Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *25*

Rozpakowane:

*MARZEC*
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena (1450g) i Julka (1800g) - Zaspa - CC

*KWIECIEŃ*
15.04 (01.05) magda30 - Synek Oskarek (3360g, 54cm) - Zaspa - CC
23.04 (01.05) katelajda - Synek Fabianek (3880g, 56cm) - Zaspa - SN
29.04 (04.05) devil83 - Córeczka Zuzanka (3520g, 55cm) - Zaspa - SN

*MAJ*
02.05 (05.05) trzydziestka - Córeczka Lenka (3360g, 54cm) - Redłowo - SN
09.05 (06.05) enjoy - Synek Mikołaj (3775g, 49cm) - SN
10.05 (18.05) Hope - córeczka Pola Anna (3535g, 55cm) - Kliniczna - SN
11.05 (07.05) asia87 - Synek Kacperek - Wojewódzki
13.05 (31.05) aśku_85 - córeczka Jagoda (2760g, 50cm) - Swissmed - CC
15.05 (06.05) moonika - synek Mareczek (4300g, 57cm) - Redłowo - SN
15.05 (16.05) Ola - synek - (3980g, 57cm) - Wejherowo - SN
19.05 (24.06) GosiekG - córeczka Zosia (2880g) - Wejherowo - CC
23.05 (31.05) Witch_B - synek Mateusz (3950g, 57cm) - Wojewódzki - CC
23.05 (02.06) Luna - Synek Jasiu (3370g, 54cm) - Zaspa - SN
26.05 (26.05) Graszka - córeczka Aleksandra (4290g, 58cm) -Wejherowo - CC
27.05 (24.05) ja3 - synek (3400g, 59 cm)
31.05 (18.05) Usiaa - Synek Borys (4270g, 59cm) - Zaspa - CC

*CZERWIEC*
03.06 (27.05) ewwa - Córeczka Amelka (3500g, 55cm) - Zaspa - SN
08.06 (11.06) Kasia - Córeczka Lena (4550g, 59cm) - Puck - CC
09.06 (07.06) justyna1 - synek Fabian (4010g, 59cm) - Wejherowo - SN
10.06 (26.06) styczniówka - Synek Franek - CC
10.06 (18.06) aniax - synek Pawełek (3730g, 53cm) - Kliniczna - SN
10.06 (12.06) mamma - synek (2940g, 54cm) - Redłowo - SN

Dwupaki:

*MAJ*
02.05 mila
08.05 Andjaaa
17.05 gaskaa - Synek
26.05 Aga - Swissmed/Redłowo
30.05 Pocahontas - córeczka

*CZERWIEC*
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
14.06 funny007 - córeczka
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon - Kliniczna
20.06 pirat - Córeczka - Wejherowo
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 adg2014- Syn - Swissmed lub Kliniczna
25.06 kkasita - córeczka - Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
27.06 Bozena19 -Synek - Wejherowo
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-24-t545987,1,130.html#npu1
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *25*

u nas za to dzisiaj względny spokój - mam nadzieję, że nie będzie to zapowiedzią niespokojnej nocy ;)

devil - a Ty karmisz tylko piersią, czy mm, czy mieszanie?
ja to się zamartwiam jak nie ma kupy kilka godzin ;)

u nas szczepienia za jakieś 2 tygodnie.

oooo... chyba pochwaliłam względny spokój przed czasem bo się zaczyna skrzeczenie :P
Ale w sumie może bo miał przerwę w jedzeniu prawie 4h i pociamkał 10 minut albo i nie a9byliśmy u teściowej, więc w tle gadanie, muzyka, robienie zdjęć i do tego jeszcze "szturchanie" - też bym w takich okolicznościach za dużo nie pojadła :P

GosiekG u nas dziś podobnie :(

Witam się popołudniu :)

My wczoraj na szczepieniu byłyśmy. Malutka troszkę popłakała, ale po chwili się uspokoiła. Do tego to była pora karmienia, więc głód zapewne spotęgował złość :P Za to mamy skierowanie do neurologa, bo nie podoba mi się sposób w jaki odchyla główkę. Lekarka co prawda twierdzi, że nie widzi nic niepokojącego, ale dla mojego spokoju sumienia wypisała skierowanie.
No i mała waży 4990g, ale tą końcówkę odejmuję, bo od 2 dni nie robiła kupy, więc obstawiam jakieś 4900 :P Zrobiła dopiero dzisiaj po południu, a już byłam gotowa jej czopka aplikować. Na szczęście obyło się bez wspomagaczy. Ale stresowało mnie to troszkę, bo do tej pory robiła od jednej do kilku dziennie, a tu nagle cisza przez 3 dni :(

Dzieki Aga i Luna
U nas dzisiaj sajgon. Mała cały czas płacze. Uspokaja sie dopiero przy piersi. Najgorsze ze z tego wszystkiego co trochę sie zachlystuje a ja za kazdym razem jestem przerażona :(

Obracanie pewnie chwilowe.nam teraz wróciło bo kolejny skok i na końcówce ochraniacza dołożyłam cienka poduche.pieluszke na oczy czasami nakladalam podczas spaceru i zasypiala.dzieci te najmniejsze lubią pieluchy przy twarzy szczególnie jak pachną wycieranym wcześniej mlekiem.kolejnym etapem rozwoju jest właśnie ściąganie wszystkiego z twarzy więc u nas juz nie działa.

