Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (5)

Zdecydowanie pora już na nowy wątek. Nasza lista:

Maj:
Fotolama 01.05.2015 - córka Sabina
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015- Synek
Anja 04.05.2015
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015
Nuska83 10.05.2015, synek
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015/ 06.06.2015 - Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.205
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Moni - 09.06.2015
Szminka21 15.06.2015, córka
Amelia83 20.06.2015
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015
Madlin 26. 05.2015
misia-27.06.2015
Mama87-08.06.2015

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-4-t585923,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (5)

z tego co wiem to nacięcie krocza raczej zależne jest od sytuacji- mój syn ważył dużo bo ponad 4 kg przy porodzie i miałam nacięcie, ale mam koleżankę, która rodziła naturalnie i jej nie nacinali, dzidzia sama ładnie wyszła więc nie było potrzeby. A z drugiej strony lepiej żeby nacięli równo i tylko tyle ile trzeba niż żeby krocze samo się rozerwało podczas porodu, a znam też taki przypadek.

Mój mąż też zapowiada mi remont przed porodem, będziemy odmalowywać, wymieniać podłogi i przemeblowywać, żeby zrobić miejsce na łózeczko.. najgorsze jest to, że nie mam się gdzie podziać na ten czas i będę musiała jechać do męża ciotki na jakieś zadupie na około tydzień.. remont planujemy w kwietniu więc jeszcze trochę, ale wizja tygodniowego pobytu u tej ciotki mnie przeraża :/

też mi się zawsze marzyła kołyska, ale mam łóżeczko po synku więc nie będę już kupować, a pieniądze przeznaczę na coś innego.

Dzidewczyny czy w Gdańsku jest jakaś kawiarnia/knajpa z kącikiem zabaw dla dzieci? tak żeby można było wypić spokojnie kawkę a dzieciaki się bawią ?

Chciałabym urodzić sn ze względu na szybsze dojście do siebie, ale tak jak już pisały dziewczyny najgorsze jest to nacięcie krocza.. Panicznie się tego boje, oczywiście nie samego nacięcia tylko tego że źle mnie zszyją, nie będę się dobrze goić, nie będę dała radę zajmować się dzieckiem, a dyskomfort odczuwać będę latami. Mięśnie kegla ćwiczę od dawna, kupiłam już nawet olej z kiełków pszenicy do masowania krocza, ale nie wiem czy moje starania nie pójdą na marne.. Najgorsze jest to, że personel nie zdaje sobie sprawy z tego jak bardzo krzywdzi rodzącą. Oczywiście są sytuacje w których nacięcie jest konieczne, ale nie powinno być to rutyną!

A ja chciałabym rodzić sn. Może mówię tak, dlatego że to mój pierwszy poród i nie wiem do końca czego się spodziewać, ale właśnie jak Madeline napisała - wierzę w krótszy okres dochodzenia do siebie. Poza tym chcielibyśmy mieć małą różnice wieku między kolejnym dzieckiem, a wiem, że przy cesarce przerwa jest zalecana dłuższa. Zaczęłam też ćwiczenia mięśni kegla. Kolleżanka też wspominała, żeby smarować krocze olejkiem migdalowym z Wit. E najlepiej min. miesiąc przed porodem - ponoć pomaga.
No i rodziła na Zaspie, chciała naturalnie potem 2 razy pytali się jej jeszcze, czy może jednak cesarka. Ostatecznie była cesarka, bo jakieś komplikacje się pojawiły, ale na pewno nikt nie naciskal na sn. Myślę, że to zależy na kogo się trafi w szpitalu, a na to już wpływu nie mamy.

Wczoraj mąż malował pokoik dla małej, także wszystko powoli rusza do przodu :)

Z gorzych wiadomosci to łapie mnie przeziębienie, cały nos zawalony... :/

Dziewczyny a zauważyłyście może że szczególnie mężczyźni zrobili się jacyś......hmmm mało kulturalni z stosunku do kobiet szczególnie ciężarnych?? mnie się w ostatnim okresie parę razy zdarzyło że pan w sile wieku koniecznie musiał wejść przede mnie do kolejki bo ma tylko dwie rzeczy a ja mam aż 4 do skasowania, albo drugi mało mnie nie przewrócił przy wchodzeniu do kasy w sklepie coby być na pewno przede mną. Nie wiem czy ja mam takie szczęście tylko? Nie jestem zwolenniczką wykorzystywania brzucha do pierwszeństwa czy to w laboratorium, sklepie itp, ale nie chciałabym być również tratowana przez uprzejmych panów. Nawet jakbym nie była w ciąży to czy uprzejmość w stosunku do kobiet już jest na wyginięciu?

