Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (4)

No to ja założę nowy:)

Mariolka 03.05.2015
Anja 04.05.2015
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015 - chłopiec Wojtuś?
Nuska83 10.05.2015, synek
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015
Dwupak - 01.06.205
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Moni - 09.06.2015
Szminka21 15.06.2015
Agawera 25.06.2015
misia-27.06.2015

i link do poprzedniego:)
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-3-t579837,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie majowo-czerwcowe 2015 (4)

AK ile rodzących tyle opinii... ja np rodziłam w Wojewódzkim i mam dobre wspomnienia i polecam ten szpital choć wiem, że porodówka nie cieszy się dobrą sławą.

Moim zdaniem obie metody porodu wiążą się z raną , gojeniem i dochodzeniem do siebie. Ja również byłam nacinana przy SN a siadałam już po 2 dniach bez problemu a samą ranę czułam po roku od porodu. Czy na dole czy trochę wyżej będzie rana zszyta (przy sn jest szansa że jej nie będzie) która musi się zagoić:)) Połóg będziemy przechodzić niezależnie od metody porodu. Ja jak miałam obawy przed I porodem,to pomagało mi myślenie że nie ja pierwsza i nie ostatnia:D Teraz się obawiam że będą chcieli mi robić cc:P Dziewczyny po cc czy karmiłyście normalnie piersią czy miałyście problem z pokarmem? bo jakoś mam złe doświadczenia wśród znajomych a bardzo chciałabym karmić.

Myślę, że jednak i tak zdecyduje się na Zaspę, sama też się tam urodziłam :)
Ale jak czytam co piszecie (a ma mnie to przygotować do smutnej rzeczywistości szpitalnej) to aż mam dreszcze.
A jak z wyposażeniem na Zaspie? jest tyle różnych opinii, że sama już nie wiem w co wierzyć.

ja miałam poród SN i nacięcie krocza, i tak naprawdę teraz z perspektywy patrząc, to bardziej niż sam poród bolała mnie rana po zszyciu, połóg u mnie był długi i uciążliwy, rzeczywiście w pierwszych dniach nie mogłąm siedzieć. Pamiętam jak mąż odebrał nas ze szpitala (a do domu mielismy do przejechania ok 30km) to płakałam przy każdej większej dziurze w którą wpadliśmy, nie mogłam usiedzieć, praktycznie siedziałam na rękach lub trochę kucałam, żeby tylko złagodzić ból. Często też po zagojeniu już nacięcia czułam jak mnie "ciągnie" w tym miejscu i to długo długo po porodzie., Teraz już nie, ale jeszcze rok po porodzie mnie ciągnęło.
Ale tak jak mówicie, to kwestia indywidualna, mam koleżankę, która 2 tygodnie po porodzie naturalnym jeździła na rowerze i nic ją nie bolało.

hej agawera,
pisalam wczoraj po 20:), poszukaj pare postow wyzej.
dopowiem ze po pierwszej cc uslyszalam od jednego z lekarzy ze dziecko jak na mnie moglo byc za duze (a nie bylo wielkie)-ino ja mam taka budowe-zero bioder, szczupla, i od tej pory wbilam sobie do glowy ze moze nie mam predospozycji do sn...Aczkowliek zaluje ze za drugim razem nie sprobowalam sn, ale neurolog tez zalecal ciecie. Najlepiej jak nie jestes pewna skonsultowac z kilkoma lekarzami.
Ech w koncu chwilka dla sie, bo oboje chwilowo zdrowe i poza dmem...ale przez ten natlok wiecznie czegos do zrobienia czasem wogole zapominam ze jestem w ciazy, o czym jednak przypomina krzyz po odkurzeniu czy innych pracach:)

Magda z jakich powodów miałaś cc?

hej Ak
tak, ja 2 razy mialam cc na Zaspie. Generalnie nie jest zle. Najwiekszym minusem jest mala pomoc poloznych po operacji-chyba ze cos sie zmienilo. Ja rodzilam 7 i 2.5 roku temu. ok 3 -4 godz po cieciu kaza Ci wstac, umyc sie i przynosza dziecko. Z jednej strony to moze i plus, ale jak mowilam kazdy organizm inaczej do siebie dochodzi, ja mialam przed cc 2 inne powazne operacje na jamie brzusznej, i czulam sie slabo, ale tam wtedy nikogo to nie obchodzilo. Na pewno maja super polozna laktacyjna (albo mieli), bardzo pomagaja przy problemach z karmieniem, nie wpychaja od razu butelki. No ale moze poszukaj osob ktore mialy cc w ostatnim oku, moze sie cos zmienilo. przed pierszym porodem dla mnie najwazniejsze bylo wyposazenie szpitala pod katem ew. pomocy dziecku, nie patrzylam na sam porod, tu sie nic nie przewidzi:) myslslam ze urodze sn, a bylo cc...najwazniejsze ze maluch zdrowy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzięki dziewczyny, to co pisałyście o cesarkach dało mi dużo do myślenia.
Zawsze myślałam, że będę rodzić SN ale niestety mój neurolog absolutnie zabronił i czeka mnie cesarka. Czy któraś z Was rodziła CC na Zaspie?

z tym dochodzeniem do siebie to tez sprawa indywidualna organizmu. Ja po 1 cc-ktora poprzedzil 16h porod, potem znieczulenie czesciowe-ktore nie zadzialalo, i w koncu ogolne-mialam straszny bol glowy przez ok 2 tyg-po drugiej glowa ok, ale bardziej bolal brzuch w miejscu szycia, i ogolnie slaba bylam-a ze oba porody byly na Zaspie, a nie tam niestety niewazne jak sie rodzilo, po kilku godz po CC kaza isc ci sie myc, i daja dziecko, niewazne masz cewnik. Dopeiro przed wyjsciem zrobili crp i sie okazalo ze jest infekcja i musimy zostac. Dlatego tym razem nie zamierzam isc na zaspe, nie wiem jak bedzie po 3cc, wiec wole miec komfort psychiczny, ze w razie czeg przez pierwwsza dobe moge liczc na pomoc przy dziecku. Czy ktorac miala cc na Klinicznej?

Ja po cc dość długo dochodziłam do siebie. Ale po 24 godzinach mogłam w miarę normalnie zająć się dzieckiem, chodzić, siadać itd. Choć ból i tak był. Dziewczyna która urodziła kilka godz po mnie i miała nacięcie krocza nie mogła siadać i chodzić bo ciągle ja bolało. W pewnym momencie nawet mi powiedziała ze mi zazdrości tej cc, bo ja mogę sobie chodzić a ona musi leżeć.

U mnie był ten problem ze nie było żadnych oznak porodu. Ciąża przenoszona 2 tygodnie i ledwo 1 cm rozwarcia, sączace się wody i nawet najmniejszego skurczu. To raczej nie jest normalne. A w domu nawet okna mylam byleby w końcu coś się ruszyło... I nic.

Ja wolę cc z wielu powodów. Choćby dlatego ze wiem, że nie dam rady urodzić dziecka normalnie. Z moim niskim progiem bólu, bólami kręgosłupa, wadą wzroku a teraz bólami w miejscu rany po cc nawet nie chce próbować. Nie wspominając o tym, że strasznie brzydzi mnie sn. ;-)

Ale co kto woli.

A co do tego l4, to co wyżej napisałam jest w broszurze która mam z ZUS.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

1 cc miałam z powodu braku tetna po 6 latach to chyba nie ma wskazania chyba ze wskazaniem moze byc ból biodra boli jak wstaje ale wyaje mi sie że chyba nie no i boli mnie w miejscu ciecia

"Z przepisow wynika, ze na zwolnieniu chodzacym mozesz zrobic zakupy, ale tylko wtedy gdy mieszkasz sama i nie ma kto zrobic ich za ciebie itd. "

Kiedyś zagłębiałam się w ten temat i to o czym piszesz dotyczyło właśnie zwolnienia LEŻĄCEGO - chodziło raczej o to, że osoba samotna chora na grypę musi coś jeść. Zwolnienie chodzące oznacza jedynie niezdolność do wykonywania pracy - jeśli więc lekarz zaleci spacery, to jak najbardziej można spacerować. Kontrole ZUS mają na celu sprawdzenie, czy ciężarna rzeczywiście nie pracuje (bo zdarzali się i tacy pracodawcy - weź sobie zwolnienie, bierz kasę z zus, a do pracy przychodź za darmo).
Co do wyjazdów - na zwolnieniu jak najbardziej można wyjeżdżać, jeśli masz uzasadnienie - np lekarz nakazał pobyt na wsi, lub jedziesz do rodziny która się Tobą opiekuje (nie wyobrażam sobie np. mieszkać sama ze złamaną ręką w gipsie przez miesiąc, pojechałabym do rodziny), tylko wtedy powinno się niby zgłosić w ZUS zmianę miejsca pobytu. Ja sama mam zamiar na ostatni miesiąc wziąć zwolnienie i jechać do rodzinnego miasta. Masz prawo przebywać gdzie chcesz, o ile umiesz to sensownie wytłumaczyć.

Hej Olcia, MMM90
Pierwsza cc byla nie planowana, po 16h proby rodzenia sn, spadek tetna u dziecka i decyzja o cc. Druga cesarka 4.5 roku pozniej-cala ciaze mialam silne bole kregolupa promieniujace na nogi i podejrzenie dyskpatii, aczkolwiek zaluje ze nie podjelam proby rodzenia sn. Teraz w maju minie 3 lata-ale tym razem ponoc nie ma opcji wyboru. Tak przynajmniej uslyszalam od 2 lekarzy i poloznej.
I jak mowicie duzo zalezy od lekarza obecnego na dyzurze, chyba ze beda ewidentne wskazania do cc i bedzie zaplanowany termin.

efik, tak na recepte, ale skoro juz lepiej, to moze jakis wirus, chyba ze te inne krople zwlaczyly. Niemniej nawet jesli lepiej, to lepiej postosuj te krople jeszcze ze 2-3dni-zeby nie wrocilo. Zdrowka zycze:)

ja bym chciała w gdynii podaj numer telefonu na jaki dzwoniłaś

Dzięki za wasze wszystkie wypowiedzi odnośnie zwolnienia. Myślę, że rzeczywiście nie ma się co przejmować na zapas.
Jeżeli chodzi o sam poród, to ja bardzo chciałabym rodzić sn- to będzie mój pierwzzy poród, więc nie wiem tak naprawdę czego spodziewać się i chyba tak lepiej ;)
Jeżeli chodzi o szkołę rodzenia - ja planuję dzwonić w najbliższym czasie na Zaspe przy szpitalu i tam uczęszczać na zajęcia - może któraś z was wybiera tą szkole?

Agawera- ta szkola rodzenia "dziala";) ja w zeszlym tygodniu zapisalam sie na kyrs dofinansowany z nfz. W placowce w Wejherowie od 28.01 sie zaczyna:) koszt- 25 zl wpisowe;) chyba,ze chcesz z partnerem/mezem chodzic, to za niego +75 zl,razem stowka. Kurs 10 tygodni, 2 spotkania w tygodniu. W poniedzialki gimnastyka dla babeczek, w srody teoria w parach, o godz 18:) fajna sprawa, nie moge sie doczekac:)

~Magda dzięki za pomoc, a to na receptę jest?? coprawda już prawie wyleczone, dostałam od kol kropelki i od dziecia sobie używałam, ale na wszelki wypadek dobrze wiedzieć na przyszłość.

łooo jak tu gwarno :)

cześć laseczki, ja dziś po glukozie... fuuu myślałam, że tam zejdę tak mi było niedobrze :( wyniki w środę, a za tydzien do gino.

Co do porodów, ja chciałabym rodzić naturalnie, pierwszy poród również był sn i nie mam jakiś traumatycznych wspomnień, wręcz poszło bardzo sprawnie, aż babeczki były w szoku, że ja "pierwiastka" tak ładnie urodziłam. Fakt nie ma reguły, ale staram się pozytywnie myśleć. A boję się bo poprostu wiem co mnie czeka.

Co do L4- ja mam chodzące, więc chodzę, na spacery, po zakupy, jeżdżę latam i wogóle się nie przejmuję, lekarz zalecił ruch i tyle. Przecież to by było chore gdybysmy siedziały całe 9 mcy w domu.
W listopadzie będąc już na zwolnieniu również byliśmy z rodzinką na długi weekend na mazurach więc jak dla mnie nie ma p/wskazań :)

dziś stanęłam na wagę... +7kg masakra !!!!!!! ale w weekend mielismy 2 imprezy rodzinne i sobie pofolgowałam. Muszę się trochę pilnować, co bym znów 25 kg nie przytyła :(

Magda-również miałam infekcję po CC 5,5 roku temu a dokładnie krwiaka i przez 3 doby chodziłam z otwartą raną co by wszystko się zasuszyło po czyszczeniu,ogólnie słabo dochodziłam do siebie,okropny ból bo brzuch spuchnięty,ale i tak bardziej boję się porodu sn bo tego nie znam ;/ cięcie krocza,albo gorzej-pęknięcie,kilkanascie godzin w bólach ehh przeraża mnie to ;/

Inne tematy z forum

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...