 palec po nocy.
Piguły kazały sie przebrac i ubranko dla męża dały i pojechałam na porodówke.
Tam wypełnianie papierów podłączyli ktg i założyli mi cewnik (nie było to przyjemne).
Za moment przewieźli na sale mąż czeka na korytarzu z torbą.
Na sali wkłucia pytania trzeba sie przełożyć na stół i usiąść do wkłucia które wcale nie boli nic sie nie czuje prócz ciepła w nogach.
No i sie zaczyna wydobywanie bobaska.
U mnie jak wyjeli małego to go zabrali do pomieszczenia obok i tam czyszczą maluszka badaja i jak nic sie nie dzieje wołaja tate i pokazują zawinięte mamie.U nas nie stety nie było tak kolorowo bo mały nie oddychał i cały OIOM postawił na naogi pani doktor która przychodziła na obchód powiedziała że strasznie ich wystraszył i przez to tez siedzieliśmy 8 dób i Oski był na OIOMIE 2 dni ale teraz jest ok.
Własnie co do napiecia mięsniowego to ma za nie 1 ptk i wizyte u neurologa.
Po cc przewożą cie na położnictwo i tam mąż idzie z tobą i zanosi rzeczy może byc dosłownie chwile i mósi wyjść.
Co do personelu to powiem wam ze naprawde kobitki mega fajne nie które takie jajcary ze hej.
CC miałam 10 a o 24 byłam juz pod prysznicem bo uruchamiaja i powiem wam ze dobrze bo im dłużej sie lezy tym gorzej sie podnieść.
Jak wstałam to nawet zawiozły mnie na wózku do Oskarka bym mogła go zobaczyć.
Zabrać trzeba sztućce
kubek
klapki
reczniki papierowe przydadzą sie
papier toaletowy
żadnych kosmetyków ani recznika dla dzidzi
kosmetyki dla siebie dziewczyny które będą miały cc zakupcie mydło szary jeleń w płynie na rane.
Jak jakies pytania to piszcie musze spadać bo babel ma czkawke.
Przepraszam za błędy ale staram sie szybko pisać :).
POZDRAWIAM

styczniówka jak chcesz zobaczyć tapetę na żywo to zapraszam ;) tylko na razie mam kongo w domu hihi :P
Ona ogólnie jest kremowo-beżowa, ale ten beż taki jest jakby w szary wpadający z lekka.

styczniówka a Ty gdzie planujesz rodzić?

Tak swoją drogą pogoda piękna to i na forum "ciszej" się zrobiło... muszę poprosić męża by przyniósł z piwnicy stolik i krzesełka, to chociaż na balkon na chwilę wyjdę :P
Jak ja bym chciała spacerować!!!

puściłam ostatnią pralkę ubranek :) (zostały mi jeszcze rzeczy na tryb "pranie ręczne" jak rożek, osłonka kołyski czy kocyk :P)
a ubranka po córkach siostry zlitowała się mama i zabrała do prania "na wynos" do siebie razem z płynem do płukania :P)

Proszek Jelp na 4 prania nie wiem czemu starczył mi na niecałe 3 :P

Jak masz czekać do skurczy to spoko naturalnie zacznie sie wydzielać :) ja mam wlasnie nie czekać tylko mówił mi gin ze szybciej sie mam umówić ok 38 tc ale kto wie czy do tego czasu same skurcze nie przyjdą? Ale jesli nie będzie u mnie żadnej akcji i bedą mnie chcieli ciąć to mam plan najpierw oxy potem cięcie :)

Rozmawiałam z lekarzem i powiedział, ze mam czekać do skurczy ( nie muszą byc super regularne ale bolesne) i jak będzie po 37 tygodniu czyli jak ciaza będzie donoszona to jechać bo nie ma na co czekać a wtedy w szpitalu podejmą decyzje czy na patologie i czy podadzą oksytocyne czy od razu na stół.

Styczniowka - mój lekarz prowadzący kazał mi czekać do skurczy i dopiero wtedy jechać do szpitala, wiec nie wiem czy jeszcze wtedy pytać o oxy czy już nie. Właśnie czekam na wizytę, wiec sie zapytam co i jak :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Luna wielkie dzięki ta Twoja tapeta jest super! Juz link mężowi wyslalam :)

GosiekG nie wiem z jakich neurologicznych względów masz cc ale myśle ze warto porozmawiać z gin żeby mimo planowanego cc dostać oxy zawsze to dzieciątko w jakimś stopniu będzie poinformowane ze czas sie zbliża a nie ni z gruch ni z pietruch wyjęte z brzucha. Ja teraz bede chciała żeby mi podali kilka godzon przed planowanym cc oxy. Ale to musi zdecydować lekarz, bo każdy przypadek inny. Luna to nie ma wyjścia musi na zimno dla bezpieczeństwa.

