Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *25*

Rozpakowane:

*MARZEC*
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena (1450g) i Julka (1800g) - Zaspa - CC

*KWIECIEŃ*
15.04 (01.05) magda30 - Synek Oskarek (3360g, 54cm) - Zaspa - CC
23.04 (01.05) katelajda - Synek Fabianek (3880g, 56cm) - Zaspa - SN
29.04 (04.05) devil83 - Córeczka Zuzanka (3520g, 55cm) - Zaspa - SN

*MAJ*
02.05 (05.05) trzydziestka - Córeczka Lenka (3360g, 54cm) - Redłowo - SN
09.05 (06.05) enjoy - Synek Mikołaj (3775g, 49cm) - SN
10.05 (18.05) Hope - córeczka Pola Anna (3535g, 55cm) - Kliniczna - SN
11.05 (07.05) asia87 - Synek Kacperek - Wojewódzki
13.05 (31.05) aśku_85 - córeczka Jagoda (2760g, 50cm) - Swissmed - CC
15.05 (06.05) moonika - synek Mareczek (4300g, 57cm) - Redłowo - SN
15.05 (16.05) Ola - synek - (3980g, 57cm) - Wejherowo - SN
19.05 (24.06) GosiekG - córeczka Zosia (2880g) - Wejherowo - CC
23.05 (31.05) Witch_B - synek Mateusz (3950g, 57cm) - Wojewódzki - CC
23.05 (02.06) Luna - Synek Jasiu (3370g, 54cm) - Zaspa - SN
26.05 (26.05) Graszka - córeczka Aleksandra (4290g, 58cm) -Wejherowo - CC
27.05 (24.05) ja3 - synek (3400g, 59 cm)
31.05 (18.05) Usiaa - Synek Borys (4270g, 59cm) - Zaspa - CC

*CZERWIEC*
03.06 (27.05) ewwa - Córeczka Amelka (3500g, 55cm) - Zaspa - SN
08.06 (11.06) Kasia - Córeczka Lena (4550g, 59cm) - Puck - CC
09.06 (07.06) justyna1 - synek Fabian (4010g, 59cm) - Wejherowo - SN
10.06 (26.06) styczniówka - Synek Franek - CC
10.06 (18.06) aniax - synek Pawełek (3730g, 53cm) - Kliniczna - SN
10.06 (12.06) mamma - synek (2940g, 54cm) - Redłowo - SN

Dwupaki:

*MAJ*
02.05 mila
08.05 Andjaaa
17.05 gaskaa - Synek
26.05 Aga - Swissmed/Redłowo
30.05 Pocahontas - córeczka

*CZERWIEC*
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
14.06 funny007 - córeczka
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon - Kliniczna
20.06 pirat - Córeczka - Wejherowo
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 adg2014- Syn - Swissmed lub Kliniczna
25.06 kkasita - córeczka - Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
27.06 Bozena19 -Synek - Wejherowo
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-24-t545987,1,130.html#npu1
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *25*

Dziękuję dziewczyny.
U mnie poród trwał 6,5 h pierwsza faza a druga 11minit-czyli parte.
Byłam na pat. bk okazało się ze nie dość ze mały nie rośnie w brzuchu moja gin stwierdziła malowodzie. Jak przyjechałam na izbe to dr stwierdził bezwodze...na drugi dzień pobytu dali mi żel na skrócenie szyjki. Po dwóch godz zaczęły się ref skorcze, po kolejnych 3 h przebili mi pecherz i tak na prawdę te mego bolesne skorcze miałam tylko na końcowych dwóch godzinach...w czasie porodu okazał się ze jednak te wody są...ale dzięki lekarzom wspominam ten poród na prawdę dobrze bo gdyby nie oni pewnie jeszcze bym chodziła w dwupaku. Na porodowke szlam bez Skórczu i z minimalnym rozwarciem.
Malutki jest słodki ale taki malenski ze ma problemy ze ssaniem z cyca i mam z tego powodu dola strasznego. Muszę dokarmiać mm. Ciągle śpi.

Mimmosa mi to najpierw chlusnela taka spora ilość. A dzień później pojawił sie taki gesty glut dokładnie objętościowo tyle co łyżeczka. Też bez krwi i tak sie bujam juz bez czopa 3 tydzień

mam pytanie do mam które już rodziły albo tych co odszedl czop. Jak "duzy" ze tak to ujme on jest? bo dwa dni temu zauwazylam minimalna ilosc a dzisiaj to bym to tak powiedziala ze bylo tego tak objectosciowo jak powiedzmy lyzeczka od herbaty. No i "czysty" bez sladow krwi wiec niestety chyba nie musi to oznaczac ze niebawem urodze.
I zastatanawia mnie wlasnie jak duzo moze go byc?

Dzieki :) moja ma miesiąc za 4 dni, wiec nie wiem czy juz sie łapie czy nie. Póki co nie płacze, wiec poczekam jeszcze.

Włożyć? Bez problemu, przy zmianie pieluchy;-) ja pytałam o środek dla miesięcznego dziecka, wiec tu Ci nie pomogę. Kupując podpytac w aptece można.

Mi pediatra tłumaczyła ze kupka nie musi być co dzień, pod warunkiem że dzidzia się nie męczy. to są czopki glicerolowe. Przecinasz taki na pol- tylko wzdłuż, i znowu ta połowę na pol wzdłuż. Czyli podajesz 1/4. Tak w aptece babka mówiła. Ja i tak ta 1/4 skrócił w poprzek, bo za długi mi się wydawał. Wiec naprawdę malutko tego było, no a po godzinie pełna pielucha.

Monica88 gratulacje :)

Dzięki Asku za informacje. Chciałam do Cuebie na Priv napisać ale nie mogę. A czy czopki mozna stosowac jesli dziecko nie ma miesiąca? I z technicznych kwestii: jak sie udało go włożyć?

Luna a ja myślałam ze Ty urodziłaś bo zaczęło się u Ciebie coś rozkręcać. Nie powiedzieli Ci czemu Ci podają? Moze miało to związek z łożyskiem?
mamma gratulacje dla Ciebie również!!

Eljotka - w końcu się odezwalaś! Co się z Tobą działo? Jeśli chodzi o Zaspę to o 15 się zmieniają lekarze więc może nie czekaj tych 24h jak się denerwujesz, tylko pojedź po 15 po prostu?

monica - gratulacje!!!

A jeśli o oxy to ja się akurat nie zgodzę - mi podali bez żadnego powodu, nie miałam ani skurczy, ani rozwarcia, ani wody mi nie odeszły, do terminu z USG 2 tygodnie, zapis KTG bez żadnych zastrzeżeń...

Jeśli chodzi o termometr, to moja koleżanka to stosowała - mały się wypróżniał, ale później miał wydaje mi się coraz większy problem by załatwić się samodzielnie. Ja bym skonsultowała zaparcia z lekarzem, postosowała masaż brzuszka, a jak nie pomoże to jeśli już to te rurki windy, a termometr bym odpuściła.

Styczniówka - super, że poród poszedł sprawnie i dobrze go wspominasz :)

Jeśli chodzi o obchody to pamiętam na porodówce wieczorny - wszedł nagle jakiś koleś młody, spytał się czy u nas wszystko ok, powiedziałyśmy, że tak, i nawet nie wszedł - później się okazało, że to był obchód :P
więc następnego dnia już się go pytałyśmy o pewne rzeczy, ale ran nei chcieli oglądać ani nic. Pediatryczne trochę lepsze, bo maluchy jakoś tam obejrzane ;)

ciekawe co z czerwcową i Adrienne ... ? Ja myślę, że się odezwą już z domu z maluchami :)

Monica, mamma gratulacje!!!

Franus śpi ja leże plackiem, bo z głowa wtedy lepiej. Dzięki Ewwa, usia za podpowiedzi.