Gosiek tu o skokach rozwojowych - kiedy mniej wiecej i co sie dzieje:
http://www.osesek.pl/wychowanie-i-rozwoj-dziecka/rozwoj-dziecka/1214-skoki-rozwojowe-w-pierwszym-roku-zycia-niemowlecia.html

:)

Trzydziestka zaciekawilo mnie to co piszesz. Kiedy występują te skoki rozwojowe i jak to w ogóle wyglada.

Kkasita zrelaksuj sie i poleguj, moze sie uspokoi. A maz kiedy wraca?

Luna karmiące mamy niestety cały czas są chore (przeziębione) - tak działa natura, żebyś mogła przekazać jak najwięcej przeciwciał maluszkowi :) ja tez kicham cały czas.

u nas szykuje się drugi skok rozwojowy. mała niespokojna, śpi w kratkę, je co 1,5h, marudzi - zachowuje sie jak nie ona. jutro konczy 7 tyg. czyli by się zgadzało.

pierwszy skok był ewidentny... zachowywała się "nienormalnie" kilka dni a potem przyszły uśmiechy, wodzenie wzrokiem za nami itp.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Luna, jak karnisz cycem, to mały sie nie zarazi niczym od Ciebie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzięki Gosiek za info....no mi czop wypadal przez kilka dni i przestalo kilka dni temu. W krzyżu nigdy mnie nie bolało, dlatego dziś się zaniepokoiłam. No i pobolewa mnie w jednym miejscu, tym samym. No i bol brzucha jak na miesiączkę.

Gosiek, my mamy monitor od początku na razie włączył nam się 1 raz alarm, ale nie wiemy czy słusznie czy nie, bo akurat jak dobiegliśmy to Jaś się ruszył co widzieliśmy i się wyłączył.

Mnie ciągle gardło boli - boję się, że zarażę małego...

Kkasita ja miałam bóle kryzowe. U mnie zaczęło sie od wypadniecia czopu w sobotę wieczorem. W niedziele jak zatrzymali mnie w szpitalu gdzieś koło 16 trochę pobolewal mnie krzyż - choć mnie często boli wiec nie zwróciłam na to uwagi choć moja mama mówi ( ona przy trzech porodem miała bóle krzyzowe) ze krzyż jakiś czas przed porodem boli. To było o 16 a o 3 w nocy juz bole krzyzowe zaczęły sie takie konkretne ale były inne niz zwykle. To było takie uczucie jakby w jednym miejscu w krzyżu Cie bolało a kilku sekundach zaczyna sie "rozlewac" na cały krzyż. I potem juz bolal i krzyż i skurcze brzucha. Po 5 godzinach urodziłam :)

Luna - patent z U wlasnie wykorzystalam :) póki co sie nie przekreca :) ale moze faktycznie spróbuje z rozkiem. Ja zaczęłam wlasnie zastanawiać sie nad tym monitorem oddechu choć słyszałam ze one czasem błędnie alarmują i wtedy juz w ogóle bym wariowala :-/
Co do teścia to widzę ze nie dogodzisz ;))

witam z rana:)
Mam pytanie do dziewczyn, ktore miały podczas porodu bóle krzyżowe. Jak to u Was się zaczynało???? przy pierwszym porodzie nie miałam czegos takiego, tylko ból brzucha podczas skurczy. Pytam, poniewaz jak tylko wstalam rano co pare minut boli mnie w krzyżu, ból jest znośni ale bardzo mnie zaniepokoił, gdyż nigdy takiego nie odczuwałam. Delikatnie tez pobolewa mnie brzuch jak na miesiączkę. Jestem sama w domu, a mąż jest 260 km stad i sama nie wiem czy wnosić mu delikatny alarm, zeby szykowal sie do powrotu, bo to zajmie mu jakieś 3 godziny a nie chcę też niepotrzebnie panikować.

Jedne z większych gondol ma Jedo FYN, ale z kolei po złożeniu jest mega duży (mi przynajmniej do bagażnika by nie wszedł bez odkręcania kółek)
Jeden z mniejszych stelaży ma Hartan VIP, ale wielkość gondoli "standardowa" - ani duża ani mała.

Małe gondole (zwężane) ma x-lander - kumpela ma i jej 3 miesięczna córa jest tak prawie na styk, tj ma lekki zapas, ale powoli już będzie wyrastać, ale to chyba też zależy od dziecka ;)

Mój mąż właśnie gada z teściem na Skype - masakra... Mówi mu np że Jaś waży 4200 tylko na innej wadze (ogólnie jak komuś o tym mówimy, to wszyscy się cieszą, że Jaś ładnie przybiera tym bardziej, że je po 10 minut najczęściej i baliśmy się czy będzie przybierać czy nie), a ten, że mamy go nie tuczyć...
Mówi, że daliśmy mu smoczek to już w ogóle wyobrażam sobie wykład jaki walnął, bo słyszałam tylko, jak mąż się tłumaczy.
Jak dobrze, że nie mieszka on w Polsce!

Jaś w nocy na szczęście nie jęczał jak w dzień - jadł i spał co 2,5-3h, ale za to wczorajszy dzień był tragiczny - myślałam, że zejdę - dzisiaj podobnie się zapowiada.

Od kiedy kłądziecie maluchy na leżaczku bujaczku? Zastanawiam się od kiedy można na krótkie sesje - na razie się nie odważyłam ;)

Gosiek - jeśli chodzi o wędrowanie, to nasz Jaś nie wędruje ale śpi albo w rożku, albo między wałeczkami, albo w takim U z kocyka - może spróbuj z rożkiem i ją tak głębiej wsadzić, by miała trochę rożka przy buzi? (my nie zawijamy rożka od dołu, żeby była swoboda z nóżkami)
No i mamy monitor oddechu - bez tego chyba bym wisiała nad łóżeczkiem bez przerwy...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zosia ma dzisiaj miesiac..... Jak to zlecialo... Szok...

Styczniowka ja sprawdzalam wielkość gondoli przy zakupie wózka to najwieksza ma chyba Jedo. Trochę mniejsza ale nieznacznie jest gondola baby design lupo comfort a patrząc na zapiecie na klik, łatwość składania i mega zwrotnosc/ latwosc prowadzenia zdecydowałam sie na niego.

Potrzebuje rady.... Moja mała wędruje po łóżeczku podczas snu, teraz nawet dwa razy ja znalazłam przewrócona na brzuch i powiem ze sie trochę przestraszylam... Zauważyłam tez ze Zosia układa sie buzia do ochraniaczy albo kocyka tak jakby chciała miec zawsze coś przy buzi - wczoraj jak przechodzilismy przez szpital ( bylismy u neonatologa) nałożyła jej pieluszke na buzie to momentalnie zasnela. A teraz czytam ze na zespół śmierci lozeczkowej narażone są dzieci ktore nie wierca sie i nie zdejmuja pieluszki/rzeczy jak pojawi sie im na glowce... Zastanawiam sie co jej dac zeby czuła sie bezpiecznie ( miała coś przy buzi ) a jednocześnie zeby nic sie jej nie stało. Macie jakiś pomysł?

Ja mam mutsy evo, ale nie umiem określić czy gondola jest duża :(

Moja tez szaleje przy cycu czasem: chce, ale nie je, wygina sie i płacze. Tobi tak albo jak jest bardzo zmęczona, albo jak chce kupę zrobić (choć gdy o to chodzi, to wścieka sie i wygina, ale nie płacze).
Powoli kumam o co jej chodzi :)
Grunt, ze w nocy ładnie je i śpi.

Dziś chyba taki dzień Franuś tez ciagle przy cycu, jak odkładam to sie tez tarmosił coś mu nie pasowało, to brałam żeby nakarmić, bo szukał a jak wzięłam to na pierś nawet nie chciał patrzeć chyba tylko chciał być blisko mamy i sie przytulać.
Dzis udało mi sie na godzinie wyrwać z domu i wyjść z córka na plac zabaw, cieszę sie ze mogłyśmy same sobie pobyć. Corcia jest cudowna pomaga bardzo, nie narzeka ze ja ciagle z Franiem ale wiem ze nie jest jej łatwo jej życie sie trochę przewróciło do gory nogami wiec staram sie jak tylko moge żeby poświecić jej maxymalnie dużo czasu, a nie jest to proste jak Franek co 2,5h je a w miedzy czasie jeszcze podjeść chce albo po prostu być blisko mamusi :)
Kurcze szukam wózka i nic akurat nie widze w ogłoszeniach :( a jeden wózek ktory mi sie spodobał to dziewczyna chwile przed moim telefonem sprzedała :(
Dziewczyny jaki wózek ma duża gondolę, a po złożeniu nie jest jakiś mega duży. Jakie Wy macie wózki ?

Luna ja dzisiaj tez miałam podobnie. Moja mała zawsze spokojna - nawet jak nie spała tylko leżała w łóżeczku. A dzisiaj non stop sie piersi domagała i cały czas siedziałam i tylko ja karmiłam :-/

Witam, Luna pocieszę Cię że to minie, Jaś jest jeszcze malutki...ale wiem, że to uciążliwe nie móc nic zrobić..też tak miałam przez pierwszy miesiąc z młodym.

A ja dziś zostałam sama...mam nadzieję, że małej nie zachce się wyjść wcześniej na świat bo będzie zonk!! Moj mąż własnie pojechał zawieźć synka z babcią do niej, a że jest to daleko to wróci dopiero jutro wieczorem.

Inne tematy z forum

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

POMYSŁY NA PRZYJĘCIE TYPU BABY SHOWER - tak na szybko (5 odpowiedzi)

Dziewczyny brała któraś z Was w takiej imprezce? dziś pod wpływem chwili zaprosiłam sąsiadkę...