Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *23*

Rozpakowane:

*MARZEC*
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena (1450g) i Julka (1800g) - Zaspa - CC

*KWIECIEŃ*
15.04 (01.05) magda30 - Synek Oskarek (3360g, 54cm) - Zaspa - CC
23.04 (01.05) katelajda - Synek Fabianek (3880g, 56cm) - Zaspa - SN
29.04 (04.05) devil83 - Córeczka Zuzanka (3520g, 55cm) - Zaspa - SN

*MAJ*
02.05 (05.05) trzydziestka - Córeczka Lenka (3360g, 54cm) - Redłowo - SN
09.05 (06.05) enjoy - Synek Mikołaj (3775g, 49cm) - SN
10.05 (18.05) Hope - córeczka Pola Anna (3535g, 55cm) - Kliniczna - SN
13.05 (31.05) aśku_85 - córeczka Jagoda (2760g, 50cm) - Swissmed - CC
15.05 (06.05) moonika - synek Mareczek (4300g, 57cm) - Redłowo - SN
15.05 (16.05) Ola - synek - (3980g, 57cm) - Wejherowo - SN
19.05 (24.06) GosiekG - córeczka Zosia (2880g) - Wejherowo - CC
23.05 (31.05) Witch_B - synek Mateusz (3950g, 57cm) - Wojewódzki - CC
23.05 (02.06) Luna - Synek Jasiu (3370g, 54cm) - Zaspa - SN
26.05 (26.05) Graszka - córeczka Aleksandra (4290g, 58cm) -Wejherowo - CC
27.05 (24.05) ja3 - synek (3400g, 59 cm)
31.05 (18.05) Usiaa - Synek Borys (4270g, 59cm) - Zaspa - CC

Dwupaki:

*MAJ*
02.05 mila
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
17.05 gaskaa - Synek
26.05 Aga - Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka

*CZERWIEC*
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
11.06 Kasia - córeczka
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
14.06 funny007 - córeczka
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon - Kliniczna
20.06 pirat - Córeczka - Wejherowo
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 adg2014- Syn - Swissmed lub Kliniczna
25.06 kkasita - córeczka - Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
26.06 styczniówka - Synek
27.06 Bozena19 -Synek - Wejherowo
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-22-t543749,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *23*

Ja dołączam do grona osób z małą aktywnością maluszków, dopiero co wyszłam z oddziału patologii, na samą myśl, że mogę tam wrócić mam złe samopoczucie. Malutka od wczoraj dużo mniej się rusza, na szczęście w nocy jest aktywna, tzn. czuję napięcie brzucha w różnych miejscach, a nad ranem wszelkimi sposobami ją budzę, żeby tylko poczuć ruchy, od wczoraj wypracowałam sobie kilka skutecznych metod na poczucie ruchów tzn. w moim przypadku jest to przesunięcie ręki, nóżki, bądź wypięcie pupy. Czuję już silny ucisk główki, do toalety muszę biegać co chwilę, do tego ciągle swędzenie brzucha, nie pomaga żaden krem na rozstępy. Skurcze i silny ból okresowy jest już nie do zniesienia, jutro wybieram się na wycieczkę po klatce schodowej, chcę już urodzić ..:)

Styczniówka bardzo dziękuję za tabletki, już doszły. Ja miałam zawsze 50tkę i bez aplikatora więc na koniec zapoznam się z inną opcją luteiny :) Doustną też brałam na samym początku i najgorszemu wrogowi nie polecam :)

Styczniowka dziekuje za cieple slowa.

I licze po cichu na to ze synek nie zrobi mamusi na zlosc i nie bedzie czekal zbyt dlugo. Zdrowy donoszony a i wazy nie malo wiec najwyzsza pora na niego:)

Widze nie tylko moje dziecię dziś nieruchliwe.
Ja juz dziś zaliczyłam 2 razy ktg i lekarz powiedział ż jak do wieczora sie nie zacznie mocniej ruszać to do szpitala :/

Mimmossa bardzo mi przykro, ale litej być w pojedynkę niz męczyć sie z nieodpowiednim mężczyzna i jeszcze gorzej jak dziecko na to patrzy. A zobaczysz ze jeszcze szczęście sie co Ciebie uśmiechnie trzymam mocno kciuki.
Coś mi sie wydaje ze nie puszcza Ciebie juz ze szpitala ze wyjdziesz juz z dzieciaczkiem.

Zdecydowanie lepiej jest czasem sie wygadac, troche lzej sie robi. Szczegolnie teraz w tym szpitalu gdy tyle czasu na myslenie jest.
I dziekuje za mile slowa bo niestety czesto mozna sie spotkac ze zlosliwymi komentarzami ze kobieta sama sobie winna ze zwiazala sie i ma dziecko z nieodpowiedzialnym mezczyzna. Niestety tak sie czasem zycie uklada i nikt dobrowolnie znajac konsekwencje nie pakowalby sie w taki zwiazek. Ja zaluje jedynie ze wczesniej nie podjelam takiej decyzji bo przez to wiekszosc ciazy przeszlam w stresie i klamstwach. To forum duzo mi dalo troche odrywalo mnie od wszystkiego bo mozna wspolnie przezywac przygotowania i szczescie jakim jest dzidzia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po to jestesmy żebyśmy mogły zapytać, poradzić sie, podzielić sie radosciami i troskami, wiec jesli choć minimalnie jest Ci lepiej to pisz kochana :)

Mimmosa, po to tu jestesmy, zeby czasami doradzic, a innym razem poprostu wysluchac, zeby bylo gdzie sie czasami wygadac. Trzymam za Ciebie kciuki, zeby wszystko sie jakos ulozylo :-)

Mimmosa, smutne rzeczy piszesz, ale pisz jeśli choć troszkę Ci ulży. Faktycznie często nie doceniamy tego, co mamy, dzięki za przypomnienie. Mam nadzieję, że i do Ciebie niedługo los się uśmiechnie.

A ogolnie to mam dzisiaj straszny humor i ciezko mi sie powstrzymac od placzu. Chyba dopadla mnie troche samotnosc. Powiem wam dziewczyny ze jednak jacy by nie byli wasi mezowie/partnerzy to i tak doceniajcie to ze macie z kim dzielic te wspaniale chwile w oczekiwaniu na dzidzie lub juz z dzidzia w domu. Moje losy potoczyly sie niestety tak ze ten czas oczekiwania uslany jest wieloma zmartwieniami gdyz okazalo sie ze jednak bycie w pojedynke w moim przypadku bedzie lepsze niz z partnerem ktory zbyt czesto zawodzi.

Kurcze wy tu o wesolych rzeczach piszecie a ja wam troche smuce ale juz chyba musze sie gdzies wygadac to moze troche lzej mi sie zrobi
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mamma nie ma co sie stresowac i jedz. Sprawdza czy z dzidzia wszystko ok i ty bedziesz spokojniejsza. Mnie wlasnie tez zostawili na obserwacji glownie z powodu ze malo czulam ruchy. Nie przejmuj sie tym co lekarz powie. Ja po przyjezdzie po 2 w nocy na zaspe uslyszalam ze po co tu pani przyjechala bo gdyby cos sie dzialo to by mnie z klinicznej nie puscili. Powiedzialam jej tylko ze to nie ja jestem lekarzem takie bylo zalecenie i tego sie trzymam to pozniej juz duzo milsza byla

Mamma mina lekarza nie jest w tej sytuacji ważna. Jesli gorzej czujesz malucha to lepiej jedz. Lepiej sprawdzić niz sie stresowac

Nie pamiętam niestety co ja zamiast Nivea wtedy kupiłam..

Nie wiem co robić. Moja gin w związku z tym że mały nie przybiera na wadze kazała mi liczyć ruchy i jak będzie ich mniej jak dziesięć w ciągu dnia to mam jechać do szpitala..a ja właściwie od wczoraj mało czuje małego tzn jak poruszam brzuchem to coś tam czuje ale te ruchy nie są takie jak wcześniej..
chyba pojadę tylko znowu już widzę minę lekarza że truje mu d...
ogolnie chyba mam słabe ciśnienie bo nie jestem dziś do życia, zero energii, zero sił na cokolwiek...

Ja mam linomag 30

Dzieki :) ja mam pharmaceris z filtrem 50 i smakuje na wyjścia z domu. Co mozna zamiast tego? Krem bambino ochronny? Tyle ze on nie ma wysokiego filtra :(

Gosiek, najlepsza jest oliwka - wodą tego nie zmyjesz, nałóż oliwkę na wacik i przecieraj delikatnie.
Ja właśnie tak przy starszym nasmarowałam go kremem nivea na słońce a później żałowałam bo wodą nie schodziło dopiero oliwka w miarę pomogła.
Już po tamtym smarowaniu dałam sobie spokój z tym kremem :)

Lola przyznam Ci racje odnośnie szybkiego wstawania po CC. Ja chociaż nie mogłam wstawać pytałam czy mogę chociaż na boki sie przesuwać ( miałam niestety ogólne znieczulenie wiec mogłam ). Ze wstaniem nie miałam żadnych problemów, gorzej od razu iść pod prysznic ale poradzilam sobie. Na drugi i trzeci dzień juz był luz, położne sie dziwily ze szybko chodzę, ze jestem wyptostowana. Teraz mogłabym chodzić juz na spacery ale nie mogę dźwigać a nosidelko + dziecko trochę ważą :)

Macie jakieś sposoby na białe ślady po kremie na buzi? Posmarowalam wczoraj mała i zostały jej na czole a woda nie pomaga :-/

Tak was czytam i mam parę rad, może ktoś skorzysta mi swego czasu by się przydały...
żółtaczka fizjologiczna- w zasadzie każde dziecko ma, chyba że jest mały konflikt grupowy wtedy jest silniejsza. Powoduje że noworodek jest ospały (ciężko go nawet obudzić). Schodzi przez około 1-2 tyg. i najlepiej ją "wypłukać" tzn. karmić co najmniej co 3h a najlepiej co 2,5h, budzić na karmienie nawet jak dziecko się nie budzi samo. Przy karmieniu takiego ospalca jest ciężko bo przysypia, trzeba mieć sposób na pobudzanie- 1.niemowlaki nie lubią jak wbije im się delikatnie palec w stopę, to nie boli ale jeśli nic innego nie skutkuje-warto spróbować. Nam sprawdził się "palec pod żuchwę" delikatnie połechtać przy szczęce i zaczynał ssać.
CIĘCIE- brzuch boli przez pierwszy miesiąc, może dłużej ale najgorsze mija. Z reguły boli bardziej z jednej strony lewej lub prawej podobno dlatego bo zależy z której strony lekarz zaczynał zszywać. Mi pomagał apap 2tab. co 3h i ... ruch, paradoksalnie boli ale szybciej się dochodzi do siebie. Dla tych co jeszcze nie rodziły- jeżeli będziecie miały cc bardzo ważne żeby zacząć ruszać się szybko! To nie dla tego że lekarze chcą was katować ale w pierwszych 3 dobach kiedy rana się zabliźnia robią się zrosty które potem mogą dać w kość po paru latach. Dlatego ruszajcie się, zmieniajcie chociaż pozycje często żeby w brzuchu dochodziło do zmiany względnego ułożenia sąsiadujących z raną tkanek żeby nie miały szansy się z nią "zrosnąć".
WIECZORNE PŁACZE- u nas tak samo, od 19 do 24 nie zasypia, popłakuje i jest słabo. Myślałam że nie mam pokarmu wieczorami aż przeczytałam to:
http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79401,4875941.html
u nas działa wyciszanie już od godziny 3. Na naszego kąpiel działa pobudzająco (podobno większość dzieci śpi po kąpaniu...ech) ale o dziwo kąpiąc go o 21 jest lepiej pomimo że się dodatkowo rozbudza. Trzeba popróbować.
To tyle, głowy i cycki do góry, damy radę! :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mimosa, ja w niedziele miałam pół opuszka rozwarcia, a we wtorek urodziłam :)

Dziewczyny, zapomniałam napisać, ze nam musieli zbadać wszystko, bo wody były zielone. Stad badanie. I dobrze, bo dziś już nie naswietlamy i mam nadzieje jutro wyjść do domu.
Mała była tez okręcona pępowina.

ja3 my tez spalismy z małą do 3 tyg. bo nie chciała sama w łózeczku spac (marudziła), ale od ok. tygodnia odkładam ją do samodzielnego zasypiania do łóżeczka i zasypia. wiadomo pomarudzi troszkę, ale zasypia tak wiec nie łam się - na początku dzieciaczki nas potrzebują - dopiero co kilkanaście dni temu zostały wyrwane z naszego brzucha. a na pewno w pierwszym miesiacu się nie przyzwyczai...

ja jem: jabłka, gruszki, winogrona, arbuza, brzoskwinie oraz pozwalam sobie na niewielkie ilości truskawek i malin raz na jakiś czas. no ale ide dziś do lekarza z wysypką :/ z tym że mam dwa typy: albo czekolada albo mleko, albo coś w ogóle innego (płyn do kapieli, trądzik)

podobno do 6. miesiąca można rozpieszczać maluchy. Instynkt manipulatora budzi się później;)

Inne tematy z forum

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (21 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...