Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *22*

Rozpakowane:

*MARZEC*
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena (1450g) i Julka (1800g) - Zaspa - CC

*KWIECIEŃ*
15.04 (01.05) magda30 - Synek Oskarek (3360g, 54cm) - Zaspa - CC
23.04 (01.05) katelajda - Synek Fabianek (3880g, 56cm) - Zaspa - SN
29.04 (04.05) devil83 - Córeczka Zuzanka (3520g, 55cm) - Zaspa - SN

*MAJ*
02.05 (05.05) trzydziestka - Córeczka Lenka (3360g, 54cm) - Redłowo - SN
09.05 (06.05) enjoy - Synek Mikołaj (3775g, 49cm) - SN
10.05 (18.05) Hope - córeczka Pola Anna (3535g, 55cm) - Kliniczna - SN
13.05 (31.05) aśku_85 - córeczka Jagoda (2760g, 50cm) - Swissmed - CC
15.05 (06.05) moonika - synek Mareczek (4300g, 57cm) - Redłowo - SN
15.05 (16.05) Ola - synek - (3980g, 57cm) - Wejherowo - SN
19.05 (24.06) GosiekG - córeczka Zosia (2880g) - Wejherowo - CC
23.05 (31.05) Witch_B - synek Mateusz (3950g, 57cm) - Wojewódzki - CC
23.05 (02.06) Luna - synek Jasiu (3370g, 54cm) - Zaspa - SN

Dwupaki:

*MAJ*
02.05 mila
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga - Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka

*CZERWIEC*
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
14.06 funny007 - córeczka
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon - Kliniczna
20.06 pirat - Córeczka - Wejherowo
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 adg2014- Syn - Swissmed lub Kliniczna
25.06 kkasita - córeczka - Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
26.06 styczniówka - Synek
27.06 Bozena19 -Synek - Wejherowo
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=542581&hl=9485962#op9485962
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *22*

Byliśmy dzisiaj na wizycie u neonatologa. Mała przybiera :))) Waży 2560 a we wtorek ważyła 2480 - bardzo sie ucieszyłam. Powiedzieli ze dziecko zdrowe i silne jak na wcześniaka :)
Luna - co do karmienia to my tez mieliśmy rytuał co 3 godziny ale w związku z tym ze mała nie przybierala położna środowiskowa kazała przejść na 2,5. Póki co tak robię i zobaczę jak będzie przybierala. W ogóle stwierdzam ze co położna to inna szkola.
Co do Wejherowa to ja miałam swój ręcznik, krem do pupy dla małej. Jesli chodzi o opiekę to jestem mega zadowolona. Oczywiście zależy na jaka ekipę sie trafi ale ja trafiłam na absolutnie cudowna położna.

Jak mnie wtedy w piątek z patologii wypisywali po stłuczce, to na obchodzie była taka młoda Pani dr (nie ta, co Lune odesłała z IP do domu, tylko inna)

nie mogę znaleźć tego maila ze szkoły rodzenia. Bo ja też tego załącznika jakoś nie zapamiętałam.
Luna podeślij mi proszę tego maila z załącznikiem: mr@dginfo.pl

Ta położna niech sobie sama zrobi w majty i później w tym siedzi jakiś czas, ciekawe czy byłoby jej przyjemnie. Co do karmienia to ja bym zrobiła tak jak mówi Laguna, zwłaszcza że mieliście jakiś tam plan dnia wypracowany i Jaś nie marudził. Czasem nie warto słuchać rad doświadczonych położnych tylko zdać się na swój własny instynkt

Luna ja dzisiaj trafiłam na Twojego lekarza, naprawdę sympatyczny gość. Ciekawe kto będzie jutro rano...

Luna a to była ta położna z SuperMamy?? Jolanta?? czy jakoś tak..

2 godziny w kupie?? no takiej teorii nie słyszałam..

Kamiku, i ja Cie poproszę o formalności po porodzie na baskasl@wp.pl
dziekuje z góry.

no wlasnie taki mam plan..
w ogole to ta polozna troche dziwne ma podejscie, np "Jak zrobi kupe w trakcie karmienia to ma w niej lezec do nastepnego i dopiero przed karmieniem przewinac"
nie wiem,ale ja bym nei chciala 2h lezeć w kupie :P
więc biorę to wszytsko na miekko (tj staram sie ;) )
Ale z karmieniem, to stwierdzilam na poczatku ze poslucham sie kogos bardziej doswiadczonego.

