Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *17*

Rozpakowane:
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena i Julka - Zaspa - CC

*MAJ*

01.05 magda30- synek OSKAREK - Zaspa
01.05 katelajda- synek - Zaspa
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga - Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B - Synek Mateusz - Wojewódzki/Kliniczna

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Zaspa/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Redłowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka - Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

link do poprzedniego :http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=535994&c=1&k=16#post9386739
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *17*

Witch - a w kappalu maja dużą rozmiarówkę? i jak cenowo wyglądają tam staniki? Dużo modeli? bo ja to kogoś będę musiała wysłać :)

devil - mój 2z4 okien umył na boze narodzenie, a jak poprosiłam by umył przed wielkanocą to spytał się czy wystarczy jak umyje te dwa brakujące (bo w końcu przez pol roku to sie na pewno nie pobrudzily te ktore umyl ostatnio :P) finalnie nie umyl zadnego :)

gwiazduś - a Ty na kiedy masz termin? bo nie ma Cie na liście ani nic... :P

jeśli chodzi o kocyki to ja kiedyś jak byłam w mama i ja to obmacałam cudowny gruby kocyk jak dziś go pamiętam, mama pojechała aż go obejrzeć w weekend, żeby firmę sprawdzić niestety prawie nigdzie go nie ma na necie (jakiś hiszpański) i kosztuje 110x140 219 zł więc trochę dużo...

cienkie kupilam przez allegro, 2 z mikrofibry bobocośtam (są w smyku) i bawełniany wolmar czy jakos tak :)

po majówce myślę, że już będą rozpakowane mamy :)

Jeśłi chodzi o torbę to ja wstępnei sobie przygotuję, ale takie pakowanie to sobie zostawię na po wizycie (no bo nie wiem czy będę na tej patologii czy nie - niby lekarz mówil, ze mnie chce położyć szybciej,ale może uda mi się wypertraktować szybszy poród? kto wie :P
a na cc to sie jest jak na filmach w takim zielonym wdzianku? :P czy co się ma na sobie? :)

co do "wolnego męża" - to ja mojemu uświadomiłam, że przez pierwsze dni to chociażby będzie mi młodego podawał bo nie wiem jak ja się będę czuć po CC, no i jaki on będzie bo równie dobrze to może jeść i spać, albo non stop się drzeć a tego nie przewidzimy i ma wziąć zwolnienie a urlop później to zobaczymy :)
Ale mój szwagier to tak chojraczy chyba bardziej dlatego, że na prawdę siostra ma mega grzeczne dzieci(osobiście u nikogo innego takich aniołków nie widziałam)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziewczyny a od kiedy Wasze szkraby zaczęły jeździć na biegówkach? My na razie mamy rowerek trzykołowy, synek póki co nie sięga nogami do pedałów i zastanawiam się czy jest sens kupować kolejny rower...

monika dzięki za artykuł :) rozwiał moje wątpliwości :P które i tak kierowały się ku temu, by na ten rok zostawić mu biegówkę :D także się pokryło :P

z tetrami nie pomogę bo ja mam meeeeeega stare tetry (jeszcze po mojej siostrze i po mnie skitrane przez moją mamę - no cóż... takie były czasy, że wszystko się zostawiało na wszelki wielki) i może wstyd się przyznać do ich wieku, ale są rewelacyjne :D:D:D ani moja siostra ani ja przy pierwszym dzieciu nie musiałyśmy kupować nowych... te są grube, mega chłonne, wręcz śnieżnobiałe i po prostu bossssskie :D

julcia będzie miała 4 latka 20.06, ale jest wysoką dziewczynką - ma 108cm, ubranka nosi 110/116. Od dwóch lat jeździ na rowerku biegowym i teraz mówi, że jest już bardzo duża i potrzebuje roweru z pedałami :)

a myśmy szukali rowerka długo, w intersporcie, decathlonie, tescach, realach i tam są rowerki takie a'la górskie, ceny ok 300 do 500 zł mniej więcej. No a ten puky jest po prostu idealny:) cena duża, ale poszczęściło się nam, bo chrzestni zaproponowali że pół rowerka kupią :P a poza tym myślę sobie tak: mała pojeździ ze 3 lata na nim, a potem mareczek będzie miał :) a może jeszcze ktoś potem :))) więc się "zwróci" :P

tu na stronie ciekawie piszą o przesiadce z biegowego na pedałowy rower:

http://www.aktywnysmyk.pl/content/98-kiedy-przesadzic-z-rowerka-biegowego-na-rower-z-pedalami

Mam pytanie do dziewczyn które robiły zakupy w aptece gemini. Czy kupowałyście tam tetry te grubsze? Jak wypadają jakościowo? Przymierzam się właśnie do zamówienia i nie wiem czy zamawiac też tam, czy np na allegro. Nie chciałabym kupić takich co po praniu tylko na ścierkę będą się nadawały.

