Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *20*

Rozpakowane:

*MARZEC*
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena (1450g) i Julka (1800g) - Zaspa - CC

*KWIECIEŃ*
15.04 (01.05) magda30 - Synek Oskarek (3360g, 54cm) - Zaspa - CC
23.04 (01.05) katelajda - Synek Fabianek (3880g, 56cm) - Zaspa - SN
29.04 (04.05) devil83 - Córeczka Zuzanka (3520g, 55cm) - Zaspa - SN

*MAJ*
02.05 (05.05) trzydziestka - Córeczka Lenka (3360g, 54cm) - Redłowo - SN
09.05 (06.05) enjoy - Synek Mikołaj (3775g, 49cm) - SN
10.05 (18.05) Hope - córeczka Pola Anna (3535g, 55cm) - Kliniczna - SN
13.05 (31.05) aśku_85 - córeczka (2760g, 50cm) - Swissmed - CC

Dwupaki:

*MAJ*
02.05 mila
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga - Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 Witch_B - Synek Mateusz - Wojewódzki/Kliniczna

*CZERWIEC*
02.06 Luna- Synek - Zaspa
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon - Kliniczna
20.06 pirat - Córeczka - Wejherowo
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka - Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
26.06 styczniówka - Synek
27.06 Bozena19 -Synek - Wejherowo
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-19-t540247,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *20*

enjoy no własnie nie mam przekonania do tej metody - trzeba by pewnie jakiegoś lekarza spytać aby nie zrobić krzywdy maluszkowi, no ale skoro położna środowiskowa mi to poleciła to chyba wie co mówi... (zwłaszcza, że moja położna jest dość przewrażliwiona, wiec mysle że nie polecałaby mi tego środka gdyby były jakieś przeciwwskazania )

hej hej,

czerwcowa i ja3 - ja równiez miałam podobne objawy jak Wy macie (nie mogłam przejśc kilkuset metrów bez skurczy, kuło mnie w biodrze, poza tym skurcze). to wszystko trwało ok 2 tyg przed porodem wiec mówię Wam że wielkimi krokami się zbliża ten moment :)
najgorsze z tymi skurczami jest to że jak juz zaczną się te prawdziwe to w zasadzie nie wiesz ze to już to bo skoro masz je co dzień to skąd masz wiedzieć że to akurat się zaczęło. a że u mnie pojawiły się od razu co 3 minuty to ledwo zdążyłam do szpitala - tak długo się zastanawiałam czy to już na pewno to :)

gosiek ja u siebie mam na wynikach normy, ale igm mam tylko wpisane, ze ujemny i wartość referencyjna ujemny
a igg wart ref 3 dodatni

Ja znam bardzo dobrego ale w Gdyni dr Piotr Robowski
Lekarz absolutnie rewelacyjny!!!!!
Odebrałam wyniki toxoplazmozy igm wyszło mi 0,243. Tzn ze jest ok? Bo nie mam norm :(

No i nas sie jakies kolki chyba zaczynaja, szczegolnie wieczorami maly niespokojny, placze, denerwuje sie, macha raczkami i nozkami.
Trzydziestka, a ten lacidofil to juz takiemu tygodniowemu maluchowi mozna podawac?

Laguna - jeśli chodzi o neurologa, to dr Łyczak z osowej u mnie pół rodziny stawiał na nogi :) tylko on prywatnie jakby co.

Jeśli chodzi o położną, to my wybieraliśmy przy okazji szkoły rodzenia - taki był wymóg ale można ją zmienić jakby co chyba 2x bezpłatnie.

I co postanowiłyście ze szczepionkami? Zabieracie swoje do szpitala?

Mam do Was pytanie, o 4 nad ranem obudzil mnie ból podbrzusza, wzięłam nospe i zasnelam. Obudzilam się o 9 i ciagle mnie boli w boku, takie uczucie klucia promieniujace w stronę pleców i czasem brzucha. Nie jest to super mocny ból, ale nieprzyjemny i ciągły. Przed chwilą wzięłam kolejną nospe. I już 4 razy byłam w toalecie. Myslicie, ze powinnam jechać do lekarza, jutro mi się 40 tydzień zaczyna?

Bozena tak jak pisze Kamiku masz prawo sobie wybrac położna taką jaką chcesz. Mi ostatnio w przychodni przy zmianie lekarza chcieli wcisnąć swoja (a już mam wybraną tą która prowadziła szkołę rodzenia bo bardzo przypadła mi do gustu) na zasadzie że mam im coś ta podpisać a oni sobie dopiszą nazwisko jakiejś której nawet nie znam.
I przed urodzeniem też należą się nam wizyty położnej. Nie pamiętam już dokładnie ale chyba po którymś tygodniu nawet raz w tygodniu. Na tej stronie internetowej znajdziesz właśnie sporo informacji o których tak naprawde nikt nas nigdzie w przychodniach nie informuje.

Na stronach przychodni dziecięcych są numery kontaktowe do położnych i ich dane, można się skontaktować i umówić na wizytę, nie ma rejonizacji. Ja dowiedziałam się o tym przez przypadek, niestety żadnej położnej nie znam, więc nie wiem kogo wybrać,a z kolei deklarować wybór w ciemno jakoś mi się nie uśmiecha. Pewnie wybrałabym jakąś opryskliwą i obrażoną na świat osobę, zazwyczaj mam takie szczęście:)

Nazwy kropelek na kolki sobie spisałam, jako niedoświadczona przyszła mama nawet o tym nie pomyślałam wcześniej. Także listę na wszelki wypadek już mam.

Nie wiem jak wy dziewczyny, ale ja już ledwie się trzymam, w nocy wstaję 5 razy do toalety, ile razy się budzę nie potrafię zliczyć, oczy mnie dosłownie szczypią od niewyspania. Skurcze to moi nowi przyjaciele, mam już je w dzień i w nocy, na szczęście z przerwami, ale są już coraz bardziej bolesne i dokuczliwe. Ja także chodzę małymi kroczkami z uwagi na silny ucisk główki, także wygląda na to przypadłość końca ciąży, najgorsze są silne skurcze podczas próby przejścia nawet kilkuset metrów, wtedy muszę zrobić obowiązkowy postój, odczekać chwilę, żeby wszystko się uspokoiło i małymi kroczkami dojść do miejsca w którym mogę usiąść lub się położyć. Brzuch mam jak kamień, wczoraj koleżanka była aż zszokowana, tym że jest on aż tak napięty, ale ja się wcale temu jakoś nie dziwię w końcu prawie tydzień męczą mnie skurcze.

Nospę przestałam już brać, choć wcześniej przy skurczach miałam ją zażywać regularnie. d*phaston kazano mi odstawić jakoś w połowie stycznia, o ile dobrze pamiętam.

dziewczyny znacie w Gdańsku jakiegoś dobrego neurologa?? Możecie polecić? Może być prywatnie

Bozena, poczytaj tu: http://www.poprostupolozna.pl/
Jest wszystko opisane. Polozna nie musi byc z Twojej przychodni, nawet jesli bedzie Ci to ktos probowal 'wcisnac' - nie daj sie zbyc i wybierz ta ktora chcesz :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

No właśnie ma wrażenie, że obowiązek wyboru położnej jest owiany tajemnicą. W sumie dowiedziałam się przez przypadek, a ponoć położna ma rodzącą jeszcze przed porodem w domu odwiedzić.

Nigdzie o tym nie mówią i gdyby nie znajomi to chyba bym miała taką samą sytuację jak Ty devil83.

A teraz w sumie nie wiem gdzie mam się udać. Coś słyszałam, że niekoniecznie musi to być położna z przychodni (a żeby załatwić coś u nas to pewnie pół dnia mi zejdzie).

