Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (11)

Maj:
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Suss_martynka- 07.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015

Czerwiec:
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Aagus - 20.06.2015, córka
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015, Zosia
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015
gosik534 - 27.06.2015, Olcia

Rozpakowane:
Nuska83 - 26.04, Szpital Zaspa, Antoś, 56 cm i 3750 wagi, SN (04.05.)
Efik - 27.04, Szpital Wojewódzki, Wojtuś, SN (08.05.)
mariolka - 28.04, Szpital Zaspa, synek (03.05.)
Fotolama - 2.05, szpital Wojewodzki, córka 60 cm 3,76 kg, CC (01.05.)
anja.d - 03.05, Szpital Zaspa, Julia, 54cm i 3560g, CC (04.05.)
xynka - 04.05, Szpital Wejherowo, synek (20.05.)
Ema - 15.05, córka, 55 cm i 3080 wagi (23.05)
Madzik85 - 18.05. Szpital Wejherowo, Gabrysia i 3700g, SN (10.05.)
jabuszko66 - 25.05. Szpital Zaspa, Kacper, SN
Mamaleone - 25.05. Szpital Wojewódzki, córeczka
Yasmine87 - 27.05. Szpital Wejherowo, Julia, SN (22.05.)
Dwupak - 29.05. Szpital Wojewódzki, Tomek, 56 cm i 3390g, SN (01.06.)
Justyna90 - 30.05. Szpital Zaspa, córeczka, SN (04.06.)
Justicia85 - 31.05. Szpital Zaspa, Zosia, 54cm i 3130g, SN (30.05.)
Basia1109 - 03.06. godz 15.10. Szpital Zaspa, Oliwierek 3410g i 52 cm, CC (13.06.)

Link do poprzedniego wątku http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-10-t610208,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (11)

Ema - to nie jest takie proste wszystko z tymi szczepionkami :) I nie jest tak, że każdy antygen może być konserwowany tą samą substancją. Do tego dochodzą jeszcze inne składowe szczepionki jak adiuwanty czy substancje stabilizujące, a każdy składnik wchodzi w mniejszą czy większą interakcję z innym. Ciężka sprawa ogólnie i niestety te szczepionki nowej generacji nie są jeszcze szczepionkami wymarzonymi - 6 antygenów, każdy z nich niepozostawiający żadnych skutków ubocznych, dla których jest użyty jeden ten sam adiuwant, ta sama substancja konserwująca i ten sam stabilizator. Dlatego we mnie te szczepionki nie wzbudzają pełnego zaufania.

Patrycjamir - tak, ale najlepiej zadzwoń na IP i spytaj. Może już po 38 tyg można zgłosić się na KTG.

Dwupak - bardzo proszę nie narzekać na pogodę! Tu są jeszcze osoby, które wyjątkowo niecierpliwie czekają na poród, który nie ma najmniejszego zamiaru pojawić się w najbliższym czasie... :( :( :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A u mnie, żeby nie było za dobrze okazuje się, że mam lub miałam ropien w jednej piersi... gdy ściągam mleko z tej piersi to czuć zapach ropy. Z drugą niby ok.
Juz mam dość normalnie. Najpierw zapalenie piersi teraz to. To chyba już koniec naszej przygody z KP...

Wkładki używam Johnsona- wcześniej miałam chyba BabyOno, ale one się dziwnie w staniku układały a te Johnsona są wyprofilowane jak biust i najbardziej mio pasują.

Ja również podaję biogaję i Espumisan jednocześnie.

Ema- dzięki za info, musiałam przeoczyć tę informację o gazikach na pępuszek. Herbatka z kopru podobno pomaga, jak p[odawałam ją starszakowi to widziałam róznicę- z tym, że ja ją podawałam bezpośrednio dziecku, nie wiem na ile działa jak sama pijesz. Pamiętaj tylko, że najlepiej kupić herbatki do zaparzenia, a nie te granulowane, bo mają dużo cukru.

U nas tragiczna noc, synek budził się i skręcał od kolek, a ja nie potrafiłam mu pomóc :( sama jestem teraz nieprzytomna, młodszy śpi, a starszak szaleje więc nie ma jak się zdrzemnąć.

PS: CO JEST KUR... Z TĄ POGODĄ???? :(

chodzi o wkładki laktacyjne

polecam z rossanna Babydream takie ciemnofioletowe- super i tanie :)

Dziewczyny, a od kiedy pohawily sie kolki u Waszych dzieciaczkow?

Ja Julce na bóle brzuszka( nie mam pewnosci czy to kolki) podaje biogaje i teraz dołączam bobotik a sama pije herbatę z kopru i widze ze po niej ( tak mysle:) Julka puszcza bączki więc chyba działa i ona mniej się meczy i napina w ciągu dnia bo gazy odchodą a ona przy karmieniu duzo powietrza łyka bo słysze, łapie dobrze, odciagam mleko a powietrze jak łapała tak łapie...

Ja tak podaje Antkowi, też z zaleceniami pediatry

Dziękuję za odpowiedzi - wypróbuje i jedne i drugie wkładki.
-ema- ja też się właśnie zastanawiam co kupić na kolki - moja lekarka mówiła, że można podawać i espumisan i biogaję. Któraś z Was też tak słyszała, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam moją Panią doktor.

czyli w wojewódzkim po terminie jak będę to bez problemu na ip mogę iść na ktg ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Amelia- dziękuję za informacje o szczepieniu. Zaczynam się wgłębiać w temat. Z tego co powiedziała nam pediatra wynika, że w szczepionkach skojarzonych jest mniejsza ilość konserwantów niż w "pojedynczych", bo nie trzeba konserwować każdego patogenu osobno. Nie wiem czy to zgodne z aktualną wiedzą medyczną/ farmaceutyczną, ale na zdrowy rozum, to mogłoby się zgadzać

Agata- przykro słyszeć że taka sytuacja miała miejsce pod okiem lekarzy. Ja chyba tez bym tego nie zostawiła. Najważniejsze że mały tak szybko wraca do zdrowia.