Trzydziestka, daj znac jak po wizycie.

A co do mamy przyjezdzajacej na dluzej do pomocy to moja juz jest od swiat. Ale to ze wzgledu na starszego synka, zeby mogla z nim zostac jak my pojedziemy do szpitala rodzic, w innym wypadku rodzilabym sama, a maz musialby zostac ze starszym w domu. Maz ma wziasc tydzien wolnego po porodzie, wiec mama bedzie mogla po kilku dniach wracac. Jak rodzilam pierwszego to tez byla, przyjechala po tygodniu na chyba ze 2 tygodnie. Czasami wkurzy czyms, ale ogolnie jest ok. Ja polecam taka pomoc, moglam sobie wtedy spokojnie lezec z mlodym i karmic go chocby pol dnia, a mama zadbala o reszte.

Dzięki Luna :) moze faktycznie masz racje... Jak nie mamy wyboru to nie ma co czytać bo i tak nic nie zmienimy

Gosiek mnie czeka cc na zimno ze względu na łożysko przodujące i innej opcji nie ma - strasznie chciałam rodzic naturalnie i do tej pory przeżywam to, że ominie nas (mnie i męża) ten cud narodzin naturalnych... Pamiętam jak kolega opowiadał mi o ich porodzie... wyłam ze wzruszenia razem z nim w zasadzie, poza tym to lepsze dla malucha ponoć, mama szybciej dochodzi do siebie po porodzie...
ALE skoro nie mamy na to wpływu to nie ma co czytać takich artykułów uważam, bo i tak tego nie zmeinimy i tak - a ile kobiet by zapłaciło by mieć cesarkę? ile kombinuje by nie rodzić naturalnie? Spójrz na to z tej strony ;)
Ja się tak przynajmniej pocieszam - że nie będzie ryzyka niedotlenienia malucha przykładowo.

Gdybym miała wybór wolałąbym rodzić naturalnie (przynajmniej pierwsze dziecko, bo nie wiem co mnie czeka :P), a że go nie mam, to uważam, że nie ma sensu tego roztrząsać, bo tylko w depresję można popaść.

Styczniówka ja kupiłam na stronie:
http://www.studiorasch.pl/
szybko i solidnie (najpierw zamawiałam od nich próbki tapet)

finalnie wzielam o taką:
http://studiorasch.pl/288506-10510-thickbox/288506-Bambino-2015-Tapeta-dziecieca-RASCH.jpg

(z bliska wygląda jakby była "szyta" po bokach - paski nie są takie równe. była mega tania, w zwiążku z tym kładła się średnio, ale finalnie się udało i jestem zadowolona z efektu :) (średnie kładzenie może tez być efektem tego, że mąż tapet kłaść nie potrafi :P)

Ja pierwszą miałam cesarkę, ale fakt, że poród trwał normalnie i po prostu skończył się cięciem, więc dziecko miało ten naturalny bodziec (do tego jeszcze oxy miałam, więc już w ogóle) i nie mieliśmy najmniejszych problemów z napięciem mięśniowym. Może faktycznie przy cc na zimno taki problem występuje:(
Ciekawe jak to będzie tym razem...

Miałam skierowanie do neurologa ze szpitala po porodzie i neurolog stwierdził, ale jak przyszła pediatra do mnie do domu na pierwsza wizytę to tez mówiła ze jej sie napięcie nie podoba, wiec pewnie gdybym nie miała skierowania ze szpitala to pediatra by mi wystawiła. Tylko ze ja miałam cc na zimno, najlepiej jak trochę naturalnego sie zachaczy i oxy sie powydziela

Trzydziestka o ja czyli na dnich możesz juz sie rozpakować trzymam kciuki.

Ja juz zamówiłam meble maja być za dwa tyg wiec liczę ze za 4 :) obym tylko komodę miała szybciej to zacznę pranie, a maż prasowanie.

Od kiedy leżę moj żołądek chyba inaczej pracuje, bo boli mnie od kilku dni codziennie :(

Styczniowka a odnośnie napięcia miesniowego to powiedział Ci pediatra czy byłaś u jakiegoś specjalisty?

Inne tematy z forum

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

od którego tygodnia ciąży brałyście kwas foliowy (60 odpowiedzi)

Wszędzie mówią i piszą, jak ważny jest kwas foliowy w rozwoju maleństwa i aby brać go już...