No faktycznie. Czyli muszę go jednak upchnąć do torby :) Będzie to nie lada wyczyn :)

Dzięki Ewwa :)

Bożena co do rożka to myślę, że to zależy od Ciebie czy będziesz chciała dzidzię w nim trzymać. Nie wiem czy na oddziale nie będzie za gorąco jak na rożek, czy wystarczy sam kocyk (na Zaspie byłoby za ciepło na rożek)
A co do położnej środowiskowej to ja nie wybrałam bo zupełnie o tym zapomniałam i przy przyjęciu na oddział położna pytała o nazwisko więc powiedziałam, że nie mam to mi kazała podpisać ten kwestionariusz in blanco ;) także może to nie jest jakieś mega ważne. A teraz właśnie czekamy na położną która ma się zjawić z mojej przychodni (tam też się nie określałam którą bym chciała)

W rożku w szpitalu. Na wyjście sie nie przyda, bo w foteliki dziecka w nim nie przypniesz.

Mi również z powodu krótkiej szyjki lekarz zapisał luteinę (2 x dziennie po dwie tabletki).

Ból przypominający miesiączkowy stał się moim codziennym towarzyszem, dodatkowo jakieś kłucia mnie dopadły. Ciekawa jestem czy dotrwam do 40 tc.

Dziewczyny powiedzcie mi jeszcze proszę do kiedy należy dokonać wyboru położnej środowiskowej? Czy macie już ten wybór za sobą? Możecie polecić kogoś z Gdyni?

I jeszcze kwestia rożka dla maluszka- czy należy go mieć, bo dziecko będzie w nim leżało w szpitalu czy rożek jest potrzebny wyłącznie na wyjście ze szpitala?

Alana nie do końca się z Tobą zgodzę... tzn niby masz rację co do składu, ale będąc na położnictwie mieliśmy warsztaty z położną i poruszyliśmy między innymi temat kolek i sabsimplexu. Ktoś powiedział dokładnie to samo co Ty i położna przyznała poniekąd rację, ale powiedziała też że z jakiegoś powodu na to samo dziecko bobotic nie działa, a sab działa rewelacyjnie (i odwrotnie) i ona sama przyznała, że coś jednak musi być w składzie sab'u czego nie ma w boboticu (może inne stężenie sineticonu czy coś innego). Ale wiadomo, że zawsze można bobotic spróbować a nuż zadziała :)

kasia mi w 35 tyg brzuch się też napinał, z tym że lekarz kazał mi nie dopuścić do serii skurczy ze względu na ryzyko wcześniejszego porodu. Zatem musiałam wtedy brać nospe i leżeć do czasu uspokojenia. Także tak jak piszą dziewczyny najlepiej skonsultuj się ze swoim lekarzem...

Kkasita tak jak dziewczyny piszą dziwne ze przy skracających sie szyjke i napinanie nic nie dostałaś. Ja tez mam luteinie 2 x 100mg dziennie i doraźnie nospe. Ja bym na Twoim miejscu poszła do lekarza jak najszybciej, to dopiero 34 tc wiec jeszcze sporo przed Tobą a orzy napinanie może sie rozwarcia zwiekszyć.

Witam sie w nowym watku :)
Ja po zalozeniu szwu mialam brac 2x1 d*phaston i przez pierwsze 2 tygg nospe 3x1. Potem nospa tylko doraznie. d*phaston lekarz kazal odstawic w 34 tc, tzn, ze juz od 2 tyg nie biore go, za to ratuje sie nospa, bo brzuch tylko z samego rana, jak jeszcze leze w lozku nie jest napiety.. maly naciska mi tak mocno na szyjke, ze czasami mam wrazenie, ze sam mi wypadnie :( Jeszcze 2 tyg i sciagaja mi szew, jednak bardzo bym chciala, zeby synek przyszedl na swiat w tp, a nie za te 2-3 tyg..

Inne tematy z forum

Jak mieszka się w Wejherowie? (34 odpowiedzi)

Być może będziemy musieli wyprowadzić się z Gdańska w okolice Wejherowa, bo mąż dostał dobrą...

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...