Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (6)

Nasza lista:

Maj:
Fotolama 01.05.2015 - córka Sabina
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015- Synek
Anja 04.05.2015
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015
Nuska83 10.05.2015, synek
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
ema- 23.05.2015- córeczka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015/ 06.06.2015 - Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.2015
Justyna90 - 04.06.2015 - córka
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Basia 13.06.2015 synek Oliwier:)
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-5-t591525,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (6)

Dzieki Basia. Ja caly czas biore nospe od tygodnia 3 razy dziennie. ze wzgledu na twardnienie brzucha. A dzis boli mnie to podbrzusze, nie jest to mocny bol,slabszy jak na okres,ale jest. Syn rusza sie tak samo mocno... ech...

Agata, ja mam tak co jakiś czas i lekarz zalecił doraźnie nospe i więcej odpoczynku. Tylko, że ja mam problemy z ta moja napięta macica i rana po cc, więc to tez robi swoje. ;) Jak dotąd pomaga leżenie...

W pierwszej ciąży miałam takie bóle około 8 mc i dostałam l4 i nakaz odpoczynku. Pomogło.

Agata88-mialam tak samo ze bolalo mnie podbrzusze lekarz kazal wziasc mi nospe i po 4 dniach przeszlo.
ale przy wizycie trzeba o tym powiedziec lekarzowi

Hej Dziewczyny, ja juz przewrazliwiona jestem, ale mam pytanie. Czy teraz tez macie czasami bole podbrzusza,jak na okres,ale slabsze? Ja mialam takie na poczatku ciazy,gdy macica intensywnie sie powiekszala...teraz mam podobne...i sie w sumie martwie troszke.

Hej Dwupak u mnie też z tej wydzieliny i dziwnego zapachu rozwinęła się infekcja- jestem już po kuracji macmirror i jest o wiele lepiej, we wtorek mam wizytę więc zobaczymy co dalej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć dziewczyny, ostatnio nie mam czasu pisać, bo mąż w delegacji więc więcej spraw na mojej głowie. Ciężko już tak samemu wszysto ogarniać z 3 latkiem przy nodze :P

u mnie w przyszłym tygodniu ma zacząć się remont całego mieszkania i też na razie wstrzymałam się z kolejnymi zakupami, a to co już wyprałam i wyprasowałam wywiozę na przechowanie do mamy, co bym nie musiała tego prać ponownie.

Pisałam Wam o tej wydzielinie i zapachu specyficznym, no i dostałam te tabletki na infekcję od gino, biorę już 5 dni i jest duża różnica- zapach już znika, a i tej wydzieliny mniej, także jest dobrze. Jeszcze 5 kolejnych dni i zakończę "kurację" wtedy też dam znać jak to wygląda.

Pozdrawiam Was i miłego dnia :)

Cześć. Wczoraj byłam na usg 4D. Już trzeci lekarz potwierdził chłopca. Synuś oczywiście uparty ułożył się plecami i przez prawie godzinę się nie odwrócił. Do tego jeszcze buźkę zasłaniał rączkami. Ale i tak go podpatrzyliśmy np jak ssał palucha u nogi:-)
MMM90 ja biorę Tardyferon ale czy działa to wypowiem się za tydzień jak zrobię badania i odbiorę wyniki. Biorę 1 tabletkę dziennie chociaż gin ostatnio kazała mi brać 2. Stwierdziłam że po badaniach najwyżej zwiększę dawkę

My również zdecydowaliśmy się na fotelik cybex, ale aton 4 - ponoć to ten sam co 3, tylko baza kolorystyczna inna. Tak przynajmniej powiedział nam Pan w Mama i ja :) wyglądał zdecydowanie na porządny, więc mam nadzieję, że się dobrze sprawdzi.
Na wózek czekamy wciąż, ma być w okolicqch kwietnia. Może i lepiej, bo jeszcze trzeba wykończyć pokoik małej, więc im mniej przedmiotów w mieszkaniu, tym lepiej :)
Szminka - a w jakim laboratorium robiłaś badania cukru? Bo słyszałam że w brussie zdarzały się błędy... Może warto zrobić ponownie w inym laboratorium, zamiast katowac się dietą...
Mnie w tym tygodniu wyjątkowo kręgosłup nie bolał. Chociaż dzisiaj posprzatalam mieszkanie :) Czasami czuje tylko lekkie duszności, jak leżę za długo, albo siedzę w jednej pozcji, ale powtarzam sobie, że to i tak niewiele patrząc na trzeci trymestr!

My też wybraliśmy fotelik Cybex, Aton Q :) Bardzo mi się podoba baza firmy Cybex - to że można ją wpinać też w pasy i fotelik jest porządnie zabezpieczony. Ogromny plus w szczególności gdy nie ma się isofix na przednim siedzeniu a trzeba jeździć autem z maluchem samemu.
Szminka - niech wózek stoi i wywietrzeje trochę ten zapach "nowości" ;) A tak z ciekawości - wrzucacie części wózka które można wyprać do pralki przed urodzeniem maluszka czy nie?
CO do tej cukrzycy... Może faktycznie to błąd laboratorium? :/
Anja.d - też bym chciałą dotrwać w pracy do tego czasu co Ty. Jeszcze jakieś 6-7 tyg przede mną, a potem i tak będę musiała pracować, ale to już z domu... A tak bym się chciała polenić troszkę...

Anja a który fotelik macie? :) My kupiliśmy dziś Cybex Aton 3. Mam nadzieję, że będzie spisywał się tak samo dobrze jak wygląda.

No i mamy juz wózek - na razie stoi sobie w salonie :) Zanim go zapakujemy znów do kartonu chce się na niego napatrzeć hehe. A do czerwca jeszcze tyle czasu...

A z ta moja cukrzycą ciążową to jakoś dziwnie. Cukry mam w normie wiec nie wiem o co chodzi... Wypiłam szklankę coli "na próbę " i cukier nie skoczył... Trochę to dziwne, bo przecież cola jest zakazana w diecie cukrzycowej. Zastanawiam się czy nie było jakiegoś błędu w laboratorium...
Przez to głupie jedzenie co 3h co chwilę robie się głodna, co wcześniej się nie zdarzało.

Ja też witam po dłuższej przerwie :)
Agata - dobrze, że z Wami już coraz lepiej, trzymam kciuki żebyś z dnia na dzień czuła poprawę :)
Szminka - za Ciebie też trzymam kciuki, z pewnością zbilansowana dieta szybko poprawi Twoje wyniki i wszystko będzie dobrze :)
W środę byłam ostatni dzień - to był długi i intensywny dzień więc po powrocie do domu padłam na kanapę i leżałam tak do wieczora. Za to wczorajszy pierwszy dzień "nowego życia" był wprost cudowny! wyspałam się, zjadłam śniadanie w łóżku i nadrobiłam zaległości w prasówce - bosko! Dzisiaj rano zaliczyłam już długi spacer a teraz wypoczywam w domu i delektuję się ciszą. Muszę też już ruszyć z praniem ciuszków dla Małej. Wózek i fotelik też już wstępnie zamówiliśmy - zdecydowaliśmy się na Jedo Fyn i fotelik Cybex. Teraz musimy koniecznie zamówić łóżeczko i zacząć kompletować resztę wyprawki - pieluchy tetrowe, kosmetyki, ciuszki dla Małej i dla mnie do szpitala i cała masę innych drobiazgów.
Jeśli chodzi o skurcze i napinanie brzucha to czasem faktycznie czuję że jest on bardzo napięty i powoduje to dyskomfort i trudność w oddychaniu ale nie wiem czy to faktycznie jest to. Muszę zdecydowanie zabrać się za lekturę ciążową bo kompletnie nie miałam do tego głowy przez ostatnich kilkanaście tygodni i boję się że mogłam przeoczyć coś istnego.
MMM90 - u mnie waga też już 11kg na plusie. Najgorsze jest to, że ostatnio mocno mi wzrósł apetyt. Mam nadzieję, że nie skończy się na 20 kg pod sam koniec, zdecydowanie muszę się zacząć bardziej pilnować ;)
pozdrawiam Wszystkie Mamusie i do usłyszenia :*

Witajcie dziewczyny.Dłuuuugooo mnie nie było,rozpisałyście się nieźle :D kręgosłupy wam wyjdą od tego siedzenia przy kompie :D :)
Lekarz zapisał mi tardyferon bo mówił że dość kiepską krew mam-brała któraś z was te tabletki-pomogło?
u mnie waga już 11 kg do przodu pokazuje-czuć te kg na zakupach albo jak długo za kierownicą siedzę ehhh a i przy zapinaniu butów...Wam też już tak coraz ciężej? Czy tylko ja taka ociężała słonica jestem? :)
Pozdrawiam was po długiej nieobecnosci

hejka :)
jestem właśnie po usg w 3 trym- młody zdrowiutki waży 1845g a badanie dopplerowskie naczyń ok(przepływy w tętnicach ok).
Antoś jest ułożony głowkowo- poprzecznie- wygina śmiało ciało :) główka do dołu a nóżki wygina na boczek mojego brzucha :)

ja wracam po przerwie do femibionu natal 2 bo spadły mi wyniki a miałam 1,5m przerwe:)
Wczoraj miałam straszny dzień. Jak już zasnęłam wycieńczona to spałam do rana nawet siku nie wstałam co się nie zdażało ostatnio. Weekend intensywny bedzie więc pewnie odezwę się po weekendzie. W sobote z rana jadę na targi popatrzeć co nowego jest na rynku:)

Ja brałam też femibion natal 2 plus. Tyle, że teraz go odstawiłam,bo zawiera jakiś składnik (nie pamietam co) co ogranicza wchłanialność magnezu... A magnez teraz przy skurczach jest ważniejszy, wyniki wszystkie w normie, więc nie ma potrzeby suplementacji wszystkimi witaminami.
Dziś lekarz mi powiedział, że narazie mam brac d*phaston przez 2 tygodnie, później zobaczymy co z tą moją nieszczęsną szyjką będzie...
A witaminę D będę brała, ale tak sobie myślę, że połowę tabletki na dobę. Skoro żadnych innych suplementów nie biorę narazie, a na witaminę D jest teraz duże zapotrzebowanie, dodatkowo nie wychodzę z domu i zero słonka... Muszę to jakoś uzupełnić:)

Ja przyjmowalam na poczatku luteine pod jezyk zapisana przez lekarza na SOR.
Potem d*phaston do okolo 14 tygodnia ciazy.
niedawno bralam nospe na skorcz macicy i po 4 dniach przeszlo.
podobno luteine mozna brac prawie do konca ciazy...nie wiem jak z d*phastonem.
Ja biore falvit mama od 14 tyg ciazy.

Agata mi lekarz też nie zalecal specjalnie sumplementacji witaminami, wspomniał tylko o Wit. D, bo z nią właśnie ciężko, żeby dietą dostarczać wystarczającą ilość. Sama podjęłam decyzję o przyjmowaniu kompleksu witamin i oczywiście uzgodnilam to z lekarzem.
O przyjmowaniu d*phastonu na późniejszym etapie ciąży nie słyszałam niestety.

Jabuszko u nas tez parka będzie :) Wszyscy mnie namawiają na poród w Polsce, ale szczerze mówiąc tym razem chciałabym żeby rodzina od początku była razem a nie jak przy 1 dziecku ja w pl mąż w czechach potem w Rosji później ja w uk on w niemczech i spotkanie się raz na kilkanaście tyg.

Ja bardzo długo nie przybierałam nic na wadze a teraz juz plus 4, ale nic dziwnego skoro obiadam sie na noc lodami a obiad zamiast o normalnej godzinie jem o 19 jak m wróci z pracy. Za 3 tyg jadę do polski wiec pewnie przy mamie unormuja mi się godziny jedzenia.

Agata, mi tutaj przepisala położna wapno z Wit D ale to było w 16 tyg ciazy i na miesiąc. I tak wszystkich nie zjadłam bo łykam codziennie prenatal. Na pewno lepiej jak da się w produktach zażywać wszystkie witaminy ale ja tam wole jeszcze brać ten prenatal, zwłaszcza ze jest z jodem a ja mam chora tarczyce i endokrynolog w polsce mi tak doradzał.

Justicia85, lekarz mi powiedział, że on nie jest za tym, żeby przyjmować tak w ciąży witaminy, tylko regulować ich zawartość zbilansowaną dietą. Sama nie wiem co o tym myśleć...
Dodatkowo ciągle zastanawiam się dlaczego zmienił luteine na d*phaston. Ja przyjmowałam d*phastn na początku tez na podtrzymanie ciąży, bo zdaniem mojego lekarza miałam za niski progesteron (a był w granicach mniej więcej po środku). Mam tylko nadzieję, że ten lek w większych ilościach nie ma ujemnego wpływu na dzidzię...

Agata ja brałam d*phaston przed ciąża, żeby uregulować cykle i gdzieś do 10 t.c. po tym jak wystąpiły u mnie plamienia. wiem, że właśnie lekarze często przypisują d*phaston na podtrzymanie w I trymestrze.
Co do Wit. D mój ginekolog mówił, żeby przyjmować, bo u nas mało jej jest w naturalnej postaci. Zdecydowałam się na kompleks witamin różnych i gin powiedział, że ok. A poweidzial może, czemu masz odstawić tą Wit. D?
Ja mam wizyte w poniedziałek, sama jestem ciekawa jak moja szyjka... Na szczęście bóle kręgosłupa w tym tygodniu w ogóle mi nie doskwieraja!

Inne tematy z forum

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

rozedma płuc, i co dalej? (5 odpowiedzi)

Dziewczyny,moja najlepsza przyjaciółka zadzwoniła dzisiaj do mnie z informacją,że zdiagnozowano u...