Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (5)

Zdecydowanie pora już na nowy wątek. Nasza lista:

Maj:
Fotolama 01.05.2015 - córka Sabina
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015- Synek
Anja 04.05.2015
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015
Nuska83 10.05.2015, synek
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015/ 06.06.2015 - Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.205
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Moni - 09.06.2015
Szminka21 15.06.2015, córka
Amelia83 20.06.2015
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015
Madlin 26. 05.2015
misia-27.06.2015
Mama87-08.06.2015

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-4-t585923,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (5)

Mam do Was Kobietki pytanie, czy ktoras z Was miala lub ma moze opryszczke na ustach??
Dostawaliscie cos na to od lekarza??

mariolkka- zakupiłam coś takiego
http://www.smyk.com/cool-club-pajac-chlopiecy-kubus-puchatek-i-przyjaciele-rozmiar-56,p1099019250,ubranka-dla-dzieci-p w rozmiarze 62 zobaczymy czy się przyda. Jakby pogoda nie sprzyjała to mam też po synku dresik z HM polarkowo-puchaty, z zakrytymi stópkami.

Oczywiście, nie "randke" a rundkę - ach to pisanie na telefonie... ;)))

W pierwszej ciąży czytałam różne gazety typu mamo to ja, jakieś poradniki itd. Szczerze? Każde dziecko jest inne, nie ma jednej reguły na wszystkie maluchy. Np. Mój syn nienawidzil ciasnego otulania - dosłownie darł się w nieboglosy gdy wlozylam go w rożek. ;) podobnie było z odglosami suszarki itd. Także czytanie to jedno, a praktyka to drugie ;)

Mogę polecić książkę pierwszy rok życia dziecka. Dużo fajnych porad nt pierwszych miesięcy, ale też chorób itd.

Dzisiaj wybieram się na randkę po centrum handlowym. Może znajdę coś fajnego dla córki ;)

Odpoczynek od pracy na poczatku na mnie dzialal bardzo "depresyjnie".
Jestem osoba b.energiczna i musialam duuzo zwolnic,
Ale ten okres trwal tylko 2 tyg
Teraz sa tylko same plusy bycia w donu i odpoczynek.
Ja zadnych gazet poradnikow nie czytam. Duzo dowiaduje sie na szkole rodzenia a takze od mojej mamy, ktora wychowala 5 dzieci.:)
Takze po porodzie licze na pomoc mamy.

WItajcie również :)

Anja- no to czas najwyższy, żeby już odsapnąć :) a powiem Ci, że nie wiadomo ile byś nie przeczytała książek czy materiałów na temat opieki i pielęgnacji dziecka i tak w praniu wyszło by inaczej :) ja niby przy 1 dziecku się do tego przygotowywałam, dostałam od siostry encyklopedie zdrowia dziecka i jakies inne gazetki, ksiażki itd, a jak przyszło co do czego, to się zastanawiałam GDZIE INSTRUKCJA OBSŁUGI :)
ale nie martw się, mamy coś takiego bardzo przydatnego co się nazywa instynktem macierzyńskim więc na pewno sobie poradzisz :)

Ja trochę zaszalałam i zaczęłam robić zakupy przez internet, pieluchy tetrowe, pościel, osłonka na szczebelki, organizer zamówione :)
A starszy syn dostał rowerek :)

Dzień dobry wszystkim :) jestem już po badaniach na próby wątrobowe i wygląda na to, że wszystko jest w porządku :) jutro idę do lekarza i jeszcze z nim to przedyskutuje, ale wyniki z pewnością mnie uspokoiły.
Od następnego czwartku wybieram się na zwolnienie i już nie mogę się doczekać. Myśl o tym, że czeka mnie ponad rok przerwy od pracy dodaje mi mega dużo energii, chociaż dzisiaj jestem kompletnie nie do życia bo w nocy kiepsko spałam.
Mała kręci się od kilku dni bardzo intensywnie, brzuch się "wygina" na lewo i prawo i tak sobie myślę jak to dziwnie będzie nie czuć już tych ruchów po urodzeniu ;).
Dzisiaj zaczynam 31 tydzień i chyba jestem coraz bardziej przerażona bo jestem kompletnie nieprzygotowana. Nie mamy jeszcze ani wózka, ani łóżeczka, tylko sporo ciuszków na pierwsze miesiące. Boję się bo tak naprawde nie wiem nic na temat opieki na noworodkiem. Zawsze wyobrażałam sobie, że jak zajdę w ciąże to będę dużo czytać o samej ciąży, o pielęgnacji dziecka itp żeby być gotową od A do Z, a tu nic. Te 30 tygodni minęło zdecydowanie za szybko... mam nadzieję, że jak już będę na zwolnieniu to nadrobię zaległości bo inaczej cienko to widzę ;)
pozdrawiam i życzę Wszystkim miłego dnia :*

Nuska- tez myślałam o zakupie kombinezonu/spiworku na te pierwsze dni maja. Pochwal się proszę swoim. Swoją drogą tez obstawiam szybszy termin. Ciekawe czy nam to się sprawdzi?

Ja tez sie wybieram jutro rano na glukoze ale do mojej przychodni.
Chyba hormony mi buzuja bo mam taki wysyp"chyba syfkow" wokol ust i na brodzie ze szok.
Moj maz sie smieje ze mam okres dojrzewania:p

Ja tez mysle i bawelnianych pajacach na noc. Zalezy od lata jeszcze ;) wybiera sie ktoras jutro do invikty w gdansku medisonie w koncu jade zrobic glukoze. Mam wozek po corce ale nie jestem przekonana czy go chce teraz... Spodobal mi sie quinny moodd ale ta cena. I teraz mam zagwostke.

Szminka ja myślałam raczej żeby pajace używać na noc, ale zobaczymy jak się to sprawdzi. No i chyba zakupie jednak kilka body kopertowych zgodnie z waszymi sugestiami :)
Co do ciepłego uubierania to też to zauważyłam szminka, niektóre mamy rzeczywiście przesadzaja z ilością warstw dla swoich maluszków...

Ja chce kupować głównie takie kopertowe body, bo łatwiej się je zaklada. Te zakładane przez główkę potrafią się mocno rozciągac i potem nie wyglądaja juz tak fajnie.
Pajacyki kupię po kilka sztu, na ewentualne chłodniejsze noce noce. A tak pLanuje body albo bluzeczki (nie kaftanik) plus ewentualnie leginsy.
Czerwiec raczej zawsze jest ciepły i nie sądzę by przydały się pajacyki. Choć jak widuje mamy z maluchami w gondolkach to dzieci mają ubrane jak na mrozy, a za oknem piekna pogoda i kilka stopni na plusie. Juz nie mówiąc o tych, które latem ubierają dziecko w pajacyki, odkrywają ciepłym kocem a temperatura powyżej 25 stopni... ;)

Może to i moje drugie dziecko ale i tak zawsze przerażają mnie noworodki, bo są takie małe i kruche ... Poza tym po 6 latach przerwy pewnie będę się czuła jak nowicjusz hehe.

Przy pierwszym dziecku te kopertowe były dla mnie zbawieniem, dużo łatwiej je się zakłada nie wprawionym rodzicom. Teraz też mam kilka ale nie będę dokupowac bo czuję się pewniej z maluszkiem niż za pierwszym razem.

Nuska - ja przezywalam to samo tydzień temu. Teraz byłam mądrzejsza i jedno piętro posprzatalam wczoraj i dzisiaj reszta. I czuję się od razu lepiej :)
Agawera ja mam ok. 22 body z krótkim rekawem i ok. 20 pajacow - wszystko to dostałam i myślę, że nie będę jakoś specjalnie dokupywac. Mam też 2 cieplejsze pajace na polarze, więc w razie chlodniejszego maja / czerwca myślę, że z tego będę korzystała. Powiedzcie czy warto na sam początek zakupić body zapinane kopertowo? Bo mam wszystkie przez głowę i nie wiem, czy na sam początek nie będą właśnie lepsze jednak te kopertowe?
Miłej soboty, ładna dzisiaj pogoda, więc trzeba wykorzystać :)

Wczoraj prałat rzeczy dla Zosi zobaczę co musze kupić a co nie, okazało się ze sporo rzeczy mam na takim polaru zapomniałam jak to się nazywa i teraz musze ile mam takich rzeczy i jak myślicie będziecie kupować takie śpioch czy pajacyki
Mieszkanie chciałam wczoraj posprzątać ale jakoś mi się nie chciało wiec uciekam babkę :-)
Wieczorem waliło mi strasznie serce myślałam że ciśnienie mam wysokie a tu mój wynik mnie przeraził 86/49 puls 67 coś chyba mało czy może się mylę

Witajcie :)
Padłam wczoraj o 20 do łóżka bo tak mnie bolał kręgosłup i stopy- chyba przesadziłam z porządkami w domu.

Ja mam sporo bodziaków na 56 (bo dostałam) ale sama kupuję od 62. Mój pierwszy synek dośc długo chodził w 56 urodził się 53 cm ale te 56 czasem były takie jak 62. Ja osobiście kupuję tylko bodziaki(długi i krótki rękaw) i półśpiochy (spodenki ze stópkami) i pajace bo w kaftanikach i śpiochach to niewygodnie. Mam termin na początek maja a po ostatniej wizycie lekarz stwierdził że nawet o kwiecień możemy zachaczyc(poprzedniej ciąży nie donosiłam, w rodzinie też z tym mamy problem) wiec spodziewam się maluszka od połowy kwietnia dlatego zakupiłam wiosenny kombinezonik- taki pajac cieplejszy.
JA co prawda będę używać wielorazowych pieluch ale zanim odpadnie kikut pępka nastawiam się na dady, lub babydream od pampersów mój starszy syn miał straszne uczulenie już w pierwszej dobie życia.

dobrej soboty kobietki :)

Szminka zgadzam się z Tobą w 100%. Ja kupowałam na początku również pampersy, a któregoś razu z braku laku kupiłam DADA biedronkowe i uważam, że są tak samo dobre jak nie lepsze.

Teraz zacznę również od PAMPERSÓW NEW BORN "czyli te jedyneczki" ale jedną paczkę kupię, a później przejdę na DADA.

Też miałam Huggisy i Happy i się nie sprawdziły, były takie sztywne twarde i przesiąkały.

Co do husteczek nawilżonych uwielbiam DADA z biedronki, ale zielone, bo są mniej nasączone niż te różowe.

Jeżeli chodzi o pieluszki to my używaliśmy Pampers, ale o ile 1 rozmiar jest super o tyle większe nie warte tej ceny. Po czasie przeszliśmy na biedronkowe Dada i te spisywaly się lepiej niż pampersy. Teraz planuję zakup pieluszek Dada od samego początku.

Mieliśmy jakieś pojedyncze sztuki (próbki) pieluszek Huggies i Happy i jak dla mnie porażka. Rozmiar był jakiś niedopasowany a zdarzyło się ze zwyczajnie przepuscily zawartość pieluszki. Ale znam sporo osób które kupowały dla dzieci te pieluszki i były zadowolone.

Chyba najlepiej sugerować się cena. (o ile malucha nic nie odparza itd),

@Basia, ja również biorę luteinę dopochwowo. Podejrzewam, że jeśli nie ma zapachu to po prostu część tabletki spływa. U mnie od kilku miesięcy jest to samo kolor taki żółtawo - kremowy. Możliwe też, że luteina jakoś zabarwia naturalną wydzielinę. Poza tym nic się nie dzieje, badania kontrolne nie wykazują żadnej infekcji.

U mnie szafa z ubrankami już pełna. Trochę kupiłam, trochę dostałam.
Kaftaniki też mam dosłownie 2 sztuki. Z tego co piszą dziewczyny bodziaki i pajacyki są najwygodniejsze i tego na samym początku będę się trzymać.

Podłączam się do pytania, do bardziej doświadczonych mam. W jakie pieluszki ( marki i rozmiar) warto zainwestować ?

Ja mam 2 kaftaniki i chyba narazie poprzestane na ich zakupie jezeli Wy tez nie kupujecie i nie polecacie.
Tak tylko sie zastanawiam na pozniej jakiej firmy pampersy kupic...bo tyle jest tego ze szok

Inne tematy z forum

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (39 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

rośliny na balkon - jakie? (18 odpowiedzi)

Może pomożecie... Chcę coś posadzić na balkonie, tylko w lato tak strasznie tam praży słońce...

Przeprowadzka- jaka firma? (47 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...