Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (11)

Maj:
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Suss_martynka- 07.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015

Czerwiec:
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Aagus - 20.06.2015, córka
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015, Zosia
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015
gosik534 - 27.06.2015, Olcia

Rozpakowane:
Nuska83 - 26.04, Szpital Zaspa, Antoś, 56 cm i 3750 wagi, SN (04.05.)
Efik - 27.04, Szpital Wojewódzki, Wojtuś, SN (08.05.)
mariolka - 28.04, Szpital Zaspa, synek (03.05.)
Fotolama - 2.05, szpital Wojewodzki, córka 60 cm 3,76 kg, CC (01.05.)
anja.d - 03.05, Szpital Zaspa, Julia, 54cm i 3560g, CC (04.05.)
xynka - 04.05, Szpital Wejherowo, synek (20.05.)
Ema - 15.05, córka, 55 cm i 3080 wagi (23.05)
Madzik85 - 18.05. Szpital Wejherowo, Gabrysia i 3700g, SN (10.05.)
jabuszko66 - 25.05. Szpital Zaspa, Kacper, SN
Mamaleone - 25.05. Szpital Wojewódzki, córeczka
Yasmine87 - 27.05. Szpital Wejherowo, Julia, SN (22.05.)
Dwupak - 29.05. Szpital Wojewódzki, Tomek, 56 cm i 3390g, SN (01.06.)
Justyna90 - 30.05. Szpital Zaspa, córeczka, SN (04.06.)
Justicia85 - 31.05. Szpital Zaspa, Zosia, 54cm i 3130g, SN (30.05.)
Basia1109 - 03.06. godz 15.10. Szpital Zaspa, Oliwierek 3410g i 52 cm, CC (13.06.)

Link do poprzedniego wątku http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-10-t610208,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (11)

Ema - to nie jest takie proste wszystko z tymi szczepionkami :) I nie jest tak, że każdy antygen może być konserwowany tą samą substancją. Do tego dochodzą jeszcze inne składowe szczepionki jak adiuwanty czy substancje stabilizujące, a każdy składnik wchodzi w mniejszą czy większą interakcję z innym. Ciężka sprawa ogólnie i niestety te szczepionki nowej generacji nie są jeszcze szczepionkami wymarzonymi - 6 antygenów, każdy z nich niepozostawiający żadnych skutków ubocznych, dla których jest użyty jeden ten sam adiuwant, ta sama substancja konserwująca i ten sam stabilizator. Dlatego we mnie te szczepionki nie wzbudzają pełnego zaufania.

Patrycjamir - tak, ale najlepiej zadzwoń na IP i spytaj. Może już po 38 tyg można zgłosić się na KTG.

Dwupak - bardzo proszę nie narzekać na pogodę! Tu są jeszcze osoby, które wyjątkowo niecierpliwie czekają na poród, który nie ma najmniejszego zamiaru pojawić się w najbliższym czasie... :( :( :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A u mnie, żeby nie było za dobrze okazuje się, że mam lub miałam ropien w jednej piersi... gdy ściągam mleko z tej piersi to czuć zapach ropy. Z drugą niby ok.
Juz mam dość normalnie. Najpierw zapalenie piersi teraz to. To chyba już koniec naszej przygody z KP...

Wkładki używam Johnsona- wcześniej miałam chyba BabyOno, ale one się dziwnie w staniku układały a te Johnsona są wyprofilowane jak biust i najbardziej mio pasują.

Ja również podaję biogaję i Espumisan jednocześnie.

Ema- dzięki za info, musiałam przeoczyć tę informację o gazikach na pępuszek. Herbatka z kopru podobno pomaga, jak p[odawałam ją starszakowi to widziałam róznicę- z tym, że ja ją podawałam bezpośrednio dziecku, nie wiem na ile działa jak sama pijesz. Pamiętaj tylko, że najlepiej kupić herbatki do zaparzenia, a nie te granulowane, bo mają dużo cukru.

U nas tragiczna noc, synek budził się i skręcał od kolek, a ja nie potrafiłam mu pomóc :( sama jestem teraz nieprzytomna, młodszy śpi, a starszak szaleje więc nie ma jak się zdrzemnąć.

PS: CO JEST KUR... Z TĄ POGODĄ???? :(

chodzi o wkładki laktacyjne

polecam z rossanna Babydream takie ciemnofioletowe- super i tanie :)

Dziewczyny, a od kiedy pohawily sie kolki u Waszych dzieciaczkow?

Ja Julce na bóle brzuszka( nie mam pewnosci czy to kolki) podaje biogaje i teraz dołączam bobotik a sama pije herbatę z kopru i widze ze po niej ( tak mysle:) Julka puszcza bączki więc chyba działa i ona mniej się meczy i napina w ciągu dnia bo gazy odchodą a ona przy karmieniu duzo powietrza łyka bo słysze, łapie dobrze, odciagam mleko a powietrze jak łapała tak łapie...

Ja tak podaje Antkowi, też z zaleceniami pediatry

Dziękuję za odpowiedzi - wypróbuje i jedne i drugie wkładki.
-ema- ja też się właśnie zastanawiam co kupić na kolki - moja lekarka mówiła, że można podawać i espumisan i biogaję. Któraś z Was też tak słyszała, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam moją Panią doktor.

czyli w wojewódzkim po terminie jak będę to bez problemu na ip mogę iść na ktg ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Amelia- dziękuję za informacje o szczepieniu. Zaczynam się wgłębiać w temat. Z tego co powiedziała nam pediatra wynika, że w szczepionkach skojarzonych jest mniejsza ilość konserwantów niż w "pojedynczych", bo nie trzeba konserwować każdego patogenu osobno. Nie wiem czy to zgodne z aktualną wiedzą medyczną/ farmaceutyczną, ale na zdrowy rozum, to mogłoby się zgadzać

Agata- przykro słyszeć że taka sytuacja miała miejsce pod okiem lekarzy. Ja chyba tez bym tego nie zostawiła. Najważniejsze że mały tak szybko wraca do zdrowia.

Efik - fajnie ze z Wojtusiem wszystko ok i ładnie przybiera. Zuch chłopak.

U nas tak jak i u Justici, króluje karuzelka z piratami z Canpolu. Kontrastowe barwy i czarno białe paski - mała z ciekawościa się przygląda :) Zwierzaki są pluszowe, zdejmowane, każdy jest inny, i każdy ma grzechotkę, piszczałkę, albo szeleści. Sporo tańsza niż FP i naprawde fajna.
Malutka zasypia albo przy suszarce z aplikacji, albo przy kołysankach z dźwiękami natury Gibsona puszczanymi z tabletu.
My tez kapiemy ok 19.00, potem karmienie i sen.Kolejne karmienie ok pólnocy nastepne ok. 2.30-3 i ok. 5 rano. Staram sie nie być zbyt restrykcyjna i zachowac złoty środek. Na początku nosiłysmy się ciągle i mała była ze mną non stop, czasem na czuwaniu lądowała w łózeczku, żeby mogła sie oswoic. Chciałam poznać jej rytm i wypracować jakiś plan dnia :) Zasypiała na rekach albo przy cycu i spała w pokoju dziennym albo w naszym łóżku. I wbrew obawom rodziny i znajomych, nie przeszkodziło jej to ładnie spac we własnym łóżeczku, ale dochodziłyśmy do tego stopniowo :) Teraz mamy własciwie stałe pory karmienia i spacerów. Po karmieniu coraz częściej odkładam ją do łózeczka i potrafi ładnie spać sama.Jeśli wszytsko jest w porządku potrafi tak przespać 2 x po 2 do 3 godzin. Jesli nie ma ochoty albo źle się czuje, a głaskanie po główce i kolejne usypianie nie skutkuje, wracamy do dziennego :) Nie pozwalam żeby płakała dłuzej niż kilka minut. Na razie czasowo mogę sobie na to pozwolić :)

Dwupak- co do pępka- już pisałam, ale kup w aptece waciki ze spirytusem- 10 szt ok 2 zł. Pępek zagoi się błyskawicznie.

U nas nadal problem kolek, a już było lepiej. Narazie robimy ciepłe okłady, trochę pomagają. Co jest lepsze bobotic z symeticonem ( podobny skład co sab simplex-różnice w dawkowaniu) czy bio gaia z probiotykami? Zastanawiam się czy jeśli zacznę pić herbatke koperkową to jakoś pomoże to małej?

Sorry za wtracanie się. Z tego co wiem to na IP na Klinicznej nie ma Ktg.

Ja byłam po tp w Wojewódzkim na KTG i nie musiałam mieć skierowania. Przy okazji miałam zrobione USG, badanie ginekologiczne, temp i ciśnienie. Ale to po terminie, jak jest przed to nie wiem...

Ja używam wkładki z rossmana. Dla mnie są najlepsze i najtańsze. SPrawdziły się przy pierwszym jak i teraz.

a ja dalej czekam pojawiło się u mnie ciągła senność całą noc plus w dzień od 10-14 . powiedzcie jak to jest jak chce mieć zrobione ktg to jadę normalnie na ip na kliniczną czy jakieś skierowania itp?

Mamaleone - ja polecam wkładki lansinoh. Mialam johnson'a i spora różnica między nimi, są zdecydowanie cieńsze.

Ja z pierwszym dzieckiem stosowałam bobotic - 3 krople to 20 mg symetykonu a w espumisanie 25 kropli to 40 mg symetykonu

Kropelki sab simplex to podobno to samo co espumisan tylko ma trochę większą dawkę symetykonu - tak mi powiedziała lekarka. U nas chyba też zaczęły się kolki i muszę się zaopatrzyć w espumisan i biogaję.

Dziewczyny, a jakie wkładki laktacyjne polecacie? Ja miałam już Tommee Tippie, Bella i Johnson's i jakoś rewelacji nie ma...

BASIEKK- Ja dopiero od wczoraj podaję espumisan i BioGaję, u mne za wcześnie żeby były efekty, chociaż nocka była spokojna.
Pierwszemu synowi pomagał espumisan dlatego teraz też próbuję. Ja ograniczam tylko jakieś fast foody, chipsy i takie śmieciowe jedzenie, tzn nie ograniczam, trylko wogóle nie jem. Gazowanego też nie piję. Nie zauważyłam wpływu krowiego mleka na kolki. Przynajmniej u nas ;)
pozdrawiam

dziewczyny miała któraś z was okazję spróbować SAB SIMPLEX? te wysławione niemieckie kropelki na kolkę ?? mój mąż jest akurat w Niemczech i wraca w sobotę i chcę go poprosić żeby kupił na próbę. W internecie same dobre opinie.

Inne tematy z forum

Płaczące dziecko a sąsiedzi (70 odpowiedzi)

Witajcie, piszę bo mam ogromny dylemat i ciekawa jestem, czy ktoś może sobie z czymś podobnym...

kto sie bawi z scrapbooking ? gdzie kupujecie, moze ktos mi cos pomoze:) (41 odpowiedzi)

zainteresowało mnie bo tak sobie wymysilam zrobic kronike malej i wlasnie uzyc takich roznosci,...