Wagowo to zobaczymy jutro bo chyba jutro do nas zajrzy tylko wlasnie zważyć.

W ogole to od 2 dni napiernicza mnie staw biodrowy....

Pogoda jakaś taka dołująca - czemu nie mogła być taka jak byłam w szpitalu?! wtedy to się musiał lać żar z nieba :P

Luna jeśli wagowo jest wszystko dobrze, to nie musisz za wszelką cenę słuchać położnej. Ja karmiłam moje dziewczyny co 3 godziny bo tyle spały. Czasem się zdarzyło, że i 4. Już za nimi tęskniłam tak długo spały! Posłuchać można, ale trzeba zrobić tak jak Ty czujesz. I tak jak jest dla Waszej dwójki najlepiej. Ja bym znowu wróciła do karmienia co 3 godziny..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

kamiku - fakt - nie zauważyłam tego załącznika :D
ściągnęłma sobie pdf-a tylko z kursem hihi :) a o tym zapomniałam

Usiaa - masakra jakaś! Fakt, że z ginekologii jak byłam zrobiła się druga patologia i pacjentki z ginekologii które np czekały na umówione zabiegi siedziały pół dnia na krzesłach na korytarzu, a na pooperacyjnych nie było już miejsc.
Kumam, że mogli nie mieć miejsc, ale nie rozumiem, czemu Cię nie zostawili od razu na porodówce, skoro już po terminie prawie 2 tygodnie i nie próbowali wywołać.

A ponoć to z klinicznej odsyłają na Zaspę bo tu "zawsze przyjmują".

O czytam dalej, że jutro masz się stawić - no i cale szczęście, że jakiś inny lekarz był i z innym podejściem (swoją drogą u nas tez tak było, że jeden mnie odesłał, a drugi zostawił)

Laguna - ja uwielbiam krem z cukinii.
Współczuję problemów z rpzedszkolem, ale chyba my przeżywamy bardziej niż dzieciaki takie rzeczy.

czerwcowa - trzymam kciuki by wszystko było ok!

U nas dziś ciężka pierwsza nic... i trochę marudny dzień.
Wczoraj była u nas położna, która przedstawiła swoje wizje, by karmić co 2h.... w efekcie teraz Jasiu ciumka 5 minut jedną pierś, wypluwa, nie daje się nakarmić dalej, a jak się go odkłada to znowu to sami i tak przez 2 godziny.

A już mieliśmy taki fajny rytm, bo jadł co 3-3,5 po poł godzinki i pięknie spał, tylko go wybudzałam na karmienie.
To mi powiedziała, że za rzadko jest karmiony i teraz to d*pa :(

Ja próbuję ogarnąć formalności po porodzie... oj cięzko mi idzie.

aaa, no ja leżałam pod ktg gdzieś od 9.40

Ja miałam rano, ale chyba po wizycie jak wyszłam od gina do położnej po zwolńienie to Ty byłaś pod ktg :)

O, może rzeczywiście :) Na którą miałaś ktg, na 10.00?

Laguna bardzo dobrze ze zwróciłaś na to uwagę, nie wyobrażam sobie jak dyrekcja może dla takich maluchów wynająć autokar bez pasów. Corcia napewno sie będzie cieszyć jak razem z nią tam pojedziecie. A bezpieczeństwo ponad wszystko.

Ja tez po wizycie, ewwa to chyba Ciebie spotkałam dziś znowu u gina :)

Miałam dziś ktg Mlody trochę mało sie ruszał wiec dr kazał zwracać mi mocno uwagę na ruchy. Ale synek to z charakterkiem :) na usg nigdy nie chciał współpracować i pod ktg tez cicho siedział a jak tylko skończyło sie badanie to zaraz akrobacje w brzuchu były :)

Ewwa, usiaa trzymam kciuki co byście w końcu urodziły. Ja juz jestem na etapie stresu a jak bym miała jeszcze być po terminie w dwupaku to chyba bym niewyrobila. Może sie dziewczyny na porodowce spotkacie :)

Oj, dziewczyny. Nerwówka na końcówce :( Współczuję Wam.
Usia, oby mały zaskoczył po tej oksytocynie.