Melduję się po badaniu krwi na tarczycę i dopisuję się do dziewczyn, które nienawidzą porannego wstawania i nie mają pojęcia jak to będzie z wstawaniem do dziecka;-)
Dołączam również do fanek bialych łóżeczek:-)
Co do zmuszania do sn to faktycznie czasem przesadzają, ale myślę, że bardziej kierują się tym, że po sn kobieta szybciej dochodzi do siebie, a cesarka to jednak operacja, podczas ktorej rozcinaja wszystkie powłoki brzuszne. Wszystkie dziewczyny po cesarce, które znam, mówią żebym tego nie pragnęła no i wcale nie chcę. Tutaj też uskarżacie się na ból rany, nawet po tylu latach więc o czymś to świadczy. Jedyne nad czym ubolewam to nad brakiem ochrony krocza i nad zmuszaniem do porodu na łóżku. I co mi da, że będę ćwiczyć i masować krocze jak i tak mi je natną, bo tak robią w standardzie:-(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co do lekarzy i sn to słyszałam że za sn nfz więcej płaci. ostatnio czytałam ze jeżeli dziecko ułoży się główka do góry to jest wskazanie do cc a w szpitalu wojewódzkim każą rodzic sn, wiec tak jak ty piszesz wszystkiego zależy od lekarza który cię przyjmie, przy weronice nie miałam żadnego rozwarcia skurcze przeszły i gdyby nie znikło tętno pewnie miała bym sn i lezenie na patologii

Agawera, generalnie wszystko zależy od stanu blizny. Jeśli jest bardzo cienka (chyba poniżej 3 mm), to cesarka jest jak najbardziej wskazana. Blizna może się rozejsc, co z kolei prowadzi do pęknięcia macicy. Oczywiście nie zawsze, ale jakieś tam m ryzyko jest zawsze.
Na pewno po cc i próbie sn przy kolejnym porodzie nie może być podawana oksytocyna (bo po niej skurcze są silniejsze niż te "naturalne") i jakiś rodzaj znieczulenia. Tak przynajmniej wyczytałam w sieci i książce o ciąży.

Tylko, że podejście lekarzy jest różne i generalnie wszystko zależy na kogo się trafi... W Trójmieście w ogóle jest jakieś chore parcie na porody sn. Nigdy nie zrozumiem jak lekarz ginekolog może podważać wskazanie np. okulisty czy ortopedy do cc, męczyć kobiety po kilkanaście godzin chorymi próbami wywołania porodu, bo przecież każda kobieta może urodzić dziecko a potem ledwo przypomną wiezc na cc...

Kurcze, ja jestem idealnym przykładem, że nie każda. Skoro nie miałam żadnych skurczy, rozwarcia czegokolwiek co świadczyły o choćby niklej szansie na to ze w końcu zacznie się poród. Tylko sączace się wody (nie wiadomo dlaczego). Lekarze czekali 3 dni aż zacznę sama rodzić - jedyne czego się doczekali to zielone wody w 42tc. Na moje sugestie, że nie czuje ruchów synka mówili, że się nie rusza bo ma mało miejsca... Więcej, lekarze z Wejherowa potrafią cofnąć czas, bo według nich cesarka była w 41 tygodniu (na karcie z Sor z dnia przyjęcia mam z kolei wpisany 42 tydzień). Tacy czarodzieje ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

moj lekarz mówi tak jak nic nie boli to można wiec moge

W sumie, ja nawet gdy miałam problemy ze skurczami to nie dostałam zakazu... Pomijając fakt, że przy skurczach to chyba każda kobieta nie ma ochoty na seks, hehe ;)