Heja w poniedziałkowe południe :)

hehe Luna a masz okna do pomycia?? ;) bo moje mąż umył przed świętami, a myć dla mycia to tak słabo się chce :P

w dodatku stwierdzam, że seks przedporodowy jest przereklamowany :P że niby orgazm? że niby sperma? że niby oksytocyna? że niby jeszcze coś?? ehhh... trzeba się chyba bardziej postarać :P albo to 10 piętro znaleźć :P

a co do urlopu to może faktycznie na początku go olać, tylko mąż np. może wziąć kilka dni zwolnienia na Ciebie (tym bardziej, że będziesz po cc, więc 14 dni dostanie bez problemu), a urlop ma do wykorzystania przez 12 miesięcy, więc może wziąć go jak Ty faktycznie będziesz potrzebowała pomocy, kiedy dzidziuś będzie już bardziej aktywny :)

monika rowerek super :) a ile Twoja córcia ma lat, że 16calowy wzięłaś??

kurcze dziewczyny ja sobie daję włosy uciąć, że od majówki zacznie się rozpakowywanie :D trzymam kciuki za nas wszystkie :)
ja np. dzisiaj zdałam sobie sprawę, że poniektóre z nas wkroczyły w 40 tydzień :D

laguna mój syn też jest z tych niskich (spodnie też na 92, a co poniektóre na 98) i jak weszłam tak z "głupia franc" do rowerowego i porozmawiałam z Panią to doradzała jeszcze 12cali i stwierdziła, że to tak właśnie na 2 lata by starczyło. I w sumie dlatego mamy zagwostkę, bo teraz on śmiga na biegowym i się z mężem zastanawiamy czy w tym roku mu jeszcze go zostawić a w przyszłym przymierzyć go do 14 jak da radę (bo 12 kupować na 1 sezon to słabo, chyba że używany) czy w tym roku kupić mu tą 12 na 2 lata :/

moonika ale cena szokująca.. a ile Twoja córcia ma lat?

Ja właśnie od godziny oglądam rowerki. Moja 4 letnia córcia będzie miała 5 maja urodzinki. I chcemy jej kupić rower. Ale na pewno nie za taką kwotę ;) głowię się bo ona jest naprawdę malutka. Ma 4 latka a nosi rozmiar 92 :) i wydaje mi się, że 14 będą za duże. I chyba trzeba będzie jej wziąć 12. Żeby chociaż ze dwa latka pojeździła. A za dwa lata wtedy większy. Bez sensu brać teraz 14, żeby było jej niewygodnie. Nie chcę, żeby się zraziła.

Ja ostatnio byłam w smyku na Matarni i był taki fajny niebieski kocyk przeceniony z 39.00 na 19.99. I wzięłam go od razu. Mam dwa grube koce, a nie miałam żadnego cieńszego więc się bardzo cieszę. Niestety nie mogę go znaleźć na stronie

moonika, super rowerek :) córcia będzie mega szczęśliwa :) !!!!

a ja wymacałam wczoraj w smyku w Klifie super kocyk, miękki, bawełniany, nie za gruby.... i głupia pinda jestem bo go nie kupiłam, a nigdzie na necie nie mogę go znaleźć, na stronie smyka jest niedostępny, a na allegro nie ma :( buuuuuu
o taki - biało turkusowy
http://www.smyk.com/cool-club-kocyk-fisher-price-rozmiar-uniwersalny,p1076093253,ubranka-dla-dzieci-p

mamma, styczniówka, bardzo Wam współczuję chorych dzieciaczków! ja codziennie się modlę, żeby tylko moja mała zdrowa była, ostatnio duuużo chorowała, teraz na całe szczęście zdrowa i oby tak się utrzymało, bo termin porodu za tydzień :P a jak moja córcia chora, to ja zawsze od niej coś złapię, a rodzić bym chciała w pełni sił, bez żadnej infekcji.

a ja właśnie córci rower zamówiłam przez neta, zobaczcie jaki fajowy!

http://www.aktywnysmyk.pl/rowerki-puky-z6/371-rower-puky-z-6-blekitny.html

wiem że mała o nim marzy:) mam nadzieję, że przyjdzie przed weekendem majowym i będą z mężem szaleć sobie na podwórku:)

Mamma u mnie tez córka z gorączka i Katarem :( ja leżę plackiem i zajmowanie sie nią mega utrudnione, ale nie ma wyjścia trzeba sobie radzić :( Pogodna piękna a my we dwie uziemnione :(
Ja sie pakuje w miękka sportowa torbę. Choć u mnie pewnie przygotuje 3 torby jedna na patologie, bo mi lekarz mówił ze tydzień przed cc chce mnie juz monitorować na patologii :(, a w domu mężowi przygotuje na polznictwo i na wyjście do domku.

Witam i ja po weeekendzie...u mnie już ciężko ze spacerami....po 15 minutach już odczuwam delikatne bóle, kłucia i musze na siebie uważać. Ostatnio tez jakoś gorzej się czuję, potrzebuję wypić coidziennie kawę bo nie mogę funkcjonować..jestem ospała, głowa mnie boli itp:/ W nocy tez masakra..mi jest gorąco, duszno...mężowi zimno i nawet nie mogę sobie okna na noc otworzyc:/ na każdym boku źle mi się spi, bo mała mnie wtedy kopie....jeszcze w miarę na plecach ale muszę mieć wysoko poduszki położone pod plecami. W weekend poprałam wreszcie ciuszki dla malej, teraz czeka mnie prasowanie brrr.

No ciekawe czy któraś na majówkę się rozpakuje:) A dzień super, fajne słoneczko, cieplutko:) tylko ja nie do życia:/

Co do koszmarów nocnych to też je posiadam ostatnio codziennie...i to z udziełam niemowlaków, nie zawsze to niby moje dziecko ale wątek ten się przewija przez sen:/

wg mnie lepiej podzielic torby na dwie mniejsze. Jedną na porodówke, jedną na oddział położniczy.
My dziś w domu sie kisimy. Synek znowu kaszle i ma gorączke. Chciałam ostatnie zakupy przed porodem w tym tyg porobić - będę musiała zabrac się za to po majówce.

Luna, Twoj mąż nie ma co sie sugerowac jednym dzieciątkiem.. :)
jedno jest grzeczne i tylko śpi i je a drugie od poczatku ma charakterek i trzeba poświęcac mu 100% uwagi..
Ja przy pierwszym dziecku aż ryczałam po tygodniu bo mały non stop chciał wisiec przy cycu..nawet jak biegłam siku to był rykkk :). Dopiero po paru tygodniach wszytsko się poukładało i mogliśmy normalnie funkcjonowac.

hej hej po weekendzie. u mnie po zeszłotygodniowych dość bolesnych i mocnych skurczach, w weekend wszystko się uspokoiło. wylegiwałam się jak kot na działce w słoneczku wiec organizm odpoczął. Devil ja tam dzis biore się za mycie okien i mebli na taras bo też już bym chciała się rozpakowac... :)
strasznie mnie w nocy bolą biodra. nie mogę juz spać ani na jednym ani na drugim boku bo zaraz łapie mnie ból. na plecach to w ogóle nie mogę oddychać i takie to moje spanie jest do d...

a jeszcze mój trzylatek zażyczył sobie że nie chce już spać z pieluchą. w sumie to się cieszę bo fajnie byłoby wyjść z jednych pieluch jak się wejdzie w następne. ja do tej pory odkładałam trochę odpieluszkowanie bo jak próbowałam kilka m-cy temu to sikał mi co noc w łóżko, teraz już nie chce mi się z wielkim brzuchem latać po kilka razy w nocy go wysadzac. no ale skoro sam poprosił to przecież nie mogę mu odmówić. nawet mnie zawołał w nocy - myślałam, że posikany, a on mnie zawołał bo chciał zrobić siusiu. jestem dumna :)) ale spania w nocy mało :/

