Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (7)

Nowy wątek :)

Maj:
Fotolama 01.05.2015 - córka Sabina
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015- Synek
Anja 04.05.2015 - córeczka Julia / Zaspa
Nuska83 04.05.2015, synek Antoni/Zaspa
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015 /Wojtuś/ wojewódzki
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
ema- 23.05.2015- córeczka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015/ 06.06.2015 - Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.2015 syn-Tomek, szpital Wojewódzki
Justyna90 - 04.06.2015 - córka
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Basia 13.06.2015 synek Oliwier:)
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015

link do starego: http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-6-t595459,1,16.html#npu1
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (7)

Agata88 - nie znam się, ale mój lekarz mówił, że jak pojawią się na tym etapie bóle okresowe to wziąć nospę a jak nie przejdzie to konieczna kontrola...

chodzi mi czy którejś zwiększyła się częstotliwość wizyt bo ponoć po 34tc powinno się chodzić częściej

dziewczyny mam pytanie jak często chodzicie na wizyty chodzi mi o dr. matkowskiego co 4 tygodnie czy co 2 tygodnie ?

Dziewczyny, dzis zaczynam 30 tc. wczoraj rano i dzisiaj tez po wstaniu mam silne bole, takie okresowe...ale dosc mocne. Nie sa to regularne skurcze, tylko bol ciagly... jak usiade to znika, jak wstaje to znowu boli. Czy to dalej macica sobie rosnie? Wzielam juz 2 nospy, wrocilam tez do d*phastonu. Juz sie boje wszystkiego, przez to,ze zagraza mi porod przedwczesny... kiedy taki bol jest niebezpieczny? Dodam,ze ruchy mojego Malenstwa czuje normalnie.

wszystko zależy na jaka zmianę trafisz lekarzy i położnych czy maja dobry dzień czy niekoniecznie , dla mnie najważniejsze żeby urodziło się zdrowe no i gdyby wyszło sn żeby położne mi pomogły choć odrobinę i wszystko sie ułoży najważniejsze pozytywne myślenie i będzie dobrze

kasztanova - bo ogólnie to krążą różne legeny o różnych szpitalach i jak tak się wczytasz to się okażę, że w każdym szpitalu czyhają na zdrowie nasze i naszego dziecka, ale jak przychodzi co do czego to okazuje się wśród rodziny/znajomych że jednak te szpitale nie są takie złe. Ja przynajmniej staram się być pozytywnie nastawiona.

Mój synek od 17tc jest ułożony pośladkowo, a na ostatniej wizycie już lekarz zaczął powątpiewać w możliwość odwrócenia się (moje wymiary i moja budowa widać nie za bardzo zadowalają zarówno pana doktora jak i synka ;)).

w tym przewiezieniem to różnie bywa jak rodziłam 6 lat temu to weronike trzeba było przewieść do wojewódzkiego bo tam maja echo czekałam na karetkę noworodkową 2 dni może dlatego ze stan nie był poważny a miało być to tylko sprawdzenie a może że wtedy była tylko 1 karetka na całe województwo

u mnie od 3 wizy jest ułożona pośladkowo do 35tc ma czas czyli do konca maja

ja też nie kumam tych stopni. Tzn rozumiem, że dotyczy to jakości i dostępności sprzętu i specjalistów ale chyba nie ma potrzeby żeby aż tak się napinać. Mamy w trójmieście to szczęście, że zawsze w razie czego (tfu, tfu) dziecko można w kilkanaście minut przewieźć do innego szpitala. co innego jeśli ktoś rodzi w kościerzynie np. Transportowanie na taką odległość jest już problemem. nie stresujcie się wiec Panie :)
jeśli chodzi o odsyłanie to jeśli trafiamy na izbę przyjęć i poród już się zaczął i dziecko nie poczeka ani chwili to nigdzie nas nie odeślą. Odsyłają tylko jeśli są nieregularne skurcze a nie ma wolnej sali porodowej. W innym przypadku odbiorą poród nawet na korytarzu ;D hehe
historie o Klinicznej to chyba jakaś miejska legenda, też ją nie raz słyszałam ale na oczy nie widziałam kobiety, którą by odesłali jeśli poród się zaczął. Często jednak mówią, żeby wrócić do domu, wziąć kąpiel i przyjechać za 2 godziny.
Bądźmy dobrej myśli! bez panikowania :D wszystko będzie dobrze!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dwupak, to jest wyjaśnione o co chodzi ze stopniami http://www.polozna.net.pl/szpitale/72-szpitale-stopnie-referencyjnosci.html :)
Ja również będę jechała prosto do Wojewózdkiego :)

