Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (10)

No to pora na kolejny wątek :

Maj:
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Suss_martynka- 07.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
ema- 23.05.2015- córeczka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015- Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.2015 syn-Tomek, szpital Wojewódzki
Justyna90 - 04.06.2015 - córka
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Basia 13.06.2015 synek Oliwier:)
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Aagus - 20.06.2015, córka
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015, Zosia
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015
gosik534 - 27.06.2015, Olcia

Rozpakowane:
Nuska83 - 26.04, Szpital Zaspa, Antoś, 56 cm i 3750 wagi, SN (04.05.)
Efik - 27.04, Szpital Wojewódzki, Wojtuś, SN (08.05.)
mariolka - 28.04, Szpital Zaspa, synek (03.05.)
Fotolama - 2.05, szpital Wojewodzki, córka 60 cm 3,76 kg, CC (01.05.)
anja.d - 03.05, Szpital Zaspa, Julia, 54cm i 3560g, CC (04.05.)
xynka - 04.05, Szpital Wejherowo, synek (20.05.)

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-9-t607397,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (10)

Jakie macie sposoby na opuchnięte stopy? Bo ja w tym tygodniu bardzo to odczuwam... Wczoraj wieczorem to nawet łydki miałam spuchnięte bo ciężko było ukucnąć. Lekarz kazała mi leżeć, no ale przecież nie będę cały dzień leżała z nogami w górze.

mamaleone- gratulujemy !!!! (czy masz synka o imieniu Leon?? bo mój pierworodny to Leoś)

Agawera- trzymamy kciuki żeby było ok.

mariolkka u nas drugi dzień z bobotic i biogaja i powiem że o wiele lepiej, bezpośrednio po karmieniu pojęczy ok 15 min i przechodzi a potem śpi 3 godz spokojniutko, w nocy nie dajemy nic ale nie męczy go tak jak w dzień. a jak u Was się kolki objawiają? bo u nas stękanie z płaczem, i podczas jedzenia wygina się macha rękami itp. karmię go w pozycji prawie pionowej, robimy przerwy ale nie wiem czy to pomaga.... chyba nie ma skutecznego sposobu na kolki po prostu przewód pokarmowy musi dojrzec.

Mam wieści po obchodzie będę dalej obserwowana i pewnie jak wyniki się nie poprawia będą chcieli rozwiązać ciążę, wg ordynatora nie dotrwam nie doniose ciąży do 40 tc

Amelia, wiem wiem, poprostu marzę, żeby nie urodzić drugiego dziecka w ten sam dzień :) jednak urodziny to urodziny i mimo, ze i tak będziemy im wyprawiać wspólne imprezki to jednak taki szczególny dzień więc niech mają chociaż kilka dni różnicy :)

a z tym "wcelowaniem" to fakt... :) u mnie w rodzinie się śmieją, że ja jestem płodna tylko jeden dzień w roku, albo, że mój mąż "może" tylko raz w roku :P hihi
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dwupak - nie sądzę aby zimny prysznic łagodził skurcze, myślę że najlepiej wziąć nospe i odpocząć, ale jak te prawdziwe skurcze się zaczną to raczej już tego nie zatrzymasz ;) W razie co synek będzie miał wyjątkowy "prezent" urodzinowy! A tak swoją drogą nieźle "wcelowaliście" z drugim dzieckiem :)

Mamaleone - gratulacje!! :)

agawera - daj znać koniecznie co z Wami dalej.

Mariolka, a robisz przerwy dziecku międxzy jedzeniem ?? ja ze starszakiem miałam taki problem, że niby nie jadł łapczywie, ale zawsze nałykał się powietrza przy cycu i potem walczylismy z kolkami, zaczęłam mu robić więcej przerw mimo, że nie odbijał za każdym razem i karmiłam go w pozyucji bardziej pionowej niż poziomej, bo też żadne specyfiki się nie sprawdziły.

Ja się kulam i modlę, żebvy nie urodzić do poniedziałku, starszak jutro kończy 3 lata i chcę być na chodzie. Dziś w nocy i rano kilka skurczy, ale przeszło jak wstałam.

W razie czego zimny prysznic łagodzi skurcze ??

no to my kolkujemy dalej... pomimo ze moja dieta to piers, ryz, ziemiaki i marchewka od miesiaca. wydaje sie ze nie ma znaczenia co jem.
nie wiem tez czy inwestowac jeszcze w nowe krople po to aby tylko kolekcja na pólce sie powiekszyla. zaczynam byc sceptyczna czy jest jakis srodek ktory moze choc troche pomoc czy trzeba poprostu przez to przejsc?

Już mnie też położna zapewniała, że jak moja laktacja się rozhuśta to wtedy mała będzie się najadać. Bo ogólnie przystawiam do piersi, ale nie starcza jej to.

Mamaleone, nie martw się na zapas
ja to przerabiałam przy poprzedniej ciąży - też mi dziecko zabrali i dokarmiali sztucznie
długo potem walczyłam o karmienie naturalne ale się udało
i przyznam, że aż za długo (w moim odczuciu) potem karmiłam :)))

A ja się rozpakowałam w poniedziałek w wojewódzkim. Opieka naprawdę bardzo dobra, nie mam na co narzekać. Tylko mała nie jest ze mną, jest na obserwacji w sali adaptacyjnej i tam bez mojej zgody dokarmiają małą sztucznym, a ja się boje, że ona się przyzwyczai :/

Agawera trzymam kciuki do jutra dobrze ze podejma decyzje bedziesz wiedziala co dalej. Na pewno bedzie dobrze. 3maj sie

Zaspa polecam naprawde opieka super. Polozne zainteresowane same pomoga reaguja czasem bez pytania nawet. Pomoga o kazdej porze. Dzieci bez problemu dokarmiane mleko zawsze pod reka. Uciazliwy mega jest remont za oknem... Ale trzeba przezyc. Izba przyjedz super rejestrscja badanie przez lekarza usg ktg decyzja ze to juz i jazda na porodowke. Przez ten remont duze sale nsjpierw jedna polozna z papierami ta byla straszna dobrze ze tylko papiery potem druga papiery i na koncu trzecia mlodziutka super dziewczyna jak juz weszla donas to juz nie wyszla i dzieki niej za jej pomoca z ochrona krocza urodzilam malego. Faktycznie drugi porod duzo szybszy. ;) parte moze 4 albo 5 wczesniej tez bez tragedii nie wiadomo jak dlugo bo od przyjecia w rejestracji do urodzenia 2h20minut. Jak ktos ma jakies pytania odpowiem. To tak w skrocie maly spi a ja zasnac nie moge.

Po obchodzie dowiedziałam się ze łożysko 2/3 starzeje się przepływy mogły by być lepsze i dziecko za małe w stosunku do wieku ciąży decyzja co dalej jutro na obchodzie

Patrycjamir, na suwaczku masz 34 :) to jest tak, że zawsze się dodaje 2 tyg., ale prawidłowy wiek ciąży jest młodszy... Najlepiej powiedz lekarzowi o swoich planach...

37 teraz mam . 39 za dwa tygodnie mogłabym umówic się na cesarke problem z terminem z glowy ale tego się boję sto razy bardziej niż naturalnego .

patrycjamir nie ryzykuj. Ja mam już dzień po terminie, a specjalnie nie przyspieszam. To lekarz niech podejmie taką decyzję. 37 tydzień to za wcześnie na przyspieszanie na własną rękę. Urlop urlopem, ale zdrowie dziecka jest najważniejsze! Możliwe, że bobas jeszcze niegotowy!!!

Ja drobna nie jestem, mój mąż tym bardziej. Więc błąd raczej nie wchodzi w grę. Dziecko praktycznie od początku rozmiarami miesiąc do przodu, teraz już tylko 2 tygodnie;-) Więc się nastawiam psychicznie. Z resztą w mojej najbliższej rodzinie to same 4kg się rodzą...

Bo u mnie jest tak że ja dokładnie wiem kiedy zaszłam w ciążę co do dnia w usg jest też inaczej niż na suwaczku (suwaczek z miesiączki) 37 teraz powinień być już na suwaczku wieć 2 tyg będzie 39 a na suwaczku 37 . A chce bo mążza dwa tyg będzie dwa tyg na urlopie i chciałąbym trafić z tym terminem :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

patrycjamir - a czemu chcesz wywoływać u siebie poród tak wcześnie?

Co do tej lewatywy to ja słyszałam, że jak już zacznie się poród to można zrobić lewatywę w domu, zamiast w szpitalu, jak ktoś woli oczywiście. I faktycznie zrobienie lewatywy może przyspieszyć poród, w szczególności jeżeli organizm sam się nie oczyścił, ale próbować wywoływać poród w 37tc?

Yasmine87 - super, że się udało dostać. Życzę cierpliwości w oczekiwaniu :)

Madeline27 - może to błąd pomiaru? :P Ja tak sobie to tłumaczę, bo zważywszy na to że jestem dość drobną osobą przeraża mnie poród dużego dziecka!

Inne tematy z forum

ekspres dolce gusto-krups - warto? (42 odpowiedzi)

ma ktos to cudo ? jaka kawka wychodzi?

hiv przed porodem (33 odpowiedzi)

Czy któraś z was robiła to badanie przed porodem? bo widzę, że z reguły lekarze zlecają na...

Dewocjonalia na Przymorzu - gdzie kupię? (10 odpowiedzi)

Jutro koleda... Może coś ktoś wie?