co Wy macie wszystkie z tym 4 piętrem :)
Ja w sumie mieszkam na 3, ale w windzie też wciska się 4 bo parter to u nas 1 :)
Ale ta winda jest zbawieniem :) no i wózek będziemy trzymać na klatce bo mamy takie klatki, że hej do tego nasze mieszkanie jest w takim korytarzyku gdzie są tylko nasze drzwi i tam naprawdę dużo miejsca. Ale zanim kupiliśmy to mieszkanie to mieszkaliśmy bez windy, ale w naszym bloku było tyle dzieci, że na dole stało nieraz 7 wózków :) więc też nie było z tym problemu

bry :) ale dzisiaj ładna pogoda, tym bardziej że mogę ją w końcu podziwiać z wyrka, popijając herbatkę :):)

w weekend udało nam się zamówić wózek, fotelik do auta i bazę,
oczywiście w Mama i ja, bo w Bobowozkach przy kartuskiej straszliwa lipa, zarówno z asortymentem, jak i z obsługą ;)
może jeszcze przed dlugim weekendem będzie u nas turkusowy Mutsy Evo i czarny Cybex Aton 2 (chciałam Rocky Mountain, ale ponoć juz nie produkują) :):)

byłam też w końcu w Klifie w Mothercare, ale szczerze mówiąc, bardzo sie zawiodlam, co prawda ciuszków dużo, ale dla mam ... lipa, dwie piżamy na krzyż do karmienia i kilka staników, w małych rozmiarach :(

w końcu staniki kupiłam w Kappahlu, dwa bawełniaki czarny i biały, bez fiszbin, także takie do spania i po domu raczej, ale na pierwsze tygodnie chyba wystarczy a potem się cos kupi ;)

Luna, współczuję koszmarów, mi też ostatnio śnią się jakies glupoty, ale na szczęście nie związane z porodem ;)

Ja na porodówkę spakowałam małą torbę, a na położnictwo walizkę podręczną na kółkach.

Co do tachania wózka, to ja też mam 4 piętro bez windy i przy pierwszej córce mąż co rano znosił mi wózek na dół, a ja nosiłam tylko córkę, torbę i kocyk. Teraz zamierzam bobasa w gondoli znosić, a stelaż mieć przypięty na dole. Wózkarnia jest, ale nie zostawiłabym tam absolutnie nic, bo wilgoć i brud, a do tego kiedyś emerytki tam koty puszczały.
Te 4 piętro mnie wykończy :(((

no właśnie ja pomyślałam o takiej dużej walizie.. taką małą podręczną też mam. Ale tylko jedną. Mam jeszcze taką zwykłą torbę "siłowniową". Może rozdzielę sobie na dwie. Rzeczy dla mnie do jednej i rzeczy dla Frania do drugiej. Najgorsze, że mam wielki szlafrok i on zajmie dużo miejsca...

To pewnie teraz mi nie pobierze tego wymazu bo będę w 33 tygodniu. A następna będzie w 36 i pewnie dopiero wtedy.

A mi się nic nie śni jakoś związanego z porodem. Chociaż zaczęłam coraz więcej o nim myśleć i ogarnia mnie panika. Wiem już jak to wygląda. A mimo wszystko się bardzo boję. Ale nawet nie boje się bólu.. tylko boje się niedotlenienia małego. Tak teraz dużo się o tym słyszy. Strasznie się martwię, że coś mu się stanie :( Totalnie bez sensu.. W ogole nie powinnam o czymś takim myśleć.. ale czasami to samo przychodzi.. Chyba za dużo mówią o tym w telewizji.. ;/

Ja śpię nawet dobrze, czasami czuję, że za chwilkę złapie mnie skurcz łydki ale udaje mi się tego uniknąć i to jedyny minus. A no i oczywiście wstawanie na siku.. męczące. Ale jak wracam to zasypiam niemalże od razu. Przy okazji zawsze podejdę przykryć swoje dwie księżniczki które się wiecznie rozkopują ;)

Nawet w ciągu dnia jakoś funkcjonuje, ale jak już wieczorem usiądę na dłużej.. i muszę wstać i "rozruszać" kości to jest dramat. Boli mnie biodro i krzyż, że kuleję jak babcia... to musi wyglądać komicznie :)

Laguna ja planuję się zapakować w walizkę na kółkach, ale taką małą do bagażu podręcznego o ile mi się wszystko zmieści (jak się okaże 6 maja, że będę miała spędzić w szpitalu 2 tygodnie minimum, to chyba poprosze męża by mi przywiózł rzeczy i rozłoże na dwie torby sama nie wiem... bo przecież nie wezmę takiej mega wielkie walizki :P

lekarz mi powiedział, że jeśli chodzi o wymaz na paciorkowca, to pobierają po 36 tygodniu i on mi pobierze jak ukończę 36 tydzień (byłam u niego w 33t 2d to powiedział, że to za szybko)

Za to pojechałam dziś do medicovera na badania i faktycznie zrobili mi je bez żadnego skierowania na podstawie karty ciąży i dowodu tylko powiedziałam co chcę :)
Panie były tez tak miłe, że jak spytałam się o paciorkowca powiedziały, że nie mam umawiać wizyty tylko mąż może przywieźć wymaz a one same wystawiły mi skierowanie :P

Zamówiłam też oryginał badania grupy krwi bo nie mieli na stanie (jakoś nie jestem przekonana, czy krew karta będzie honorowana, albo czy jej nie zgubię przy okazji :) )

Dziś miałam koszmarną noc.. śniły mi się totalne głupoty! KOSZMAR!!!!

śniło mi się m.in. ze położyli mnie na patologię, łożysko na dole, a nagle przychodzi lekarz jakiś młody i mówi, że wg niego na usg wszytsko w porządku i mam rodzić naturalnie ale ze on ma teraz czas to nie mogę poczekać na męża - masakra....

Hej Dziewczyny

Tak się zastanawiałam czy któraś z Was się może przez weekend nie rozpakowała :)

Moja bliska koleżanka urodziła 26 kwietnia córeczkę :)
Wyobraźcie sobie, że jak pojechała na Kliniczną to nie było miejsca. A miała już rozwarcie na 3 palce. O 22.30 zawieźli ją karetką na Zaspę. A o 00.20 pojawiła się na świecie jej córcia :) Zobaczcie jak szybko :)
Takiego porodu życzę sobie i Wam :)

Ja muszę pomalutku zacząć myśleć o pakowaniu torby. Wizytę mam 9 maja następną. I zastanawiam się czy już wtedy lekarka pobierze mi ten wymaz na paciorkowca.
Kiedyś pojawił się tutaj ten temat i któraś z Was mówiła, że jej lekarz jest przeciwny kuracji antybiotykowej przed w przypadku gdy ten test wychodzi pozytywny. Wyobraźcie sobie, że ta moja koleżanka bo też jej wyszło, że tego paciorkowca ma, jak dojechała na Kliniczną i już w progu mówiła, że musi dostać zastrzyk to powiedzieli jej, że dostanie go już na Zaspie. I faktycznie jak dojechali dostała. Ale później jej lekarz powiedział, że najprawdopodobniej ten zastrzyk nic nie da bo powinien być podany na 3-4 godziny przed porodem. A ona w ciągu godziny od zastrzyku urodziła. Teraz gdyby tej kuracji antybiotykowej nie miała, zastrzyk za późno.. dopiero by miała powody do zmartwień. Wiem, że wczoraj tej malutkiej pobrali krew i dzisiaj chyba maja być wyniki, żeby zobaczyć czy wszystko dobrze. Dlatego właśnie dziwi mnie opinia tego lekarza.. sytuacja przy porodzie naprawdę wygląda różnie.

Dziewczyny czy któraś z Was pakuje się w taką walizkę na kółkach?? B ja tak sobie myślę, że aby wszystko mi się ładnie zmieściło to chyba tylko taką walizkę musiałabym wziąć. Ale to tak chyba trochę dziwnie... sama już nie wiem

Luna- z tymi dziecmi to roznie. Ja czulam sie dobrze po porodzie (tzn zadnych bolow' trudnisci w chodzeniu itp) ale za to maluszek dawal strasznie popalic. W domu bylam ja, maz i moja mama. Cala nasza trojka przez pierwsze 2 tygodnie poprostu padala ze zmeczenia. Jak bym byla sama to bym sie wykonczyla. Ale dla odmiany, moj bratanek byl tak spokojny ze bratowa sama dawala rade, maly tylko spał i jadł co 3-4 godziny. Dopiero po 2-3 tygodniach stal sie aktywniejszy.

Inne tematy z forum

rośliny na balkon - jakie? (18 odpowiedzi)

Może pomożecie... Chcę coś posadzić na balkonie, tylko w lato tak strasznie tam praży słońce...

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?