We wtorek pojechałam na ip na zaspe, od czwartku synuś sie mniej ruszał i juz wtedy lekarzowi nie to końca podobało sie KTG kazał przyjechać we wtorek. Na ip KTG tez nie najlepsze i lekarz zdecydował ze zabiera mnie na porodówke. Początkowo zlecił oxy ale chyba sie tak zestresowalam, ze skurcze same mi sie zaczęły i w rezultacie nie dostałam oksytocyny. Franus urodził sie z waga 3100 (a lekarze twierdzili ze 2700 bedzie max wiec zaskoczył wszystkich :)) a długi 53cm.
Z Zaspy jestem naprawdę super zadowolona, położne bardzo pomocne. Jedynie do czego mam zastrzeżenia to do obchodów mam wrażenie ze za bardzo sie nie wczuwali. Jak rodzilam córkę to chociaż obejrzeli brzuch, sprawdzili blizne teraz nic. Sama musiałam powiedzieć ze nie podoba mi sie z jednej strony to lekarz dopiero spojrzał. Pediatryczne obchody tez sie pogorszyły w porównaniu jak było kiedyś. Ale ogólnie ok. Poród wspominam ogólnie cudownie i ten moment kiedy po raz pierwszy zobaczyłam synka achhh aż teraz łezka w oku mi sie zakręciła, cos niesamowitego, przecudowne emocje, do końca życia będę miała ten widok przed oczami.

Nie mogę napatrzec sie na tego mojego małego mężczyznę zakochana jestem po czubek głowy :) jak juz śpi 2 h to tęsknię :)

Trzymam kciuki dziewczyny za szczęśliwe porodu! Ja to czasem sie łapie na tym ze juz przecież nie jestem w ciąży a wydaje mi sie ze jestem :)

Z termometrem to tak jak piszą dziewczyny bym takich metod nie stosowała, można wiecej szkody niż pożytku zrobić. Trzymam kciuki zeby zaparcia Waszych maluszków nie dotyczyły.

Gosieg, miało być;-) wkurza mnie ten. Tel.wszystko mi przekreca

Monica, gratulacje!

Gościem, pisałam w poprzednim wątku, że po godzinie...bez żadnego płaczu i napinania się...mieliśmy pełna pieluchy;-) wiec super malutkiej pomogło, spala sobie spokojnie bez płaczu.

Monica, gratuluje :-)

monica gratulacje!!

czy ten syrop nazywa się lactulosum? mieliśmy do dla naszej 6 latki. On chyba jest od miesiąca. Ale ja nie wiem czy bym podawała sama takie leki. Może lepiej skonsultować to z lekarzem.

Eljotka co się z Tobą działo?? Dr Flis prowadziła moją pierwszą ciążę. Nie mam o niej najlepszego zdania niestety

A z tą oksytocyną to z pewnością nie jest tak, że podają ją aby przyspieszyć poród bo inne pacjentki czekają. Ja miałam ją podaną podobnie jak devil. Odeszły mi wody, a nie miałam ani rozwarcia, ani skurczy. Nusia, a Tobie przy pierwszym porodzie odeszły wody wcześniej? Może miałaś skurcze, a rozwarcie nie szło?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Monika, gratulacje serdeczne!

To monica moje gratulacje:) zdaj później relacje:)

Chciałam się pochwalić . Martynka urodziła się o 1,.46 wazy 3560 gram, 56 cm. Urodziłam naturalnie. Porod trwal 4 h. Bolało strasnznie ale mala jest przepiekna. Pozdrawiam :)

Z zaparciami nigdy nie walczyłam, więc nie wiem, ale wydaje mi się, że te rurki są do odgazowywania. Nie wiem czy przy zaparciach pomogą. Ja bym dawała jak najwięcej wody i w sumie jeśli można by było już w tym wieku to olej jakiś tam (i tu zapomniałam nazwy ale się dowiem). Podaje się go dzieciom, jak na siłę trzymają kupę, bo nie chcą się załatwić (duży % dzieci tak ma ok 2 r.ż.). Jest bezpieczny, bo się nie wchłania do układu pokarmowego tylko daje poślizg w jelitach. Tylko nie wiem od kiedy można go stosować.

Dzień dobry przede wszystkim... KAWY!!!!!!
Dzisiaj za to nasza nocka mogła by być lepsza:/

Asku - czy czopki pomogły?
My. Mała walczyliśmy do 24. Maz ja uspil. Rano zobaczyłam mały kawałek zbitej kupy w pampersie wiec chyba to zaparcie. Mamy starszakow - jak sobie radziliscie z zaparciami? Ktoś próbował moze rurek windi?
Rozumiem ze póki co muszę wyeliminować mm i karmić tylko piersia ?

Inne tematy z forum

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...

Dobry ortodonta (39 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam