Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (6)

Nasza lista:

Maj:
Fotolama 01.05.2015 - córka Sabina
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015- Synek
Anja 04.05.2015
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015
Nuska83 10.05.2015, synek
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
ema- 23.05.2015- córeczka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015/ 06.06.2015 - Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.2015
Justyna90 - 04.06.2015 - córka
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Basia 13.06.2015 synek Oliwier:)
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-5-t591525,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (6)

nie wiem jak Zoska jest ułożona ale dzis szaleje po brzuchu

Szminka, a od ktorego lutego jestes na zwolnieniu? Ja od 5 lutego... i tez nadal czekam na odzew z zusu (jestem osoba wspolpracujaca u meza). Tylko Ty jestes juz po kontroli, prawda? Orientujesz sie moze ile czasu maja na wyplate? Ksiegowa mi mowila,ze do 15 kwietnia niby...ale jak wezwa na kontrole,to znowu maja kolejny miesiac???

Dziewczyny, jak Wasze dzieciaczki ulozone sa glowkowo to gdzie czujecie ruchy?

mi też płaci zus i tym w marcu dostałam 1/3 pensji na początku marca i cisza. Zdarzyło mi się tak w grudniu że na początku grudnia miałam 2/3 wpłacone a resztę pod koniec mc. Dziwnie jakoś, płacą jak chcą :/

Ja też mam takie wrażenie jak siadam na toaletę jakby dzidzia miała wypaśc, i wszystko takie obolałe. ale to sumie tuż tuż to chyba normalne....

Szminka - jaka klinika ma się otworzyć i gdzie?

Do Marciniaka.

Agawera, ja od 2-3 tygodni czuje taki ucisk i mam wrażenie, że mała zaraz mi wypadnie. Ale na szczęście ona często się przekreca i jak ułoży się wyżej albo poprzecznie to jest ok i te dolegliwości mijają.

Efik, w pierwszej ciąży pracowałam na etacie i pierwsze zwolnienie płacone przez Zus przyszło razem z zasilkiem macierzyńskim ;) ale ja na l4 poszłam w 8 miesiącu i za pierwszy miesiąc jeszcze płacił pracodawca. Ale wszystko wpływało w odpowiedniej wysokości. Najlepiej dzwon od razu, bo z Zus nigdy nic nie wiadomo ;)

A teraz czekam na wypłatę zasiłku za luty... ;)

szminka do jakiego lekarza chodzisz ?

Będę rodzić w Redlowie (pracuje tam mój lekarz) albo w tej nowej klinice o ile się otworzy ;) No, chyba, że ze względu na cukrzycę będę musiała rodzić na zaspie lub klinicznej ale na to się nie zapowiada na Szczęście.

Nie chce używać przy dziecku żadnych kosmetyków szpitalnych i nie chce, by ktoś oprócz mnie myl czy przebieral córkę - nie licząc ubrania po porodzie. W Wejherowie pielęgniarki robiły to tak, że już żadnej pigule dziecka w ręce nie oddam ;)

Możliwe:) mój od bardzo dawna głową w dół leży i się nie obkręca:)) z jednej str dobrze, ale właśnie nacisk na dolną partię ciała jest straszny:))

to przecież 26 tydzień i już by sie Zosia przekreciła ;) w środę sie okaże kontrolna wizyta i zobaczymy co Zoska wyprawia

agawera ja mam takie uczucie, a jak siadam na toalecie to jakbym rodziła:) takier ozciąganie, to dzidziol leży glówką i naciska, raz mocniej raz słabiej. Nie ma nic na to, czekać do porodu trzeba:P

A ja mam inne pytanie. Do dziewczyn otrzymujących wynagrodzenie z ZuS , czy dostajecie regularnie, całą pensję?? U mnie do tej pory wszystko się zgadzało, pensja nawet 19 każdego miesiąca a w marcu nie dość że 9.03 to jeszcze ok1/3 całości. Poczekam do końca miesiąca i jak nie będzie wyrównania to będę dzwonić.

dziewczyny czy macie wrażenie ucisku na pęcherz?
mam dziś takie uczucie a do tego obolałe krocze no chyba ze to od tego ze w ciągu weekendu dużo kursowałam dom -szpital
można coś na to wziąć jak myślicie ?

jena dziewczyny, to już się staje takie realne, "to" w sensie poród coraz bliżej!! a ja daleko w polu!!!
mój mąż znów zmienił zdanie i zaczynamy remont w środę, ja emigruję z synkiem do rodziny na tydzień, a mąż będzie "odświeżał" mieszkanie. Dzisiaj cały dzień pakowałam wszystko z półek i szafek.. jestem zaorana normalnie.

buziam Was :)

na stronie szpitala redłowa

Informacje dla rodzących zgłaszających się do porodu:

Niezbędne dokumenty:

Dokument tożsamości.
Karta ciąży i grupa krwi.
Ostatnie wyniki badań.
Karty informacyjne - pobyty w szpitalu
Niezbędne przedmioty dla mamy:

Koszula ( plus druga na zmianę).
Szlafrok.
Ręczniki -2szt.
Obuwie (plus obuwie do kąpieli).
Przybory toaletowe.
Woda mineralna ( najwyżej 2 butelki).
Niezbędne przedmioty dla noworodka:

Pampersy 1 opakowanie.
Chusteczki nawilżające.
Kaftany, śpioszki po 3szt.
Czapeczki 2szt.
Rożek, kocyk.
Skarpetki, rękawiczki po 1 parze
Krem do pielęgnacji pośladków.
Jedna tetrowa pieluszka.

u mnie w przypadku gdy coś zabraknie to licze na męża lub swoją mamę mieszka na żabiance

Jeśli chodzi o pita, to ja rozliczałam jakoś w lutym i zwrot już wpłynął na konto:))
Szminka21 a gdzie chcesz rodzić?? bo jeśli chodzi o zaspę to podkłady jak i wszystkie kosmetyki dla dziecka oni dają tzn kąpią dzieci codziennie, obrabiają pępki, tylko ew smarowidło potrzebne było (oliwka, balsam).
Butelka z dziubkiem przydaje się również do podmywania:D wodą lub tantum rosa:) aaaaaaaa... spakujcie papier toaletowy,bo z tym róznie:D
Ja tym razem nie wiem czy mąż będzie czy nie bo pracuje poza gdańskiem, zakładam że będę sama więc staram się spakować więcej, tym bardziej że wiem, że jak tylko będzie miejsce to będę conajmniej tydz.

Agawera, ja czekam 2 tydzień na zwrot i cicho sza. Podobno w tym roku zajmuje im to o wiele więcej czasu.

Co do szpitala, to przy pierwszym dziecku spakowałam 2 torby - w jednej miałam swoje rzeczy, w drugiej dziecka. Do jednej w życiu bym się nie zmieściła. ;) Ale wtedy byłam sama (mąż musiał pilnie wyjechać) i nie miał mi kto czegoś dowieźć, gdyby było potrzebne...

Teraz spakuję małą torbę z rzeczami dla córki i drugą dla siebie z podstawowymi rzeczami, bo resztę będzie mógł dowieźć mąż (mam nadzieję, że tym razem nigdzie go nie wyślą - a jeśli tak, to idę do jego dowódcy - niech idzie ze mną na porodówkę, hehe ;)

Dla siebie planuję wziąć:
podkłady poporodowe (takie, które się "nakleja" na siateczkowe majtki i nic nigdzie nie odstaje ;),
podpaski Always te największe (używałam te ponad 6 lat temu i spisywały się super, lepiej niż podkłady),
ręczniki
kapcie hotelowe do "chodzenia" po oddziale,
klapki pod prysznic,
miniatury kosmetyków
2 koszulki nocne na ramiączkach,
cienki szlafrok
wodę niegazowaną (małe butelki z dziubkiem, większe będzie dostarczał mąż jeśli będzie potrzeba - po cesarce przez 2 dni nie wypiłam tylko 1,5 l wody ;)
dokumenty
kubek, sztućce
ręcznik papierowy, papier toaletowy
laktator

Ubrania na wyjście ze szpitala i kosmetyki, suszarkę do włosów itd. przywiezie mąż dzień przed wypisem.

Dla córki jeszcze nie wiem konkretnie, co zabiorę, bo to w dużej mierze będzie zależało od pogody i jakie temperatury będą panowały.
Póki co plan to:
3 body,
2 pajacyki,
2 lekkie komplety,
skarpetki,
niedrapki,
1 opakowanie Pampers
miniatury kosmetyków + akcesoria do pielęgnacji pępka
chusteczki nawilżane,
lekki kocyk,
2 pieluszki tetrowe,
czapeczka
podkłady jednorazowe do przewijania

Na pewno ubranka "na wyjście" spakuję mężowi i zostawię w domu w foteliku samochodowym.

dostałyście już zwrot za podatek chodzi mi o te osoby które rozliczały pita przez internet
u mnie to 27 marca bedzie już miesiąc

ja dziś szczęśliwa :) Weronika wróciła do domu !!!!!

z tymi pieluchami chce zrobić tak żeby zamawiać raz w miesiącu i chce żeby na miesiąc starczyły

w szpitalu przynajmniej na oddziale dziecięcym było strasznie gorąco otwieraliśmy drzwi na oścież żeby było trochę chłodu , na pewno do szpitala zabiorę koszulę z krótkim rękawem a nie jak myślałam że 3/4 rękaw

Co do wyprawki szpitalnej koszule nocne ze 2 min (łatwo się ubrudzić), szlafrok najlepiej bawełniany -cienki bo naprawde jest gorąco, sztućce, talerz, kubek, z bielizny to stanik do karmienia i ew majtki ale te poporodowe z siateczki np.
Nie zapomnijcie o dowodzie os, karcie ciąży .

mariolkka po 3 dniach byłam u lekarza na wizycie, szyjka ok bo 39 ale bardzo miękka i kazał mi leżeć, i przystopować bo poprzednią ciąże nie donosiłam a też nic nie wskazywało wcześniej na szybki poród. Ta miękkośc szyjki go zaniepokoiła najbardziej teraz idę za tydzień w poniedziałek i zobaczymy co i jak. Zdarzają mi się też silne kłucia w spojeniu łonowym, takie że trudno krok zrobic ale powiedział że to akurat normalne i że wszystko się powoli zbliża do porodu i przygotowuje. za tydzień też pobierze mi wymaz na bakterie z okolic odbytu i pochwy- bo ostatnim razem nie zdążyłam tego zrobić i dostałam antybiotyk w trakcie porodu.

Inne tematy z forum

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam