Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (6)

Nasza lista:

Maj:
Fotolama 01.05.2015 - córka Sabina
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015- Synek
Anja 04.05.2015
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015
Nuska83 10.05.2015, synek
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
ema- 23.05.2015- córeczka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015/ 06.06.2015 - Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.2015
Justyna90 - 04.06.2015 - córka
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Basia 13.06.2015 synek Oliwier:)
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-5-t591525,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (6)

moja aktualizacja

Maj:
Fotolama 01.05.2015 - córka Sabina
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015- Synek
Anja 04.05.2015 - córeczka Julia / Zaspa
Nuska83 04.05.2015, synek Antoni/Zaspa
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
ema- 23.05.2015- córeczka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015/ 06.06.2015 - Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.2015 syn-Tomek, szpital Wojewódzki
Justyna90 - 04.06.2015 - córka
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Basia 13.06.2015 synek Oliwier:)
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015 córka Zosia/ redłowo
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015

cześć po przerwie od tygodnia żle sie czuję , powróciły mdłości i zawroty głowy i bolące krocze i biodro

po pierwszych zajęciach w szkole rodzeniach ćwiczeniach myslałam ze mnie coś trafi nie mogłam do konca wykonywać ćwiczeń z powou bolącego biodra przy ćwiczeniach czułam jak kość mi przeskakiwała i nie wiem czy to dobry pomysł pójśc na takie ćwiczenia i nie wiem czy sie nie skonsultować z ortopeda , niby mam abonament w falku i w ciągu kilku dni bym miała wizytę ale jak dowiedziałam się że tam przyjmuje dr. młodzianowski i pamiętam go jak byłam nastolatko leczył mnie w szkole średniej za szybko uroslam i gabka miedzy kolanem nie nadążała lekarz stwierdził ze można zrobić zabieg ale nie wie czy to pomoże mnie takie coś po prostu rozwala wiec nie wiem czy isc do niego

co do teori w szkole rodzenia mam fajna położną i straszną gaduła nie sterty nie wiem gdzie pracuje wiem tylko że jest z Gdynii mówi ze nie moze promować szpitala

justicia85 do jakiej szkoły rodzenia poszłaś , bo nie pamietam a mówisz ze masz położną ze szpitala z Redłowa a tam chce rodzić

Szminka - jak jesteś zdecydowana i spokojniejsza dzięki swissmedowi to super. Ja chciałam pokazać tylko, że bazując na opiniach innych ciężko jest wybrać gdzie najlepiej rodzić, bo z tym niestety różnie bywa, bo nigdy nie wiemy na kogo trafimy. A co do samego swissmedu dla mnie nie kwestie finansowe w tym przypadku są najważniejsze, a raczej opieka mojego lekarza, którą wiem że będę miała (i dlatego obym dojechała do tego wojewódzkiego ;)).
A i tak najważniejsze żebyśmy wszyscy po porodzie mieli zdrowe dzieci.

Ja również w szkole rodzenia słyszałam, że rodzenie poza fotelem jest w Trójmieście prawie niemożliwe, z cesarkami też różnie bywa - oficjalnie żaden szpital się do tego nie przyzna, że zwleka.
Położna również zachwalała plan porodu, ale gdy spytałam, czy można dostać jakiekolwiek potwierdzenie na piśmie, że szpital plan porodu przyjął do wiadomości, to niechętnie przyznała, że wiele szpitali i położnych całkowicie plan porodu ignoruje. Jednak polecała, żeby jednak iść z planem porodu chociażby po to, żeby to upowszechnić - "dla przyszłych pokoleń". Tak więc Justicia85, coś ta Twoja położna bajki opowiada, bo relacje innych położnych i kobiet, które rodziły w ostatnim czasie zupełnie się różnią od przekazanej Ci bajki o szpitalach nie zwlekających z cesarką, respektujących plan porodu i pozycje wertykalne ;)

U mnie położna na szkole rodzenia mówiła, że teraz w większości przypadków tak czy siak czekają z cc (tym z zalecenia lekarza) aż zaczną się skurcze. Nie chodzi tu o robienie na złość pacjentce tylko o jak najbardziej naturalna sytuację dla dziecka oraz łatwiejsze obkurczenie się macicy później.
Jeśli chodzi o rodzenie nie na fotelu to praktycznie w trójmieście takie rzeczy się nie zdarzają. Z pewnością nie na klinicznej. W wojewódzkim podobno jest kilka położnych które odbierają poród w innych pozycjach.
Oby dwie informacje ze szkoły rodz., nie z mojego doświadczenia wiec tylko przekazuje co usłyszałam :)

Dokładnie, chodziło mi o nową filię swissmedu, bo tez czytałam, że niedlugo będą wznawiac swoją działalność.
Szminka ja nie chciałam żeby ktokolwiek pomyślał, że przekreslam swissmed jako zły szpital. Każda z nas podejmuje sama decyzję i chwała za to że jest jakakolwiek wybór. Dla mnie podobnie jak któraś wyżej napisała cena jest wygórowana - wolę te pieniądze wydać w inny sposób, ale nie przekreślam w żadnym wypadku kobiet decydujących sie rodzić w placówkach prywatnych.

Fotolama, ale od bodajże kwietnia wznawiaja działalność w Gdyni. Pewnie pod inną nazwą.

Ja wolę urodzić dziecko tam, gdzie mam 100% pewność, że nikt nie będzie zwlekal z cc jeśli zajdzie taka potrzeba a jeśli potwierdza się wskazania do cc to nikt nie będzie ich kwestionowal i ryzykował zdrowia mojego lub dziecka. Zwłaszcza, że (odpukać) córka według wszystkich usg jest zdrowa i nie będzie potrzebowała jakiejś bardzo specjalistycznej opieki.

Swissmed nie ma juz porodowki.

Ja dzisiaj miałam właśnie omawiany poród w szkole rodzenia. Zajęcia prowadziła położna z Redlowa- bardzo pozytywne wrażenie wywarła.
Ja zamierzam rodzić jednak na Zaspie - stamtąd jest mój lekarz prowadzący, chociaż przy porodzie go pewnie i tak nie będzie, tylko sama położna. No i druga sprawa jest tam właśnie najlepszy oddział neonatologiczny dla noworodków. Z tego też względu odpada u mnie kompletnie swissmed - gdzie w razie komplikacji i tak przewoza do innego szpitala.
Położna powiedziała nam, że w zasadzie w zadnym szpitalu nie zwlekaja teraz z cesarka, chociaż najpóźniej decydują o niej w wojewódzkim. Jeżeli chodzi o zzo - to jak któraś wspomniała jest na Klinicznej i w wojewódzkim. Zaspa ponoć stosuje dolargan, którego należy się wystrzgac - najlepiej ująć to w planie porodowym. No i żeby uniknąć pęknięcia to najlepiej nie rodzić w pozycji leżącej na wznak - wtedy właściwie pęknięcia nie da się nawet uniknąć - tak mówiła położna. Ładnie zszywają w Redlowie, wojewódzkim i na Zaspie, Kliniczna średnio sobie z tym radzi...
Ogólnie uspokajala nas mówiąc, że najważniejszy jest dobrze przygotowany plan porody, który wszyscy starają się przestrzegać. No i ważne też, żeby w pierwszej fazie porodu być aktywną - prysznic, piłka, chodzenie - wówczas poród można znacznie skrócić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Efik ja też się zmagam ze zgaga, najlepiej pomaga mi powstrzymywanie się od gazownych , słodkich(zero slodyczy),ostrych słonych rzeczy i nie jem smażonych - dieta jak przy wrzodach, bo wszelkie farmaceutyki nie działają :(

Dziewczyny co na zgagę?? Mam potworną, nie mogę leżeć, nic nie pomaga z domowych sposobów (mleko, migdały), help! Ja rodziłam 2,5roku temu na zaspie i było ok. Teraz będę rodzić w wojewódzkim, coby małemu i sobie zaoszczędzić przenosin przed operacją.

Ja rodziłam na zaspie 2 lata temu córke teraz też bym chciała zaspę.
szminka21 co do kocyka odpisze ci na priva ale wieczorem późnym lub jutro jak małej nie będzie bo teraz mi nie daje. Napiszę ci swoje spostrzeżenia oraz to co wiem:)

Melduje się w nowym wątku.
Czy tez macie tak dziewczyny ze czasami brzuch' tańczy' przez cały dzień aż te ruchy są bolesne, brzuch poobijany od wew, natomiast w następne dni jest wyciszenie tzn czuc sporadyczne ruchy
Nuska -tez mam usg po 30 tyg. na 06.03. Tyle że w medi.
Amelia -moje 1 dziecko też rodziłam w Wojewódzkim i wspominam ze było ok. Teraz być może będzie Zaspa, choć nie jestem jeszcze pewna na 100%

Wg. portalu gdzierodzic.info wojewódzki ma II stopień referencyjności a zaspa III, nie wiem czy coś się w tym temacie zmieniło..
Znajoma rok temu chciała rodzić w wojewódzkim, ale ze względu na zagrożoną ciążę lekarz kazał jej rodzić na zaspie, bo podobno jak coś się z dzieckiem będzie działo to i tak na zaspę przewiozą.

Melduję się w nowym wątku:)

A neonatologia nie jest najlepsza w wojewódzkim?
Ja swissmedu nie brałam pod uwagę i brać nie będę. Chciałabym rodzić w zniesławionym wojewódzkim, bo stamtąd jest mój lekarz, rodziły tam kuzynki i były bardzo zadowolone. Natomiast najbliżej mam do redłowa, wiec myślę że skończy się w redłowie ;) Poród jest czymś o czym ja staram się nie myśleć i nie nakręcać się - nie przewidzimy wszystkiego, wszędzie możemy trafić na niefajną zmianę (w swissmedzie rodziła znajoma, chciała sn a oni ją w trakcie porodu przymuszali do cc bo psuła im grafik...) i będzie co ma być. Przynajmniej na razie mam takie podejście, pewnie bliżej porodu zacznie mi się zmieniać.

Szminka Twoje obawy są jak najbardziej zrozumiałe.. Ja boje się, że trafie właśnie na najgorszą możliwą zmianę, że pójdzie wszystko nie tak jak powinno i że zniechęci mnie to do kolejnej ciąży, albo będę panicznie bała się kolejnego porodu i tak jak Ty starała się o poród w placówce prywatnej.
Ostatnio rozmawiałam z lekarzem prowadzącym o miejscu porodu to powiedział mi, że z opinii pacjentek wynika, że unikają wojewódzkiego i redłowa. Na klinicznej i w wojewódzkim dają znieczulenie zzo, na zaspie nie. Ja myślę o zaspie bardziej z powodu najlepszego oddziału neonatologicznego.
Wczoraj rozmawiałam z koleżanką, która rodziła w sierpniu w Wejherowie i wypowiadała się bardzo pozytywnie. Miała cc i mówiła, że z niczym nie zwlekali i wszystko trwało "chwilę" nawet to męża nie zdążyła zadzwonić. Chwaliła warunki na oddziale, chyba był tam niedawno jakiś remont.

Ja płaciłam 250 zł (nagranie płyty "w cenie" - mam około 15minutowy film z najciekawszymi momentami ;).

Ja początkowo byłam nastawiona na poród w Redłowie, ale im bliżej czerwca tym bardziej się boję (najbardziej tego, że tak jak w Wejherowie będą kazali mi czekać ponad 2 tygodnie po terminie, będą zwlekać z cesarką jeśli będzie potrzebna lub będą wskazania a oni i tak będą wiedzieli lepiej). Po prostu boję się, że trafię na najgorszą możliwą "zmianę" i znowu będzie powtórka z rozrywki.
Mam lekarza prowadzącego z Redłowa, który powiedział, że mam się nie przejmować itd., że na pewno nie będzie tak jak wtedy, ale i tak się boję... :/

Nie mówię, to nie mały wydatek i wolałabym te pieniądze przeznaczyć na coś innego, ale nie chcę do końca ciąży stresować się porodem. Zwłaszcza, że nie zależy mi aż tak na drugiej cc i jeśli wszystko będzie ok, to mogę rodzić sn prawie bez obaw (tylko chcę mieć dostęp do znieczulenia, nie chcę nacięcia krocza "bo i tak pani pęknie" i pewność, że tam nikt nie będzie czekał w nieskończoność z cc "bo może się uda"). Ceny w nowej klinice pewnie się nie zmienią, a szkoda. Sn mogło być tak o połowę tańsze - wtedy mieliby więcej chętnych ;)

Szminka dzięki za odpowiedź:) Porozmawiam z lekarzem prowadzącym, jeśli powie mi, że na to USG powinnam iść to pójdę, może właśnie do Gamety. Znasz koszt tego badania?
Jeśli chodzi o poród w "nowym Swissmedzie" to niestety nie będę mogła sobie na to pozwolić.

Justyna, w usg po 30 tc sprawdzają m.in. przepływy w tętnicach macicznych, pępowinie, biometria płodu, ilość wód płodowych. Wtedy można też podjąć decyzję co do rodzaju porodu. Tak przynajmniej było 7 lat temu, gdy byłam w pierwszej ciąży. Wtedy mój lekarz prowadzący uznał, że samo grożące mi nadciśnienie i te kiepskie przepływy w tętnicach macicznych są powodem do cc, co w Wejherowie oczywiście wyśmiali...

U mnie usg połówkowe trwało prawie 50 minut (dr Chmielewski z Gamety). Lekarz zbadał wszystko co możliwe,a nie było to łatwo bo mała była odwrócona plecami i jeszcze spała. ;)
Dzięki niemu wiem, że znów mam problem z przepływami w jednej z tętnic macicznych.

Myślę, że na takie badania warto pójść do lekarza, który się do niego przykłada, ma uprawnienia i dobry sprzęt. Iść do kogoś, kto takie badanie odfajkuje (i jeszcze weźmie za to pieniądze) faktycznie mija się z celem.

Dziewczyny, czy któraś jeszcze oprócz mnie bierze pod uwagę poród w "nowym Swissmedzie", gdy ten już wznosi swoją działalność? :)

Inne tematy z forum

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (38 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...