Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (7)

Nowy wątek :)

Maj:
Fotolama 01.05.2015 - córka Sabina
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015- Synek
Anja 04.05.2015 - córeczka Julia / Zaspa
Nuska83 04.05.2015, synek Antoni/Zaspa
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015 /Wojtuś/ wojewódzki
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
ema- 23.05.2015- córeczka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015/ 06.06.2015 - Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.2015 syn-Tomek, szpital Wojewódzki
Justyna90 - 04.06.2015 - córka
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Basia 13.06.2015 synek Oliwier:)
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015

link do starego: http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-6-t595459,1,16.html#npu1
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (7)

Mi lekarze mówili, że jeśli właśnie od początku jest jakaś różnica w datowaniu ciąży to albo w ciążę zaszlo się później, albo dziecko jest po prostu małe. Gorzej jak np. w połowie czy pod koniec ciąży dziecko, które wcześniej mniej więcej odpowiadało parametrom z daty OM wydaje się młodsze niż powinno bo to może świadczyć o hipotrofii, problemach z lozyskiem, przeplywami itd.

Moja szwagierka urodziła syna w terminie z wagą niecałych 3kg i od początku ciąży na każdym usg wychodziło ze jest o 2 tygodnie za mały .

Skoro pierwszą córkę urodzilas malutka to druga tez pewnie będzie o podobnej wadze ;)

Jakby nie było, bo badaniach w szpitalu będziesz spokojniejsz. Na pewno wszystko jest w porządku. :)

ale u mnie od poczatku było 1-2 tygodnie do tyłu i dla świetego spokoju lekarz zaproponował mi konsultacje w szpitalu

jest jeszcze szansa że po prortu jest mniejsza bo weronika miała 2750gi wzrost 53 cm

Ja w ciążę zaszłam tydzień później niż wynikało z daty miesiączki. Owulacje miałam dziwnie późno. cykl wcześniej miałam tzw. ciążę biochemiczna i to pewnie z tego powodu owulacje w kolejnym cyklu się przesunęła.

Do 20 tc mała była na każdym usg o tydzień młodsza.Od 20 tc wszystkie usg, wymiarowo i terminowo ;) pokrywają się z om.

przez cały czas było 1-2 tygodnia do tyłu , na połówkowym u innego lekarza o 1 tydzień u mojego wyszło o 2 tygodnie

Pewnie potrzymaja cie kilka dni na patologii, żeby wszystko dobrze sprawdzić. Chyba, że na izbie przyjęć waga i wiek ciąży pokryją im się z tymi z datą według om. ;)
A na usg polowkowym Zosia tez była o 2 tygodnie młodsza? Bo jeśli dobrze pamiętam, to nie robiłaś tego badania u lekarza prowadzącego? Chyba że coś mi się myli. ;)

że zrobią mi badania , a gdy dzwoniłam na oddział to powiedzieli od lekarza przyjmującego i badań

Agawera, ja pewnie coś bym ze sobą wzięła na wszelki wypadek. Chyba, że mąż bez problemu będzie mógł ci w każdej chwili dowieźć przygotowane rzeczy.
A lekarz nie powiedział co ile jak?

Agus, ja kołyskę zamówię pewnie w maju, bo wcześniej czyli przed remontem nie potrzebny mi kolejny karton. ;) Prasować tez będę później. Mam jakieś 2 miesiące do porodu wiec mam czas ;)

melduje się po wizycie i po szkole rodzenia w szkole rodzenia nic ciekawego no chyba dla pierworódek przewijanie, kapanie maluch :) dostałam kilka próbek i ulotek

co do wizyty to dostałam kolejna dawkę na leku na śluz , badanie ginekologiczne w sumie ok poza bakterią , szyjka zamknięta
w usg Zosia 1047g z usg 27tc z miesiączki 29tc i tak przez cała ciąże
wiec wspólnie z lekarzem postanowiliśmy że da mi skierowanie do szpitala żeby to sprawdzić dla świętego spokoju mojego i swojego i sam stwierdził że ma kiepskie usg i wolał by się z lekarzem ze szpitala skonsultować . liczę ze nie będę musiała położyć się na patologi tylko sprawdza to na izbie przyjęć i wrócę do domu
podpowiedzcie mi czy w takim razie wziąć podstawowe rzeczy do szpitala dla siebie ?

A ja tam jestem jeszcze totalnie w proszku... bez wózka, łóżeczka i innych akcesoriów, nie wspominając o praniu i prasowaniu...nie ma co się spinać:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mi jeszcze została do kupienia niania elektroniczna (jeśli się na nią zdecyduje), wszystkie rzeczy kosmetyczne i do szpitala. No i do wykończenia pokój małego :)

noc miała gorsza od 2 dni budzę się o 4 wszystko przez ta grypę :( wieczorem miałam nawet stan przed gorączkowy 37,5 mam nadzieje ze ginekolog da mi coś jakiś syrop albo coś na grypę

co do wyprawki zostało mi do kupienia kilka rzeczy z apteki - dla Zosi i rzeczy do szpitala. łóżeczko no i pieluszki (chce kupić w czerwcu ) i
czy zastanawiam się czy jest sens kupowania termometru na podczerwień który jest łatwy w użyciu ale czy pokazuje prawidłową temperaturę to już nikt mi tego nie powie

znacie coś dobrego na kolki ? weronikę wychowałam na wodzie koperkowej

Ja tez wybieram polozna ze szkoly rodzenia;) a jestem z Ujesciska:)
Doslownie przed chwileczka mialam kontrole z Zusu.
Czy jestem w domu czy moze pracuje i naciagam Zus.
Hehe smiesznie. Ale Pani bardzo mila.

Witam po małej przerwie!
Wczoraj też miałam gorszy dzień, strasznie leniwy.
Mamaleone - ja decyduje się na położna że szkoły rodzenia. Nie słyszałam o żadnej dobrej z Moreny, więc niech będzie ta, która chociaż trochę kojarzę.
Wczoraj miałam sen, że byłam na ktg i okazało się, że mam urodzić dokładnie za 1,5 tygodnia - mhmm.. Trochę szybko ;)
Ale przynajmniej przygotowuje już dzisiaj torbę do szpitala :)

Cześć dziewczyny. Na szczęście już po świętach, hehe. ;)

Jeśli chodzi o szpitale i warunki w nim panujące, to 6 lat temu w Wejherowie było pod tym względem naprawdę fajnie. Ale i tak bym tam nie wróciła m.in. ze względu na ordynatora i jego zastepce. ;) Fakt, nie zwiedzilam sali porodowej, bo miałam cesarke, ale reszta była w porządku. Tylko trochę wstyd, że są kobiety - poloznice , które zachowują się jak jakieś prosiaki - patrząc na to, jaki syf zostawialy po sobie w łazience. Ja rozumiem, że polog, krwawienie itd. Ale bez przesady. Ciekawe, czy takie babki w domu też zostawialy za sobą krwawe ślady, hehe.

Zamówiłam koszule do szpitala, torbę do wózka. Zostały już tylko rzeczy z apteki, higieniczne no i trochę ubranek. Laktator wczoraj dostarczył kurier. Nie wiem, na który podgrzewacz się zdecydować - Tommee Tippee czy Avent...

Jutro mam usg w Gamecie u dr Chmielewskiego. Syn odmówił pójścia, ale koniecznie mam przynieść mu film i zdjęcia ;)

Amelia83 - w Wejherowie są sale porodowe z łazienkami :)

Ostatnio w szkole rodzenia dziewczyna, która rodziła dwa tygodnie temu zachwalała Tens. Ja biorę, bo akurat mam w domu, ale czy to pomoże, nie wiem.
Czy dobrze pamiętam Justicia85 -Ty jesteś z moreny?
Masz jakąś poleconą położną z tych okolic? Czy zostajesz przy tej ze szkoły rodzenia z Hynka?

Wow, to jestem w szoku że takie warunki mogą panować w szpitalach. No ale cóż, nie to jest najważniejsze a ja na szczęście nie należę do osób które przykładają uwagę do takich rzeczy (najważniejsze, żeby opieka była dobra no i żeby było czysto!).
Ja o TENS słyszałam tylko tyle że jest pomocny tylko na początku i nie działa u wszystkich. Więc ja nawet nie biorę go pod uwagę.

Dziewczyny a będziecie korzystać z TENSa podczas porodu? Można wypożyczyć w Mama i ja lub kupić u nich bądź w gemini. Zastanawiam się nad kupnem.

Amellia ja rodziłam w 2010 w warszawie, w szpitalu który nie jest jakimś super fajnym ale sale porodową miałam tylko dla siebie i męża i była łazienka tylko dla nas z prysznicem i wanną. także są takie szpitale :) i nic za to nie płaciłam.

Inne tematy z forum

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...