Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *29*

Rozpakowane:

*MARZEC*
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena (1450g) i Julka (1800g) - Zaspa - CC

*KWIECIEŃ*
15.04 (01.05) magda30 - Synek Oskarek (3360g, 54cm) - Zaspa - CC
23.04 (01.05) katelajda - Synek Fabianek (3880g, 56cm) - Zaspa - SN
24.04 (17.05) gaskaa - Synek Igorek (4250g, 58cm) - Wejherowo - CC
29.04 (04.05) devil83 - Córeczka Zuzanka (3520g, 55cm) - Zaspa - SN

*MAJ*
02.05 (05.05) trzydziestka - Córeczka Lenka (3360g, 54cm) - Redłowo - SN
09.05 (06.05) enjoy - Synek Mikołaj (3775g, 49cm) - SN
10.05 (18.05) Hope - córeczka Pola Anna (3535g, 55cm) - Kliniczna - SN
11.05 (07.05) asia87 - Synek Kacperek - Wojewódzki
13.05 (31.05) aśku_85 - córeczka Jagoda (2760g, 50cm) - Swissmed - CC
15,05 (04.05) kinham - synek Leonard Kazimierz (3795g, 53cm) - Swissmed -CC
15.05 (06.05) moonika - synek Mareczek (4300g, 57cm) - Redłowo - SN
15.05 (16.05) Ola - synek (3980g, 57cm) - Wejherowo - SN
18.05 (15.05) Lusia - synek Stefan (3735g, 56cm) - Kliniczna CC
19.05 (24.06) GosiekG - córeczka Zosia (2880g) - Wejherowo - CC
23.05 (31.05) Witch_B - synek Mateusz (3950g, 57cm) - Wojewódzki - CC
23.05 (02.06) Luna - synek Jasiu (3370g, 54cm) - Zaspa - SN
26.05 (26.05) Graszka - córeczka Aleksandra (4290g, 58cm) -Wejherowo - CC
27.05 (24.05) ja3 - synek Tymon (3400g, 59 cm)
31.05 (18.05) Usiaa - synek Borys (4270g, 59cm) - Zaspa - CC

*CZERWIEC*
03.06 (27.05) ewwa - córeczka Amelka (3500g, 55cm) - Zaspa - SN
08.06 (11.06) Kasia - córeczka Lena (4550g, 59cm) - Puck - CC
09.06 (07.06) justyna1 - synek Fabian (4010g, 59cm) - Wejherowo - SN
10.06 (26.06) styczniówka - synek Franek (3100g, 53cm) - Zaspa - SN
10.06 (18.06) aniax - synek Pawełek (3730g, 53cm) - Kliniczna - SN
10.06 (12.06) mamma - synek Ksawery (2940g, 54cm) - Redłowo - SN
11.06 (13.06) Adrienne - córeczka Weronika (3500g, 53cm) - Zaspa - SN
13.06 (07.06) czerwcowa2014 - córeczka Alicja (3810g, 59cm) - Wejherowo - SN
15.06 (08.06) monica88 - córeczka Martynka (3560g, 56cm) - Redłowo - SN
17.06 (21.06) Laguna_m - synek Franek (3820g, 57cm) - Kliniczna - SN
19.06 (19.06) kamiku - synek Hubert (3770g, 57cm) - Kliniczna - SN
20.06 (20.06) nusia85 - synek Szymon (3600g, 53cm) - Kliniczna - SN
21.06 (22.06) kalitta - córeczka Zuzia (3225g, 52cm) - Kliniczna - SN
21.06 (28.06) marketa - córeczka (3800g, 59cm) - CC
22.06 (24.06) adg2014- synek Rysiu (3000g, 50cm) - Swissmed - CC
23.06 (27.06) Bozena19 - synek (3400g, 57cm) - Wejherowo - SN
24.06 (13.06) mimmossa - synek Staś (3450g, 55cm) - Zaspa- CC
24.06 (25.06) kkasita - córeczka Alicja (3890g, 57cm) - Zaspa
25.06 (14.06) funny007 - córeczka Lilianka (3600g, 56cm) - Kliniczna - SN
27.06 (25.06) Mar-chew - synek Gabriel (3700g) - SN
28.06 (22.06) Rija666 - córeczka Joanna (3300g, 55cm) - Kliniczna - SN
28.06 (20.06) pirat - córeczka (3200g) - Wejherowo - SN

*LIPIEC*
02.07 (29.06) Eljotka- córeczka Oleńka - Zaspa

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-28-t552830,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *29*

Ja dostałam receptę tylko na dwie puszki na próbę i od razu wykupiłam obie, więc nie wiem czy to prawda z tym odpisem. W sumie byłoby to dziwne. W razie czego zawsze możesz poprosić lekarza, żeby Ci wypisał więcej recept z różnymi datami realizacji. Musiałam kiedyś brać dość drogi lek przez pół roku i dostałam trzy recepty z różnymi datami, żebym nie musiała płacić od razu za wszystko.