Też nie mogę doczekać się wizyty w przyszłym tygodniu. Mam nadzieje, że mały fiknął i nie jest już ułożony pośladkowo...

chodzi o mnie na ostatniej wizycie u swojego ginekologa dostałam skierowanie do szpitala z powodu ze jestem 29tc a usg wskazuje 27tc
w Redłowie lekarz powiedział ze po co do niech przyjechałam oni nie mogą nic mi pomóc mogą zrobić jedynie cc i dziecko zawieść na ojom szpitala 3 kategorii czyli zaspa lub kliniczna gdzie będzie miejsce i zdziwił się ze lekarz prowadzący tego mi nie powiedział
za 7-10 dni mam zrobić usg kontrolne

i dlatego taka dyskusja na temat kategorii szpitala

A O CO CHODZI Z TYMI STOPNIAMI, że to taka zawzięta dyskusja ?? :)
ja tam i tak jadę od razu do Wojewódzkiego :)

byłam z rana na badaniach WR HBS mocz i morfologia, w czwartek mam wizytę u gino :)

3 stopień ma zaspa i kliniczna. Wiem, bo ciężarne z cukrzyca ciążowa leczona insulina mogą rodzić tylko w tych dwóch szpitalach w Trójmieście . ;) tydzień temu potwierdził mi to mój lekarz, więc raczej się to nie zmieniło.

"ginekolog ze szpitala redłowa mówił ze 3 stopien ma zaspa i kliniczna wiec chyba wie co mówi" no ja bym tak nie wierzyła na 100%, a najlepiej samemu sprawdzić/zadzwonić w razie większych wątpliwości ;) Na stronie www szpitala wojewódzkiego jest informacja, że mają II stopień.

Chyba jednak drugi stopień ma wojewódzki...
http://copernicus.gda.pl/oddzialy/oddzial-neonatologiczny-z-pododdzialem-patologii-noworodkow/

ale jestem ciekawa jak to jest bo zaspa i kopernik sie połączyli

ginekolog ze szpitala redłowa mówił ze 3 stopien ma zaspa i kliniczna wiec chyba wie co mówi

wojewódzki też ma 3 st referencyjności, być może od czasu jak się połączył z Zaspą.

3 stopień referencyjnosci ma Zaspa i Kliniczna, wojewódzki ma II stopień!
Można to sprawdzić na stronie http://www.gdzierodzic.info
No i odsylaja rzeczywiście do innego szpitala po wcześniejszym sprawdzeniu wolnych miejsc. Można czekać na karetkę ( co zwykle trochę jednak trwa), albo samodzielnie dojechać do drugiego szpitala. Z tego jednak co odsylaja muszą dać zaświadczenie, że nie przyjęli.

zecydowałam tak ze jezeli bede musiała urodzic wcześniej to wybiore Zaspe zwłaszcza że tam zabierają dzieci jeżeli coś jest nie tak a jeżeli o czasie to Redłowo
no i jestem ciekawa jak tam jest z planowaniem cesarki bo 2 tygodnie temu Zosia była ułożona miednicowo , wczoraj i dzisiaj też

3 stopień referencyjności mają Szpital na Klinicznej i Wojewódzki. Najlepiej jak umówisz się tam (ze skierowaniem od swojego lekarza), odbędziesz tam konsultację i wtedy jeśli zakwalifikują Cię jako ciężarną z grupą ryzyka to stamtąd nikt Cię nie odeśle jak zaczniesz rodzić.
Odsyłają jeśli nie ma miejsc (tzw blokada miejsc) po zbadaniu pacjentki i jeśli w badaniu wychodzi, że "masz jeszcze czas" ze wskazaniem oczywiście szpitala w którym nie ma blokady miejsc. Więc najlepiej wybrać dwa szpitale jeden pierwszego wyboru a drugi w razie co :)

Inne tematy z forum

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (121 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...