Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (10)

No to pora na kolejny wątek :

Maj:
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Suss_martynka- 07.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
ema- 23.05.2015- córeczka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015- Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.2015 syn-Tomek, szpital Wojewódzki
Justyna90 - 04.06.2015 - córka
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Basia 13.06.2015 synek Oliwier:)
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Aagus - 20.06.2015, córka
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015, Zosia
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015
gosik534 - 27.06.2015, Olcia

Rozpakowane:
Nuska83 - 26.04, Szpital Zaspa, Antoś, 56 cm i 3750 wagi, SN (04.05.)
Efik - 27.04, Szpital Wojewódzki, Wojtuś, SN (08.05.)
mariolka - 28.04, Szpital Zaspa, synek (03.05.)
Fotolama - 2.05, szpital Wojewodzki, córka 60 cm 3,76 kg, CC (01.05.)
anja.d - 03.05, Szpital Zaspa, Julia, 54cm i 3560g, CC (04.05.)
xynka - 04.05, Szpital Wejherowo, synek (20.05.)

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-9-t607397,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (10)

Yasmine - no to super, ze udalo się tobie z ktg i usg!
Oby do piatku ruszylo :)

U nas mąż ma przeczucie, że w czwartek wylądujemy w szpitalu. Chcialabym żeby mial rację :)

Patrycjamir - ja też czekam już na final, ale nie przyszloby mi do głowy, żeby wykonać sobie lewatywe. Zastanów się może, czy ważniejsze jest dla ciebie szybkie rozwiazanie, czy dobro dziecka, ktore samo zdecyduje, kiedy bedzie dobry czas. Tym bardziej, że 37 t.c. to ledwo donoszona ciąża, spokojnie dzidziuś może posiedzieć jeszcze...

Ja własnie o to się martwie najpierw usłyszałam rak ( nie będzie więcej dzieci ) potem ucieli mi kawałek szyjki ( zajście w ciąże graniczy z cudem :-)) Najlepsze, że opinie lekarzy miałam gdzieś i się z mężem zabezpieczaliśmy, potem myśle sobie chce drugie dziecko zaczeliśmy próbować mąż kontraktowiec jeden weekend od podjęcia decyzji i ciąża:-)
W ciązy jak pani doniesie do końca to będzie wyczyn . I teraz zaczyna się problem he szyjka twarda zamknięta ja czekam do 37 tyg i coś czuję, że tak mi wszyscy lekarze na zlość gadali że jeszcze pójdę na wywoływanie masakra jakaś.
Do mam próbujących wywoałać poród-domowymi sposobami:-) opróćz chodzenia po schodach, sprzątania mieszkania z lupą, próbowałyście zrobić sobie lewatywe w domu niby jest zabroniona w ciązy bo może wywołać skurcze mi chodzi to po głowie równo w 37 tyg

A ja po ktg na izbie przyjęc w wejherowie, na szczescie i panie i lekarz bardzo mili:) bez kolejki wzieli mnie na ktg potem chwilke czekalam na wizyte lekarz zapytal czy chce zeby tylko obejrzal ktg czy ma mnie zbadac i zrobic usg no i zbadał, nic sie nie dziej, główka nisko ale nic sie nie skraca;/ Mówil ze czasem przy 2 porodzie jest ekspresem ale jesli do piątku nie urodze to w piatek na patologie ciąży na wywolanie porodu....także miło... czekamy :)oby sie udalo bez wywolywania:)

Nadal jestem na klinicznej i dopiero dziś zrobili mi usg a leżę od piątku masakra wyniki pewnie poznam na obchodzie wieczornym

Nasz synek waży 3257g a jestem w 36 tygodniu więc jeszcze lepiej;-) Też nic nie wskazuje na szybszy poród.
Muszę się Wam pochwalić że wygrałam w Mama i ja wypożyczenie Tensa za 1zl:-)

Jejku dziewczyny jak cudownie, że macie swoje maluszki przy sobie!!! :)

Ja po wizycie - maluch waży 3300g, jestem trochę przerażona, bo to dopiero 37tc. Nic nie zapowiada szybkiego porodu - szyjka długa, zamknięta, łożysko wciąż młode, przepływy ok, wody w normie. Także wychodzi na to, że urodzę sporego klopsa...

Mój się krztusi bo je bardzo lapczywie, biorę go wtedy tak jak na odbicie i poklepuje po pleckach. My w trakcie jedzenia też odbijamy bo się zapowietrza młody, kładę go na ramieniu i klepie w plecki jak beknie to jemy dalej. Jest to dla mnie nowość bo mój straszak nie ulewal i nie odbijal po jedzeniu nie miał też kolek.

Nuśka, my też tylko na piersi i podobnie jak u Ciebie, okruszek je i ulewa. Mam wrażenie, że przez to w ogóle się nie najada.
Czy wasze maluszki też się krztuszą podczas jedzenie? Co wtedy robić?

Justyna, dziękuję za linka. Muszę się chyba wybrać na takie warsztaty.

Idziemy na pierwsze zakupy :) Dobrego dnia :)

Ema byłam na zajęciach z chustonoszenia prowadzonych przez certyfikowaną doradczynię w szkole rodzenia i jeśli chodzi o chustę kółkową to nie polecała jej na co dzień, bardziej na jakieś krótkie wypady do sklepu. Na początek polecona była chusta elastyczna, tak jak już wcześniej dziewczyny pisały, jest łatwiejsza w wiązaniu. Najbardziej uniwersalna jest chusta tkana o splotach: skośno-krzyżowym, diamentowym lub żakardowym. Firmy polskie, które zostały polecone na zajęciach: natibaby, lenny lamb, little frog, panda bejbi. Rozmiar uniwersalny to 4,6m, chyba że ktoś jest chudziutki i niewysoki to wtedy krótsza.
Fachową pomoc w nauczeniu się wiązania można uzyskać wybierając się na spotkanie: http://www.dzieckowchuscie.pl/?gadki-szmatki,61

ema- my tylko na piersi, ale w ciągu dnia potrafi jeśc co 2 godz i ulewa mu się jeszcze przez godzinę od jedzenia. wiec mam wrażenie że on tylko je i ulewa.
nie wiem czy kółkowa na początek to dobry pomysł musiałabyś podpytac fachowca np w nosimisię w Gdyni. Ja nauczyłam się sama wiązac elastyczną z płytki którą dostałam z chustą od lenny lamb, potem podpytałam fachowca na warsztatach i było ok.

Najlepsze życzenia z okazji Dnia Mamy, świeżo upieczonym mamusiom :)

Sama zastanawiam się nad zakupem chusty jak mała skończy miesiąc. Na razie jest to dla mnie terra nova. Trochę przeraża mnie to wiązanie i nie wiem czy można właściwie nauczyć się wiązać tylko z filmików w internecie. Najłatwiejsza w obsłudze wydaje się kółkowa, ale czy zda egzamin i nie zaszkodzi małej? Dziewczyny, byłyście na jakichś warsztatach chustowych, czy uczyłyście się same w domu?

Nuśka, Mariolka, moja maleńka też wczoraj miała gorszy dzień. Na razie nic nie podawałam, masujemy brzuszek i trochę pomaga. Wypróbujemy sposób z ciepłymi okładami na sucho. Dobry pomysł.
Nuska, Antoś bardzo ładnie przybiera i długo jest najedzony. Mam nadzieję, że mój mały kurczak też wkrótce podskoczy na wadze :) Karmisz piersią ?

No mi położna prze telefon mowila ze ginekolog musi zobaczyc ona nie oceni zapisu. puki co ciągle boli mnie w krzyzu ale nie mocno. Za chwile jedziemy z kwiatkami do mam i potem chce pojechac do szpitala do mojej przychodzni jak mnie odesla zobacze ile bedzie osób na IP i jak malo to zrobie ktg jak duzo to zaczekam do wieczora czy cos sie nie rozkręci bo jest mi też niedobrze wiec nie wiem czy cos sie nie rozwinie, na pewno dam znac co i jak:)

Ja od prawie tygodnia nie mam już nawet skurczy przepowiadajacych ;) widać szykuje mi się powtórka z rozrywki bo jak na razie jest identycznie jak w pierwszej ciąży ;)

Za tydzień mam wizytę u ginekologa i coś mi się widzi, ze będziemy się umawiać na cc. ;)

Yasmine - ja chodzena ktg do szkoły rodzenia Mama i ja - i tam położna zawsze ustnie mi mówi, czy jest ok. Potem pokazuje też zapis ktg mojemu lekarzowi podczas wizyty. Powodzenia w każdym razie i daj znać, jak będziesz już po, czy blisko do finału :)

Nuska - fajnie, że noc przespana i powodzenia, aby nowy probiotyk zadziałał. no i ładnie przybiera Tobie Antoni :)

U mnie nadal nic do przodu. Zauważyłam tylko prawidłowość, że w ciągu dnia mam sporo śluzu, za to przez noc nic. Miała tak któraś z was?
W czwartekmczeka mię ktg i zobaczymy co wtedy wyjdzie.

mariolkka- byłam dziś u pediatry i zalecił kropelki biogaia- probiotyk podobno nieźle wspomaga przy brzuszkowych sprawach. U nas także wysypało małego na buzi myślałam że to może trądzik niemowlęcy ale lekarz twierdzi że to pokarmowe, wiec muszę jeszcze bardziej odchudzic swoją dietę o kilka produktów, pozostanie chyba tylko marchewka, ryż i kurczak hehehe :)
ps. u nas wczoraj bobotic forte pomógł, noc ładnie przespana, karmienie co 5 godz, i poranek też w porżadku. A Antonio waży już 4560 wiec przez dwa tyg przybrał 500g.

no wlasnie dzwonilam do mojej przychodni bo w piatek lekarz kazal mi do nich przyjsc ale rejestratorka stwierdzila ze nie mam umowionej wizyty i nie moga mi zrobic bo nie ma kto mi ocenic KTG hmmm. moze spróboje tam podejsc bo to tez w szpitalu jest. a pamietam ze w poprzedniej ciazy nie bylo problemu zebym po prostu przyszla na samo ktg , pojade i pojde sie osobiscie zapytac moze przez telefon latwiej zbyc po prostu a jesli nie to zejde na dół na Izbe Przyjec i posiedze. choc sie zastanawiam czy dzis cos nie ruszy bo boli mnie delikatnie jak na okres ale moze sie rozkrecic cos ...:)

Ja co prawda nie mam zaleceń żeby robić ktg, ale z izby przyjęć nie mogą cię odesłać z niczym, zwłaszcza że jesteś po terminie. Poza tym ktg zrobisz w każdej przychodni gdzie przyjmuje ginekolog - bo to on musi dać opis.

Dziewczyny jak robicie KTG w innym miejscu niz u swojego lekarza to kto ocenia KTG?? ja mialam dzis zadzwonic do mojego gina tzn do rejestracji zeby sie umowic na KTG na konkretną godzine i babka mi odmówiła bo nie ma kto go dzis ocenić kazała mi pojechac na Izbe Przyjęc a tam to się boję że mnie odeśla albo ochrzanią że niepotrzebnie miejsce zajmuje. Dzis mam 4 dzien po terminie ostatnia wizyte mialam w piatek i wtedy lekarz kazal na dzis sie umowic na ktg....eh;/

Nie mam nr do mojego lekarza;) zmienilam prowadzacego i teraz korzystam z poradni patologii ciazy, jak cos sie dzieje mam jechac na sor. Plamienie bylo raczej jednorazowe, mysle,ze to jednak po badaniu...

Agata, to może być jakieś plamienie po badaniu a może czop
Ciężko stwierdzić, bo u każdej z nas może to wyglądać inaczej. może zadzwoń do swojego lekarza ? ;)

Inne tematy z forum

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (66 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?