Marketa ja tez totalnie nie miałam pojęcia o mleku na receptę u zdebialam jak babka mi powiedziała ze wypisze receptę na mleko ;)

A czy tez Wam powiedzieli tak jak mi ze zeby miec z refundacja muszę kupić wszystkie naraz ( miałam receptę na 5 szt) jesli kupię jedna a resztę wezmę na odpis to juz ich nie bede miała na refundacji. To prawda ze tak jest?

Ja też zapłaciłam 17,5 zł za puszkę. Sprawdziłam, i dwójka kosztuje ok. 7 zł mniej.
Nusia, mi tak samo jak Gosiek pediatra sama dała receptę ze zniżką, ja nawet nie wiedziałam, że istnieje takie mleko na receptę i że jest refundowane. Wklejam Wam link do ciekawego wpisu na ten temat:
http://prawnik-na-macierzynskim.blog.pl/2013/05/27/recepta-albo-zaswiadczenie/
http://prawnik-na-macierzynskim.blog.pl/2013/06/19/bunt-prawnika/
Moim zdaniem pediatra ma jak najbardziej wystarczające kompetencje, aby zadecydować o sposobie karmienia niemowlęcia. Niektórzy pewnie nie chcą wypisywać, żeby nie mieć później problemów z NFZ.

Moja mała jest od tygodnia na bebilonie pepti dha w gemini płaciłam 17zl za puszkę, dzwoniłam do innej apteki ponoć ceny wszędzie takie same. U nas dalszy ciag biegunek z krwią nie wiem czy to wina znowu mleka czy jakas bakteria, czekamy na posiew kału.

Ja dostałam bez problemu recepte na bebilon pepti, nawet pediatra sama zaproponowała.

Wlasnie a czemu odradzala pneumokoki? Bo ja wlasnie dzisiaj Zosie zaszczepilam

Marketa, leki na receptę ze zniżką wszędzie są w tej samej cenie, natomiast do tej pory był problem ze zniżkami na bebilon pepti i nutramigen, bo pediatrzy podobno nie mogą zapisać recepty ze zniżką, dopóki dziecko nie ma zaświadczenia od alergologa o uczuleniu na białko krowie. Ale może Twoja pediatra jest mniej świadoma i zapisała Ci zniżkę.

U nas Szymon też jest alergikiem jak jego starszy brat, jestem od dwóch tygodni na diecie bezmlecznej...

A dlaczego odradzał pneumokoki?

marketa - cena powinna być taka sama w aptekach. Jak starszemu synowi kupowałam pepti to za 6 puszek płaciłam koło 60 zł :)

ja3, a dlaczego odradzał Ci pneumokoki?

U nas kryzys, bo pediatra stwierdziła u Małej alergię na mleko krowie a ja mam za mało pokarmu i dokarmiam mm :( Dostałam Bebilon pepti DHA na receptę i mam nadzieję, że to pomoże. Poza tym walczę dalej o laktację, ale do tej pory zrobiłam już chyba wszystko, co tylko można :( Teraz jeszcze taki stres, że gdybym miała więcej mleka, to mm nie byłoby konieczne i alergii by nie było...
Dziewczyny, czy któraś z Was wie może, czy cena takiego mleka na receptę w każdej aptece będzie taka sama? Zastanawiam się, czy szukać jak najtańszej apteki czy na receptę cena jest ustalana jakoś odgórnie.

A zapomniałam dodać, że pulmonolog namieszał mi w głowie, bo powiedział, żeby nie szczepić pneumokoków i teraz znowu jestem w kropce. Eh... te ciągłe wybory.

My po koszmarnej nocy, wstawał co godzinę, maks półtorej, jestem wykończona :( W dzień też był bardzo marudny, nie wytrzymałam i dałam mu mm. Padł i śpi. Zaczynam podejrzewać, że coś z moim mlekiem jest nie tak, mam go dużo, niby dobrze leci, często Tymon sam się odstawia, a jednak potem za szybko jest głodny. To chyba niemożliwe, by był aż taką marudą.
Z drugiej strony jak jest na spacerze (po moim mleku) to śpi 3h, wieczorem (po moim mleku) śpi ok 4-5 h. Ale potem to już koszmar...

Jesteśmy po wizycie u pulmonologa, super babka, bardzo nas uspokoiła, powiedziała, że można szczepić, a to się.... wchłonie. Czy ten mój syn musi zawsze odstawać od większości?

Tymuś bardzo ulewa, chlusta i pediatra i położna zaleciły nie odbijać, bo jak odbijaliśmy było jeszcze gorzej. Także chyba można czasami nie podnosić do odbicia.

W sobotę jedziemy na wesele, a ja jestem tak zmęczona, że nie mam siły nawet myśleć o tym wszystkim. Zaraz zacznę próbę pakowania, ale już wiem, że nasze kombi okaże się małe :P

Kasita, moja córka tez by sie nadawała, ale ja nie prowadzę auta, wiec nigdzie nie dojadę z dwójka w tych godzinach :(
Chyba, ze gdzieś na Przymorzu chcesz robic ten plener???

Właśnie kąpie ją w tym emolium... jeszcze sobie uświadomiłam, że zjadłam wczoraj łyżeczkę chałwy i to może być też to esh... no nic w takim razie czekam.

Funny to zwykle uczulenie. Nie musisz gnac do lekarza. Jesli karmisz piersią to możesz połykać allertec, ale generalnie to poczekać i np wykąpać w oilatum albo emolium..

Kkasita ja bym była bardzo chętna z moja Basia bo ona kocha sukienki, kapelusze itd ale dzien mi nie pasuje i bardzo ubolewam. Chyba ze teść dzieci weźmie jutro dopiero to wtedy by mi pasowało..

Cześć Dziewczyny!!

Witam nową mamę :)

U nas noc jak zwykle w miarę spokojnie. Ciekawe jaki będzie dzień bo... Przedwczoraj dostałam od przyjaciółki oliwkę Ziaji dla dzieci od 1 dnia życia. Przy kąpieli posmarowałam nią małą i wczoraj nic jej nie było. Wieczorem przy kąpieli znowu ją nią wysmarowałam i dzisiaj patrze a na szyji i brzuszku ma wysypkę. Skóra jest sucha i czerwona... Nie wiem za bardzo co zrobić. Czy to natłuścić, posmarować np bepanthenem? Może zasypać po prostu zasypką? Nie jestem panikarą ale nie chciałabym aby mój spokój jej zaszkodził i może powinnam od razu iść z tym do lekarza?

Witam sie z rana:) u nas noc super, tylko, że ja chodzę bardzo późno spać i chodzę niewyspana:/

Mala wczoraj pierwszy raz świadomie zaczęla sie usmiechać i gaworzyć...jakie to było słodkie:):)

No i mam już swoją chustę, wczoraj próbowałam z pomocami Youtube zawiązc ją i włozyc mała...ale czułam się niepewnie, mialam wrazenie ze głowkę za slabo jej podtrzymywało:/ coś źle pewnie robiłam....ale jak wsadzalam mała to ta najlepsze sobie gaworzyła hehhe

No i ja mam jeszcze jedno pytanko, prośbę czy co tam......do mam, które mają starsze córeczki:) Potrzebuję modelki w wieku 4-6 lat, która chętnie da zrobić sobie kilka fotek w plenerze:):) Muszę zrealizować jeden temat, do którego potrzebna mi będzie dziewczynka w kapeluszu w plenerze:):) oczywiście kapelusz posiadam:) Może byłaby któraś mama z córeczką chętna spotkać się jutro popołudniem tak kolo 17-18 (Gdańsk)??? W zamian otrzymacie ode mnie fotki, ja zaś potrzebuję ich do Akademii Fotografii no i do mojego portfolio przy okazji:)

I ja witam nowa mame ;-)

Ja w nocy tez nie odbijam. W dzien oczywiscie tak.

My w budynku Solidarnosci tez u Wyszomirskiej oczywiscie bylismy.

Ps. Witam nową mamusię

Witam porannie

Co do odbijania to w dzień jak najbardziej bierzemy Małą do odbicia, ale w nocy nie. W nocy dzieci jedzą zdecydowanie spokojniej niż w dzień, więc z zasady nie łapią tyle powietrza.