Widzicie, mój gin kazał ktg zrobić i w niedzielę i pojawić się we wtorek (dokładnie tydzień po terminie). Powiedział też, że 9 dnia po terminie, to już do szpitala powinnam się położyć (tylko nie to!!!). Obym nie musiała tak długo czekać...
Uspokaja mnie myśl, że w razie czego we wtorek to on będzie podejmował decyzję, a nie ktoś mi obcy...

czerwcowa trzymaj się tam! słyszałam, że krwawienie, może właśnie świadczyć o odklejającym się łożysku. Mam nadzieję, że wszystko się u Ciebie szybko wyjaśni i puszczą Cię do domu!
I staraj się nie denerwować!

Ja dzisiaj znowu odwiedziłam ip przyjęć na Zaspie. Trafiłam na lekarza, który miał zupełnie inne podejście niż ten wczorajszy (może dlatego, że nie pokazywałam skierowania). Dokładnie obejrzał wszystko na usg, zbadał na fotelu i co najważniejsze wytłumaczył... Póki co szyjka zamknięta, z małym wszystko w porządku, ilość wód w dolnej granicy normy, ale na tym etapie ciąży nie ma się co tym przejmować. Trochę wystraszył mnie wagą dziecka 4400g, ale myślę że to mało realne, bo w ubiegłym tygodniu mój gin mówił 3752g, a wczoraj na ip było 3670g.
Póki co wróciłam do domu - nadal brak miejsc na patologii. Mam się stawić jutro rano o 8mej na czczo i wtedy będą robić próbę oksytocynową. Jest niestety ryzyko, że mogą mnie odesłać rodzić do innego szpitala, ale mam nadzieję, że tak się nie stanie...

Ewwa życzę szybkiego porodu, żebyś nie musiała się za dużo stresować przez tą naszą służbę zdrowia

Ja niestety leze na patologi ...wczoraj pojawilo sie krwawienie po kapieli, pare dni wczesniej byla to tylko smozka krwi. Niestety nie jest znana przyczyna i musialam zostac na obserwacji z uwagi na ryzyko krwawienia z lozyska. Mam nadz.,ze szybko stad wyjde, bo krwawienie szybko ustalo, ktg wykazalo skurcze, ale nic specjalnego sie nie dzieje.

kamiku, dziękuję za materiały

wszędzie piszą, żeby brać ręcznik dla malucha, im chyba wystarczy tetra. No i maść do pupy też jest wymagana w innych szpitalach...Zapytam przy najbliższej okazji.

No i talerzyk, kubek, sztućce...

ktoś pytał o wyprawkę do szpitala w Wejherowie, dostałam od położnej taką listę;

Dokumenty:
- dowód osobisty
- karta ciąży
- wynik grupy krwi oraz wynik badania w kierunku tzw. GBS
- jeżeli jest to ciąża po terminie pierwsze USG, jeżeli występuje jakaś choroba to dokumentacja z nią związana

Do porodu dla mamy:
- koszula, klapki pod prysznic, szlafrok, ręcznik
- woda niegazowana
- pomadka do ust
- aparat fotograficzny

Dla noworodka:
- do rożka należy włożyć pampers, chusteczki nawilżone, pierwsze ubranko oraz czapeczkę i łapki nie draki

Po porodzie dla mamy:
- koszula, majtki jednorazowe z siateczki
- woda niegazowana, sok jabłkowy bądź z czarnej porzeczki
- podkłady poporodowe jeśli jest to poród w innym szpitalu niż Wejherowo
- przybory toaletowe

Dla noworodka:
- 4 komplety ubranek: body, kaftanik, śpioszki bądź pajacyk
- pampersy 1paczka najmniejszego rozmiaru
- chusteczki nawilżone
- płyn do kąpieli
- rożek, pieluszka tetrowa

Inne tematy z forum

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...

od którego tygodnia ciąży brałyście kwas foliowy (60 odpowiedzi)

Wszędzie mówią i piszą, jak ważny jest kwas foliowy w rozwoju maleństwa i aby brać go już...

Imię dla chłopca: Borys, Igor, Bruno, Miłosz? (34 odpowiedzi)

Wiem że wybór imienia to kwestia gustu i zadanie dla rodziców, ale może wyrazicie swoje zdanie?...