Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (7)

Nowy wątek :)

Maj:
Fotolama 01.05.2015 - córka Sabina
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015- Synek
Anja 04.05.2015 - córeczka Julia / Zaspa
Nuska83 04.05.2015, synek Antoni/Zaspa
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015 /Wojtuś/ wojewódzki
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
ema- 23.05.2015- córeczka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015/ 06.06.2015 - Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.2015 syn-Tomek, szpital Wojewódzki
Justyna90 - 04.06.2015 - córka
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Basia 13.06.2015 synek Oliwier:)
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015

link do starego: http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-6-t595459,1,16.html#npu1
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (7)

W weekend byliśmy w Akpolu i jak mąż "pomacal " pieluchy flanelowe to powiedział, że w życiu nie pozwoli mi na to, bym uzywala ich przy jego córce ;) Ale mi też flanela nie przypadła do gustu. Podobnie jak np. prześcieradła frotte.

Kupiłam juz w sumie 12 pieluch tetrowych i 2 bawełniane. Musze jeszcze znaleźć tetrowe z Motherhood z jakimś ładnym wzorem. Do szpitala raczej wezmę tylko 2 tetrowe. Nie pamiętam, bym ich uzywala 6 lat temu...

A co do kosmetyków to zarówno swoje jak i małej przeleje do mniejszych buteleczek podróżnych - fajne są w Rossmannie. O ile mniej miejsca zajmą ;)

to w rossmanie są pieluchy flanelowe ?

mariolkka - kupiłam dwa rodzaje koszul http://sklep.brzuchatki.pl/pl/p/Koszula-nocna-ciazowa-do-porodu-do-karmienia-L/113 - ta jest do kolana, http://sklep.brzuchatki.pl/pl/p/Komplet-szlafrok-koszula-do-karmienia-L-kropki/244 a ta trochę krótsza niestety, mniej więcej do połowy uda ale mam nadzieję, że jak brzuch opadnie to zrobi się trochę dłuższa ;) do tego szlafrok jest trochę dłuższy; obydwie zamówiłam w rozmiarze xl i obydwie są z bardzo dobrej jakości bawełny, szczególnie polecam kupić sobie tego rodzaju szlafrok bo jest lekki i cienki;
a co do pieluch to udało mi się ostatnio kupić w rossmanie 2 szt. ładnych, flanelowych pieluch za ok 10zł

co do jedzenia to mi herbatniki uratowały zycie po porodzie hehe :) bo młody urodził się rano i dostałam dopiero obiad a po takim wysiłku byłam mega głodna :)

Szminka - fakt pytałam już o listę ale uważam że jak kazdy podzieli się tym co ma to będziemy spokojniejsze i nic nas nie zaskoczy :) chyba :) ja nie chodzę do szkoły rodzenia, ostatni poród był 5 lat temu- może jest coś co teraz się praktykuje w szpitalu i się sprawdza, poza tym mój pierwszy poród był w wawie a tu panują trochę inne zwyczaje wiec uczę się od was bardzo dużo mimo że to mój drugi poród :)

zabiorę tetrowe , flanelowych nie zamieżam chyba kupić co do wanienki dostaliśmy od sasiadki taką biała wanienkę z ikei i tam będę wkładać pieluchę tetrową żeby malućh sie nie ślizgał

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40248443/

Amelia - dzięki za uzupełnienie. No pieluchy flanelowe i tetrowe na pewno też zabiorę :)
Dziękuję też za sugestię co do wanienki i materaca.

Do tego co napisała Justicia85
Wyprawka dla mamy: Jeśli chodzi o tantum rosa to mi koleżanka położna mówiła, żeby wziać ze sobą i po podmyciu się polać krocze (tu przydatna butelka z dziubkiem) i przyłożyć ręcznik papierowy (nie wycierać, tylko przyłożyć żeby nie ciekło). Co do jedzenia to mi polecała zabrać ze sobą kanapki, bo po porodzie niby będę głodna. Do tego jeszcze majtki jednorazowe (siateczkowe, nie takie sztuczne z jakich są zrobione fartuchy jednorazowe bo tego nam nie pozwolą po porodzie założyć) i woda termalna do chłodzenia twarzy.
Wyprawka dla dziecka: 2x pielucha flanelowe, 2x pielucha tetrowa.

Jeśli chodzi o wanienkę to my kupiśmy wanienkę Stokke Flexi Bath, głównie ze względu na to, że bardzo dużo wyjeżdżamy i będziemy mogli ją spokojnie zabierać ze sobą. Do niej mamy wkładkę dla noworodka którą na targach ostatnio dodawali do wanienki za 1zł. Moja koleżanka używa tej wanienki od dłuższego czasu i jest bardzo zadowolona wiec mam nadzieje że i u nas się sprawdzi
Materac - zdecydowaliśmy się na lateksowy.

czesc babeczki, moja wyprawka dla maluszka kompletna. Wyprana i czeka w workach próżniowych na odpowiedni czas.
Dla mnie brakuje jeszcze kilka rzeczy, min koszuli
ania.d- czy te koszule sa dluzsze, takie co najmniej do kolan?
Ja torby mam 2 spakowane. 1-mała tylko do porodu; 2- wieksza z rzeczami dla maluszka. Trzeci pakunek gotowy czeka w domu z rzeczami jak bedziemy wychodzic do domu.
Co do rozstepow to narazie nie mam, ale jeszcze miesiac przede mna wiec zobaczymy. Skurcze pojawiaja sie przewaznie czestsze wieczorami.
Nuska-tak jak ty chodze czesciej do toalety wiec to znak ze brzuch sie obniza.
Co do dokumentow do szpiala to wydaje sie ze dowod, ksiazeszka ciazowa, wynik gr krwi i ew. szczepienia wystarcza.
A wynik Hiv masz wpisany w ksiazeczke ciazowa.

10-12 pampersów starcza na jeden dzień

Ja też myślę, że 10 może być trochę mało ;)
Ja mam opakowanie 28 sztuk i to zamierzam zabrać. Opakowanie chusteczek wilgotnych biorę też większe - małe po prostu się nie opłacają.

Justica, ja przy synku wzięłam właśnie 10 pampersow i 2 dnia już musiałam pożyczać od sąsiadki bo mi zabrakło... Teraz biore 1 opakowanie pampers - 33 sztuki na pewno starcza ;)

Nuska, a czy temat listy rzeczy do szpitala nie był poruszany w poprzednim wątku? Mi się nie chce co chwilę pisać o tym samym ;)

Nuska - już się robi:)
To lista od położnej że szpitala w Redlowie, ale pewnie sprawdzi się w każdym szpitalu :)

Torba dla mamy: koszula, szlafrok, klapki pod prysznic, podpaski bella -1 op., majtki poporodowe - duzo, ręcznik ciemny lub papierowy, biały jelen- lepiej mydło, woda w butelkach małych, muzyka relaksacyjna w telefonie. Nie zabierać jedzenia - położna powiedziała, że i tak nie będzie się chciało nam jeść a jeśli nawet to lepsza będzie kroplowka -ale ja osobiście chyba dla spokoju ducha wolę coś małego spakować ;)
Tutaj jeszcze dodatkowo oczywiście podstawowe kosemtyki do codziennej pielęgnacji.

Dopiero w domu stosować tantum rosa - dlatego, że po zastosowaniu nie powinnyśmy nic wycierac, tylko pozwolić, żeby naturalnie wyschnelo.

Dla dziecka- 10 pampersow, 3 body, 3 śpiochy, 2 x czapeczka bawelniania, skarpetki, niedrapki, ręcznik ( ewentualnie), kocyk/ rożek, ewentualnie płyn do mycia ciała (100ml nie wiekszy), małe opakowanie chusteczek wilgotnych.

dziewczyny podzielcie się tą listą na forum- każdej z nas się przyda :) mimo że rózne szpitale wybieramy :)

Dziękuję za wasze opinie! Nuska właśnie myślałam o takiej foczce wyjmowanej, bo pewnie później jak dziecko podrosnie wygodniej jest właśnie bez niej. Wanienke chce kupić większą, ta z Ikei podoba mi się, ale wydaje się krótka. Raczej będziemy kupować w Mama i ja. Nad stelażem cały czas się zastanawiam - w łazience nie mamy za bardzo miejsca, aby ubierać małą po kąpieli (skosy) i dlatego nastawiam sie na kapielie wmalej od razu obok łazienki - w naszej sypialni, tam też będzie na początku spała. Ze stalazem chyba się teraz wstrzymamy - jak kręgosłup nie wytrzyma, to zawsze można dokupić :)
O materacu wiem, że już była mowa - najlepszy gryka kokos?

Agawera - odzywam się na priw w sprawie listy :)

Mi najwygodniej było trzymać synka jedna ręką i myć druga albo kłaść na podkladce. Po cięciu najłatwiej było mi kąpać małego na siedząco, także wanienka musiała stać na podłodze. Stelaże jak dla mnie wyglądają tragicznie ;) podobnie jak te całe zestawy kąpielowe.
teraz wanienka będzie stawiana na blacie w łazience. Kupuję wanienke z Ikei bo wielkosciowo mi odpowiada.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

justicia85 dostałaś listę z wyprawką do szpitala ze szkoły rodzenia ?

ja przy pierwszym synku miałam wanienkę z wbudowaną foczką i powiem szczerze że przy noworodku sprawdzała się fajnie bo mogła jedna osoba my dzieciątko bo leżał sobie na foczce, ale już 3 miesięczniak zjeżdżał pupą do końca foczki i ściskały mu się genitalia wiec i tak trzeba go było przytrzymywać. teraz dostałam od koleżanki zwykłą wanienkę i foczkę oddzielnie i stojak po wanienkę i pewnie foczki kilka razy użyjemy na początku a potem pójdzie w odstawkę. Najbardziej się cieszę ze stelaża pod wanienkę bo nie trzeba będzie schylać się do wanienki bo będzie na wysokości pasa, wiec duża ulga dla naszego kręgosłupa :)

Witam i ja:)
Właśnie skończyłam prasowac ubrania dla małej - teraz już wszystko wyprane i wyprasowane. Zrobiłam też spore zamówienie w Gemini, także przed świętami powinnam mieć całość. Torbę planuję spakować jakoś w przyszłym tygodniu, żeby mieć już spokojną głowę :)
Wózek i fotelik już w domu. Pozostaje jeszcze złożenie i przemalowanie łóżeczka - czekamy na lepszą pogodę, bo mąż chce przemalowac na balkonie. No i zakup wanienki i materaca - to chyba tyle z tych najważniejszych.
Pytanie do doświadczonych - polecacie zakup foczki do wanienki, czy raczej nie sprawdza się?

Dzisiaj mam wizytę - jestem ciekawa jak z szyjką, czy się dalej skraca, ponieważ planujemy wyjazd na święta z rodziną. Mam nadzieję, że nie będzie przeciwwskazań że strony lekarza.

I kopniaki też odczuwam coraz wyraźniej, póki co najmocniejsze są z samego boku, czasami zmiana pozycji pomoże. Współczuję Nuska tych kopniakow w żebra no i częstego wstawania w nocy -ja do toalety wstaje w nocy na szczęście tylko raz.

szminka napisałam priv

Inne tematy z forum

Gdzie lepiej zrobić okulary? (74 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

rozedma płuc, i co dalej? (5 odpowiedzi)

Dziewczyny,moja najlepsza przyjaciółka zadzwoniła dzisiaj do mnie z informacją,że zdiagnozowano u...

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...