O powrocie do pracy staram się nie myśleć, chociaż wiem, że po macierzyńskim muszę wrócić. No ale że z zaległymi urlopami wyjdzie to ok połowy czerwca to na razie nie biorę sobie tego do bani. Z Bartim gorzej się z tym czułam, bo te pół roku to było za mało i wtedy wciąż powtarzałam, że macierzyński powinien być do roku (nawet gdyby mieli 80% płacić)-no o się ziścilo:D Ale na szczęście miałam tego farta, że te pierwsze razy wypadały i tak przy mnie :D Mam nadzieję, że i tym razem tak będzie:)

Usg brzuszka to ponoć najlepiej w Solidarności u dr Wyszomirskiej. Żeby na nfz do niej iść to twoja przychodnia musi mieć podpisaną umowę z Solidarnością. Jak nie to nawet prywatnie (nie wiem jak teraz ale 3 lata temu za brzuszek brała chyba 60 zł)

A co do dzisiejszej nocy to masakra jakaś:/ Mała w drugiej połowie często kwękała, Barti 3/4 nocy kaszlał, mąż chwilami chrapał, pies burczał... po prostu ekstra:/

Cześć:)
też jestem tu od niedawna, choć wcześniej podczytywałam forum.
zarejestruj się, to nie jest trudne :)
Mój synek jest z 18.05, też ma nietolerancje laktozy.
My zaczynaliśmy od zwykłego enfamilu (zanim była stwierdzona nietolerancja) i też były zaparcia. Teraz je Nan expert bezlaktozowy plus odrobina mojego mleka i jest dużo lepiej, choć nie idealnie. U nas nie ma problemów skórnych, ale koleżanka miała bardzo podobną sytuację z synkiem i u nich wszystko rozwiązał nutramigen. Podobno w dwa dni się mu polepszyło jak ręką odjął. Może porozmawiaj o tym z lekarzem? Choć wiem też, że to ostateczność i może być trudno z nutramigenu wrócić do normalnych mlek (choć owa koleżanka bez problemu w wieku 5-6 mca przestawiła synka na inne mleko).
Pozdrawiam i witam ciepło:)

Witajcie Dziewczyny! na wstepie przepraszam ale nie umiem ustawic innego loginu ciemna jestem w tych sprawach i pierwszy raz korzystam z forum. Prawde mowiac trafilam tu przypadkiem kilkam miesiecy temu jak okazalo sie ze mam ciaze zagrozona i musze lezec( krwawienia i wymioty do polowy ciazy) moja mala urodzona jest 11maja. I caly czas czytam wasze posty i wkoncu sie odwazylam sprobowac do was dolaczyc. Mam juz w domu szesciolatka ale i tak wszystko od nowa sobie przypominam. Niestety mamy male problemy z mala od urodzenia nietolerancja laktozy( strzelace kupy, prezenie przy piersi ) badanie kalu to powierdzilo wiec tylko pomogl nam enfamil 0lac, potem przelam bebilon comfor bo po enfamilu byly zaparcia no i sie zaczelo zmiany skorne pod kolanami i w zieciach lokciowych i biegunka wiec jestesmy na bebilonie pepti ale tydzien bylo tylko dobrze i znowu biegunka i to z krwia, morfologia oki czekam na posiew kalu i moczu jestem juz polamana moja lekarz twierdzi ze to od moczu ale ja sie upiam ze to alergia pokarmowa bo innych objawow nie ma i odziwo jest pogoda mimo biegunek. ale sie rozpisalam ale chcialabym sie wszystkim z wami podzielic. czy ktoras korzystala z porady dr Balandy z polanek bo leczyla kiedys mojego syna i od tamtej pory mam spokoj z infekcjami a teraz nie moge sie z nia skontaktowac? mam nadzieje ze przyjmiecie mnie do siebie? pozdrawiam wszystkie mamuski!

Inne tematy z forum

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (69 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...

ile potrafi wasze dziecko? 3 latka... (19 odpowiedzi)

Nasz Filip we wrzesniu skonczy 3 latka. Ale jego rowiesnicy w lipca i sierpnia potrafia duzo...

Dieta warzywno-owocowa dr.Dąbrowskiej-ktoś stosuje? (29 odpowiedzi)

Dziewczyny,czy któraś z Was stosowała tę dietę,badz stosuje? Bardzo mnie zaciekawiła,chciałabym...