Efik - fajnie ze z Wojtusiem wszystko ok i ładnie przybiera. Zuch chłopak.

U nas tak jak i u Justici, króluje karuzelka z piratami z Canpolu. Kontrastowe barwy i czarno białe paski - mała z ciekawościa się przygląda :) Zwierzaki są pluszowe, zdejmowane, każdy jest inny, i każdy ma grzechotkę, piszczałkę, albo szeleści. Sporo tańsza niż FP i naprawde fajna.
Malutka zasypia albo przy suszarce z aplikacji, albo przy kołysankach z dźwiękami natury Gibsona puszczanymi z tabletu.
My tez kapiemy ok 19.00, potem karmienie i sen.Kolejne karmienie ok pólnocy nastepne ok. 2.30-3 i ok. 5 rano. Staram sie nie być zbyt restrykcyjna i zachowac złoty środek. Na początku nosiłysmy się ciągle i mała była ze mną non stop, czasem na czuwaniu lądowała w łózeczku, żeby mogła sie oswoic. Chciałam poznać jej rytm i wypracować jakiś plan dnia :) Zasypiała na rekach albo przy cycu i spała w pokoju dziennym albo w naszym łóżku. I wbrew obawom rodziny i znajomych, nie przeszkodziło jej to ładnie spac we własnym łóżeczku, ale dochodziłyśmy do tego stopniowo :) Teraz mamy własciwie stałe pory karmienia i spacerów. Po karmieniu coraz częściej odkładam ją do łózeczka i potrafi ładnie spać sama.Jeśli wszytsko jest w porządku potrafi tak przespać 2 x po 2 do 3 godzin. Jesli nie ma ochoty albo źle się czuje, a głaskanie po główce i kolejne usypianie nie skutkuje, wracamy do dziennego :) Nie pozwalam żeby płakała dłuzej niż kilka minut. Na razie czasowo mogę sobie na to pozwolić :)

Dwupak- co do pępka- już pisałam, ale kup w aptece waciki ze spirytusem- 10 szt ok 2 zł. Pępek zagoi się błyskawicznie.

U nas nadal problem kolek, a już było lepiej. Narazie robimy ciepłe okłady, trochę pomagają. Co jest lepsze bobotic z symeticonem ( podobny skład co sab simplex-różnice w dawkowaniu) czy bio gaia z probiotykami? Zastanawiam się czy jeśli zacznę pić herbatke koperkową to jakoś pomoże to małej?

Sorry za wtracanie się. Z tego co wiem to na IP na Klinicznej nie ma Ktg.

Ja byłam po tp w Wojewódzkim na KTG i nie musiałam mieć skierowania. Przy okazji miałam zrobione USG, badanie ginekologiczne, temp i ciśnienie. Ale to po terminie, jak jest przed to nie wiem...

Ja używam wkładki z rossmana. Dla mnie są najlepsze i najtańsze. SPrawdziły się przy pierwszym jak i teraz.

a ja dalej czekam pojawiło się u mnie ciągła senność całą noc plus w dzień od 10-14 . powiedzcie jak to jest jak chce mieć zrobione ktg to jadę normalnie na ip na kliniczną czy jakieś skierowania itp?

Mamaleone - ja polecam wkładki lansinoh. Mialam johnson'a i spora różnica między nimi, są zdecydowanie cieńsze.

Ja z pierwszym dzieckiem stosowałam bobotic - 3 krople to 20 mg symetykonu a w espumisanie 25 kropli to 40 mg symetykonu

Kropelki sab simplex to podobno to samo co espumisan tylko ma trochę większą dawkę symetykonu - tak mi powiedziała lekarka. U nas chyba też zaczęły się kolki i muszę się zaopatrzyć w espumisan i biogaję.

Dziewczyny, a jakie wkładki laktacyjne polecacie? Ja miałam już Tommee Tippie, Bella i Johnson's i jakoś rewelacji nie ma...

BASIEKK- Ja dopiero od wczoraj podaję espumisan i BioGaję, u mne za wcześnie żeby były efekty, chociaż nocka była spokojna.
Pierwszemu synowi pomagał espumisan dlatego teraz też próbuję. Ja ograniczam tylko jakieś fast foody, chipsy i takie śmieciowe jedzenie, tzn nie ograniczam, trylko wogóle nie jem. Gazowanego też nie piję. Nie zauważyłam wpływu krowiego mleka na kolki. Przynajmniej u nas ;)
pozdrawiam

dziewczyny miała któraś z was okazję spróbować SAB SIMPLEX? te wysławione niemieckie kropelki na kolkę ?? mój mąż jest akurat w Niemczech i wraca w sobotę i chcę go poprosić żeby kupił na próbę. W internecie same dobre opinie.

Inne tematy z forum

Zmiana zawodu - od czego zacząć? (75 odpowiedzi)

Szukam na siebie pomysłu. Któraś z was też stała przed opcją przebranżowienia się, jak wam się...

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Przeprowadzka- jaka firma? (47 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...