Teraz głównie dokucza mi blizna po cc i bóle kręgosłupa, ale lekarz nic nie mówił o tym, że nie można współżyć. W czwartek mam wizytę i z ciekawości spytam. ;-)

Dziewczyny, a czy Wasz lekarz mówił Wam coś o współżyciu? Mój dzisiaj mi powiedział, że mamy się wstrzymać, a żadnych medycznych powodów do tego nie ma- ogólnie ciąża bezproblemowa, mówi że z szyjką ok, więc w sumie tego nie rozumiem. Jestem teraz na początku 26 tygodnia i przecież wszędzie można wyczytać, że w ciąży nie ma przeciwwskazań do uprawiania miłości:)

no własnie bardzo bym chciała bo słyszałqam o pekaniu macicy czy cos w tym stylu , ostatno szew mnie nie boli ale biodro sztrasznie zmienie witaminy na takie z magnezem zobaczymy czy pomoze albo cos w aptece proponowali mi okłady zimne

Agawera, moj lekarz powiedział, że sn tylko jeśli będę bardzo chciała - wtedy możemy spróbować. Ale te 6 lat po ostatniej cc jakoś nie mam ochoty próbować... Zwłaszcza, że blizna po cieciu coraz mocniej daje mi się we znaki...

o to sie nie pytalam licze ze tym razem bede miala cc kazdy mi mówi ze jak za pierwszym razem miałam cc to teraz tez ale sie okaze

Mój lekarz prowadzący mówił mi, że zzo można dostać w wojewódzkim i na klinicznej.

zzo wojewódzki ?

w końcu odzyskałam moje konto to ja Marta nareszcie zalogowana. Jeszcze tylko suwaczek zmienię.
Skoro dostałam zwolnienie i nakaz oszczędzania się to będe w końcu na bieżąco z Wami
Nie wybiera się któraś z Was jutro na badania krwi do invikty w Gdańsku? bo ja muszę isć zrobić glukoze...

jesteście za mało asertywne.

jeśli w przychodni nie ma dla Was terminu, poproście o wskazanie najbliższego terminu na piśmie w celu okazania go w reklamacji do NFZ.

gwarantuję Wam, że miejsce do specjalisty znajdzie się w trymiga.

ja w ciąży nie zapłaciłam za żadną wizytę prywatnie ani badanie prywatne - mimo, że recepcjonistki często marudzą i zachowują się jak święte krowy, które robią mi łaskę szukając dogodnych terminów na USG, do okulisty, itd., to na hasło 'reklamacja do NFZ' nagle milkną, a terminy pojawiają się ;)

tak btw. to pozdrawiam Was wszystkie.
i mam pytanie: w którym szpitalu teraz jak już Swissa nie ma można dostać znieczulenie ZZO? na Zaspie i w Wejherowie wiem, że nie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

półpasiec to choroba wywołana wirusem, który jest w uśpieniu po ospie.
Ktoś kto nie miał ospy nie może mieć półpaśca. To choroba zaatakowanego nerwu.

nie mam miejsc a jednak można polskie nfz :D tez brakuje mi komentarza bo się tak zastanowiłam moi dziadkowie oboje maja zastawki w sercach i jak oni tak na przyjecie do kardiologa to masakra bo w ten sposób można wywinąć orła zanim doczekasz się na lekarza czekając w kolejce :(
później się dziwią ze ludzie lecza się prywatnie a zwłaszcza my ciężarne chcąc mieć jak najlepszą opiekę i nie czekać na wizytę kilka miesięcy

23 marca? Żartujesz chyba? ..... Bez komentarza :/
W moim przypadku nie jest to tytuł zawodowy a naukowy, w związku z tym uprawnień nie nabywam, no chyba że do robienia habilitacji :) A doktorat mam nadzieję obronić z genetyki :)

Inne tematy z forum

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

od którego tygodnia ciąży brałyście kwas foliowy (60 odpowiedzi)

Wszędzie mówią i piszą, jak ważny jest kwas foliowy w rozwoju maleństwa i aby brać go już...

rozedma płuc, i co dalej? (5 odpowiedzi)

Dziewczyny,moja najlepsza przyjaciółka zadzwoniła dzisiaj do mnie z informacją,że zdiagnozowano u...