Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *9*

Witam serdecznie w kolejnej części;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *9*

Hej dziewczyny :) Wrocilam juz z Wwy, a dzisiaj rano mialam kolejna wizyte u lekarza. Pani dr potwierdzila, ze bedzie synus i jak zapewnila nie ma mowy o pomylce :) Tym, ktorych dzidzia na badaniach malo aktywna, polecam tak na 30 min przed zjesc cos slodkiego - batonika, pasek czekolady - pomaga :)) Z naszym malenstwem wszystko dobrze, rosnie jak na drozdzach, znowu termin porodu przyspieszyl, bo dzidzia o ok. tydzien wieksza od rzeczywistego wieku. Jedyne co, to mimo dobrego samopoczucia widac bylo, ze mialam bardzo intensywny weekend i mam jednak sporo wiecej lezec. Maluszek jest dosc mocno glowka w dole, a to jeszcze zdecydowanie za szybko.. Czyli najblizsze dni bede sie lenic ;)
A w sklepach, to mi tez zaraz duszno i goraco ssie robi, dlatego albo od razu sie rozpinam, albo kurtke szalik i czapke dla wygody w samochodzie zostawiam :)

Ewwa, co do wozka, to robilam przed zakupem rozpoznanie cenowe i nie ma wiekszych roznic pomiedzy tym co w stacjonarnych sklepach, a tym co w necie - cena za gondole i spacerowke to ok. 1800 pln. Do tego dodatki w zaleznosci od tego, co sie potrzebuje. Fotelik z baza to ok. 1000 pln.

Jesli chodzi o strone z testami fotelikow, to my korzystalismy z tej: http://fotelik.info/pl/testy/grupa:0-13/ocena/malejaco/index.html

A zakupy w lidlu przeszly mi kolo nosa.. jakos przez nasz wyjazd przegapilam, ze bedzie w poniedzialek taka akcja, a dzisiaj juz praktycznie pustki.. Dobrze, ze w warszawskich outletach zdazylam poszalec ;)

Bio oil ja używam raptem kilka kropel na cały brzuch także nie jest tak źle z wydajnością.

hej dziewczyny:)
a my wczoraj odebraliśmy nasze zamówienie, wózek jedo i fotelik właśnie cybex już w domku :) Jeszcze 3 miesiące... :D

hej dziewczyny!
za waszą namową poszłam dziś do lidla i poszalałam! przepuściłam 300 zł! najbardziej podoba mi się ta patchworkowa kołderka/narzutka - kupiłam aż dwie - jedną dla siebie, drugą dla szwagierki, która za chwilę rodzi. nakupowałam ciuszków i dla córeczki i dla synka. a co do rozmiarów to faktycznie wydaje mi się, że te ciuszki są wiesze niż gdzie indziej. spodnie dla młodego wszędzie kupuję 98, a tu 98 to wygladały jak na 6-latka, a nie 3-latka. wzięłam więc 92. te body 62-68 tez wydają się dość duże...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

sporo postów miałam do nadrobienia, ja przez parę dni nie uruchomiłam komputera, sama się temu dziwię, ale tak już pewnie będzie się działo coraz częściej... o przespanej nocy mogę już zapomnieć, jeśli przez całą noc prześpię 5h to jest to naprawdę dobry wynik, oczywiście śnią mi się koszmary, mała kopie jak szalona, ostatnio kilka razy obudziłam się strasznie spocona, w niedziele nocny atak duszności, nie mogłam tchu złapać, oczywiście po przebudzeniu leżałam na plecach, także nie polecam już tej pozycji, kończyny zaczęły mi drętwieć, w nocy potrafi zdrętwieć mi ręka albo noga, a najgorsze jest to, że jak tylko siadam pod kątem 90 stopni przy biurku to pojawiają się bóle nisko w podbrzuszu, dlatego ograniczyłam kontakt z komputerem.

Co do niedoczynności tarczycy, absolutnie nie można odstawiać leków w trakcie ciąży, grozi to poronieniem etc.. długo by o tym pisać. Leczę się na niedoczynność kilka lat u bardzo dobrej pani dr. z gdańska, która robiła doktorat z chorób tarczycy i jak dla mnie jest to lekarz godny zaufania, jedyny którego mogę polecić. Oprócz standardowych leków na niedoczynność w ciąży należy brać dawkę jodu 150 aby uniknąć wola itd.

Temat ubranka- to co lubię, ja złożyłam zamówienie na ubranka z lidla , z opinii koleżanek wiem, że są godne polecenia, zwłaszcza dresy i leginsy, które jakościowo przewyższają cubusa. Co do body to usłyszałam, że mają tendencję do wyciągania się, ale skoro dziecko rośnie, to może nie jest to tak strasznym problemem:) Jak tylko je otrzymam to wyrażę opinię i porównam do jakości bawełny ze z smyka.

Ostatni któraś dobra koleżanka doradzała mi krem na rozstępy, który dostała od mamy na święta w dwupaku z superpharm - podobno dobry dla skóry wrażliwej. Niestety zgubiłam kartkę i nie pamiętam, która z was to napisała. W każdym razie nie używam już mustelli do smarowania okolic brzucha, pharmaceris też mnie uczula... kupiłam tołpe... niestety efekt zimnego mrowienia... także podrażnienie, mam także bio oil od dzisiaj będę próbować, ale ta buteleczka 60ml jest przerażająco mała, nie wiem na ile starczy i czy nie zbankrutuje..
Zakupiłam też balsam do skóry atopowej Oillan, przynosi ulgę, co prawda jest bardzo tłusty, ale skóra jest nawilżona i nie łuszczy mi się już jak po intensywnym wysuszaniu, jednak oprócz tego wolałabym coś skutecznego na rozstępy, bo obawiam się, ze mogą się pojawić...

jeśli chodzi o foteliki i testy, to ważna jest dla mnie ogólna ocena, ale przede wszystkim patrzę na bezpieczeństwo. Niech ma ogólnie 4 gwiazdki nawet, ale bezpieczeństwo niech jest na 5.
Ja przymierzam się do cybexa aton 2 z bazą. Ten też ma 5.

ja3 - nie ma czego zazdrościć ;) tj zalezy dlaczego ktoś jest na zwolnieniu :P ale ja o wiele bardziej bym wolała nie mieć łożyska przodującego i pracować, niż mieć wsakazanie do leżenia :(

co do mebelków, to ja bym poleciała w jeden motyw, np różne psiaki ;)
ale to jest moja subiektywna ocena, nie wydaje mi się, by jakoś specjalnie miało się to gryźć :)

mi się wizję co kawałek zmieniają jeśli chodzi o pokój :P

laguna - ja wzielam 50/56 i 62/68

wyjęłam 50-56 z opakowania i są większe ok 3cm niż 62 ze smyka :P

styczniówka - cybexa można montowac na takich samych wózkach, na których można montować maxi cosi. są te same adaptery do obu wózków :)

besafe izi go fajny, ale do naszego wozu nie było adapterów :(

ja przeglądałam strony z testami, ale jakaś bieda wg mnie - np są foteliki, które mają niepełną ocenę w jakiejś kategorii, i od razu ogólna ocena im leci, bo np "ktoś" nie ocenił "wyglądu" :P
najlepiej czytać o danym foteliku wg mnie.
Cybex aton3 z bazą za bezpieczeństwo ma 5* w testach.

ale minus cybexa, to jest waga - on przez jakieś tam specjalne wzmocnienia wazy 4,8kg więc jeśli będziesz musiała go sporo nosić, to bym nie brała :P bo np besafe jest prawie kilogram lżejszy.

Ja też choruję na Hashimoto. Przed ciążą lekarza kusiło, aby odstawić leki i zobaczyć, jak zareaguję, ale jak tylko mu powiedziałam, że planuję, to zmienił zdanie. W ciąży to nawet mocno zwiększył dawkę 88/100 i teraz od dłuższego czasu ją utrzymuje.

Dziś rano u nas awantura, prosiłam męża, aby przez 10 wtorków był do mojej dyspozycji.. Na razie minęło 6, z czego 3 spędził w pracy...:/ a przez kolejne 4 też nie mam żadnej pewności, że aż mi niedobrze się zrobiło. Rano się tak poryczałam, że aż mi samej teraz głupio.

Ja jeszcze pracuję, ale bardzo zazdroszczę dziewczyną, które są na zwolnieniu.
Myślicie, że meble na których jest wizerunek psa ( jeden pies na komodzie i pies i łapki na szafie) szybko będzie "do zmiany". Meble są w kolorze dąb sonoma i krem. A drugie pytanie, czy z dodatkami z Kubusiem Puchatkiem bardzo się będzie to gryźć?

Hej Mamuśki..

Na podrażnienie nosa od wycierania polecam maść witaminową - naprawdę szybko łagodzi!

a ja dzisiaj też zakupiłam w lidlu 4 bodziaki z długim rękawem :)
i wiem, że gatunkowo te ubrania są dobre. Chociaż te rozmiary też mi się nie podobały. Ja wzięłam 62/68. A mniejsze chyba było 50/56 więc trochę ryzykownie. Wolałam wziąć większe.

A tego lekarza Marchew to ja proponuję zmienić.. i to poważnie bo ja osobiście nie mam tego problemu ale bliska znajoma ma ta najgorsze Hashimoto, teraz jest w 29 tygodniu ciśźy i dawke leku to on jej zwieksza.. a nie odstawia w ogole... masakra..

Jak tu ufać lekarzom... ;/

Enjoy ja tez przez dwa tygodnie walczyłam z katarem. Przez pierwsze 4 dni leciało ciurkiem i tez cały czerwony miałam nos , maść majerankowa nic nie pomagała. Lekarka poradziła smarować kremem nivea pod nosem, sceptycznie to tego podeszłam, ale okazało sie ze mi pomogło. Potem miałam juz zapchany nos, wiec woda morska i jakieś krople do nosa dostałam i teraz odpukać juz ok. Niestety dwa tyg sie meczylam :/ powodzenia w walce z katarem.

Lidka tak w necie bardzo mi sie podoba ten fotelik besafe izi go muszę gdzieś podjechać i obejrzeć na żywo jeszcze poczytam na tej stronę co podeslalas dzięki

Marchew, mam nadzieje, ze w szpitalu ci pomoga, ja za 2x bylam przez 5cy pod opieka wlasnie kliniki endokrynologii dla kobiet w ciazy, fakt, byl to londyn itp, wiec duzo kobiet,ale dobrzy lekarze, i pomogali i kosultowali. dobrze, ze wywalczylas, jakby co pisz smska. pozdrawiam.

Luna, ja co prawda nie mam nic z Lidla dla takiego maluszka, ale teraz tesciowa czasami cos mlodemu kupuje i rzeczywiscie jakosc spoko, nie ustepuje jakiemus h&m czy c&a, bo tam akurat dosc czesto kupuje cos.

A poza tym znow chora jestem :-( Mlody chorowal, pozniej maz i w koncu mi sprzedali. Macie jakis genialny sposob na katar? Bo leci mi z nosa jak z kranu, juz mam caly czerwony i podrazniony od tego smarkania. Wszelkie domowe sposoby na przeziebienie juz stosuje, na katar masc majerankowa, ale nic nie pomaga.

ja mam duzy zapas jakby co:)

Ten mój besafe jest oczywiscie 0-13 i mozna go wpiac z tego co wiem nie tylko na mój xlander xq ale też na xa i mutsy transportera i chyba kilka innych modeli. Wydaje mi się, że będe zadowolona. A strona z fotelikami to polecam fotelik.info ja zawsze tam sprawdzałam każdy zakup bo jest i ilość gwiazdek i cena bardzo to wygodne.

Biorę - mi tsh ładnie spadło - ale niestety ft4 razem z nim :(

March-ew ta lekarka jest jakas dziwna. nie mozna odstawiac lekow na tarczyce w ciazy, czasami nawet zwieksza sie dawki, bo norma jest nizsza.

przed ciaza nie bralalam lekow, a od 10 tygodnia 50, 75/50 i obecnie 75 mg euthyroxu. z 4,26 spadlo mi do 1,02. mam brac je do porodu, a potem zmniejszyc dawke do 50. po połogu mam sprawdzic poziom tsh i wtedy zdecydujemy co dalej.

bierzesz euthyrox?

Lidka ja mam właśnie dla córki 0-18 kg besafe izi combi x 3 i jesteśmy z niego super zadowoleni. Choć nie wyobrażam sobie w nim wozić noworodka. Moja córka jak miała 11 miesięcy to zaczęła w nim jeździć. Muszę koniecznie zobaczyć na żywo ten co Ty masz, a on do jakich wózków pasuje wiesz?

Luna chodziło mi o foteliki :) poczytam o tym cybexie, bo nie słyszałam o nich. Tylko teraz sie zastanawiam co z wózkiem, bo chciałabym żeby fotelik mozna było na stelaż wózka wpiac, a w sumie nie wiem czy będę kupować wózek czy nie, bo nasz pożyczylismy i nie wiem czy do nas wróci. Muszę tez fotelik dla córki kupić, bo pomału wyrasta z tego co ma. Znacie jakaś stronę z testami fotelikow?

Mnie zupełnie od słodkiego odrzuca, a przed ciąża to dzień bez słodyczy nie istniał:/ . W sumie to i lepiej, bo sie nie roztyję :) choć teraz jeszcze cały czas mam wagę na minusie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja fotelik mam besafe izi go. A jeśli chodzi o nosidełko Babybjorn to pozwolę sobie napisać, że mam w idealnym stanie na sprzedaż model original i foty są na ogłoszeniach na trojmiescie. Także polecam się przy okazji :-) Ach Mar-chew coś mamy pecha w tych naszych ciążach drugich. Ja wierzę, że tak jak obie mamy zdrowe grudniówki tak i teraz nam się uda wszystko.

Inne tematy z forum

Adwokat- rozwód- podział majatku (63 odpowiedzi)

Szukam bardzo dobrego adwokata z trójmiasta, który zajmuję się rozwodami i podziałem majątku....

Pompa ciepła (24 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

Impreza urodzinowa dla mamy na 50tke, gdzie zrobić ?????????? na szybko (14 odpowiedzi)

Hej moja mama w kwietniu obchodzi 50 urodziny. Ogólnie impreza była zaplanowana na 17 marca Pod...